Átnyúló faág


drbjozsef # 2023.11.30. 13:17

Ja, egyébként a fűrésszel egyetértek.
Az ilyen zavarás dolgok hónapokig is eltartanak, és lófasz se fog történni.
A kedves tulajdonos mászkáljon a hatóságokhoz, meg törje a fejét mit csináljon, mert levágtak két ágat egy fáról, ami nem is az ő ablaka előtt áll.

Persze, amikor valaki levágja azokat az ágakat, akkor én egészen bizonyosan egy nyilvános helyen tartózkodnék, bizonyíthatóan rendkívül távol attól a fától. Csak a biztonság kedvéért.

drbjozsef # 2023.11.30. 13:15

Egy oszatalanban minden közös, függetlenül attól, ki ültette a fát.

Önmagában sem igaz az állítás, de itt még csak ez nem is számít.
Ugyanis a kert nem osztatlan közös tulajdon, hanem társasházi tulajdon. Ott azért máshogy működnek a dolgok.

Egyébként a birtokvédelem is működik, hiszen a külön tulajdonú lakásában zavarja a lombozat, arra kérhet birtokvédelmet akár a társasházzal szemben is (amelynek pedig elvileg "tagja").

Quercus # 2023.11.30. 12:33

Fogsz egy fűrészt, és levágod a zavaró ágakat. Ha a tulajdonostársnak ez nem tetszik, akkor keressen olyan jogszabályi helyet, amellyel a nemtetszését alá tudja támasztani. Nem fog találni. Egy oszatalanban minden közös, függetlenül attól, ki ültette a fát.
Birtokvédelem szerintem nem működik közös tulajdonban tul. társsal szemben.

Majordomus # 2023.11.29. 21:19

Pontosan

Ráadásul a költségek is a társasházat terhelik.

osztap # 2023.11.29. 20:01

latabarkalman11,

Szerintem a fa növedék, azaz főszabály szerint azé, akié az udvar. Ptk. 5:51. §. Tehát a Te embered nem a lakótárs, hanem a közös képviselő. Ha vele nem tudsz megegyezni, a társasház ellen kérhetsz birtokvédelmet (ha kevesebb, mint egy év óta zavar, a jegyzőtől, afelett a bíróságtól). Konkrétan azt, hogy metsszék meg a fát.

latabarkalman11 # 2023.11.29. 18:57

Üdvözletem!
Egy társasházban vásároltunk pár éve egy kertkapcsolatos ingatlant, a kert maga közös használatú, közös tulajdonban levő kert.
Az elmúlt években egy az ablakunk elé ültetett fa olyan mértékben növekedett, hogy mára alig enged be napfényt a lakásba - ezzel az életminőségünk és nyilván az ingatlan értéke is romlott.
A fát egy lakótárs ültette sok évvel ezelőtt (természetesen nem a saját ablaka elé :) ) és hallani sem akar a metszésről, mi viszont ragaszkodunk hozzá hogy a fának azon ágait, melyek beárnyékolják a lakást és további növekedésükkel még jobban rontanák a helyzetet "ifjító metszéssel" vissza kéne vágni.
Nem teljesen világos a jogi környezet, milyen lehetőségeink vannak, illetve mire számíthatunk ha esetleg fognánk magunk és egy lombfűrésszel levágnánk azt a pár ágat.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2023.11.24. 20:46

Hát az igazolt felszólitás nem kerülhető el.
De azért a drasztikus megoldásra is fel kell készülni...

Quercus # 2023.11.24. 08:25

Tértivevényes levél, vagy két tanú, aki később igazolja, hogy felszólítottad a szomszédot, 8 naőpon belül vágja le az átnyúló ágakat.
Ha nem teszi meg, vágd le, van erre törvlnyi felhatalmazásod.

2013. évi CLXXIV. törvény
a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól *

5. § Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el.

drbjozsef # 2023.11.24. 05:37

banatos,

Ptk.
5:23.§ A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

5:25.§(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.

Felszólítod, írásban, tértis levélben, hogy távolítsa el a tűleveleket, és vágja le az átnyúló ágat azzal, hogy ha nem teszi meg, akkor az ő költségére levágatod, és azt követelni fogod tőle végső esetben fizetési meghagyással és perrel. Ehhez be kell engedned.

Ha nem vágja le, vágasd le. Ha nem fizet, mehet a fizetési meghagyás.

Egy esetben nem vágathatod le : ha a fa statikáját veszélyeztetné. A leírásod alapján ez nem lenne, de gondold meg jól.

Majordomus # 2023.11.23. 20:34

Az összegyüjtött tüskét gondosan szórd szét a telkén hogy érezze a probléma súlyát.

Csatlakozom Sz.örökös javaslatájoz. Le az ágakkal és dobáld át neki.

Szomorú örökös # 2023.11.23. 17:57

banatos

Szerintem vágd le azokat az ágakat simán, amelyek átnyúlnak hozzád.

banatos # 2023.11.23. 15:37

ÜDV Mindenkinek!
Valaki tájékoztasson mit tehetek?Van egy nyaralónk.
A szomszédból áthulló fenyő tüske ami 10 cm hosszú beteríti teraszomat udvaromat,esőcsatornát terasz tetőt. Megegyeztem a szomszéddal mivel kivágni nem akarj ( kb 50 évesek az egész 40% ba áthajlik hozzám. A szomszéd oldalán alig van ág..
A lényeg megígérte,hogy minden évben 2 alkalommal tavasszal és ősszel összetakarítja. Gondolta legyen bár év közben így is marad bőven. Minden alkalommal amikor megyünk azzal indítunk, hogy tüske takarítás(tető,terasz,kert,esőcsatorna) teljesen sosem lehet összeszedni a fű közül..A tavasszal bejelentette a szomszéd elege van ő nem takarít. Szerinte az én dolgom.Hát most szombaton mindössze 6 zsák tüske volt . Mi nem nyaralunk hanem tüskét szedünk.Mit lehet tenni? Köszönöm a válaszokat Akár emailban. stefil@freemail.hu

Majordomus # 2023.10.14. 22:08

Majd számolj be...

Dr.Dina # 2023.10.14. 12:05

Köszönöm szépen mindenkinek a választ!

Majordomus # 2023.10.13. 20:22

Érhetnek ennél költségesebb meglepetések is.

Ha per lesz -a jelenlegi felállásban- a bíró tárgyalás kitűzése nélkül fgja elutasitani.

Azért kérd a perből történő elbocsátásodat.

nanemaaa # 2023.10.13. 10:15

A haszonélvező nevében is benne van, hogy a hasznok élvezője. Ergo semmiféle az ingatlan tulajdonjogával kapcsolatos kötelezettségért nem neki kell helytállnia, az a tulajdonos dolga.
Ha a fa kérdésében per kezdődik, majd a bíró dönt. Hogy mit, azt előre nem igazán lehet megsaccolni. Állítólag csak jövő hónapban lesz akciós a varázsgömb az Ecserin.
Kötelességem lenne rendszeresen mégnézni a telek állapotát ha ott él a haszonélvező és kb 10 másik tulajdonos, én meg a világ végén?
Nem kötelességed. De nem árt. Ugyanis ellenkező esetben számos nagy és nem is olcsó meglepetés érhet, ha nem szerzel tudomást az ingatlan állapotáról, esetleges kötelezettségeidről...stb.

Majordomus # 2023.10.12. 19:30

Neked semmi közöd ehhez. Nem vagy az eljárás alanya.
Az eljárást a társasház ellen kell meginditani.

Dr.Dina # 2023.10.12. 19:07

Drbjozsef,

Köszönöm a választ!
A tarsasház udvarán áll, a szomszéd kerítésétől kb egy-másfél méterre. Gondolom minden lakástulajdonosé (?)
Nem tudom miért nem a társasházat perlik.

drbjozsef # 2023.10.12. 16:03

Dr.Dina,

Ha nem veszélyes, nem kell kivágni, akkor nyilván nem lesz hátrányod.

A haszonélvező a használója az ingatlannak, és a használattal kapcsolatos ügyek érintik. Úgyhogy igen, vannak olyan dolgok, amelyek a tulajdonhoz kapcsolódnak, ami miatt neked kell intézkedni, esetlegesen fizetni.

De miért nem a társasházat perelték? Hol áll az a fa, kié az a fa?

Dr.Dina # 2023.10.12. 13:02

Kedves Jogászok!

Egy társasházi lakásban résztulajdonos vagyok, ám a tulajdonomon haszonélvezeti jog van, a haszonélvező él a lakásban.
Egy másik lakás tulajdonosa és a szomszéd között nézeteltérés adódott, a szomszéd szerint ki kell vágni egy fát, szerinte veszélyes, ezért ellenem is közigazgatási eljárás indult, hivatkozva arra, hogy résztulajdonos vagyok. Tudomásom szerint a fa nem veszélyes, ha az lenne, természetesen támogatnám a kivágását, hiszen az kötelességem is. Két kérdésem van. Az egyik, hogy jól gondolom, hogy vizsgálat keretében meg fogják állapítani, hogy valóban nem veszélyes a fa, így semmilyen negatív következmény nem fog engem érinteni ugye? A másik kérdés pedig, hogy ha a haszonélvező használja a lakást és udvart, engem jogszerűen belekeverhetnek és eljárást indíthatnak ellenem ilyen dolog (vagy bármi más) miatt? Kötelességem lenne rendszeresen mégnézni a telek állapotát ha ott él a haszonélvező és kb 10 másik tulajdonos, én meg a világ végén?
Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2023.05.09. 12:01

A szomszédjogok mikor nem szubjektívek...? :D
Na jó, nem mindig.

nanemaaa # 2023.05.09. 10:47

Ezek eléggé szubjektív indokok. Nekem udvaromban van fenyőfa, és nem látványosan kevesebb alatta a fű, mint azon a részen, ahol az orgona található, vagy éppen a szomszédos társasház leárnyékolja. Azért a házat csak csak nem bontathatnám le. Tűlevél nem kellemes, ha belelépsz, ez tény, de a csatornának szinte mindegy. Sőt, az udvari csatornámban kevesebb a megmaradó tűlevél, mint az utcafronton a hársfa alatt. Annak a rengeteg virága, a méretes levelei jobban tömítik a csatornát, mégse tudom rávenni a közterület tulajdonosát, hogy fizesse már legyen szíves a csatorna tisztítás költségeit. Ki persze nem vágatnám semmi pénzért, imádom a hársfavirág illatát. Én különös kegynek tekintem, hogy évente szagolhatom.
Persze pereskedni mindenért lehet, azután majd a bíró eldönti pár év múlva, hogy kinek is fütyöl az a madár? ;)

drbjozsef # 2023.05.09. 10:32

Azért szerintem a félmillió köbméter tűlevél és eldugult csatorna elég indok a "rendes használat akadályozása" tényállás megállapítására, úgyhogy én levágatnám.

A fenyő egyébként is elég macera. Ha valakit nem zavar, hogy télen is árnyékolja a SAJÁT utcafronti homlokzatát, meg az, hogy semmi de semmi nem él meg alatt még a fű se, az tegye oda. De a szomszédomat én nem zavarom ilyennel. Még a gyümölcsfa elmegy, az csak nyáron árnyékol - bár ha akkor is termelne a szomszéd veteményest, az is véleményes.

nanemaaa # 2023.05.09. 10:05

2013. évi CLXXIV. törvény:
4. § (1) A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény használatára az ingatlanok tulajdonosai közösen jogosultak.

(2) A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény fenntartásával járó költségek olyan arányban terhelik az ingatlanok tulajdonosait, amilyen arányban őket jogszabály vagy megállapodásuk annak létesítésére kötelezi. Ha jogszabály vagy a felek megállapodása a fenntartás kérdéséről nem rendelkezik, a költségek őket a határolt földhosszúság arányában terhelik.

(3) Ha a szomszédos ingatlanok határvonalán álló növény valamelyik ingatlan rendes használatát akadályozza, illetve kárt okoz vagy annak veszélyével fenyeget, és az érdeksérelem más módon nem hárítható el, az ingatlan tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el.

5. § Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el.

6. § (1) A 2-5. §-okat alkalmazni kell a közös tulajdonban álló ingatlant természetben megosztva használó tulajdonostársak egymás közötti viszonyában is.
Magyarán nem eszik azt olyan forrón! Nem vagy köteles se levágni, se kivágni a fákat.

drbjozsef # 2023.05.08. 17:27

EmGe,

Az ágak nem nyúlhatnak át, azt le kell vágnod - kivéve, ha az a fa statikáját jelentősen veszélyezteti.
Minden más (árnyékolás, gyökerek) egyéni mérlegelés kérdése vita esetén, látni kellene a helyszínt.
A Ptk. 5:23.§ egy elég gumiszabály, nagyon függ a tényleges körülményektől.

Ha eddig évekig tűrte, akkor ajánld fel neki, hogy ha kell, akkor évente többször átmész, és kitakarítod az ereszcsatornáját.
Erre egyébként köteles vagy, ahogy ő is átengedni emiatt, Ptk. 5:25.§(1).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…