Lakhatási engedély megkérése


nanemaaa # 2017.09.20. 13:39

Alighanem rosszul olvastad el az építési engedélyt. Az engedély alapján az építést 3 éven belül lehet elkezdeni, és a kezdéstől számított 5 évig lehet végezni.
E-napló hiánya sok gondot fog okozni, mert az építésfelügyelet ezért meg fogja büntetni a kivitelezőt, a műszaki vezetőt és az építtetőt is.
Ha nincs e-napló és ezáltal nem lehet abban munkaterület átadására-átvételére vonatkozó állapot, akkor a jogszabály szerint az épületre nem lehet használatbavételi engedélyt adni.
A jogszabály szerint a naplóban a munkaterület átadásának állapota szükséges, óva intenélek attól, hogy le is legyen zárva, különben más, esetleges befejező, vagy a hatóság által előírt munkák elvégzését majd nem lehet bejegyezni, megvalósulási tervet nem lehet feltölteni.... stb.

alfateam # 2017.09.20. 09:55

Szorongassátok a felelős műszaki vezetőt,

FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐI NYILATKOZAT
a használatbavételi engedély iránti kérelemhez
(a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 14.§-a szerint)

Mentos35 # 2017.09.20. 09:38

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. 2014-ben kezdtünk építési engedéllyel építkezni, melyet 3 évre kaptunk. A tervező volt egyben a felelős műszaki vezető is, a szerződést megírtuk, a díjat felvette.
A terveken más szerepelt, mint készítő, ráadásul az építkezésen is csak az alap kitűzéséig jutott el, ezután nem láttuk. Kérésünk felé annyi volt, hogy vezesse az E-naplót.
Az építési határidő lejárta előtt 2 hónappal kértük, bár az első évben kész volt a bővítés, hogy szeretnénk beadni a lakhatási engedély kérelmét. Szabadkozott, hogy még nem készült el, de még nincs késő, feltölti interneten.
A határidő lejárta előtt kértünk energetikai tanúsítványt végző szakembert, aki jelezte, hogy nincs visszaadva az építési terület, nincs lezárva az építési napló.
Jelenleg határidő lejárta után, nem tudom, mit lehetne tenni ez ügyben, hogy megkaphassuk a használatbavételi engedélyt E-napló hiányában.
Kérem, segítsenek.
Tisztelettel

nanemaaa # 2017.08.07. 08:14

Berni70

Építési napló a kivitelezőnél van, azt akkor fogja átadni, ha a kivitelezés befejezéseként a munkaterületet visszaadja a megrendelőnek. A közművek nyilatkozatait, a felelős műszaki vezető nyilatkozatát az építési naplóhoz kell csatolni, a napló összesítő lapját és az energetikai tanúsítványt a használatbavételi kérelemhez kell benyújtani.
Ha nem tudod, hogy ki volt a kivitelező, műszaki vezető, akkor ezt elvileg megtudhatod az építésügyi, vagy az építésfelügyeleti hatóságtól - a kezdés időpontjától függően - mert a kezdést be kellett abban az időben jelenteni. Napló nélkül nem fogsz tudni boldogulni.
Jó lenne, ha megtudnád, hogy az építési engedély szerint te építtető voltál-e, mert csak az építtető (vagy annak jogutódja) tud majd használatbavételi engedélyt kérni.
Ha a ház nincs a terveknek megfelelően szigetelve, akkor az energetikai tanúsítással gondok lesznek. Tovább halogatni viszont nem érdemes, mert 2018-tól már sokkal szigorúbb hőtechnikai előírások lesznek, amiket végképp nem fogsz tudni teljesíteni.

Közműveket be kell kötni, az eddigi szívességi megosztások nem lesznek alkalmasak.

Berni70 # 2017.07.19. 11:36

Köszönöm szépen a választ nonolet! :)

nonolet # 2017.07.17. 16:45

berni70

A közműnyilatkozat beszerzése a TERVEZŐ feladta lesz.

Közmű ügyekben járd végig a közműcégeket, hogy mit lehet.
Ez nem függ az építkezéstől hisz CSAK TELEK szintű kérdés.

Azonban a célszerűség a KÜLÖN, önááló közmű bekötés!!!

Mondhatni butaság másként megoldani... mégha lehet is.
Hisz ki tudja mit hoz még a jövő (eladás, harag, bármi).

A közmű bekötés idén Július 1.-től jóval olcsóbb és gyorsabb lett, elvben. A kormány "ingyenes bekötés"-i rendelete miatt.

Az önálló közműveket szerintem oldd meg az építkezéstől függetlenül, előre. Ami készen van azzal már nem lesz gond alapon.

-

Mivel már
minden lehetséges engedély hosszabbítási határidőt
RÉGES-RÉG túl léptél, így számodra
a fennmaradási és tovább építési eljárás a megoldás.

Ehhez kell... egy építész tervezőt megbíznod és készül

  • egy mérnöki felmérés a jelen állapotról
  • egy új terv, ami alapján átépíted az új előírások szerintire (2018-tól szigorú ENERGETIKA!!!!! jön)
  • elindul hatósági eljárás >> engedélyt kapsz
  • elindul az építkezés >> e-naplóval
  • amikor kész használatba vételi eljárás

Mindez (első saccra)
úgy 400-800 eFt-ba fog fájni
a szükséges tervektől függően.

  • *-

Mivel anno ENGEDÉLLYEL indult az építkezés
így alapban büntire nem kell számítanod.
Ha nem történt egyébként érdemi szabálytalanság...

nonolet # 2017.07.17. 16:26

"Sajnos a csok igénylésnél senki az ég világon nem mondta el nekünk ezeket,"

Miért mondta volna?!%

Annyira alap dolog, hogy tudják az emberek maguktól is.

  • *-

A Mérnöki Kamara vezeti a szakértői névjegyzéket.
Abból válassz statikust.

De kétlem, hogy statikai szakvélemény kéne neked.
Hisz nem az épület szerkezeti megfelelősége a kérdéses.
(ez statikus hatásköre)

Hanem egyáltalán a lakás mivolta !!!

Lakás pedig akkor lesz a bank szemében,
ha
MEGFELEL a lakás minimum követelményeinek.
(szoba méretek,fűtés, komfort fokozat, stb.)

-

Szerintem az, hogy
ÉPPEN felújítás alatt áll nem kéne,
hogy gond legyen a banknak.

Hisz: ettől még HIVATALOSAN >> LAKÁS!!
Amin kizárólag (ugye?! így van)
engedély nélkül IS végezhető felújítás
illetve átalakítás folyik.

Megj: BŐVÍTÉSRŐL nem lehet szó!
Azaz az épület TÉRFOGATA nem nőhet meg.

Szóval, fordulj
a bank back-office-hoz (Jogi Osztály) írásban.

Írd le mi a pontos helyzet és kérd az állásfoglalásukat.

Berni70 # 2017.07.17. 15:23

Szép napot! A következőben szeretnék segítséget kérni:
1992 decemberében készült lakóházunk tervrajza, de nem kezdtünk el azonnal építkezni, évekkel később 2000. 01.10-én kaptuk meg rá az építési engedélyt. Az épület 3 szintes, 78.72 m2 pince, 77.41 m2 földszint és 56.49 m2 tetőtér. Ahogy a tervet nézem, a szobák burkolata eltér a terv szerintitől (hajópadló helyett járólapok vannak) a földszinten egy nyílászáróval több lett, illetve a tetőtér a mai napig nem készült el. (Azt sajnos nem tudom, hogy más eltérés is van-e.) Az építkezést önerőből, kölcsön nélkül kezdtük el, de férjem megbetegedett, és sajnos 5 éve meg is halt, így itt maradtam a gyermekemmel és a félig-meddig befejezetlen házzal, ahova - használatba vételi engedély nélkül - költöztünk be. Mostanra sikerült anyagilag kicsit összeszedni magam, és szeretném megkérni az engedélyt, de sajnos nem tudom, hogy pontosan mit kell tennem. Az internet segítségével annyit sikerült kiderítenem, hogy kellenek a közműnyilatkozatok, és itt merültek fel az újabb gondok.  A telken -  ahova építkeztünk, már állt édesanyámék háza - ezért az meg kellett osztani, de a víz illetve áramellátást a mai napig onnan kapjuk, nincs saját mérőóránk. Egyedül a gáz lett külön bevezetve.
Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni:
Mely lépéseket kell megtennem, milyen sorrendben és milyen engedélyekre lesz szükségem a lakhatásihoz? (Hol lehet azokat beszerezni?)
Milyen bírságra számíthatok, mekkora lesz annak költsége?
Okozhat-e problémát, hogy nincs építési naplója a háznak? (Sehol nem találtam.) Ha a tetőteret egyelőre anyagi okok miatt nem tudom befejezni, illetve a külső szigetelés hiányzik (a ház vakolt, fehérre festett), attól még kaphatok-e lakhatási engedélyt?
Be kell külön köttetnem az áramot/vizet vagy maradhat a másik helyrajzi számú telekkel közös mérőóra? (Az a telek is az én nevemen van.) Esetleg létezik-e valamilyen megosztásos megoldás? (ikeróra?)
A közműnyilatkozatokon kívül mire lesz még szükségem? (A Főgáz szerint 2017.01.01-től nekik már ezt sem kell kiadni.) Szükség lesz az energetikai tanúsítvány is?

A válaszokat előre is köszönöm! :)

nanemaaa # 2017.05.10. 08:12

Guru23
Jobb, ha a folyósító bankhoz fordulsz a kérdéseddel. Az első kézből kapott információ mindig biztosabb, mint a közvetítőkön keresztül érkező.

Guru23 # 2017.05.05. 20:33

CSOK-ot igényeltünk, de ennek során elkezdtük a lakást “bontani” mivel fel akarjuk újítani. A tulaj bele egyezett kaptunk is kulcsot,stb..

Az ingatlanbecslő elmondása szerint a lakásra nem fogjuk megkapni az engedélyt, mert “nem lakható”…A jogszabályban olvastam, hogy ha elutasítja a bank a kérelmet, akkor statikai szakvéleménnyel még nyerhető a dolog. Kérdésem, hogy ezt kitől lehet igényelni? Mennyi időn belül? Van-e lehetőség arra, hogy alkalmas állapotba hozzam a lakást? Illetve mi a konkrét szabály, hogy milyennek kell lenni? Víz,villany,gáz használható, csak nincsen kád, csap,mosdó.. Esetleg olyan megoldás, hogy a folyamatban lévő csok kérelmet lemondom, majd visszaállítom elfogadható állapotra a lakást, majd újból beadom az igényt a csokra, Egyéb más ötlet? Sajnos a csok igénylésnél senki az ég világon nem mondta el nekünk ezeket, és most nagyon el vagyunk keseredve….

email: mozesg18@gmail.com

Immaculata # 2017.02.13. 11:29

Naa, két szakértő! Ez az álláspontom sem téves.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.13. 11:15

OFF
Miért, nem jogász? Kifejezetten jókat szokott mondani, és elég tájékozott is.
Sosem késő, a tehetséget vétek elpazarolni. :)
ON

nanemaaa # 2017.02.13. 11:11

nonolet
Egyetértek a földhivatalos főnökkel. Ha ő nem mondta volna, akkor én mondtam volna. Tényleg van érzéked és tehetséged hozzá.

Immaculata # 2017.02.10. 18:38

Ezt olvasgasd, a 32. §. vonatkozik az átadás-átvételre.

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet
az építőipari kivitelezési tevékenységről

balage1979 # 2017.02.09. 19:46

Rexor. Sajnos nem tudom megnézni, mert még az e napló bevezetése előtt kezdtük az építkezést.

Sokkal okosabb nem lettem eddig, nem tudom mit kéne tennem igazán. Építkezésnél nem volt semmi szabálytalanság, nem is akarok trükközni. Csak azt lenne jó tudni, hogyan tudom a kivitelezőt kötelezni arra, hogy adja oda a papírokat, neki nincs kötelezettsége?

Immaculata # 2017.02.09. 13:16

nonolet

Folyamatosan hamis kijelentéseket teszel.

Egy másik topicban azzal vádoltál, hogy félre lettél tájékoztatva itt a fórumon (jelzőket most nem sorolok), mert Te meg tudtad győzni a helyi önkormányzatot és a megnyerő személyiséged miatt megkaptad a hatósági bizonyítványt.

Ebben a topicban pedig az állítod, hogy nem is volt szükség hatósági bizonyítványra, a földhivatal - szintén a meggyőző erőd eredményeként - bejegyezte a szabálytalan épületet.

Rexor # 2017.02.09. 08:32

Csatlakozom ez tényleg sületlenség... minek kellene itt 10 évet várni?

Zárójelben megjegyezném, hogy az építési naplót az építtető is meg tudja tekinteni, csak egy ügyfélkapu kell hozzá, és az e-napló oldalon kell belépni. Ha nincs építési napló, vagy nem lett vezetve baj van, mert bírságra mindenképpen számíthattok.

nanemaaa # 2017.02.09. 06:45

Ennyi sületlenséget! Ráadásul egy jogi fórumon. :(

balage1979 # 2017.02.08. 14:28

Jelenleg ügyvéd megkeresésén gondolkodom, amíg meg nincs engedélyezve addig a hátralévő tartozást a kivitelező felé visszatartom. Mást nem tudok csinálni azt hiszem.
Egyébként mi van, ha mondjuk a kivitelező (nem ez), balesetet szenved, meghal, vele együtt a napló is megsemmisül.

nanemaaa # 2017.02.08. 06:53

nonolet
Már megint pontatlan vagy és félrevezeted a kérdezőt.
Most épített, mi a fenének várna 10 évet? Ráadásul a jogvesztő határidő eltelte nem legalizál épületet.
Másrészt honnan a fenéből tudod, hogy milyen szabályok lesznek 10 év múlva? Én azt sem tudom, hogy holnap milyenek lesznek.

balage1979
Amíg nincs használatbavétel és lezárt építési napló, addig bármikor kaphatsz egy építésfelügyeleti ellenőrzést. Ha napló vezetési szabálytalanságot tapasztalnak, akkor megbüntetnek téged, a kivitelezőt és a felelős műszaki vezetőt is. Ezt valószínűleg a kiviteleződ is tudja, így szerintem nem a naplóval lesz gond, ha lesz egyáltalán.

nanemaaa # 2017.02.07. 09:35

Akkor gáz van.

balage1979 # 2017.02.07. 09:29

Értem. Eddig vele azt beszéltük, hogy beadja a papírokat, kapott meghatalmazást,de akkor megpróbálom én intézni. Mi van akkor,ha nem adja oda az építési naplót, vagy kiderül, hogy nem is vezette nincs is, vagy csak egész egyszerűen eltűnt a kivitelező?

nanemaaa # 2017.02.07. 08:26

A használatbavételei engedélyt, vagy bejelentés tudomásulvételét nem a kivitelezőnek, hanem az építtetőnek (neked?) kell megkérnie. A kivitelezőnek ezzel kapcsolatban annyi az összes feladata, hogy az építési naplóban rögzíti a munkaterület visszaadását, valamint kitölti az építési napló összesítő lapját. A többi már a te dolgod.

balage1979 # 2017.02.06. 20:26

Segítséget kérnék.
Következő gondom van, nyaraló házat építtettünk, a kivitelező befejezte a munkálatokat, de hónapok óta nem lehet elérni, már csak a használatbavételit kellene intéznie, papírokat beadni, de itt megakadt az egész. Még határidőn belül vagyunk, de félek ki fogunk csúszni. Mit lehet ilyenkor tenni, hogy meg legyen a használatba vételi engedély.
Válaszát előre is köszönöm.

nanemaaa # 2017.01.05. 06:43

A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha a törvényes örökös, mint az építtető jogutódja megkéri a használatbavételi engedélyt. Ebben az esetben ő fogja készíttetni a feltüntetési vázrajzot és az energetikai tanúsítványt is. Az adásvételit én a helyedben a használatbavételi engedélytől tenném függővé. Akkor veszed meg valóban azt, amit szerettél volna.