Lakhatási engedély megkérése


nanemaaa # 2021.08.27. 09:22

Demeter Bela
Használatbavételi engedélyt csak abban az esetben kell kérni, ha az eljárásba szakhatóságot is be kell vonni. Ellenkező esetben használatbavétel tudomásulvételét kell kérni.
Már ha volt építési engedély az épületre, és annak megfelelően is épült meg, illetve az építési engedélyben elő is volt írva a használatbavételi engedély megkérése.

Keresd a területileg illetékes kormányhivatalnál működő építésügyi hatóságot! Ők majd utána néznek és tájékoztatnak. Kívülálló ebbe nem lát bele.

Demeter Bela # 2021.08.26. 18:21

Üdvözlöm 100 négyzetméteres ház 2001 ben épült és osztatlan közös tulajdonú teken van a 320 négyzetméter telekrésszel mi a megoldás és hova kellene mennem a lakhatási engedély megkéréséhez ami bíztos.
A telkenmég van egy lakás ami rendben van 560 négyzetméter telekel.110 négyzetméteres házzal .
17 ker.
Köszönöm szépen a választ

nanemaaa # 2021.05.31. 08:54

Uzsu
A tulajdonos mindenképpen kikérheti. Ha létezik irat.
A kérelmet a kormányhivatal berkeiben működő építésügyi hatósághoz kell benyújtani,. ők döntenek arról, hogy kinek engednek betekintést a lezárt iratokba, vagy adnak róla másolatot.

Uzsu # 2021.05.27. 08:25

Tisztelt Tagok!

Jelenleg még folyamatban van a szóban forgó ingatlan adás-vétele.
Az ingatlan belterületi kivett ház és udvar.
Maga a ház egy régi vályogház, az eladó hölgy ’87 óta a tulajdonos.
Állítása szerint nincsenek vagy nem is voltak meg a ház papírjai.
Sem a használatbavételi sem a lakhatási sem semmi,
A ház építésének pontos idejét sem tudjuk, a méretét is csak a „néni bemondás alapján“
A térképen fel van tüntetve a ház, így az ügyvéd szerint az adás-vételnek nincs akadálya.
Az ingatlan egyébként összközműves.
Felmerült bennünk, hogy a vázrajz valószínűleg nem egyezik a jelenlegi állapottal, azt majd rendeznünk kell.
Az lenne a kérdésem, hogy a tényleges tulajdonszerzés előtt van e lehetőségünk kikérni a
Használatbavételi engedély illetve a lakhatási engedély másolatát?
Amennyiben igen, hol tudjuk? A járási hatóságnál vagy a területi önkormányzatnál? Pilis, Monori járás.
Ha nincsenek meg az iratok akkor, lehet- e problémánk (bontatás, bírság) az engedélyek kikérésekor?

A segítséget előre is köszönöm!

infodomi # 2021.05.25. 17:32

Tisztelt Tagok, Szakértők!

Használatbavételi engedéllyel kapcsolatban lenne 2 kérdésem:

Újépítésű, több lakásos társasház használatbavételi engedélyezési eljárása során milyen állapotban (készültségi fokon) kell lennie a lakásoknak a hatósági szemle pillanatában; milyen munkafázisoknak kell addigra megvalósulnia a lakásokban (a kivitelezés és a beépítés tekintetében)?

Kaphat e használatbavételi engedélyt az újépítésű társasház, ha nincs minden lakás az előírásoknak megfelelő állapotban a hatósági eljárás (szemle) alkalmára?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

blekk21 # 2021.04.13. 09:50

drbjozsef, nanemaaa, wers

Köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # 2021.04.12. 10:32

wers
Előfordult már, hogy elfogadta a műszaki vezető nyilatkozatát a lakás elkészültétől, ha betekintési jogot kap az e-naplóba.
De bankja válogatja.

wers # 2021.04.09. 09:34

A lakásvásárlások nagy része banki hitellel valósul meg. A bank kötve hiszem, hogy olyan szerződéssel adott volna hitelt, ami alapján ő, a bank az utolsó hitelrész folyósítását nem a használatbavételi engedélyhez köthetné.

nanemaaa # 2021.04.09. 09:12

blekk21
Elvileg az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóság megtilthatná, de nem hinném hogy foglalkozna vele.
Ugyanakkor nem árt tudni, hogy használatbavételi engedély előtt a telek építési munkaterületnek, még pedig veszélyes üzemnek minősül, ahol illetéktelen személyek (a kivitelezésben nem dolgozók) nem tartózkodhatnak, a dolgozók is csak akkor, ha igazoltan munkavédelmi és balesetvédelmi oktatásban részesültek. Ennek megsértése esetén a Munkavédelmi Felügyelőség komoly bírsággal sújthatja a kivitelezőt és az elkövetőt is.
A fentiekből adódik, hogy bár kérheti a kivitelező a teljes vételár megfizetését, de jogalapja nem sok lehet, ha a szerződésben kész lakás átvételével van párosítva a végső kifizetés. Majd akkor lesz készen, ha lesz rá használatbavételi engedély, vagy használatbavételt a hatóság tudomásul vette.

De polgári jogi szerződésekben egészen extrém dolgok is szerepelhetnek, amiket nyilván teljesítened kell. Ennek alapján elvileg kérheti a kivitelező, hogy kifizesd.

drbjozsef # 2021.04.09. 08:51

Használatbavételi engedély megadása előtt be lehet-e költözni egy társashbázba?

Hogy lehet-e? Hogyne. Egy feldöntött hordóba is be lehet költözni, legfeljebb kényelmetlen.

Használatbavételi engedély megadása előtt az építtető kötelezhet-e arra, hogy vegyem át a lakást, és fizessem ki az utolsó részletet?

Szerződésetek szerint.

blekk21 # 2021.04.09. 07:32

Használatbavételi engedély megadása előtt be lehet-e költözni egy társashbázba?
Használatbavételi engedély megadása előtt az építtető kötelezhet-e arra, hogy vegyem át a lakást, és fizessem ki az utolsó részletet?
Köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2021.02.08. 10:39

Rézpisti
Nem. És nem csak azért nem, mert már nincs építésügyi hatósági jogköre.

Rézpisti # 2021.02.01. 19:28

Kedves Fórumozók

Fennmaradási engedélyt kertem egy 18 éve épült lakóingatlanra.A használatbavételi engedélyt meg is kaptam.A gond úgy kezdődött hogy kiderült a telek amire építettünk az nem jól lett kimérve. Túlépítés miatt most a műszaki osztály próbál döntést hozni amit várok.A túlépítés jóhiszemű és könnyen orvosolható lenne ha nem a közterületre lógna ki a sarki épületem 1,2 métert.Úgy gondolom ezt az önkormányzattal kell lebokszolnom.
A kérdésem az lenne hogy ez idő alatt a használatba vételi engedélyemet vissza vonhatja e a műszaki osztály??

Előre is köszönöm a választ, válaszokat

nanemaaa # 2020.10.26. 14:28

Amíg a per zajlik vélhetően nem lesz előrelépés az ügyben, kivéve, ha megegyeztek, ami alkalmasint vérveszteséggel jár. Ugyanakkor mindaz a további kár, ami e miatt ér téged szerintem forintosítható a per közbeni kereset kiegészítésekkel.

Pistike1958 # 2020.10.24. 17:44

Udv
A problémám az, hogy a Kivitelezo nem adja vissza a munkateruletet, szerződést felbontottam. Szakvéleményt kertem (független bíróság által kirendelt) mely kimondta hogy túlfizettem a kivitelezőt bőven, ráadásul az okozott kár mivel vissza kellett bontani tízmilliós nagyságrendű. Pert indítottam, kertem ideiglenes intézkedést a bíróságtól, mely már több mint 2 hónapja kerelmezve lett, de várok a határozatra azóta is. Időközben én más kivitelezővel befejeztettem a házat. Épitesi hatóság szemlézett a használatba vételi engedély kiadása érdekében, aki jegyzőkönyvben rögzítve megjegyezte a Haz a tervek szerint elkészült, az eng
edélyt csak a munkaterület visszaadása után tudja kiadni. A problémám az hogy a bank miatt kb 20 napon belül meg kell lennie a használatbavételi engedélynek, de nem tudom hogyan sürgethetnem meg az eljárást, mert 1., kifutok a banki határidőből, 2., 2021.01.01-től más energetikai szabványnak kell megfelelni.
Van valami lehetőségem az eljárás felgyorsítására? Vagy önhibáján kívül elveszíthetek mindent?

nanemaaa # 2020.10.15. 07:32

A használatbavételnek már jó ideje nem feltétele a napló lezárása, a hatóság a munkaterület visszaadásáról szóló bejegyzést keresi. Annak benne kell lennie.
Ha jól tudom, a kivitelező már ha akarná se tudná lezárni a naplót, mert megszűnt a lezáró gombja mióta a naplót az építésügyi hatóságnak kell lezárnia majd akkor, ha már az általa előírt hátralévő építési munkák is elkészültek.

megszívtam # 2020.10.14. 14:12

Üdv,

E-napló zárás és használatba vétel tudomásul vétel körüli problémám adódott, mellyel kapcsolatban szeretnék használható és főként előremutató tanácsot kérni. Több kivitelező és fmv volt egy kivétellel minden napló lezárva. az utolsó naplónál olyan gondom akadt, hogy a kivitelező nem hajlandó rendbe tenni és lezárni, sőt időközben meg is szüntette vállalkozását. Sajnos mi kifizettük a munka elvégzésekor, de akkor nem tudtunk mást tenni (van az a helyzet...). Ettől függetlenül beadtuk a használatba vétel iránti kérelmet és az épfelügyelet ki kis jött és megállapította, hogy megvalósult a beruházás, jegyzőkönyv pipa. Szóban jegyezték meg, hogy a nyitott naplóval gond lesz. Elmeséltem a sztorit, de segítséget nem igazán tudtak adni. Került már valaki ilyen helyzetbe? Mi a megoldás? A kivitelező semmire nem reagál, hiába próbálkozik a műszaki ellenőrünk is.

megszívtam # 2020.10.14. 14:06

Üdv,

nanemaaa # 2020.10.12. 11:43

Valami aláírásnak, meg pecsétnek illene rajta lennie. Ha nincs, menj a hatósághoz és kérj tőlük egy hiteles másolatot. Ha más nem, a hitelesítésen legalább lesz mindkettő. ;)
Záradék az lenne, hogy az ügyintéző annak idején ráírta-e, hogy a határozat mikor emelkedett jogerőre?

kisalma # 2020.10.08. 10:01

nanemaaa köszönöm a választ.
Még egy kis segítséget kérnék.

A használatbavételit megnéztem, és konkrétan az egy határozat, melyben leírják, hogy a használatbavételit megadják az x építési engedély kapcsán. A végén egy név és az szerepel, hogy szakigazgatási szerv vezető, de sem pecsét sem aláírás nincs, csak az van még, hogy kik értesülnek a határozatról. Ilyenkor mi a helyzet? A jogerős záradék mi pontosan? Olyan szerepel még benne, hogy készhezvételtől számított 15 napon belül van helye fellebezésnek.

Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2020.10.08. 08:11

kisalma
A használatbavételi engedélynek nincs időbeni hatálya, az addig érvényes, amíg az épület az engedélyezéskori állapotban van.
A földhivatal nem tehet mást, el kell fogadnia, ha hiteles okiratról beszélünk, eredeti pecsét és aláírás van rajta, és jogerős záradékkal is el van látva. Küldd be postán a kérelmedet, ha nem akarják személyesen átvenni. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló FVM rendeletet az idén tavasszal módosították, nem kérhet mást, mint ami a jogszabályban le van írva. Nagy érvágás ez nekik, én elhiszem, mert korábban mindenre új, 6 hónapnál nem régebbi hatósági bizonyítványt kértek. Most ez szabályozott lett, csak engedély nélkül építhető, vagy egyszerű bejelentés alapján épült épületekre van hatósági bizonyítvány, másra vonatkozóan nem is kérhet a földhivatal.

kisalma # 2020.10.08. 07:06

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy van egy régi-régi ház, amihez a 80-as években toldottak, mely toldás hivatalosan zajlott. Volt építési engedély, és használatba vételi engedély is. Ezen házat eladásra kínáltuk, de kiderült, hogy nincs a térképen bejegyezve a toldás, és ennek rendje módja szerint elkezdtük az ügyintézését. A 1982-es használatba vételi engedély megvan, de nem fogadja el a földhivatal, mert nem tekintik hivatalosnak, és várják, hogy valakivel az önkormányzati hivatalból lepecsételtessük, akik viszont elzárkóznak ettől. Kérdésemm az, hogy kinek a hatásköre igazolni, hogy az 1982-es használatba vételi a mai napig érvényes irat? Esetleg jogszabály, ahol le van írva?

Hálásan köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.06.11. 15:59

Nándi9,

Igen, minden bizonnyal, erről egy szerződést kötöttél a bankkal. Abban általában van határidő a használatbavételi/tudomásulvétel megszerzésére. Ott kellene megnézned.

Ha nem teljesíted, bukhatod a CSOK-ot.

Nándi9 # 2020.06.11. 13:41

Kötelezhet a bank a csok visszafizetésére, ha hosszú ideje nem tudom produkálni a hatósági engedélyt?

nanemaaa # 2020.05.14. 07:25

Nándi9
Az ideiglenes használatbavételi engedélyt megszüntették még 2013-ban.
Igen, ez sajnos elég sok esetben így szokott lenni és semmi kétségem a felől, hogy ez nem véletlen.