Átnyúló faág


Mugli # 2008.06.06. 09:30

Tisztelt jogtudorok !
Szeretném megkérdezni a telekhatáron átnyúló faágat kinek kell levágni, a fa tulajdonosa köteles kordában tartani a fát, vagy ahová átnyúlik, a tulaj vághatja le azt. Nem lenne ez kardinális kérdés, csak az ág már elérte a 3 éve felújított tetőm burkolatát, és félek hogy vagy az esőcsatornámat, vagy tetőt egy szélviharban megrongálja. Szomszédom a tőlem kb 30 cm-re átnyúló orgonámat legyomírtózta. Az érintett bokor kipusztult. Nem gondolom hogy ez a kultúrált megoldás lenne. De mivel már pár éve nem beszélünk az idióta kutyái miatt, így nem szándékoztam átmennei és könyörögni hogy vágja le az átnyúló ágat. Sajnos én meg nem tudom, mert annyira magasan van hogy kitolható létráról sem érem el. A fa egy cseresznye, ami kb 2m-re van a kerítéstől. Felszólithatom levélben hogy a saját oldalán vágja azt le anélkül hogy kidöntené, vagy megrongálná a kerítésemet ?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.06.06. 19:15

A fa tulajdonosa köteles gondozni, levágni az átnyúló ágakat.

Igen, szólítsd fel, hogy az átnyúló ágakat vágja le, mert zavar téged és rongálja a tetőt, meg gondolom szemetel is.

Ha nem teszi a felszólított határidőn belül, kérd az önkormányzat jegyzőjét, hogy kötelezze a szomszédot. A kutyák miatt is szólhatsz.

Egyébként szomszédja válogatja, hogy ki hogyan tűri az ilyesmit. Az én barackfámat kétszer leégette a szomszéd, pedig akkor még át sem nyúlt, csak nagyon nagy tüzet rakott és a hője égette le, a másik szomszédomnak, aki mellesleg ügyvéd, nincs ideje karbantartni a fáit, így én "gondozom" az átnyúló ágait.

monalisa1 # 2008.06.06. 20:18

A cseresznyefából - vagy bármely más gyümölcsfából - 8-10 éven belül jó nagy fa lesz, és az átnyúló ágakon a termésből neked is jut bőven.... (Nálunk is ekként van: a szomszéd fájáról mi is csemegézünk.)

Persze ha zavar/akadályoz a túlnövő fa, köteles azt időközönként visszavágni., végső soron te is megteheted azt amit ő a te orgonabokroddal.

nandy # 2008.06.06. 22:35

Jó ám ez a jogi fürum :)))

Egyre inkább az emberi tényező dominál. :)))

P.s. én is szedném a cseresznyét ezerrel. Ha már egyszer átnyúlik... Jobb, mint évekig pereskedni.

monalisa1 # 2008.06.06. 22:46

Egyszer mondta nekem egy bíró: "Az egyiknek megitélem a másiknak meg nem - szinte azonos eseteknél az emberi tényező." (Én írom már hozzá: vagyis az egyik ember szimpatikus a másik meg nem...)

Mugli # 2008.06.07. 13:25

Köszönöm a válaszokat.
A cseresznye nemhoz tűzbe, mert nekem is van két nagy fám, és a szomszédéból mivel olyan magas (tetőt veri) nem igazán jut más, csak a lehullot rothadt gyümölcs és a levél. Ami igazán zavar az hogy szélben üti a tetőmet az ága. Tehát nyugodtan írhatok neki hogy mivel az ő oldaláról elérhető az ág alső csatlakozása vágja le.
Még egyszer köszönöm a választ Mugli

monalisa1 # 2008.06.08. 13:40

Az által, hogy az ág üti/veri a háztetődet - rondálja azt, tehát a jogalap megvan arra, hogy felszólítsd az ág(ak) haladéktalan levágására. Tértis levelet írj neki, annak átvételét utóbb nem tudja letagadni.

Mugli # 2008.06.09. 06:45

Köszönöm a válaszokat. Nem tudtam kinek kell eltávolítani a faágat. Tőlem nem elérhető csak létrás kocsival, ráadásul alatta virágoskert van. Innen szoktam kiszemezgetni a rohadt cseresznyéjét, hogy ne erjedjen meg. De írok neki hogy vágja le úgy hogy nem tesz kárt a kerítésemben, meg a virágos kertben sem.
Remélem...

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.06.09. 06:49

Nem tudtam kinek kell eltávolítani a faágat

A tulajdonosának. Nem kell rongálnia a tetőt, elég ha túlterjeszkedik az ő területén.

Sasfioka # 2008.06.11. 21:52

Kövezzetek meg, de ha egy haragos szomszéd tértivevényes levéllel kér meg arra, hogy vágjak le egy ágat a cseresznyefáról én tuti, hogy még két másik fát ültetnék mellé.
Emberek vagyunk... Talán akként kellene viselkedni. Miért nem lehet ezt megbeszélni - még akkor is, ha rosszban vagytok? Te is spórolhatsz egy postaköltséget. :) Akár úgy is, hogy mondod a szomszédnak, hogy van egy ilyen gond, és félsz, hogy baj lesz belőle, szeretnéd, ha levágná, vagy BIZTOSÍTSON lehetőséget arra, hogy te levágd (engedjen be a portájára, és ott végezd el TE a manővert.)
Persze megteheted, felszólíthatod, meg a nyakára hívhatod a jegyzőt, majd a virágoskerted is gyomirtós lesz, meg aztán a veteményes is...

SF

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.06.12. 07:36

Hát legyen, meg vagy kövezve.

Tavasszal a jó gazda menjen körbe a kertjén, messe meg a fáit és permetezzen. Ha látja hogy az ág nemcsak átnyúlik, hanem már veri a szomszéd házának tetejét, tömíti a csatornát, vágja le az ágakat, ne várja meg, hogy szóljanak neki. Ez elvárható magatartás.
Amikor meg valaki azt mondja, hogy csinálja az, akit zavar, az inkább ne adjon tanácsot. Más tulajdonához nyúlni, abban kárt tenni ilyenkor sem szabad. Minden fának eszmei értéke van.

Aki pedig tönkreteszi a másik veteményét, fáját, bizony megbánhatja, mert komoly bírságot szabnak ki ilyenkor. Legközelebb nem fogja tenni.

nandy # 2008.06.12. 08:57

Innen szoktam kiszemezgetni a rohadt cseresznyéjét, hogy ne erjedjen meg.

Remélem, visszaküldöd a feladónak :))

nanemaaa # 2008.06.12. 13:02

"Tavasszal a jó gazda menjen körbe a kertjén, messe meg a fáit és permetezzen. Ha látja hogy az ág nemcsak átnyúlik, hanem már veri a szomszéd házának tetejét, tömíti a csatornát, vágja le az ágakat, ne várja meg, hogy szóljanak neki. Ez elvárható magatartás.
Amikor meg valaki azt mondja, hogy csinálja az, akit zavar, az inkább ne adjon tanácsot. Más tulajdonához nyúlni, abban kárt tenni ilyenkor sem szabad. Minden fának eszmei értéke van.

Aki pedig tönkreteszi a másik veteményét, fáját, bizony megbánhatja, mert komoly bírságot szabnak ki ilyenkor. Legközelebb nem fogja tenni."

Szerintem a Ptk szomszédjog fejezete nem így írja, az átnyúlót levághatod, ha a felhívásodra a gazda nem teszi meg.
Ptk."101. § (1) A tulajdonos nem foszthatja meg a szomszédos épületet a szükséges földtámasztól anélkül, hogy más megfelelő rögzítésről ne gondoskodnék.
(2) A tulajdonos a földjére áthajló ágakról lehullott gyümölcsöket megtarthatja, ha azokat a fa tulajdonosa fel nem szedi; az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására nem jogosult, kivéve ha azok a föld rendes használatában gátolják, és a fa tulajdonosa azokat felhívás ellenére sem távolítja el.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.06.12. 14:33

Ilyen idézetekkel könnyű sokat írni.

nanemaaa # 2008.06.16. 13:55

Gondoltam így egyértelműbb lesz. ;-)

Mugli # 2008.07.10. 11:36

Sajnos ö a "kutyás" szomszéd, vele régóta még a köszönő viszony is megszűnt. Valóban ellehetne intézni néhányszóban is a dolgot. A nevezetes ugatós vita óta, ahol csak tud aljaskodik. Éjjel kettőkor jár haza, és csapkodja a kocsiajtót, túráztatja még egy kicsit mielőtt leállítja a motorját, és persze vagy két háromszor be és ki riasztózza had csipogjon. Mindezt pár lépésre az ablakunk alatt. Nyitott ablak az alváshoz elképzelhetetlen, ha nem a kutyája ordibál akkor ők ricsajoznak. Nincs mit beszélgetni velel, csak hivatalos érintkezést tudok elképzelni, Nagyon nem mer gyomírtózni mert elég határozottan megígértem neki hogy elírtom a kutyáját ha bármi mérget találok az udvaron és gondoskodom róla hogy ne maradjon meg neki a dög, ne legyen bizonyítéka. Akkor azért visszavett egy kicsit megszeppent. Szal zajlik az élet. A rohadt cseresznyét minden egyes szemig vissza dobom neki, elvégre az övé ! A tetőmet féltem, ősszel ha nem vágja le az ágat akkor felszólítom ajánlott levélben. Mivel BM-es sejtheti hogy ez már nem babra megy.

mano01 # 2008.07.10. 12:01

Kedves Mugli!

Olvasd el figyelmesen ezt az idézetet:

Gyakoriak a telekhatár közelébe telepített növényzettel, különösen a fákkal kapcsolatos szomszédjogi viták is. Ilyenkor azt kell vizsgálni, hogy a növényzet szükségtelenül zavarja-e a szomszédot, okoz-e kárt, vagy fennáll-e a károsodás veszélye. A növényzet kivágására való kötelezést kivételesen mond ki a bíróság, csak abban az esetben, ha az érdeksérelem más módon (pl. kártérítéssel) nem orvosolható, és a növényzet a szomszédnak nagyobb kárt okoz, mint amilyen előnyt a tulajdonosnak jelent. A növényzet zavaró, leggyakrabban árnyékoló, ritkábban kilátást elvonó hatása miatt indított perekben, amelyekben a szomszéd rendszerint a növényzet kivágását igényli, az érdekek egybevetésével hoz a bíróság döntést.
A határhoz közel telepített növényzet miatt főleg az épületben keletkezett káros hatások miatt keletkeznek viták. A ház mellé telepített bokrok megakadályozzák a fal kiszáradását, a növények gyökerei az alapnál növelik a talajnedvességet vagy megemelik azt, a fák levelei ősszel az ereszcsatornába hullnak, és eltömítik azt. A növényzet eltávolítása ilyen esetben is akkor kívánatos, ha az épület rongálódásának megakadályozására ez a legcélszerűbb módszer. A szomszéd telekre áthajló és ott veszélyhelyzetet előidéző fa kivágására és az ezzel kapcsolatos költségek viselésére annak a teleknek a tulajdonosa köteles, amelyiken a fa áll. A föld határvonalán álló fa vagy bokor és annak gyümölcse egyenlő arányban illeti meg a szomszédokat, és a fenntartás költségeit is egyenlően viselik. Ha az ilyen fa vagy bokor valamelyik föld rendeltetésszerű használatát gátolja, e föld tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el. Ugyanakkor a tulajdonos a földjére áthajló ágakról lehullott gyümölcsöket megtarthatja, ha azokat a fa tulajdonosa fel nem szedi. Az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására nem jogosult, kivéve, ha azok a föld rendes használatában gátolják, és a fa tulajdonosa azokat felhívás ellenére sem távolítja el. A közterületre áthajló ágakról lehullott gyümölcsöt pedig - ha azokat a fa tulajdonosa nem szedi fel - bárki felszedheti.

A szomszédodra ha haragszol az egy dolog, de a kutyája nem tehet semmiről sem. Ez a mondatod - megígértem neki hogy elírtom a kutyáját ha bármi mérget találok az udvaron és gondoskodom róla hogy ne maradjon meg neki a dög, ne legyen bizonyítéka- megkérdőjelezi bennem a promlémád békés rendezésének igényét a te részedről.


Dodi01

mano01 # 2008.07.10. 12:08

Egyetértek Nonemaaa korábbi hozzászólásával!


Dodi01

mano01 # 2008.07.10. 14:45

Utóirat részemről:
A szomszédaink kutyája nem tehet semmiről. Úgy viselkednek, ahogyan nevelve és szocializálva lettek.

Megjegyzés:
Egy ismerősöm haragban volt a szomszédjával plusz utálta a kutyáját mivel állandóan megugatta és felverte éjszaka.
Úgy döntött, hogy a gyengéjénél fogja meg és összebarátkozott a szomszéd kutyájával.
Nemsokára már szóba is álltak egymással a kerítés tövén és a kutya csendesebbé vált.


Dodi01

Mugli # 2008.07.11. 11:58

Kedves Mano01 !
Nem a fáját akarom kivágatni, csak az átnyúló és a tetőmet verő ágakat. Egyébként a tőlem átnyúló (kb 20 cm) orgona ágat legyomírtózta ekkor közöltem vele az idézett kiírtást. A kutya ügy előzménye, hogy hosszú ideig éjszakánként 2-3 óra alvás volt, utána hallgattuk hogy a szomszéd pulija ordibál mert unatkozik. Egy teremtett lélek sem járt az utcán, egyszerűen nem tudott aludni mert a "kedves" szomszéd miután kértem hogy szóljon az ebre az éjszakai órákon át tartó vinnyogás ugatás stb miatt intézkedett, nappalra bezárta a kenelbe hogy aludjon, így éjszaka még aktívabb volt. Mérhetetlen irígység és gonoszság jellemzi őket. Sajnos még az is fáj nekik, hogy mi egészségesek vagyunk. Ezért ahol tehetik ártanak nekünk. Ne csodáld hogy a vita a kutyáról idáig fajult. Ha te, és a családod heteken hónapokon át szenved, akkor te sem reagálsz másképp, vagy tényleg lúzernek néznek, és akkor végképp elszabadul a pokol. Nem kívánok vele beszélő viszonyban lenni, mert a rosszindulatot nem tolerálom. Semmit sem vesztek vele hogy nem kell jópofiznom nekik.

Hisztilda # 2014.10.09. 19:28

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Szomszédom bejelentette szeptemberben ,hogy 2 hónap múlva azaz novemberben a kettőnk veteményese között lévő vadhálót lecseréli betonkerítésre.Úgy tudom 2,5 méternél nem húzhatja magasabbra.Ha betonkerítést állít ,ha csak 2 méterest is az én veteményesemnek jó részét leárnyékolja. 15 éve lakunk itt és sajnos úgy alakítottuk a kertet ,hogy az Ő felén van a vetemény a másik oldalon vannak a gyümölcsfák.Leárnyékolhatja-e az én kertemet.Ő a nyugati oldalunkon van.Várom hozzáértők válaszát és tanácsát.

capisca # 2014.10.15. 11:42

Kedves Hisztilda!

Igen 2 méterig építhet.

Volt egy hasonló ügy, ott a szomszéd szöllősét árnyékolta be a szomszéd által építetett kerítés.
Persze a szöllő tulajdonos jegyzőhöz fordult, de azok elutasították a kérelmét és a kerítés maradhatott.

Hisztilda # 2014.10.15. 18:43

Köszönöm!

nanemaaa # 2014.10.16. 07:17

2,50 m.
Értékcsökkenés, vagy a termés kiesése miatti kártérítésért beperelheted.

Hisztilda # 2014.10.21. 19:03

Tisztelt nanemaaa!
Hogyan bizonyítsam ?Bár én nem szívesen mennék bíróságra!