Lakhatási engedély megkérése


blekk21 # 2021.04.09. 07:32

Használatbavételi engedély megadása előtt be lehet-e költözni egy társashbázba?
Használatbavételi engedély megadása előtt az építtető kötelezhet-e arra, hogy vegyem át a lakást, és fizessem ki az utolsó részletet?
Köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2021.02.08. 10:39

Rézpisti
Nem. És nem csak azért nem, mert már nincs építésügyi hatósági jogköre.

Rézpisti # 2021.02.01. 19:28

Kedves Fórumozók

Fennmaradási engedélyt kertem egy 18 éve épült lakóingatlanra.A használatbavételi engedélyt meg is kaptam.A gond úgy kezdődött hogy kiderült a telek amire építettünk az nem jól lett kimérve. Túlépítés miatt most a műszaki osztály próbál döntést hozni amit várok.A túlépítés jóhiszemű és könnyen orvosolható lenne ha nem a közterületre lógna ki a sarki épületem 1,2 métert.Úgy gondolom ezt az önkormányzattal kell lebokszolnom.
A kérdésem az lenne hogy ez idő alatt a használatba vételi engedélyemet vissza vonhatja e a műszaki osztály??

Előre is köszönöm a választ, válaszokat

nanemaaa # 2020.10.26. 14:28

Amíg a per zajlik vélhetően nem lesz előrelépés az ügyben, kivéve, ha megegyeztek, ami alkalmasint vérveszteséggel jár. Ugyanakkor mindaz a további kár, ami e miatt ér téged szerintem forintosítható a per közbeni kereset kiegészítésekkel.

Pistike1958 # 2020.10.24. 17:44

Udv
A problémám az, hogy a Kivitelezo nem adja vissza a munkateruletet, szerződést felbontottam. Szakvéleményt kertem (független bíróság által kirendelt) mely kimondta hogy túlfizettem a kivitelezőt bőven, ráadásul az okozott kár mivel vissza kellett bontani tízmilliós nagyságrendű. Pert indítottam, kertem ideiglenes intézkedést a bíróságtól, mely már több mint 2 hónapja kerelmezve lett, de várok a határozatra azóta is. Időközben én más kivitelezővel befejeztettem a házat. Épitesi hatóság szemlézett a használatba vételi engedély kiadása érdekében, aki jegyzőkönyvben rögzítve megjegyezte a Haz a tervek szerint elkészült, az eng
edélyt csak a munkaterület visszaadása után tudja kiadni. A problémám az hogy a bank miatt kb 20 napon belül meg kell lennie a használatbavételi engedélynek, de nem tudom hogyan sürgethetnem meg az eljárást, mert 1., kifutok a banki határidőből, 2., 2021.01.01-től más energetikai szabványnak kell megfelelni.
Van valami lehetőségem az eljárás felgyorsítására? Vagy önhibáján kívül elveszíthetek mindent?

nanemaaa # 2020.10.15. 07:32

A használatbavételnek már jó ideje nem feltétele a napló lezárása, a hatóság a munkaterület visszaadásáról szóló bejegyzést keresi. Annak benne kell lennie.
Ha jól tudom, a kivitelező már ha akarná se tudná lezárni a naplót, mert megszűnt a lezáró gombja mióta a naplót az építésügyi hatóságnak kell lezárnia majd akkor, ha már az általa előírt hátralévő építési munkák is elkészültek.

megszívtam # 2020.10.14. 14:12

Üdv,

E-napló zárás és használatba vétel tudomásul vétel körüli problémám adódott, mellyel kapcsolatban szeretnék használható és főként előremutató tanácsot kérni. Több kivitelező és fmv volt egy kivétellel minden napló lezárva. az utolsó naplónál olyan gondom akadt, hogy a kivitelező nem hajlandó rendbe tenni és lezárni, sőt időközben meg is szüntette vállalkozását. Sajnos mi kifizettük a munka elvégzésekor, de akkor nem tudtunk mást tenni (van az a helyzet...). Ettől függetlenül beadtuk a használatba vétel iránti kérelmet és az épfelügyelet ki kis jött és megállapította, hogy megvalósult a beruházás, jegyzőkönyv pipa. Szóban jegyezték meg, hogy a nyitott naplóval gond lesz. Elmeséltem a sztorit, de segítséget nem igazán tudtak adni. Került már valaki ilyen helyzetbe? Mi a megoldás? A kivitelező semmire nem reagál, hiába próbálkozik a műszaki ellenőrünk is.

megszívtam # 2020.10.14. 14:06

Üdv,

nanemaaa # 2020.10.12. 11:43

Valami aláírásnak, meg pecsétnek illene rajta lennie. Ha nincs, menj a hatósághoz és kérj tőlük egy hiteles másolatot. Ha más nem, a hitelesítésen legalább lesz mindkettő. ;)
Záradék az lenne, hogy az ügyintéző annak idején ráírta-e, hogy a határozat mikor emelkedett jogerőre?

kisalma # 2020.10.08. 10:01

nanemaaa köszönöm a választ.
Még egy kis segítséget kérnék.

A használatbavételit megnéztem, és konkrétan az egy határozat, melyben leírják, hogy a használatbavételit megadják az x építési engedély kapcsán. A végén egy név és az szerepel, hogy szakigazgatási szerv vezető, de sem pecsét sem aláírás nincs, csak az van még, hogy kik értesülnek a határozatról. Ilyenkor mi a helyzet? A jogerős záradék mi pontosan? Olyan szerepel még benne, hogy készhezvételtől számított 15 napon belül van helye fellebezésnek.

Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2020.10.08. 08:11

kisalma
A használatbavételi engedélynek nincs időbeni hatálya, az addig érvényes, amíg az épület az engedélyezéskori állapotban van.
A földhivatal nem tehet mást, el kell fogadnia, ha hiteles okiratról beszélünk, eredeti pecsét és aláírás van rajta, és jogerős záradékkal is el van látva. Küldd be postán a kérelmedet, ha nem akarják személyesen átvenni. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló FVM rendeletet az idén tavasszal módosították, nem kérhet mást, mint ami a jogszabályban le van írva. Nagy érvágás ez nekik, én elhiszem, mert korábban mindenre új, 6 hónapnál nem régebbi hatósági bizonyítványt kértek. Most ez szabályozott lett, csak engedély nélkül építhető, vagy egyszerű bejelentés alapján épült épületekre van hatósági bizonyítvány, másra vonatkozóan nem is kérhet a földhivatal.

kisalma # 2020.10.08. 07:06

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy van egy régi-régi ház, amihez a 80-as években toldottak, mely toldás hivatalosan zajlott. Volt építési engedély, és használatba vételi engedély is. Ezen házat eladásra kínáltuk, de kiderült, hogy nincs a térképen bejegyezve a toldás, és ennek rendje módja szerint elkezdtük az ügyintézését. A 1982-es használatba vételi engedély megvan, de nem fogadja el a földhivatal, mert nem tekintik hivatalosnak, és várják, hogy valakivel az önkormányzati hivatalból lepecsételtessük, akik viszont elzárkóznak ettől. Kérdésemm az, hogy kinek a hatásköre igazolni, hogy az 1982-es használatba vételi a mai napig érvényes irat? Esetleg jogszabály, ahol le van írva?

Hálásan köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.06.11. 15:59

Nándi9,

Igen, minden bizonnyal, erről egy szerződést kötöttél a bankkal. Abban általában van határidő a használatbavételi/tudomásulvétel megszerzésére. Ott kellene megnézned.

Ha nem teljesíted, bukhatod a CSOK-ot.

Nándi9 # 2020.06.11. 13:41

Kötelezhet a bank a csok visszafizetésére, ha hosszú ideje nem tudom produkálni a hatósági engedélyt?

nanemaaa # 2020.05.14. 07:25

Nándi9
Az ideiglenes használatbavételi engedélyt megszüntették még 2013-ban.
Igen, ez sajnos elég sok esetben így szokott lenni és semmi kétségem a felől, hogy ez nem véletlen.

Nándi9 # 2020.05.13. 12:41

E naplót még lezárta, persze akkor még a ház nem volt 100 %.
Nincs semmi esély akkor akár egy ideiglenes használatbavételire?
Elképesztő, hogy több millióval megkárosítanak, eltűnik az ember, én meg itt maradok és nem tudok tovább haladni....

nanemaaa # 2020.05.06. 14:11

Nándi9
Az épületet még csak-csak meg tudnád oldani, ha módosíttatnád az eredeti terveket egylakásosra, és a másik lakásnak még az alapjait is elbontatnád. (Már ha úgy is még szabályos marad az épület.) Az új kivitelező nyilván új naplót is fog nyitni. A kérdés a régi napló szabályos lezárása és a megszökött kivitelezőtől a kivitelezői nyilatkozat beszerzése. Elvileg beperelheted jognyilatkozat pótlásáért, de nem tudom, hogy megnyernéd-e, mivel azt mondaná, hogy azért nem állítja ki a nyilatkozatot, mert te belekontárkodtál a kivitelezésbe és ő azért nem fogja vállalni a felelősséget. :( Szóval nem egyszerű a történet.
De hogy valami megnyugtatót is mondjak, nem egyedül jársz ebben a cipőben, százával, ezrével vannak ilyen esetek.

Nándi9 # 2020.05.06. 09:12

Sziasztok,
olyan bajba kerültem, hogy a kivitelező (aki a közös használatú telek másik tulajdonosa is egyben) eltünt, nem fejezte be a házunkat, milliós tartozásokat hagyott hátra A telken két lakásos ház épül, mi közben saját lakásunkat magunk befejeztük, beköltözhető állapotra hoztuk.
Az építés ügyi osztály viszont megtagadta, hogy hatósági bizonyítványt adjanak nekünk, mondván azt hogy az enapló is és a tervek is két lakásosakra lettek elkészítve és majd akkor lehet igényelni, ha mindkét lakás elkészült. Ez nagy baj , mivel az eltűnt kivitelező a másik, saját lakását nem építette, eddig csak az alapja készült el, én meg decemberben ki fogok csúszni a határidőből a bank felé, így még a csok-ot is vissza kell fizetnem!
Milyen megoldások lehetnek erre az estere, ami ügyvédi megkeresésekkel is bizonyíthatóan nem az én hibámból adódott, hanem egy szélhámos áldozata lettem!
Köszönöm!

nanemaaa # 2020.04.14. 06:35

Zsani66
Az építtetőhöz fordulhatsz. Ugyanakkor elég veszélyes ilyen határidőt vállalnod, ugyanis az egész házra csak egyszerre, egyben lehet használatbavételi engedélyt kérni. Nem tudhatod, hogy a többi lakás hogyan áll.

Zsani66 # 2020.04.10. 05:21

Hello!

Szeretném a segítségeteket kérni!
Hozzáteszem, sosem voltam még ilyen helyzetben, azért vagyok ilyen tudatlan a kérdésben.
Vásároltunk fűtés készen egy lakást,most épült társasházban,(1 hét és lakható állapotú), a bank felé május közepéig használatba vételit mutatnom kell. A kérdésem az lenne, miképp, hogyan zajlik a folyamata a használatba vételi megszerzésének. Kihez kell forduljak, stb? Nagyon köszönöm ha segítesz.

nanemaaa # 2020.02.17. 08:32

Kicsit gondolkodnom kellett, hogy mit írjak, ha mindenhová felteszed ugyanazt a kérdést? Azután úgy döntöttem, a fórum főcíméhez igazodva válaszolok.

  • Közigazgatási jog -

Szóval közigazgatási szempontból semmi probléma a napló körüli mizériával, amíg a használatbavétel tudomásulvételi kérelmedhez csatolni tudod a külön jogszabály szerinti tartalmú kivitelezői nyilatkozatot.

suti51 # 2020.02.16. 22:37

Jogi tanácsot kérek : generál kivitelező nem akarja lezárni az e-naplót. Azt az irásos kijelentést tette, hogy csak akkor hajlandó bezárni az e-naplót, ha anyagi követelésünk nincs. Van anyagi követelésünk, mivel számtalan hibát talált és rögzített a független igazságügyi szakértő.
Mi a teendő ilyen esetben, mivel szeretnénk a használatba vételi engedélyt megkapni.
Az e-naplóban számtalan beírást törölt, amit korábban beírt. Ezeket fotókkal tudom bizonyítani. Ebben az esetben mi a jogi álláspont és eljárás?Köszönettel várom válaszát. László

nanemaaa # 2020.01.20. 11:42

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet.
Ez alapján a hatóságnak akár ki se kell, hogy menjen a helyszínre!

Baltazar123 # 2020.01.17. 07:11

Sziasztok,

Arra, hogy a hatósági bizonyítvány kiadásának mik a feltételei (társasház/ikerház esetén), illetve, hogy az ilyen módon nem igazolja a lakás használhatóságát (nincs villany bevezetve az egyik lakásba) tudnátok valami jogszabályt/rendeletet írni, amire hivatkozhatok?! Illetve arra vonatkozóan valamit, hogy a hatósági bizonyítványt, amenyiben nem jogszerűen lett kiállítva meg lehet-e támadni (visszavonni, érvényteleníteni) valahogyan?!

Előre is köszönöm a segítséget.

nanemaaa # 2020.01.15. 14:53

Hogy szabályosan állították-e ki az nem biztos, a hatósági bizonyítvány arra vonatkozik, hogy az épület elkészült. Ez elvileg 100% készültséget jelent. Ugyanakkor a hatósági bizonyítvány nem azonos egy használatbavételi engedéllyel, nem vizsgálja, hogy az épület szakszerű-e, illetve rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas-e, nem is erre szolgál.
A fentiek alapján a bank joggal vizsgálja meg a készültséget, és joggal tartja vissza a hátralévő részt a hitelből.