Tankötelezett mehet - e esti tagozatra?

nikol1258 # 2012.06.04. 15:24

Sziasztok,Nikol vagyok,és egy szeretném ha segítenétek megválaszolni egy nehéz kérdést.A lányom tanköteles,16és fél éves.Sajnos Betegség miatt olyan sokat hiányzott,hogy 16 évesen még mindig 6-osztályos.Most megint elértük azt az óra számot,amikor az iskola azt mondta,hogy már nem tehet osztályozó vizsgát sem.Az lenne a kérdésem,hogy mivel így magyarul csak az 5 osztályt végezte még el,mehet e szeptembertől esti iskolába,vagy van e valamilyen más megoldás.Kérlek ,ha valaki tud segítsen.Köszönöm!

Mágika4 # 2007.03.10. 13:53

Sziasztok! Fiam áprilisban lesz 18. éves, de betegsége folytán a 2007/2008. tanév januárjától szüneteltetni kellett tanulmányait, melyhez az iskola hozzájárult, vagyis szeptemberben kezdi újból ezt az évet. Kérdésem lenne, hogy jár-e erre az időszakra családi pótlék ( egyedül álló vagyok). Köszi.

nyusz66 # 2007.02.11. 11:48

Goleage!

Ugyan tankötelezett, ez igaz, - de teljesíti is a tankötelezettségét, hiszen iskolába jár. Márpedig a Kt. Kt. 78. § (3) pontja szerint jövőre egyébként is jogosan járhatna estire, azaz itt csupán egy féléves időszakról szól a külön eljárás.

goldeage # 2007.02.09. 18:13

Kedves Nyusz,

erre történetesen tudom a választ: igen, jelenteni kell MÁK felé a változást, ugyanis kizárólag nappali tagozatos oktatásban részesülő gyermek után jár a csp. Az esti iskola felnőtt oktatásnak minősül, és meglehetősen csodálkozom a megértő igazgató néni lojális eljárásán, mert azokra a diákokra akik megkezdték a 2006/2007-es tanévet , már az új szabályozás érvényes, miszerint ők a 18. életévük betöltéséig iskolakötelesek, illetve egészen pontosan azt a tanévet nem csak elkezdeni, hanem befejezni is kötelesek, melyben betöltik a 18. életévüket.
Ezért csodálkozom az igazgatónő lazaságán, ám ha ő maga ajánlotta fel a külön eljárás lehetőségét részetekre, akkor éljetek vele, hátha beválik...

Természetesen amennyiben ismételten nappali tagozatos oktatásban vesz majd részt, a lányka, meg kell majd küldeni erről az iskolalátogatási igazolást a MÁK felé, és ismételten jogosultak lesztek a csp-re.

nyusz66 # 2007.01.14. 19:45

Na, mégegyszer:

Az új iskolában NINCS nappali tagozatos 9. évfolyam.
De majd jövőre LESZ nappalis 10. évfolyam, ahova átmehet, ha akar. (Különböző átszervezések miatt van így, ne kérdezd, hogy miért.)

Szóval még mindig áll a kérdésem:

1. Jelentenem kell-e, hogy a 2. félévben nem nappalis.
  2. Újra jár-e majd CSP, ha netán jövőre megint nappalis lesz?
monalisa1 # 2007.01.14. 17:49

Értem. Akkor valóban egy másik iskolába történő átjelentkezés az egyetlen megoldás.
És ha elfogadja a tanintézet a nappali tagozatos 9. osztályba történő átvételét, akkor a jelenlegi családi pótlékot semmi nem bántja...

Javaslom az igazgatónőn kívül a leendő osztályfőnökkel való előzetes beszélgetést is...

Minden jót, leginkább szorgalmas további tanulást!

nyusz66 # 2007.01.14. 17:35

Hát éppen erre találtuk ki azt, hogy a második félévet estin fejezi be. A magántanulóság ugyanabban az iskolában, ugyanannál a tanárnál, ahol most bukásra áll, és ahol tavaly is megbukott, és nem ment át a pótvizsgán sem, nyilván csak egy pofon lenne a "salakanyagnak", hogy szalonképesen fejezzem ki magam.

monalisa1 # 2007.01.13. 20:50

Vagy legyen magántanuló, vagyis kérje ennek engedélyezését, aztán onnantól hol bejár az órákra hol meg nem - tetszése szerint -, de legalább "hiányzott órái" nem lesznek. Természetsen tanulni így is fog kelleni (!), és az év végén mindenből vizsgázni is! Bizonyítványt csakis "értékelhető" vizsgajegyek alapján kaphat.

Ha mód van rá, NE veszítsen tanévet, ezzel kitol saját magával is, és a szüleivel is.

nyusz66 # 2007.01.13. 20:27

Lentebb említettem, hogy az igazgatónő javasolta, hogy a második félév elvégzése után (estin) menjen át a nappalira, mivel náluk nincs nappali tagozatos képzés csak 10. évfolyamtól. Tehát nem mehet nappalira hozzájuk 9.-be.

Lyonee # 2007.01.13. 18:20

Azért kérdeztem az iskolakezdést, mert őrá a Kt. 78. § (3) pontja nem vonatkozik. (A lányod tankötelezettsége 2008. aug. 31-ig tart. )

"78. § (1) Az, aki nappali rendszerű iskolai oktatásban nem tud vagy nem akar részt venni, attól a tanévtől kezdve, amelyben a tizenhatodik életévét betölti, a munkahelyi, családi vagy más irányú elfoglaltságához, a meglévő ismereteihez és életkorához igazodó iskolai oktatásban (a továbbiakban: felnőttoktatás) kezdheti meg, illetve folytathatja tanulmányait."

A külön eljárás lehetőségéről a közoktatási törvény nem rendelkezik. A Kt. betartásáért, ill. be nem tartásáért az igazgatónő vállalja a felelősséget . Mi a biztosítéka annak, hogy esti tagozaton, ahol jobban magára van utalva és kevesebb segítséget kap a lányod, el tudja végezni a 9-t?
Ha az igazgatónő ennyire segítőkész, akkor írassátok át a második félévtől az iskolájába, de ne a felnőttoktatásra, és ha a lányod is úgy akarja és tesz is érte valamit év végére kijavíthatja a jegyeit.

nyusz66 # 2007.01.13. 16:06

A lányom ugyan 91 novemberi, de 97/98-ban kezdte az iskolát. Tehát, most 10.-es lenne. (Csak lenne, mert tavaly megbukott).

Beszéltünk egy közeli iskola igazgatónőjével, és egyelőre úgy néz ki, hogy külön szülői kérelemre felveszi esti tagozatra félévtől. Azt mondta, alapból nem tehetné, de, mivel a kérelemből kitűnik, hogy a gyerek érdekeit ez szolgálná, mert ellenekező esetben ez a tanéve is elveszne (ugyanis semmi esélye, hogy év végén átmenjen...) ezért külön eljárásban dönthet így.

Jövőre arra bíztat, hogy menjen át az ő nappali tagozatukra (ami csak 10. évfolyamtól indul), mert mégiscsak jobb lenne a kortársak között neki.

Néhány kérdés azonban felvetődött bennem:

1. Köteles vagyok-e bejelenteni a MÁK felé, hogy már nem nappalis félévtől, illetve, ha nem teszem, vissza kell-e fizetnem a félévi CSP-t ? (Mert ugye a 8. befejezése után kérték az iskolalátogatásit, amit be is adtunk, és legközelebb csak akkor kérnek majd, ha a 16 évet betöltötte - ezt ők mondták egyszer, más ügyben nekem.)
  2. Ha be kell jelenteni, és emiatt megszűnik a CSP, akkor,

ha esetleg jövőre úgy dönt, hogy tényleg visszatért nappali tagozatos tanulónak, akkor akkor újból igényelhetünk CSP-t?

Lyonee # 2007.01.13. 14:40

http://www.jogiforum.hu/forum/26/9916

Itt bőven kifejtettem a tankötelezettséget.

Lyonee # 2007.01.13. 14:24

Melyik évben kezdte a lányod az ált. isk. első osztályát?

nyusz66 # 2007.01.10. 17:42

OK, átnyálaztam a közoktatási törvényt, amiben az áll, hogy estin folytathatja tankötelezettségét valaki ABBAN A TANÉVBEN, AMELYIKBEN BETÖLTI A 16-ot.

Ez, ha jól értem azt jelenti, hogy aki idén tölti be, az a 2007/2008-as tanévben mehet leghamarabb estire.

Van valakinek tapasztalata arról, hogy mennyire veszik ezt komolyan abban az esetben, ha csak fél tanévről van szó?

Ja, és Kiábrándult!

Az én olvasatomban a tankötelezettség 18 éves korig vagy az első szakma/érettségi megszerzéséig tart. Legalábbis a törvényben az áll, hogy 16 éves korában megszüntethető a tankötelezettsége 16 éves korában valakinek, ha leérettségizett, vagy megszerezte a szakképesítését (vagy megházasodott, de ez más tészta). Ha pedig 16 évesen csak kérésre szünik meg a tankötelezettség, akkor azt én úgy értelmezem, hogy egyébként még tart.

kiábrándult # 2007.01.09. 08:09

A tankötelezettség nem az általános 8 osztályára szól?

Pjotr # 2007.01.08. 18:08

Mégegyszer elnézést kérek, hogy ismeretlenül, a tényeket ismerve rosszat tételeztem fel rólad vagy a lányodról...
A nagy átlagból indultam ki, elnézést ha ezzel megbántottalak, nem volt szándékomban!

Pjotr # 2007.01.08. 13:55

Abszolult nem volt gúny, de sajnos nagyon gyakran akármennyire is hiszik a szülők, meg pláne a gyerek, nem az iskola meg a tanárok a hibásak meg a hülyék.
Persze ez nem általános dolog és nem mindig van így, de sokszor a gyerek keményen megdolgozik azért, hogy a tanárok pikkeljenek rá....
Szóval én még véletlenül sem akarlak se téged se a gyereket minősíteni, de érdemes először, esetleg szakemberrel a valódi okokat felderíteni és utána választani a esti iskolát, vagy esetleg a gyereknek jobban megfelelő alacsonyabb szintű képzést.
De kérlek ezt se vedd sértésnek, hiszen, ahogy írtad nem ismerlek se titeket, se az esetet és így lehet, hogy tényleg jobb lesz neki az estiben.

Mr Ness # 2007.01.08. 13:40

Gyakorlatból tudom, hogy a tankötelezettséget nem veszik annyira komolyan, főleg, ha fél év van hátra. Az esti amúgy nagyon jó választás lehet, ez is tapasztalat!

T r a v e n # 2007.01.08. 13:35

Kedves Nyusz66!

Az 1993. LXXIX. törvény a közoktatásról talán segíthet. Kérlek, tanulmányozd!

Itt a 11. § (1) bekezdés n) pontja értelmében a tanulónak joga van, hogy kérje az órák látogatása alóli felmentését, illetve, hogy magántanulmányokat folytasson, a p) pont szerint pedig joga van, hogy más oktatási intézményben is folytathatja tanulmányait.

Talán ebbe az irányba tudtok előrelépni.

nyusz66 # 2007.01.08. 11:57

Pjotr!

Ez most gúny volt?

Mert semmit nem ismersz ebből a helyzetből, nem tudom mire alapozva gúnyolódsz.

Valami jogértő válaszára lenne szükségem inkább, aki jogszabályra támaszkodva színtisztán jogi alapon el tudja dönteni, hogy

a. tankötelezett a tankötelezettsége idején esti tagozaton nem tanulhat

b. tankötelezett mindegy milyen formában teljesíti a tankötelezettségét, így esti tagozaton is tanulhat.

Egyébként meg Pjotr! Több konkrét esetet ismerek személyesen, amikor a gyerek az esti tagozaton jobban teljesített, mint a régi nappali iskolájában. És végül: én vagyok az egyik szülő, és nem tudom, miből tudod látatlanban levonni a következtetést, hogy velem és a gyerekemmel van a baj.

Pjotr # 2007.01.08. 07:43

Menjen csak estire, az úgy szokott működni, ha egy gyerek aki a szigorubb nappali iskolában képtelen teljesíteni, akkor majd az estiben tanulni fog.....
Ilyen esetben 99%-ban nem az iskolával van baj, hanem a gyerekkel, meg a szülökkel.

nyusz66 # 2007.01.08. 05:17

Nos a helyzet részletesen a következő:

Abba a suliban, ahova most jár, nem akar tovább járni és kész.
Félévig még azt mondta, hogy kihúzza, de aztán elég volt.
Másik nappalis suliba átmenni azért, hogy utána estire menjen, nincs értelme - mellesleg lehetősége se nagyon a jelenlegi jegyeivel :-(

Idén novemberben tölti be a 16-ot.

Szóval átveheti-e őt szabályosan estire egy iskola, vagy sem?

monalisa1 # 2007.01.07. 23:54

Legkorábban majd csak szeptemberben kezdődik új tanév, addigra pedig vélem kilesz neki az a most még hiányzó fél év a 16 éves életkora betöltéséig.

Tehát addig csak üldögéljen el a nappalos suliban - és némit még tanuljon is ez idő alatt -, mert ha nem jár iskolába, akkor a helyi önkormányzat jegyzője bírságolhatja a szülőket.

nyusz66 # 2007.01.07. 08:28

Nem tudom, hová tartozik a kérdésem igazából, de talán ide...

Azt szeretném megtudni, hogy 16 éves kor előtt elmehet-e valaki esti tagozatra tanulni, ha akar? Mondjuk a szülő beleegyezik, és még fél éve van hátra 16 éves korig.

Sürgős lenne, előre is köszönöm a választ!