ingatlanszerzési illeték


Sherlock # 2020.08.31. 07:42

Mármint elvileg. A NAV is csak annyit lát, hogy kivett beépítetlen terület, szinte soha nem mennek ki megnézni. Ha az a besorolása, akkor nincs épületfeltüntetési vázrajz sem.

drbjozsef # 2020.08.31. 08:04

Igazad is lehet, bár én feltételezem, hogy az adásvételi szerződést esetleg átfutják, és ha a kérdező egy "fékész házat vett", akkor ez szerintem szerepelni fog a szerződésben is.

De igaz, van rá esélye, hogy nem szabnak ki illetéket.

Már ha nyilatkozott is, hogy 4 éven belül beépítené.

drbjozsef # 2020.08.31. 08:04

(pontosabban : kiszabnak, csak felfüggesztik. Ha.)

bonyesz # 2020.09.02. 21:00

Sziasztok,
Érdeklődni szeretnék zártkerti gazdasági épület/hétvégi ház (lakóingatlanon kívül bármi) vásárlása esetén használhatok fel cserepótló illékkedvezményt, amennyiben 1 éven belül adtam el egy lakásomat?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Bonyesz

drbjozsef # 2020.09.03. 06:01

bonyesz,

Nem.
Kizárólag lakóingatlanok között érvényes a kedvezmény. Mindkettőnek annak kell lennie.

antaltibor # 2021.06.26. 20:01

Segítsetek kérlek. Vásároltam egy a mostaninál értékesebb ingatlant a családomnak, de még nem adtam el a meglévőt, ami olcsóbb.

Tehát erről az esetről van szó:
"d) A szerződéskötést követő egy évben a vásároltnál alacsonyabb értékű lakóingatlan értékesítését vállalja a vevő"

Kérlek segítsetek, hogy milyen formanyomtatványon kell bejelenteni ezt ?

antaltibor # 2021.06.26. 20:03

Tehát kérvényt szeretnék beadni, mely szerint az adóhatóság az eljárást felfüggeszti és az illeték kiszabásáról a másik lakóingatlan tulajdon értékesítését követően dönt, és ekkor határozza meg a fizetendő illeték összegét.

Sok helyen találtam leírást a neten erről, de pontos formátumot/szöveget, nyomtatványt nem, hogy hogyan kell ezt benyújtani. Köszönöm szépen a segítséget, hogy milyen formanyomtatvány van erre és hol találom. Ha nincs ilyen formanyomtatvány, megköszönnék egy minta szöveget/leírást.

Köszönöm

drbjozsef # 2021.06.26. 20:42

antaltibor,

Ezt a vásárláskor a B400 nyomtatvány megfelelő kitöltésével jelezni kellett volna (18.blokk, Itv. 21.§(2) szerinti kedvezmény igénybevétele). Ha ezt bejelöli az ügyvéd, de nem csatol már eladott ingatlanról szerződést, akkor a NAV automatikusan kiszabja, de felfüggeszti az illetéket a vásárlást követő 13.hónap utolsó napjáig. Ha addig - külön felhívás nélkül! - igazolod az előző lakás eladásának tényét, akkor törlésre kerül a kiszabott illeték. (lásd. B400 kitöltési útmutató 33. oldal)
PDF itt :

https://www.nav.gov.hu/…ok/B400.html

Mondtad az ügyvédnek a vásárláskor, hogy tervezel eladni egy éven belül másik lakást? (nem ingatlant általában: csakis lakóingatlan).

Utólag szerintem nincs erre formanyomtatvány. Legfeljebb írj egy pár soros kérelmet a NAV-nak, pár mondatban írd le mit szeretnél, függesszék fel az illetéket mert eladnál lakást, kamuzz valamit a B400 kitöltéséről, oszt meglátod mi lesz.

Bár kényelmetlen, és kifizetéssel jár, ha kiszabják az illetéket, és nem függesztik fel, külön kérelemre sem, akkor be kell fizetned, de az a törvény miatt vissza fog járni, ha valóban 1 éven belül eladsz másik lakást. Akkor vissza lehet kérni a NAV-tól.

antaltibor # 2021.06.28. 15:46

Kedves DrBjozsef,

Az ügyvéd felé ezt nem jeleztem, ő csak az új lakás vételéről tudott és ebben segített.

Tulajdonbejegyzés még nem történt meg, csak az adásvételi szerződés köttetett meg az új lakásra (még kb. 3 hónap, hisz még csak a foglalót fizettük ki). A végső, teljes vételárat szeptemberben fogjuk kifizetni, akkor lesz a birtokbaadás is és a tulajdonbejegyzés és csak utána szabják ki a vagyonszerzési illetéket tudmásom szerint.

Ha addig el tudjuk adni a régi lakásunkat, akkor még lehet a NAV felé jelezni és akkor aszerint fogják kiszabni a csökkentett díjat?

drbjozsef # 2021.06.29. 05:23

antaltibor,

A tulajdonbejegyzés nem történt meg azt jelenti, hogy az ügyvéd be se nyújtotta még a szerződést, vagy azt, hogy tulajdonjogfenntartással, de benyújtotta már?

Előbbi (valószínűtlenebb) esetben a benyújtás előtt még lehet módosítani ezt a nyomtatványt, ha előtte eladod a másik lakást, akkor azon szerződés csatolásával, ha nem, akkor csak anélkül kitölteni a kedvezény rubrikákat.

Ha már be lett nyújtva, akkor a B400 is, és már nem tudtok módosítani rajta szerintem. De a legegyszerűbb az lenne, ha megkérdeznéd az ügyvédet mi a helyzet.

drbjozsef # 2021.06.29. 05:23

antaltibor,

A tulajdonbejegyzés nem történt meg azt jelenti, hogy az ügyvéd be se nyújtotta még a szerződést, vagy azt, hogy tulajdonjogfenntartással, de benyújtotta már?

Előbbi (valószínűtlenebb) esetben a benyújtás előtt még lehet módosítani ezt a nyomtatványt, ha előtte eladod a másik lakást, akkor azon szerződés csatolásával, ha nem, akkor csak anélkül kitölteni a kedvezény rubrikákat.

Ha már be lett nyújtva, akkor a B400 is, és már nem tudtok módosítani rajta szerintem. De a legegyszerűbb az lenne, ha megkérdeznéd az ügyvédet mi a helyzet.

antaltibor # 2021.06.29. 13:46

A B400 már be van nyújtva, de az ügyvéd azt mondta, hogy még lehet módosítani.

De ha nem, a biztonság kedvéért írok pár sort a NAV-nak jelezve, hogy ez nem került jelölésre és kérem, hogy vegyék figyelembe, ahogy te is javasoltad lentebb.

Amúgy ezen honlap szerint is (ha jól értelmezem a leírtakat), lehet kérni bármikor:
"Legkésőbb az illetékkiszabásig nyilatkozhat a magánszemély, hogy a lakását értékesíti egy éven belül. Másrészről kérnie kell, hogy az adóhatóság a vásárolt és az eladott lakás forgalmi értékének különbözete alapján állapítsa meg."

Persze, logikus amit mondasz, hogy a B400 benyújtásakori állapotot fogják figyelembe venni, de az is logikus, hogy ezt a határozatig, az illeték kiszabásáig bármikor kérhesse a szerződő fél. Nem?

De hogy biztos legyen, írok a NAV-nak is.
Alulírott ..., a XXX. helyrajzi számon található ingatlan adásvétele kapcsán az alábbi kérelemmel fordulokÖnökhöz.
Az ingatlan adásvétel során a B400-es nyomtatványon nem került jelölésre a vásárlást követő egy éven belül eladott másik lakástulajdon esetén az Itv. 21. § (2) bekezdése alapján járó illetékkedvezmény igénylése. Ezúton nyilatkozom, hogy a fent jelzett lakásvásárlást követő egy éven belül a másik lakástulajdonomat értékesíteni fogom és az értékesítést külön felhívás nélkül az állami adóhatóság felé igazolni fogom. Kérném, hogy (az eljárást függesszék fel és) az illetéket a vásárolt és az eladott lakás forgalmi értékének különbözete alapján állapítsák meg.

Magam írtam:)

antaltibor # 2021.06.29. 13:48

Ha valami nem jó benne, kérlek jelezd.

Amúgy nincs nagy jelentősége, mert visszakapom a pénzt, de annyiban mégis, hogy idén nem számoltam a költségvetésembe a másfél milliós illetéket és így kitolódna jövő évre és az is csak a különbözet lenne, ami 3-400 ezer, tehát nem mindegy hogy jövőre kell befizetni 3-400 ezret, vagy idén másfelet, ha megjön a határozat.

drbjozsef # 2021.06.30. 05:02

Jó lesz ez , az utolsó mondat helyett ezt írnám mondjuk :

"Kérném, hogy az illetékkiszabási eljárást, vagy a már esetlegesen kiszabott illeték fizetési kötelezettségét függesszék fel, és az illetéket a vásárolt és az eladott lakás forgalmi értékeinek különbözete alapján állapítsák meg az eladás igazolása után."

antaltibor # 2021.07.01. 14:24

Köszi szépen

Nagyrichard1 # 2021.07.19. 12:46

Szép napot mindenkinek!
Olyan jellegű dologban kérnék segítséget, hogy édesanyám eladta a házát és ebből az összegből vásárolt egy kisebb ingatlant, amely régen takarékszövetkezet épülete volt, ezáltal nem lakóingatlanként volt nyilvántartva. Mivel átalakítás nélkül nem minősítik lakóingatlanná, így a szükséges átalakításokat, felújításokat elvégezte, majd a héten intézné az átminősítést. Viszont épp a mai napon jött a NAV levele, hogy a vásárolt ingatlan teljes vételár összegének 4%-a az illeték, nem pedig a két ingatlan különbözetének, mivel a vásárolt ingatlan nem lakóépület. Érdeklődnék, hogy ilyen esetben mi a teendő, mivel a teljes vételár illetéke irgalmatlan összeg. A segítséget előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.07.19. 12:54

Nagyrichard1,

A teendő az, hogy be kell fizetni az illetéket.

Kérhet részletfizetést, ezt 12 hónapra elosztva szinte mindig megadják.
Ezen kívül kérhet méltányossági csökkentést vagy elengedést is, de ezt a legritkább esetben, részletes vagyoni, családi, és jövedelmi vizsgálat alapján engedélyezik. Nagyon csekély az esély rá. Egy próbát persze megérhet.

Sajnos egyebet nem lehet tenni. A törvény teljesen világosan fogalmaz, az eladott és a vett ingatlan is a földhivatali nyilvántartás alapján lakóingatlan kell legyen, itt nincs kivétel, ebből a szempontból nincs méltányosság sem.

drbjozsef # 2021.07.19. 12:58

(Ha kisebb, olcsóbb ingatlant vett, akkor szinte kizárt, hogy méltányosságot gyakoroljanak. Ott van a különbözet, a NAV szempontjából akkor is, ha azt felújításra, vagy bármire is költötte.)

bonyesz # 2021.09.12. 08:05

Sziasztok,

Érdeklődni szeretnék, amennyiben a vásárolt telek zártkerti részen fekszik, de építési engedélyt lehet rá igényelni - igaz nem lakóingatlanra, kérhetem az illetékmentességet, amennyiben 4 éven belül építek rá?

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.12. 10:57

Nem. Az a lakóépületek kedvezménye.

szornyike # 2021.09.25. 11:31

Kedves Hozzáértők!
Két kérdésre keresek választ:

1. Segítséget szeretnék kérni örökölt ingatlan adózása, ill. illeték mértékkel kapcsolatban.
Hagyatéki tárgyalás még nem volt, felhívott a helyi önkormányzat ügyintézője, hogy egyeztessünk elhunyt Nagynéném lakásához kapcsolódó adatokról, az ingatlan értékének megbecsülése céljából. Más városban élek, mint ahol az ingatlan van, azt mondta az ügyintéző, hogy telefonon is megoldható a dolog. Kérdéseket tett fel egy bizonyos nyomtatvány alapján, melyet meg kellett válaszolni, s azok alapján mondott egy összeget, hogy szerinte mennyit ér az ingatlan, konkrétan azt mondta, hogy 18-20 MFt, de inkább írjuk be a 20-at- mondta. Mondom Neki, hogy miért a többet írjuk be, akkor magasabb lesz az adózás nem? Erre azt mondta, hogy azt Ő nem tudja megmondani, mert az önkormányzat elküldi a NAV-nak az adatokat, s a NAV egyénileg állapítja meg majd az öröklési illeték mértékét, hogy az ilyen ingatlanokat milyen áron adják-veszik.
Nem értem igazán, jól gondolom, fentiek alapján, hogy mindenkinek egyedi százalékot állapítanak meg? Az ingatlan egyébként teljesen felújítandó, meglepődtem a becsült értéken. Ez az ügyintéző rosszindulata lenne, hogy magasabb összeget írt be?
Tud Valaki választ erre, hogy milyen határok között mozog fentiek alapján az örökölt ingatlan után fizetendő illeték mértéke? Mellékági rokon vagyok, ezért kell fizetnem.
2. A másik kérdésem az lenne, hogy ezek után mennyi lehet majd a közjegyző tiszteletdíja a hagyatéki tárgyaláson, van még kb. 2MFt készpénz is az öröklés tárgyában.
Nagyon köszönöm előre is a választ!
További szép napot kívánok!
szornyike

drbjozsef # 2021.09.25. 18:53

szornyike,

1. Igaz is, nem is, de inkább nem. Az illetékalap az ingatlan forgalmi értéke, amelyet megállapíthat a NAV is, eltérhet az okiratoktól, de ez csak feltűnő értékaránytalanság, és magánszemély meghatározása esetén fordul elő (adásvétel, ajándékozás). Az adó- és értékbizonyítvány esetén szerintem még a NAV sem térhet el, az hatósági bizonyítvány, ellenkező bizonyításig mindenkinek kötelező elfogadnia azt. Pont ez a lényege.
Sajnos az önkormányzatoknál se idő, se pénz, se hozzáértés ahhoz, hogy akár csak törekedjenek a valós forgalmi érték meghatározására - ahhoz ugyanis elengedhetetlen lenne a helyszíni felmérés, hiszen két egyforma szomszédos ingatlan állapota között is lehet ég és föld a különbség. Sajnos ez ilyen : papírokból döntenek. És mivel hatósági bizonyítvány, ezért önálló fellebbezésnek nincs helye, panaszkodhatsz a jegyzőnél, ha irreális az érték, de ne nagyon számíts sokra. Ha rendes, esetleg segít, ha nem, nem.

A nem illetékmentes öröklés illetéke lakóingatlanra 9%, minden másra 18%.

2. Lásd 22/2018 rendelet. Ha kb. 22 millió az örökség értéke, akkor a 10.§ és a 26.§ szerint a munkadíja 58.000.- Ft. erre jön még pár változó tétel, készkiadás, költségáltalány, ezmegaz, ami az eljárástól függ, szóval olyan 80-100ezer körülire számíts kb.

szornyike # 2021.09.26. 18:44

Kedves drbjozsef!
Nagyon szépen köszönöm az informatív választ, már sokadik alkalommal, ami eddig még mindig pontosnak bizonyult!

Szép estét kívánok!

Vietinghoff # 2021.11.02. 10:00

Üdv mindenkinek!

Biztosan felmerült már a kérdés, de nem találtam kifejezetten erre vonatkozó információt, ezért kérlek, segítsetek! Lakóingatlant szeretnék vásárolni Budapesten, és bár még 35 év alatti vagyok, de édesanyám vidéki lakását tavaly megörököltem 50%-ban, így a törvényből és a vonatkozó kormányrendeletből arra következtetek, hogy már nem minősülök ezáltal első lakásvásárlónak. A szóban forgó ingatlant idén eladtuk. Az lenne a kérdésem, hogy ha párommal közösen veszünk egy lakást 2021/2022-ben, és az én vagyoni részem az újonnan vásárolt lakásban meghaladja a korábban örökölt lakás rám eső vagyoni értékét, akkor tudom-e érvényesíteni az illetékmentességet?

Köszönöm előre is!
Üdv! Zsolt

drbjozsef # 2021.11.02. 11:53

Vietinghoff,

Ha az Itv. 26.§(6) szerinti kedvezményt vennéd igénybe, akkor az csak akkor jár, ha a TELJES ingatlan forgalmi értéke kevesebb, mint 15 millió forint. Kizárt, hogy Budapesten találhattál ilyet...

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…