Talajterhelés


drbjozsef # 2024.02.28. 10:21

Felszólítást küldtek, két hónapra rá küldték a letiltást a munkáltatómnak
Na, hát ha jön a felszólítás, akkor azt fellebbezed, vagy amit az önkormányzatnál lehet, vitatod, csak lesz valami határozatod vagy papírod, hogy miért kell szerintük mégis. És ha akkor sem érzed jogosnak, pert indíthatsz a polghiv ellen, és igen, ott kérhetsz ideiglenes intézkedést, például a végrehajtás felfüggesztését.

gylab # 2024.02.28. 09:31

drb, köszönöm, a hivatkozást megteszem.
A rövid távú megoldásra sajna nem jó az ellentmondás, mert önkorinak nem kell FMH, sem per. Közvetlenül végrehajtja, méghozzá elég gyorsan, ezért vagyok ideges. Akár jogos, akár nem, ezt nem kell bíróságon bizonyítania. Tudom, mert volt már velük összetűzésem, pl. amikor az eladott autóm után is évekig vitték a teljesítményadót (vevő nem iratta át.), én meg nem voltam hajlandó befizetni. Felszólítást küldtek, két hónapra rá küldték a letiltást a munkáltatómnak, ami le is vette. Ezt hogyan lehetne megakadályozni? Tudok úgy pert indítani, hogy addig ne tudják végrehajtani, amíg nincs jogerős ítélet?

drbjozsef # 2024.02.28. 05:59

gylab,

Reklamáld meg a talajterhelési díjat az önkormányzatnál, és hivatkozz a 2003. évi LXXXIX. törvény 11.§(1) bekezdésére :

11.§(1) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.

Esetedben, ha jól értem, tudod bizonyítani, hogy műszakilag neked nem áll rendelkezésre a rákötés lehetősége.
Ha ezt nem fogadják el, per, illetve a fizetési meghagyásnak ellentmondás, ha azt küldenek.

gylab # 2024.02.27. 19:00

Csatornázás volt nálunk, kb. 8 évvel ezelőtt. A csatornára kötést is az önkori intézte. Önerős volt, megfizettük, én is. A csonk nem sikerült nálam, ezért nem lehetett rákötni. Kértem a rákötést, de aki eddig kijött megcsinálni, közölte, hogy nem lehet, nem jó a csonk. Nekem van emésztőm, most oda megy a slutyi. Eddig is minden évben kivetették a talajterhelésit, de amikor megreklamáltam, hogy azért nincsen csatornám, mert nem tudnak/akarnak rákötni, azt mondták, semmi gond, nem kell fizetni. Most viszont kiküldték 5 évre visszamenőleg, ami egy családi házra most több millió forint. Az önkorit ismerem, végrehajt azonnal, amit lehet. Engem az most cirka kinyír.
Kérdéseim:

  • Mit lehet ezzel tenni hosszú távon? Nincs csatornám, mert nem kötöttek rá, rossz a csonk. Ezért büntetnek, mert nem vagyok rákötve. Ez jogos? Vagy per?
  • Mi tudok tenni rövid távon? Ha viszik a fizetésemet, nem tudom a rezsit sem kifizetni, közmű leszerelés, stb, gyakorlatilag soha nem jövök ki belőle. Gyermekeimet sem tudom ellátni. Van arra valami lehetőség, hogy a végrehajtást megússzam, legalább addig, míg egy per le nem zárul? Sajna én rendes nagy cégnél dolgozom régóta, a munkahelyváltás, vagy akár a feketemunka nekem nem opció. Külföldi munkavállalás is legalább 3-5 hónap, arra most szerintem nincsen időm.