Átnyúló faág


wers # 2021.04.21. 04:18

és körben a házfalak is nedvesek

Egy db fától? Télen-nyáron? Télen hogyan árnyékol?

Szerintem sem tud egy fa ilyeneket okozni. Nekem az összes ablakom árnyékolva van de se nem dohos se nem penészes. Még ablakcsere után sem, pedig sokan rémisztgettek vele. Viszont gyakran szellőztetünk. És rendesen fűtünk.

LL.M. # 2021.04.21. 02:50

Kitti39!
Máshol: jegyző vagy bíróság, birtokvédelem.

Kitti39 # 2021.04.20. 21:15

Mit jelent az, hogy máshol? Másik utcában, másik városban? Itt nedves, párás az udvar folyamatosan, és körben a házfalak is nedvesek,a fénytelenség miatt zöld mohás a beton, mig nyáron ki tudott száradni az udvar, nem volt semmi gond évtizedekig.

Szomorú örökös # 2021.04.20. 18:26

Kitti39

sem télen, sem nyáron nem süt a nap, a lakás dohos penészes lett. Ez látszik a falon, de a butorokon is.

Az a baj, hogy a napsütés hiányának semmi köze a dohossághoz.
Ez az már, aminek az okát valahol máshol kellene keresni.

Kitti39 # 2021.04.20. 18:10

Tisztelt Fórumozók!
A társasház kicsiny udvarára nőtt egy fa, sajnos a földszinti lakásunkat teljesen beárnyékolja, igy sem télen, sem nyáron nem süt a nap, a lakás dohos penészes lett. Ez látszik a falon, de a butorokon is. A lakók többsége főleg az emeleten lakók ragaszkodnak a fához. Mit lehet tenni ebben az esetben?

wers # 2021.01.18. 12:08

Tényleg tanyára kell költözni.

Borítékolom, az sem tetszene egyeseknek. Rossz az út, ha nem négysávos vezet oda, közvilágítás, hiányos közművek. Szemétszállítás. Hóeltakarítás. Postás sem megy ki mindenhová.

Tanya többnyire mezőgazdasági területen helyezkedik el. Ott lehet vasárnap hajnali 6-kor szántani, aratni. Nem éppen madárcsicsergésre ébredhet az ember.

Átnyúló faág? Jegyző. Ezekkel lehet a jószomszédi viszonyt megalapozni.

És sajnos senki nem véd meg a bunkóktól.

De nem ám. Ez már csak így van.

Avila # 2021.01.18. 11:57

Áthajló ág.:
Felszólítani nem lehet, mert te nem vagy hatóság. Esetleg kérheted levélben, hogy távolítsa el az átnyúló ágakat. Az ág eltávolítását azonban kellően meg kell indokolni, pl. jelentős leárnyékoló hatása van, az ág zavarja a kert művelésében, nem tud traktorral elmenni alatta stb. Önmagában az a tény, hogy a fa a telek határvonalához közel áll, nem indok a megcsonkítására, a bíróság a fa kivágására pedig csak a legvégső esetben utasíthat.
A Legfelsőbb Bíróság egyik állásfoglalása kimondja, hogy a szomszédos ingatlanon - különösen a közös határvonal közelében - levő növényzet zavaró, károsító hatása miatt a növényzet eltávolítása iránt indított perben mindenkor azt kell vizsgálni, hogy a növényzet szükségtelenül zavarja-e a szomszédot ingatlana birtoklásában, okoz-e kárt, vagy fennáll-e a károsodás veszélye. A növényzet kivágására való kötelezésre kivételesen kerülhet sor, csak abban az esetben, ha az érdeksérelem más módon,így kártérítéssel sem hárítható el.

Avila # 2021.01.18. 11:53

Igen a tahóság az nagyon dívik ebben az országban. És sajnos senki nem véd meg a bunkóktól. Ha meg teszel valamit, vagy szólsz, még te leszel az összeférhetetlen, akinek mindig van valami baja. Ez van. Mármint az, hogy ha az ország 2/3-a köcsög, sajnos nem értik, hogy neked mi bajod. Miért nem tudod elviselni a gyengeelméjűeket. Tényleg tanyára kell költözni. Vagy el messzire. Mert jogbiztonság itt nincs.

Grumpyhermit # 2020.08.08. 05:14

József,

Köszönöm a választ. Mostanra odáig jutottunk, hogy azt találta ki, hogy pedofil vagyok és figyelem a kölykeit, az éjszakai átordításokat nem is említve, amikor még akár ölni. De a hatóság erre is legyint. Szóval nem csak a bunkóság, de gyakorlatilag már létezni sem nagyon lehet. Marad a más eljárás úgy tűnik.

drbjozsef # 2020.08.07. 15:57

Grumpyhermit,

A jogi lehetőségek nagyjából ki is merülnek a jegyzőben, rendőrben, gyámhivatalban.

Más eljárás pedig nem ide tartozik. Neveletlennek, kulturálatlannak, tahó bunkónak lenni (sajnos?) nem bűncselekmény.

Grumpyhermit # 2020.08.07. 15:02

Sziasztok! A szomszéddal nekem is megvan a bajom, de nem növényjellegű. Inkább azzal van a probléma, hogy állandóan teledobálják szeméttel az udvarunkat, a két kiskorú kölyök állandóan a kukájuk tetejére felállva a 2 méteres kerítésen lóg és undorító dolgokat ordítanak a 3 lányomnak, meg sokszor nekünk is. Az anyja apja nem ér semmit, mert biztatják őket. A rendőrség, gyámhatóság, polgármesteri hivatal nem tud tenni semmit, széttárják kezüket. Nektek van valami ötletetek, hogy mitévők legyünk?

drbjozsef # 2020.07.20. 10:37

aram,

Ptk, VI. fejezet, szomszédjogok. Olvasd el.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Akinek a telkén áll, annak a tulajdona, neki kötelessége levágni és rendezni. Ha nem teszi, az ő költségére csinálhatod te is.

alfateam # 2020.07.20. 09:52

A madár-füttyön is vitáztok?

aram # 2020.07.20. 09:44

Tisztelt Fórumozók!

Tud valaki tájékoztatást adni abban a kérdésben, hogy a kerítés vonalán szomszédhoz átnyúló növényzet, miután azt levágják, kinek a "tulajdonát" képezi? A szomszéd dolga ez esetben a zöldhulladék rendezése, amit ő mindig önszorgalomból levág, avagy annak a kötelessége, akinek a fájáról a szomszéd a gallyakat, ágakat levágta?

Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.06.19. 14:12

detux,

Ptk. 5:22.§ - 5:25.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Átfogalmazva : felszólítod írásban, igazolható módon (térti vagy tanúk), határidő megadásával, hogy a telkedre átnyúló összes ágat előre egyeztetett időpontban jöjjön át, és vágja le, elérhetőséggel. Beleírhatod, ha nem teszi, szakembert hívsz, és az eltávolítás költségét be fogod rajta hajtani.

Ha nem csinálja meg, csináltasd meg te, mehet a következő felszólítás a fizetésre ugyanúgy mint fent, és ha nem fizet határidőre, mehet neki a fizetési meghagyás. Ha jogerőre fut végrehajtatod, ha ellentmond, bíróság fogja elmeszelni.

Elvileg minden költséged meg fog térülni, az eljárásoké is.

Ha kell, mert átnő, akár havonta megteheted ezt. Előbb-utóbb hátha ő is megunja, és megoldja.

detux # 2020.06.19. 13:00

Tisztelt Fórumozók!
Eddig olyan estekról olvastam, ahogy egy-egy fa okozza a bosszúságot. Nálunk kb 50 méter hosszan mindenféle akár 8-10 méter magasra nővő növény van a mezsgyétől kb 1 méterre "ültetve". Nem igazi ültetésről van szó, hanem vastag sövényszerűen kinőtt a bodza, orgona, akác, mogyoró és ezeken a lonc. Minden évben hosszú könyörgés után valamennyit levágnak belőle, de épp csak a mezsgyéig és kizárólag a ház mögött, ami természetesen pár hét alatt visszanő. Az ereszcsatornát nem tudom rendszeresen tisztítani, mivel 4 méter magasságban csak szakember tud hozzáférni. Helyenként 2 méterre is belóg a telkemre a rengeteg ág, veri a tetőt, tömíti a csatornát. A ház előtt és mögött szinte semmi nem marad meg, az általam ültetett nővények a nap felé, azaz a kocsibejáró felé hajlanak. Mindezt még tetézi a lonc, ami megállíthatatlanul fut... Természetesen ugyanez van az utca felé is, ott benötték a fák a vezetékeket és a lonc, borostyán hatalmas kötegekben terpeszkedik a vezetékeken. Az utca felőli állapotokat csak azért ecseteltem, hogy látszik, semmilyen irányban nincs kertművelés, nő, ami nő, és ez az évek múlásával egyre több minden. Mit tudok én tenni ez ellen? Minden évben többször kérek a favágást, alig-alig történik valami. Az önkormányzatot felhívtam, azt mondták, hogy a településnek nincs semmiféle külön szabályozása, kizárólag a szomszédjogi törvényben leírtak az irányadók, abban pedig nem esik szó ilyen esetről. Tudna nekem valaki tanácsot adni, hogy mit tehetek? Ennyi átlógó ágnak a levágatása számomra megfizethetetlen lenne, itt kb 50 méteren keresztül 2-6 méteres magasságban vannak az ágak....

stefil # 2019.11.28. 17:56

Ráadásul szinte a fa összes ága felőlem sokkal nagyobb , mivel onnan süti a nap!

drbjozsef # 2019.11.21. 17:36

stefil,

Mondhatod neki, hogy a két alkalom kevés.

Vagy takarítsa fel rendszeresen, vagy birtokvédelmet kérsz a jegyzőtől. Mondjuk ettől se várj sokat, mert ha élet és vagyonbiztonság szempontjából nem találják veszélyesnek, akkor a legritkább esetben vágatják ki, vagy ritkítják meg.

Vagyis legfeljebb arra kötelezik, hogy takarítson fel nálad.

Tehát két hetente indíthatsz ilyet a jegyzőnél.

Ez persze nem egy biginningofabjutifulfrencsip kialakítása lesz...

stefil # 2019.11.21. 16:51

Hát most legutóbb felajánlotta , hogy évi kétszer összetakarítja ! . Csak sajna 10 szer meg kell.

Vadsuhanc # 2019.11.20. 20:57

Kedves stefil!

A tűrésnek is van határa. Maga a leírás is arra utal, hogy a fák nem jó helyen vannak ( telekhatártól 60 cm ) és veszélyesek is. Ha békét akarod mint dbjozsef írta tűrj. Ha szeretnéd a piszkot és a veszélyt elhárítani lépj. Mond el neki, hogy az önkormányzatnál eljárást kezdeményezel a fák kivágatása érdekében tekintettel, hogy veszélyeztetik a vagyonod.

A célod a béke megmaradása vagy az, hogy ez a veszélsz és a takarítás a fejed felől emúljon. A kettő együtt nem fog menni, ha Ő nem együttműködő

stefil # 2019.11.20. 20:10

Hát igen , ezt nem szeretném!

wers # 2019.11.19. 06:59

(ezek vagy negyven évesek nagyon magasak csak fent van koronájuk)

Ezek akkor akár veszélyesek is lehetnek. Erre igen erős jel, ha ennyire hullatják a leveleiket. Erős szélben ki is dőlhetnek. Főleg hóolvadáskor, amikor átnedvesedik a talaj.

drbjozsef # 2019.11.19. 06:04

Mit tegyek, hogy a béke is megmaradjon?

Tűrj.

stefil # 2019.11.18. 20:21

Tisztelt Fórumozók!
Nekem van egy rendes szomszédom. Nem szeretnék veszekedni vele .Viszont van a telekhatártól 60 cm re négy fenyőfa nem tudom milyen fajta , hosszú tűlevelei vannak és állandóan hullik van olyan hét , hogy zsákszára. Évekkel ezelőtt kértem ,hogy vágjuk ki (az én költségemre) és veszek helyette neki fiatalokat(ezek vagy negyven évesek nagyon magasak csak fent van koronájuk) de sajnos nem ment bele. Mostanában rengeteg tűlevél van a telkünkön meg még a következő szomszédnál is : tele a csatorna állandóan , sajnos a széljárás is mindig felénk hozza : minden tele van tüskével.Most újra szóltam neki és azt mondta évi kétszer összetakarítja de nem vágja ki. Sajnos egy évben nem két alkalom van . Mit tegyek, hogy a béke is megmaradjon?

wers # 2018.10.16. 11:12

Vajon a messzebbről odafújt leveleket kinek kell összetakarítani?

nekem is ez jutott eszembe

Minden leesett levelet azonnal köteles feltakarítani a "tulaj", vagy megvárhatja, míg az összes lehull?

Van aki így, van aki úgy.