Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Lakhatási engedély megkérése

drbjozsef #   2020.06.11. 17:59

Nándi9,

Igen, minden bizonnyal, erről egy szerződést kötöttél a bankkal. Abban általában van határidő a használatbavételi/tudomásulvétel megszerzésére. Ott kellene megnézned.

Ha nem teljesíted, bukhatod a CSOK-ot.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Nándi9 # e-mail 2020.06.11. 15:41

Kötelezhet a bank a csok visszafizetésére, ha hosszú ideje nem tudom produkálni a hatósági engedélyt?

nanemaaa # e-mail 2020.05.14. 09:25

Nándi9
Az ideiglenes használatbavételi engedélyt megszüntették még 2013-ban.
Igen, ez sajnos elég sok esetben így szokott lenni és semmi kétségem a felől, hogy ez nem véletlen.

Nándi9 # e-mail 2020.05.13. 14:41

E naplót még lezárta, persze akkor még a ház nem volt 100 %.
Nincs semmi esély akkor akár egy ideiglenes használatbavételire?
Elképesztő, hogy több millióval megkárosítanak, eltűnik az ember, én meg itt maradok és nem tudok tovább haladni....

nanemaaa # e-mail 2020.05.06. 16:11

Nándi9
Az épületet még csak-csak meg tudnád oldani, ha módosíttatnád az eredeti terveket egylakásosra, és a másik lakásnak még az alapjait is elbontatnád. (Már ha úgy is még szabályos marad az épület.) Az új kivitelező nyilván új naplót is fog nyitni. A kérdés a régi napló szabályos lezárása és a megszökött kivitelezőtől a kivitelezői nyilatkozat beszerzése. Elvileg beperelheted jognyilatkozat pótlásáért, de nem tudom, hogy megnyernéd-e, mivel azt mondaná, hogy azért nem állítja ki a nyilatkozatot, mert te belekontárkodtál a kivitelezésbe és ő azért nem fogja vállalni a felelősséget. :( Szóval nem egyszerű a történet.
De hogy valami megnyugtatót is mondjak, nem egyedül jársz ebben a cipőben, százával, ezrével vannak ilyen esetek.

Nándi9 # e-mail 2020.05.06. 11:12

Sziasztok,
olyan bajba kerültem, hogy a kivitelező (aki a közös használatú telek másik tulajdonosa is egyben) eltünt, nem fejezte be a házunkat, milliós tartozásokat hagyott hátra A telken két lakásos ház épül, mi közben saját lakásunkat magunk befejeztük, beköltözhető állapotra hoztuk.
Az építés ügyi osztály viszont megtagadta, hogy hatósági bizonyítványt adjanak nekünk, mondván azt hogy az enapló is és a tervek is két lakásosakra lettek elkészítve és majd akkor lehet igényelni, ha mindkét lakás elkészült. Ez nagy baj , mivel az eltűnt kivitelező a másik, saját lakását nem építette, eddig csak az alapja készült el, én meg decemberben ki fogok csúszni a határidőből a bank felé, így még a csok-ot is vissza kell fizetnem!
Milyen megoldások lehetnek erre az estere, ami ügyvédi megkeresésekkel is bizonyíthatóan nem az én hibámból adódott, hanem egy szélhámos áldozata lettem!
Köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2020.04.14. 08:35

Zsani66
Az építtetőhöz fordulhatsz. Ugyanakkor elég veszélyes ilyen határidőt vállalnod, ugyanis az egész házra csak egyszerre, egyben lehet használatbavételi engedélyt kérni. Nem tudhatod, hogy a többi lakás hogyan áll.

Zsani66 # e-mail 2020.04.10. 07:21

Hello!

Szeretném a segítségeteket kérni!
Hozzáteszem, sosem voltam még ilyen helyzetben, azért vagyok ilyen tudatlan a kérdésben.
Vásároltunk fűtés készen egy lakást,most épült társasházban,(1 hét és lakható állapotú), a bank felé május közepéig használatba vételit mutatnom kell. A kérdésem az lenne, miképp, hogyan zajlik a folyamata a használatba vételi megszerzésének. Kihez kell forduljak, stb? Nagyon köszönöm ha segítesz.

nanemaaa # e-mail 2020.02.17. 09:32

Kicsit gondolkodnom kellett, hogy mit írjak, ha mindenhová felteszed ugyanazt a kérdést? Azután úgy döntöttem, a fórum főcíméhez igazodva válaszolok.

  • Közigazgatási jog -

Szóval közigazgatási szempontból semmi probléma a napló körüli mizériával, amíg a használatbavétel tudomásulvételi kérelmedhez csatolni tudod a külön jogszabály szerinti tartalmú kivitelezői nyilatkozatot.

suti51 # e-mail 2020.02.16. 23:37

Jogi tanácsot kérek : generál kivitelező nem akarja lezárni az e-naplót. Azt az irásos kijelentést tette, hogy csak akkor hajlandó bezárni az e-naplót, ha anyagi követelésünk nincs. Van anyagi követelésünk, mivel számtalan hibát talált és rögzített a független igazságügyi szakértő.
Mi a teendő ilyen esetben, mivel szeretnénk a használatba vételi engedélyt megkapni.
Az e-naplóban számtalan beírást törölt, amit korábban beírt. Ezeket fotókkal tudom bizonyítani. Ebben az esetben mi a jogi álláspont és eljárás?Köszönettel várom válaszát. László

nanemaaa # e-mail 2020.01.20. 12:42

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet.
Ez alapján a hatóságnak akár ki se kell, hogy menjen a helyszínre!

Baltazar123 # e-mail 2020.01.17. 08:11

Sziasztok,

Arra, hogy a hatósági bizonyítvány kiadásának mik a feltételei (társasház/ikerház esetén), illetve, hogy az ilyen módon nem igazolja a lakás használhatóságát (nincs villany bevezetve az egyik lakásba) tudnátok valami jogszabályt/rendeletet írni, amire hivatkozhatok?! Illetve arra vonatkozóan valamit, hogy a hatósági bizonyítványt, amenyiben nem jogszerűen lett kiállítva meg lehet-e támadni (visszavonni, érvényteleníteni) valahogyan?!

Előre is köszönöm a segítséget.

nanemaaa # e-mail 2020.01.15. 15:53

Hogy szabályosan állították-e ki az nem biztos, a hatósági bizonyítvány arra vonatkozik, hogy az épület elkészült. Ez elvileg 100% készültséget jelent. Ugyanakkor a hatósági bizonyítvány nem azonos egy használatbavételi engedéllyel, nem vizsgálja, hogy az épület szakszerű-e, illetve rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas-e, nem is erre szolgál.
A fentiek alapján a bank joggal vizsgálja meg a készültséget, és joggal tartja vissza a hátralévő részt a hitelből.

Baltazar123 # e-mail 2020.01.15. 01:35

Sziasztok,

Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy új építésű ikerházra az építtető megkapta az egyszerűsített eljárás alapján az épülethatósági bizonyítványt, ami állítása szerint igazolja az épület használhatóságát is. (ua. használatba vételi engedély).
Az ikerház egyik lakásában azonban még se villany, se wc... Így szeretné átadni, mivel szerinte elkészült. A bank viszont azt mondja, hogy a 100% készültséget így biztosan nem éri el.

Mit igazol a hatósági bizonyítvány ebben az esetben?! Szabályosan állították-e ki?

nanemaaa # e-mail 2019.07.31. 12:34

De csak szerinted. Egyébként nem. ;)

drbjozsef #   2019.07.31. 09:26

Jogszabály szerint nem. Attól, hogy egy épület a rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas, még nem jelenti azt, hogy lakás céljára is az.

Szerintem ha van képezve cím az ingatlanra, akkor kaphat. Akár üres telekre is. Nem számít. A magántulajdonán egy hordóban is lakhat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanemaaa # e-mail 2019.07.31. 08:09
  1. Jogszabály szerint nem. Attól, hogy egy épület a rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas, még nem jelenti azt, hogy lakás céljára is az.
  2. Ha nem felel meg az építésügyi jogszabályoknak, akkor semmiképpen se tudod legalizálni. Erre csak akkor van esélyed, ha megfelelnek az építmények a szabályoknak, vagy megfelelővé alakítod őket.
  3. Még mindig a földhivatal hatásköre.
KÁJÉ85 # e-mail 2019.07.30. 16:43

1.Lakcímkártyát is kérhetek?
4.Nem lettek se terven feltüntetve, se engedélyeztetve, se semmi.Kivárom a 10 évet, aztán szeretném feszegetni, mert nem akarom hogy lebontsák.Addig pedig gyűjtöm az infót, hogy mennyi büntetés lenne.És imádkozom, hogy ne jelentsenek fel...
5.Pályázni szeretnék, tanyára most van, lehet hogy 5 év múlva is lesz, érdekel a dolog.

nanemaaa # e-mail 2019.07.29. 09:44

KÁJÉ85

  1. Már megkaptad, a használatbavételi engedélyt nevezi a nép szája lakhatási engedélynek.
  2. Az épületek 1 m-t meghaladó magasságban mért befoglaló méreteivel.
  3. Az a címadatra vonatkozik, nincs jelentősége, az országos lakcím-nyilvántartás felállításával függ össze.
  4. Nem ez a kérdés, hanem az, hogy az építmények jogszerűek és szakszerűek-e? Ha igen, akkor feszegetheted.
  5. Attól függ, hogy te mit nevezel tanyának. Egyebekben a művelési ág változás a földhivatal hatáskörébe tartozik.
KÁJÉ85 # e-mail 2019.07.24. 08:44

Sziasztok!
Pár kérdéssel zaklatnálak benneteket, ha valaki tudna segíteni, annak hálás lennék.

1. 2012-ben épült 3100 m2 külterületi zárt kert besorolású teületen gazdasági épület akkori tervek szerint, használatbavételi engedély van.Mik az alapvető feltételei annak, hogy lakhatási engedélyt kaphassunk rá?
2.Mennyire számít beépítettségbe egy nyitott garázs, ami 6x6m alapterületű térkövezett, polikarbonát tetővel?És egy műhely, ami beton alapon 3x6m, ebből maga az épület 3x3 szendvicspanel tetővel, tégla falakkal, illetve részben lemezzel van körbekerítve a további rész, és hajlított lemez a teteje?
Van még egy 3x3m-es tároló szintén beton alappal, és trapézlemez oldallal, tetővel.
3.A földhivatali ingatlan leíró adatokban a mi helyrajzi számunkon a " felülvizsgálat alatt" szerepel, ennek van jelentősége?
4. Ha a fenti 2.-es kérdésnél számít a beépítettségben, akkor 10 évig ne nagyon feszegessem a témát, ellenkező esetben nem kicsi bünti lesz a jutalmam?
5.Mi a feltétele annak, hogy tanyává minősítsem a területet?
Köszönöm szépen a megtisztelő válaszokat.

nanemaaa # e-mail 2019.04.04. 08:12

tibikat
Ha a felszámolónál nincs erre adat, akkor jó esetben magától a tulajdonostól, vagy ha van haszonélvezője, szomszédja, akkor talán tőlük. Egyéb jó ötletem nincs. Szerintem az építésügyi hatóság nem fog kiadni idegennek ilyen adatokat, legfeljebb az Ákr által szabályozott esetekben:
33. § [Az iratbetekintési jog]

(1) Az ügyfél az eljárás bármely szakaszában és annak befejezését követően is betekinthet az eljárás során keletkezett iratba.

(2) A tanú a vallomását tartalmazó iratba, a szemletárgy birtokosa a szemléről készített iratba tekinthet be.

(3) Harmadik személy akkor tekinthet be a személyes adatot vagy védett adatot tartalmazó iratba, ha igazolja, hogy az adat megismerése joga érvényesítéséhez, illetve jogszabályon, bírósági vagy hatósági határozaton alapuló kötelezettsége teljesítéséhez szükséges.

Bori Bori # e-mail 2019.04.01. 19:25

Helyi önkormányzat, építési osztály, ügyfélfogadási időben.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

tibikat # e-mail 2019.04.01. 18:05

nanemaaa
Nagyon szépen köszönöm a válaszod!
Számomra még mindig nem világos,hol tudok utána járni előzetesen az engedélyeinek főleg úgy, hogy ne okozzak ezzel önkàrt. Itt egy másik topikban leszóltak, hogy hogy gondolom, hogy ilyen dokumentumok a Végrehajtónàl vannak... hogy keverem a szezont a fazonnal. Úgyhogy ebben már nem is bízom, hogy ott lesz valami.
Ez a lakóház, 10éve épült és àllítólag ez esetben nem büntetnek illetve nem is bontathatjàk el. Plusz ez utóbbit azt mondják egy másik fórumon, hogy egyébként is csak életveszély esetén lehetséges.
Sőt egyre inkább az a gyanúm, hogy mivel annó szocpolt kaptak a házra, ezért valahol csak kell lennie engedélyeknek s az állapotát tekintve egy régi lakhatási sem elképzelhetetlen. De honnan tudhatom meg lehetőleg óvatosan ezeket az infókat?
Köszi szépen ha valaki ír.

nanemaaa # e-mail 2019.04.01. 10:09

tibikat
Mindenképpen érdemes lenne ezeket a kérdéseket tisztázni, és kellene, hogy ezzel kapcsolatban a végrehajtó adattal rendelkezzen, mert az is lehet, hogy valójában nem épületet, hanem egy folyamatban lévő építkezés során eddig elkészült szerkezeteket kellene megvenned. Az pedig ha nem azonosítható be engedéllyel, és a felelős műszaki vezetővel, akkor simán magában hordozhatja egy szabálytalan építés következményeit is. Nem beszélve arról, hogy az épületet a földhivatal csak használatbevételi engedély, vagy ha egyszerű bejelentés alapján épült, akkor hatósági bizonyítvány alapján fogja feltüntetni. Mindkét esetben építtetői jogutóddá kell válni, ami viszont azt is jelenti, hogy ha valami gáz van az épülettel, akkor mint építtetőt minden téged fog terhelni. Egy ilyen ingatlant vásárolni ugyanaz, mint zsákbamacskát venni, csak ezt a játékot nagyobb pénzben játszák.

tibikat # e-mail 2019.03.30. 09:32

Sziasztok! Ne haragudjatok,de bemàsolom ide a másik topikban feltett kérdésem,mert lehet, hogy jobban ide illik, attól eltekintve, hogy az ingatlant árverés útján szerzem,a kérdéseim inkább a lakhatási engedély elérésére vonatkoznak:

"Sziasztok! Remélem jó,ha ide írok,ma már több fórumot is átolvastam itt...

Olyan kérdésem lenne, hogy a Végrehajtónàl milyen iratok lehetnek a házról illetve hogyan és mikor tudhatom meg, hogy milyen papírokkal rendelkezik? Amikor a jegyzőkönyvért megyünk, akkor szolgáltatja csak ki? Ha egyáltalán van ilyen? Vagy a licitálás alatt is lehet érdeklődni (már ha sikerül elérnem,mert eddig nem ment)?

Igazából arról lenne szó, hogy az árverés adataiban lakóház megnevezés szerepel,de a tulajdoni lapon kivett beépítetlen terület. Jó lenne tudni rendelkezik-e az ingatlan (lejàrt) építési engedéllyel, tervekkel, esetleg lakhatási engedéllyel, amit nem jegyeztek be a tulajdoni lapra.

Úgy tudom építésügyi hatóságnàl is ki lehet ezt tudni!? Viszont ha semmi engedély nincs meg rá akkor meg nem szeretném megkockáztatni, hogy esetleg elbontatjàk.
Vagy a térképmásolaton is làtszana már az építési terv is ha volt rá engedély?

Egyébként bízom abban, hogy szabàlyosan épült,mert úgy is néz ki. Nagyon szépen köszönöm,ha valaki tud tájékoztatást adni!"

Köszönöm szépen!