Irreális számla névátírás után

zer01ne # 2025.04.17. 13:28

Igen, gázszámla. Az elszámolási időszak 2024. 06. 11. - 2025. 03. 17. 943 m³ fogyott ez alatt az időszak alatt. Ez nagyjából valós.

Édesanyám 2024. 06. 10.-én bekövetkezett halála miatt kértem júliusban névátírást, én jelentettem az óraállást. Eddig a pontig kis túlfizetésben voltunk, azt mondták az ügyfélszolgálaton. Azóta havi 9262 Ft-os átalányt fizetek, amelynek fedeznie kellene ekkora fogyasztást. Korábban is ennyit fizettünk, és a fogyasztás azóta még csökkent, mert keveset vagyok a lakásban. 2025-ös éves elszámoláskor beküldtem egy óraállást.

Négy tétel szerepel a számlán:

Földgázfogyasztás árkategóriák szerint

I. árkategória 2024.06.11. - 2024.07.31. 1 211 MJ 2,2560 Ft/MJ Nettó 2 732 Ft
Versenypiaci költségeket tükröző ár 2024.06.11. - 2024.07.31 4 131 MJ 17,3240 Ft/MJ Nettó 71 565 Ft

1. árkategória 2024.08.01. - 2024.12.31. 14 711 MJ 2,2560 Ft/MJ Nettó 33 188 Ft
  2. árkategória 2025.01.01. - 2025.03.17 13 159 MJ 2,2560 Ft/MJ Nettó 29 687 Ft

Ebből még levonják a részszámlákban fizetett díjakat.

Azt nem tudom pontosan, június 11-től július 31-ig mennyi gáz fogyott. Én egyszer valamikor júliusban felírtam egy óraállást, amit aztán a névátírási kérelemmel beküldtem. Elképzelhető, hogy eltelt 1-2 hét a leolvasás és a beküldés között, akkor éppen nem ennek intézése volt számomra a legfontosabb dolog. Nem hiszem, hogy van olyan ember a földön, aki ilyen esetben még aznap leolvassa az összes óraállást. A szolgáltató szerintem nem ismerhette a 06.11.-i és a 07.31.-i pontos óraállásokat.

Elszámolástechnikailag nem értem, mit jelent vagy miért lett szétszedve a haláleset és névátírás közötti időszak piaci és kedvezményes árra. Tekintve hogy nyár volt, arányaiban az első két hónap 5342 MJ-ja soknak tűnik a teljes 33212 MJ-hoz képest.

Az a része számomra teljesen abszurd, hogy a fogyasztót piaci árral büntetik azért, mert a családjában haláleset következett be. Én legalábbis így élem meg az esetet. Ilyennek nem lenne szabad történnie szerintem.

eulimen # 2025.04.17. 07:37

Az összegek és a körülmányek alapján vélhetően gázszámláról van szó.
Ebben az esetben a szolgáltató nem irreális számlát küldött, hanem kiszámlázott gázmennyiség jelentős része nem fért bele a rezsicsökkentett keretbe, hanem nagy része versenypiaci, 7,5-szeres áron lett kiszámlázva.

Az egyes egyetemes szolgáltatási árak meghatározásáról szóló 259/2022. kormányrendelet 5.§ (1) bekezdése szerint a lakossági (egyetemes szolgáltatásra jogosult) felhasználó éves kedvezményes kvótája 63645 MJ fűtőértékű földgáz. Ez durván ~1862 m3/év (de ugye az elszámolás minidig fűtőérték alapján történik). A gázév azonban nem esik egybe a naptári évvel, a kvóta minden év augusztus 1-től július 31-ig jár.

Továbbá 9. § (1) bek. szerint "A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni." Az időarányos nem azt jelenti, hogy 9 hónapra az éves kvóta 9/12 része jár, hanem a jelleggörbe (19/2009. korm. rendelet 13. melléklete) szerinti fogyasztási profil időarányos része "alatti terület". Egyszerűbben fogalmazva: ha a júl-júl-aug hónapok nem esnek bele az elszámolásba, akkor a jelleggörbe alapján az éves kedvezményes kvóta 97,3%-a oszlik el a többi 9 hónapra, ha viszont a leghidegebb időszak marad ki az elszámolásból (dec-jan-feb), akkor a fennmaradó 9 hónapra az éves kedvezményes kvóta 47%-a jut.

Valószínűleg(?) történt egy szolgáltatói közvetlen vagy közvetett (fotó útján?) történt leolvasás, ami rögzíti az elszámolás zárónapjára vonatkozó mérőóraállást. Az egyik nagy kérdes az, hogy a 9 hónapos elszámolási időszak milyen hónapokat fedett le; a másik nagy kérdés pedig az, hogy az elszámolást megelőző időszakban az éves leolvasások megtörténtek-e, valós állást kapott-e a szolgáltató. Magyarán: a 9 hónapos elszámolás nyitó állása mennyire volt valós? Nem lehet, hogy "el lett humákolva" a valós fogyasztás leolvasása, diktálása, és az elszámolás 9 hónapjára egy nagyobb mennyiség esett, amely így időarányosan is a kedvezményes kvótából kilökte az elszámolt mennyiséget?
Tények nélkül nehezen tud itt bárki tanácsot adni.
Szóval: a 9 hónapos elszámoló számlán mennyi volt a nyitóállás, mennyi a záróállás, és ezek közül melyik becsült/diktált/leolvasott?

A névátírás előtt is én fizettem a számlákat édesanyám nevében
Ez irreleváns, mivel a szerződő személyében történt változás (az már más kérdés, hogy minek???)

zer01ne # 2025.04.16. 15:01

Az MVM küldött egy 100 ezer forintos elszámoló számlát 9 hónapos időszakra, a havi majd tízezer forintos számlákon felül. Kétszobás lakás, minimális a fogyasztás. Az ügyfélszolgálaton magyaráztak valamit, ami nekem nem volt teljesen tiszta, hogy mivel névátírást kértem júliusban, ezért a kedvezményes mennyiségen kívülre estem az évre. De, ha július 31 után kértem volna meg a névátírást, akkor beleestem volna a kedvezménybe és nem kellene pluszban fizetnem. A névátírás előtt is én fizettem a számlákat édesanyám nevében, tehát folyamatos a fogyasztás és csökkent előző év óta, évek óta ugyanannyit fizetünk. Nekem ez teljesen nonszensz, főleg hogy ha a névátírással késlekedtem volna, akkor ez nem történt volna meg. Szeretném megreklamálni emailben. Ehhez kérnék segítséget, mire lehet hivatkozni azon túl, hogy leírom a fentieket?