Közigazgatási bírság


Tróger # 2009.11.30. 08:07

Tisztelt Jogi fórum!

2009. júliusában volt egy köziges ügyem "behajtani tilos" tábla hatája alatt tartozó parkolóban parkoltam. Természetesen lefényképeztek kaptam is a felszolitást utána pedig a 50.000 Ft- os csekket.
Ezt követően irtam a hatóságnak egy fellebezést természetesen határ időn belül 5000 Ft illetékbélyeggel a fellebezés szövege:

Fellebezést teszek miszerint A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság 2009.07.28-án hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárás keretében saját tulajdonomat képező gépjárművel elkövetett, a behajtás tilalmára, a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértése miatt 50000. Ft közigazgatási bírság megfizetésére kötelezett.
I n d o k l á s
Fenti napon 10:30 órakor saját tulajdonomat képező fekete színű Seat Toledo típusú ABC-123 forgalmi rendszámú személygépkocsimmal közlekedtem Dunaújváros, Vasmű út irányából Dunaújváros, Lobogó u. irányában a Dunaújváros, Dózsa György úton. Gépjárművem a Dunaújváros, Dózsa Gy. út – Dunaújváros,Táncsics M. u. lámpás kereszteződésnél önhibámon kívül leállt, elektronikai műszaki hiba lépett fel, a járművem leállt közlekedésre alkalmatlanná vált. A műszaki hiba folytán a járművemen nem üzemelt az elakadásjelző, továbbá semmi nemű elektromos készülék.
Mivel fenti útszakaszon erős volt a közúti forgalom és megítélésem szerint, járművem oly mértékben forgalmi akadályt képezett, hogy fent ált a baleset bekövetkezésének lehetősége ezért a velem utazó Gipsz Jakab / lak.: Dunaújváros ................./ szám alatti lakos és Gipsz Jakab2 lak.: ..... / szám alatti lakos segítségével gépjárművemet a Táncsics M. u. 3/a számú parkolóba kézi erővel betoltuk. Ezt követően a gépjárművet lezártam, a járművem hátsó ülésére az elakadás jelző háromszöget elhelyeztem és egy közeli telefonfülkéhez mentem, ahol autómentést rendeltem. Az autómentő 10:57 órakor érkezett a helyszínre, majd műszaki hibás gépjárművemet // a Dunaújváros, ...... szám előtti parkolóba szállította.

Tisztelt Előadó a Táncsics M. úton egyéb szabad parkolóhely nem volt ahol gépjárművemet az autómentő kiérkezéséig balesetmentes helyre el tudtam volna helyezni. Fenti parkolóban is úgy próbáltam elhelyezni gépjárművemet, hogy az a parkoló legszélére esett így semmifajta forgalmi akadályt nem képzett, a parkolóhoz tartozó Skála áruház árufuvarozását nem zavarva.
A járművem a meghibásodás követő kb.: 20 percen belül a Táncsics M. u.-i parkolóból el lett szállítva.

A járművemmel nem követtem el a részemre felrótt 1/1975.(II.5) KPM-BM együttes rendeletnek [KRESZ] a behajtás tilalmára, a kötelező haladási irányra vonatkozó 14§ (1) bekezdés n9 pont-ban foglalt előírást, a járművem működés képtelen állapotban volt, melyet vélhetően a helyszínen készített bizonyítás erejű fényképfelvételen is jól látható. A fényképeket nem láttam, de ha a hatóság által készített „behajtásról” készült fényképen látszódnia kell, hogy a gépjárművet 3 ember kézi erővel tolja be a parkolóba, megelőzve a sűrű forgalom miatt kialakult „dugó” illetve a baleset bekövetkezésének lehetőségét.
Megjegyezni kívánom, hogy általam elmondottakat hitelesítő Gipsz Jakab3 autómentő által kiállított 00001 számú fuvarlevél illetve AB555555 számú fuvarozásról készült számla eredeti példányát a hatóság részére megküldöm, továbbá az indoklásba megnevezett két főt / Gipsz Jakab, Gipsz Jakab2 / tanúként kívánom megnevezni, akik segédkeztek a gépjárművem biztonságos helyre történő betolásában továbbá az általam leírtakat megerősítik.

Tisztelt Előadó fenti indoklásra tekintettel kérem a közigazgatási bírság mellőzését.

Mai napon mivel a hatóság nem küldött az ügyről semmi nemű levelet telefonon felhívtam és közölték hogy a fellebezés elutasítva.

Kérdésem érdemes bíróságra menni fenti papírokkal a kezembe ha igen mi ennek a menete??? megjegyzem a fellebezésbe leírtak természetesen a valóság melyet a két tanu is hiteltérdemlően elmond! :)

Dr.Attika # 2009.11.27. 16:42

Nem lehet. Ezt kézpénzben kell megfizetni.

dobai # 2009.11.27. 15:26

Sziasztok!

Tudna nekem valaki felvilágosítást adni?

30 ezer forintos közigazgatási bírságról kaptam csekket, tilosban parkolásért. Van munkahelyem, állandó jövdelmem. A helyi önkormányzatnál közmunkával le lehet dolgozni ezt a 30 ezer forintot?

Köszi a válaszokat

Danielsson # 2009.11.24. 22:20

nanemaaa: ez eddig is világos volt számomra, a problémám csak azzal van, hogy ha 40.000 Ft a bírság, gyorshajtás miatt kapta az illető, akkor engedélyezhetjük-e, hogy részletekben fizesse meg, illetve a részletfizetési kérelmet az önkormányzathoz, vagy a bírságot kiszabó hatóságnak kell benyújtani?

Valamelyik jogszabályban (már sajnos nem tudom melyikben) azt olvastam, hogy nem lehet fizetési könnyítést adni ilyen esetekben, és mindenképpen be kell hajtani, ha lehet. Ezt valaki meg tudja erősíteni nekem?

nanemaaa # 2009.11.24. 16:37

A Ket szerint a bírság közadók módjára behajtható. Ha a hatóság végrehajt, akkor természetes, hogy bármely olyan értéktárgy végrehajtás alá vonható, melynek értéke alapján a köztartozás kiegyenlítése várható. Pontosan kicentizni az értékeket nem szüksges, persze túlzott mértékban túlbiztosítani nem lehet, így pl egy 50.000-es bírság fejében egy lakóház nem foglalható le.

Danielsson # 2009.11.24. 15:01

Lenne egy kérdésem a végrehajtással kapcsolatban: közigazgatási bírságot ha nem fizeti be az ügyfél, akkor kérhet illetve adhatunk neki bármilyen fizetési kedvezményt? Ledolgozni ha jól tudom nem lehet. Ha valaki írna nekem, léci jogszabályi hivatkozást is írjon, köszi!

majlo # 2009.10.04. 18:11

Kedves Fórumozók! Kérlek írjatok véleményt szerintetek tehetek e valamit,Közigazgatási birság meg nem fizetése miatt kiakarják vonni az autómat forgalomból jött az okmányirodától az értesítés.Két autó van a nevemen az enyém és a fiamé,a fiam a hunyó a közigbirságban bemérték őt ,de nem fizeti ki mert nem az ő autóját vonják ki forgalomból hanem az enyémet aminek semmi köze a dologhoz.Amikor ezt szóvá tettem az illetékes elvtársúr az önkormányzatnál azt mondta azért mert ez a nagyobb értékű autó,kérdeztem,hogy honnan tudja bm listára hivatkozott,hogy azon így van.Szerintetek tehetek valamit,hogy a másik autót vonják ki forgalomból?Üdv.

nano # 2009.09.29. 07:47

Sziasztok!
Kb 3és fél hónap után sikerült megküldenie a rendőrségnek a fellebbezés elbírálását.
Szeretném ha véleményeznétek, hogy érdemes e tovább mennem, vagy fizessem be a csekket, mert semmi esélyem sincs.

1. oldal:
http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

2. oldal:
http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

3. oldal:
http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Köszönettel

monalisa1 # 2009.08.16. 20:04

Egy héttel ezelőtt "köhögött" az autód - mással is előfordul -, aztán másnap a tilosban parkolásért megbüntettek - jogosan, mert a közterületes nem tudhatja: az elakadásjelző háromszög mennyiben valós tényt tükröz...

És a kocsi vélhetően azóta is ott áll (...) pedig időközben lett volna idő az autót eltolni/vontatni megállni- várakozni nem tilos területre.

Szerencsésnek mondhatod magad, hogy a közterületes napi műszakonként nem rak ki új és még újabb büntetőcédulát.

x évvel ezelőtt még jóval kevesebb volt az autó és azok elfértek az utcában, mára rengeteg az autó és mára már van közterületfelügyelő is (...) aki "mozgásra" készteti a kocsikat...

Ki tudja meddig fog még a tilosban állni az autód?!

"Lisa"
laikus hozzászóló

johng # 2009.08.16. 09:55

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni a következőben. A lakóparkon belül területet-ahol lakom-egy ideje közterületté nyilvánították, kiraktak megállni tilos táblát is az egyik oldalra. A másikon lehet párhuzamosan parkolni-de ezen helyek száma jelentéktelen a parkolni kívánó autók számához viszonyítva. Így hát jobb híján mindenki oda áll, ahova tud, ezt ki is használják a közterületesek, akik menetrendszerint megérkeznek és jól megbüntetnek mindenkit.Idős autóm van, ami kb. hete meghibásodott, elindult, majd leállt, így jobb híján betoltuk az ut azon oldalára, ahol nem szabad megállni. Kiraktuk jól látható helyre-hátsó kalaptartóra- az elakadásjelző háromszöget, ennek ellenére másnap reggel már rajta volt a büntető csomag 10000 Ft büntetésről. Mit tehetek most? Valóban jogosan büntetnek meg?
Köszönettel:J.

websas # 2009.08.15. 11:05

Kedves rigel!

Teljesen igazad van!!!!

Ez csak egy tipp a jővőre nézve: van 2 db. könnyü műanyag elakadást jelző 3 szögem ezeket előre+hátulra autón belül kiteszem."oszt wiedersehen",vita esetén lehet hivatkozni:pillanatnyi rosszullétre, műszaki hibára, stb.(fantázia kérdése.

Sajnos az eredeti gondodra jó választ nem tudok.

websas

rigel # 2009.08.15. 10:44

A részeg focidrukkerek szórakozásáról nem is beszélve:)))
Sajnos nem "csak" 50 ezerről van szó, sokkal többről:((

websas # 2009.08.15. 09:06

Kedves rigel!

A rendőrség Pl.: a melegek tüntetését túlórában biztosítja, nem lehetsz ennyire önző, hogy nem akarod ezt támogatni a magad szerény 50000 ft.-jával:))

websas

rigel # 2009.08.15. 07:49

Kedves Lisa!

És szerinted akkor minden O.K. ? Az állampolgárnak kuss, fizessen, a rendőrség meg mindent megengedhet magának?
Ez itt nem Afganisztán! Vagy igen?

monalisa1 # 2009.08.14. 19:22

KáGyé

Egy közigazgatási bírság felső határa tudtommal 150.000 Ft, tehát a harmadnyi büntetési összeg nagyon is méltányosnak mondható.

Amúgy ahogy tűzcsap mellé sem állunk le, úgy trafóház bekötő utcájába se - alapból tudni kellene...

rigel

Műfelháborodás, mert ami miatt "megnyílatkoztattad" a rendőrt azzal mindenki tisztában van...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Becsike # 2009.08.14. 05:19

Ezt már mi is hallottuk, hogy a cél az államkassza töltögetése....mindenáron
és, hogy örülnénk egy 50 000-es bírságnak...

rigel # 2009.08.13. 19:56

Kedves KáGYé!

Hasonló cipőben járunk, én is hasonló "bűncselekményt" követtem el, én is hasonlóan keserűséget és dühöt érzek.
A tisztelt "hatóság" hozzáállása pedig bicskanyitogató.
Én bementem a rendőrségre, hogy éljek iratbetekintési jogommal.
Megkérdeztem mik a lehetőségek, félválról válaszolva megkaptam, hogy méltányosság, részletfizetés nincs, lehet fellebezni vagy kifogással élni, de felesleges, mert állítólag valamiféle hallgatólagos egyezmény szerint ezeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.
Mikor felhívtam az ügyintéző figyelmét, hogy a KET-ben meghatározott összes határidőt jelentősen túllépték, a válasz ennyi volt: na és? Azt hittem felrobbanok. Hogy van ez egy jogállamban? Ránk, adófizető állampolgárokra vonatkoznak a törvények, másokra meg nem?
Dühömben azt mondtam, hogy ez az egész bírságosdi, meg objektív felelősségesdi a rendőrség részéről csak a pénzbehajtásról szól, nem pedig arról, ami a célja lenne, hogy csökkenjen a halálos balesetek száma, nőjön a közlekedés biztonsága.
Erre legnagyobb meglepetésemre nyíltan a rendőrség épületében ezt mondta: uram, ezt nagyon jól látja, így van. Érted? A rendőrség épületében kb 20 ember előtt, 2009-ben egy jogállamban!!!! És nem tehetek semmit, ki kell fizetnem a bírságot, ha esik, ha fúj.
DÖBBENETES!
Csak az segít ha összefogunk, mert az már vicc, ami itt folyik.

KáGYé # 2009.08.13. 19:23

Tisztelt Fórum!
Tegnap kaptam kézhez egy értesítést, mint üzembentartó, hogy közig.eljárást indítottak ellenem behajtási tilalom megszegése miatt. Mint a neten megnéztem, a büntetési tétel 50e forint lesz! Azóta rosszul vagyok.
A történet: leparkoltam egy trafóház előtti kis bekötő útra, ahova nem szabad behajtani. Jogos, hogy megbüntetnek, na de a mérték??
Ha loptam volna, 25e alatt annyit kapnék, hogy ejnye-bejnye!
A kérdésem az lenne, hogy miért nincs alsó-felső határa a bírságnak? Nem veszélyeztettem senkit, nem akadályoztam senkit. Városunkban ismeretes, hogy katasztrofális a parkolási lehetőség, ez már több vitának is témája volt. Egyetlen szabad hely volt, egy mozgáskolátozottaknak feltartott. Olyan helyre soha nem állok! Bár most jobban jártam volna... Muszály volt valahol leparkolnom.
17éve vezetek, és még soha nem büntettek meg. Ezt miért nem veszik figyelembe?
Mit érek azzal, ha azt nyilatkozzuk, hogy a férjem vezetett, aki most munkanélküli, így nem tudják rajta a büntetést behajtani?
Köszönöm válaszukat!
Bocsánat, hogy kiöntöttem a lelkem, de nagyon fel vagyok háborodva a büntetés mértékén! Az összeget nem tartom reálisnak.

monalisa1 # 2009.08.13. 16:19

indián5

Ha az esetet követő 180 nap eltelte után érkezik hivatalos levél, nos akkor fellélegezhetsz már, addig még ne...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.08.13. 16:15

Becsike

Fellebbezni mindig érdemes, pl. hívatkozz az index meghibásodására.

Én úgy tudom, hogy közigazgatási bírság esetében részletfizetés nem adható...

"Lisa"
laikus hozzászóló

indian5 # 2009.08.13. 13:26

A gyorshajtásért kiszabott közigazgatási bírságot ugye 60 napon belül kell kiküldeni? Ha ezen kivül küldik meg akkor mi a helyzet?

Becsike # 2009.08.13. 11:43

Tisztelt Fórum!

Leállósávon való közlekedésért megbírságoltak 150000 Ft-ra.Jelenleg még fellebbezési időn belül vagyok.
Kérdésem, hogy érdemes-e fellebbezést benyújtani, illetve ha a fellebbezést elutasítják kitől és milyen módon tudok részletfizetést kérni erre az összegre.

Köszönöm a választ!

Becsike # 2009.08.13. 11:42

Tisztelt Fórum!

Leállósávon való közlekedésért megbírságoltak 150000 Ft-ra.Jelenleg még fellebbezési időn belül vagyok.
Kérdésem, hogy érdemes-e fellebbezést benyújtani, illetve ha a fellebbezést elutasítják kitől és milyen módon tudok részletfizetést kérni erre az összegre.

Köszönöm a választ!

Grád András # 2009.08.12. 12:51

Kikikének !

Lehet, hogy nem fogalmaztam világosan, de az sem kizárt, hogy Ön sem olvasta figyelmesen, amit írtam.

Arra utaltam, (konkrét ügymenetet végigjárva, ismerve), hogy meg lehet tekinteni az inkriminált cselekményről készült fotókat a gjmű tulajdonos lakhelye szerinti megyei rf.kapitányságon (is, de itt nem adnak - nem adtak!!! - arról másolatot arra való hivatkozással, hogy nem rendelkeznek illetékességgel az ügyben, csak az eljárásra jogszabály által kijelölt m. rfkság. Ez a jövőben változik, jogszabály rendezi, hogy hol lehet az iratokról másolatot kérni, illetve kapni.

Ugyancsak a konkrét ügy kapcsán szerzett tapasztalat alapján tudok beszámolni arról, hogy mellőzte a rendőrség az ügyfél értesítését az eljárás megindításáról, s erre hivatkozott is a döntésében.

Az október 1-étől jelentős mértékben változó Ket. ki is mondja, hogy ha az ügyintézés haladéktalanul - 5 napon belül - döntéshozatallal be is fejeződik, mellőzhető az eljárás megindításáról értesítés kiküldése. (mód. Ket. 29. § (4) bek. b) pont.)

Az AB döntése kifejezetten nem találta alkotmányellenesnek magát az objektív felelősséget rendező jogi megoldást, de néhány eljárásjogi kérdés rendezetlenségét hiányolta (elévülés, mögöttes, quazi kezesi felelősség stb.)

Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

rigel # 2009.08.12. 07:15

No, megint sikerült elnéznem, 70 km/h megengedett sebességnél 85-100 km/h-ig van a 30 ezres sáv, szóval pont a közepén vagy, nem a határon.
Gondolom nem május előtt történt az eset.