Albérletbe adás

mateo # 2011.07.04. 16:11

Régi topic, de reméljük...

Kicsit vátoztak a bérbeadás adózási feltételei, engem konkréten nam az aóügyi része érdekel, azt tisztán, bevallottan intéztem eddig is és eztán is..

Osztatlan közös tulajdon esetében az ingatlan bérbeadásnak milyen feltételei vannak?

• A saját lakrészemet a társtulajdonosok beleegyezése nélkül is kiadhatom?
  • Elég extrém a kérdés, de: Mivel osztatlan közös a tulajdon, tarthatnak igény a társtulajdonosok a befolyt bevételre?
  • A társtulajdonosok emelhetnek-e kifogást az ellen hogy én kiadtam a résztulajdoomat 3-ik félnek, és ez őket zavarja valahogyan? (nem követtem el semmit ( sem pedig a bérlőim) amivel rászolgáljak, de nem jó a viszony társtulajdonosokkal )

Köszi:

M

barobi # 2008.02.19. 06:50

A tételes költségelszámolást magánszemély is választhatja vagy csak vállalkozó?

Rexor # 2008.02.14. 16:15

Illetve ehót csak addig kell fizetni, amig az egyéb jövedelmeid után megfizetett egézségbiztositási járulék, egézségügyi szolgáltatási járulék nem haladja meg a 450.000Ft-ot.

nandy # 2008.02.14. 11:19

Számlát a bruttó összegről kell kiállítani.

• Ha magánszemélynek adod ki a lakást, akkor neked saját magad után kell megfizetni az SZJA-t, és amennyiben az éves bevétel (bérleti díjakból) meghaladja az 1 millió forintot, akkor 14%-os EHOt is fizetni kell.
  • Ha cégnek, ev-nek adod ki, akkor az ő kötelességük a kifizetésből levonni az szja-t, eho-t.

2008. évtől a bérbeadó nyilatkozhat arról, hogy milyen formában szeretne adózni a bérbeadás jövedelme után:

1. ha külön adózó jövedelemként: 25% forrásadó (+ eho)
  2. összevont jövedelem részeként:
    • vagy 10%-os költséghányad alapján, így a jövedelem a bevétel 90%-a lesz, ezután kell szja-t, eho-t számolni
    • vagy tételes költségelszámolást alkalmaz.
barobi # 2008.02.14. 10:34

Magánszemélynek (adószámot már kértem) milyen számlát v. nyugtát kell adnia, ha kiadja a lakását albérletbe?
A szerződésben szereplő rezsiköltséget (víz,villany, gáz stb) lehet érvényesíteni az adóbevallásban? Én eddig úgy tudtam, hogy csak a bevétel 10 % lehet költség. Az adó mértéke 25 % és negyedévente kell megfizetni, majd az éves SZJA-bevallásban bevallani?

Rexor # 2007.03.28. 09:18

warwick ez igy ebben a formában csak akkor igaz, ha a 25%-os adózási formát választja a bérbeadó. Ha az összevont adóalap részeként történik az adózás, akkor a rezsiköltséget el lehet költségként számolni.

warwick # 2007.03.26. 18:54

Ingatlan bérbeadásnál vigyázni kell, hogy kötöd meg a szerződést. Ha bele írod a bérleti szerződésbe, hogy a bérlő fizeti a rezsi költséget akkor egy esetleges adóellenőrzésnél ezt megállapíthatják adókülönbözetként, ill. adóhiányként, és az évek alatt a bérlők által fizetett rezsi után kemény adóbírságot szabhatnak ki. ( uis. a bérlő által fizetett rezsi is bevételnek számít)A legjobb ,ha az ember nem írja bele a szerződésbe, hanem külön nyilatkozatot készít, és lehetőség szerint a nyilatkozat maradjon a tulajdonosnál. Illetve ettől is jobb megoldás, ha a közüzemi szolgáltatások igénybevevőjeként a bérlő van feltüntetve, azaz a víz, gáz stb. szolgáltatásokat átíratjáka bérlők nevére. természetesen ez csak akkor megoldható, ha az egész lakást adják bérbe a bérlőnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.18. 16:08

Nagyon szívesen.
A bizonytalanságot nyilván az elbirtoklás jogintézményének homályos ismerete okozza. :)

ALSTOM # 2007.03.18. 13:28

Ok.ok. Köszi szépen a választ. Próbáltam ehhez törvényi részt a szüleim megnyugtatására előszedni. Sikerült is. Én megnyugodtam, de annyira bonyolultan fogalmaz, hogy anyumék ettől nem lettek nyugodtabbak. De ez a tömör válasz azt hiszem érthető(bb) lesz számukra. Mégegyszer köszi :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.18. 10:25

Nincs. Jól néznénk ki...

ALSTOM # 2007.03.18. 09:17

Köszönöm a gyors válaszát. Még egy kiegészítő kérdésem lenne. Nincs olyan törvényi cikk, amely mondjuk 5 vagy 10 év birtoklás után tulajdonjoghoz való jogot is megkapná a bérlő. Magyarul, nem sajátíthatja ki magának a bérleményt?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.17. 16:08

Már rövid távon is azt szerez. De nem a lakcímbejelntés, hanem a bérleti szerződés alapján.

ALSTOM # 2007.03.17. 16:05

Ingatlan bérbeadás esetén, az albérlő ha be van jelentve állandó lakcímmel a bérleménybe, nem szerez-e hosszabb távon birtoklási jogot?

Avita # 2006.11.22. 14:28

Annyi, h. elkocogsz az APEH ügyfélszolgálatra, kérsz egy adószámot (nem azonos az adóazonosító jellel!) és nyilatkozol, hogy az ingatlan bérbeadás tekintetében akarsz-e általános szabályok szerinti áfa adózást választani (a lakóingatlan bérbeadás alapból tárgyi mentes, ezért ilyenkor a számlára is azt írod áfakulcs helyett, hogy TAM).
Ha nem akarsz, akkor nem kell áfa bevallást beadnod.
ezek után eldöntöd, hogy a szja bevallásban össze akarod-e vonni, vagy külön adózó jövedelemként kezeled. Utóbbi esetben 25 % adókulcs alá esik; ekkor a számlát is úgy állítod ki, hogy a bruttó bérleti díjból (ami a TAMos bérbeadásnál azonos a nettóval) kiszámítod a 25 % szja-t és negyedévente becsengeted adóelőlegként.

lewho # 2006.11.22. 14:00

a számlatömb biztos h kell? magánszemély h ad számlát (nem kekeckedésből kérdem, csak lúzer vok, és nemtom:)?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.22. 13:54

Nem kell engedély a nem kereskedelmi célű bérbeadáshoz. Egy adószámot kell kérni, és venni kell egy számlatömböt.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.11.22. 12:56

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

_Lala_ # 2006.08.02. 15:29

Igazából, ha nincs használati megoldás, akkor sincs semmi akadálya annak, hogy az osztatlan közös tulajdonú ingatlanban levő tulajdonrészét a tulajdonos bérbeadja; a bérlő úgy használhatja majd az ingatlant, mint ahogyan a tulajdonos tehetné (azaz a tulajdoni hányad szerinti arányban, a többi tulajdonos/használó használatát nem gátolva).

Djkacsa # 2006.08.02. 15:02

Köszi a választ.

Tisztelettel:
Gergely

Lhotse # 2006.08.02. 14:04

Osztatlan közös tulajdonról van ugyan szó, de - ha jól értem - az egyes lakások külön-külön a lakók használatában vannak. Használati megállapodás (hosszú évek alatt kialakult helyzet) alapján?

Ebben az esetben a "feketén kiadáshoz" a tulajdonostársak hozzájárulása (külön megállapodás hiányában) nem szükséges. Tulajdonképpen semmi közük hozzá.

Adójogi szempontból természetesen adót csal, hiszen ha "feketén" adja ki a lakást, az nyilván azt jelenti, hogy nem fizet adót a bérleti díj után. Ezt azonban bizonyítani nem egyszerű, mert lehet az pl. ingyenes használat is...

Ez utóbbi kettő legfeljebb akkor lehet probléma, ha valamelyik "jóindulatú, kedves" szomszéd "felnyomja".

Djkacsa # 2006.08.02. 13:41

Hello!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha valaki egy osztatlan közös tulajdonban lévő házban a saját lakását feketén bérbe adja a többi tulajdonnostárs beleegyezését nélkülözve, milyen jogi, ill. adózási pontokat szeg meg?
Ezt az ügyletet kb 15 éve űzi, és nem fizet utána adót sem.

Köszönettel: Gergely

Tisztelettel:
Gergely