Fórum közigazgatási jog újabb elöl     új hozzászólás


Árvaellátás ügyben segítség kérése

plk333 # e-mail 2012.10.27. 07:51

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődnék,hogy csúszó diákként jár e az árvaellátás illetve édesanyámnak az özvegyi nyugdíj?Nappali tagozatos vagyok,a 25.életévemet még nem töltöttem be,a tanulmányomat nem szüntettem meg,édesanyám újabb házasságot nem kötött.Az igénylő lapot és az iskolalátogatásit elpostáztam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé,jelenleg a feldolgozásukra várok.Sajnos ezzel a kérdéssel kapcsolatban információt sehol sem találtam,válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel
plk333

plk333 # e-mail 2012.10.27. 07:56

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődnék,hogy csúszó diákként jár e az árvaellátás illetve édesanyám özvegyi nyugdíja?Nappali tagozatos vagyok,a 25.életévemet nem töltöttem be,a tanulmányomat nem szüntettem meg,édesanyám újabb házasságot nem kötött.Az igénylő lapot és az iskolalátogatási igazolást elpostáztam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé,jelenleg a feldolgozásra várok.Sajnos ezzel a kérdéssel kapcsolatban semmilyen információt nem találtam.Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel
plk333

Fzsuzsanna # e-mail 2012.10.27. 11:06

Tisztelt Jogi Fórum!

Októberben betöltöttem a 25. életévemet, így nem folyósítják már az árvaellátást számomra. Jelenleg felsőoktatásban tanulok, felsőfokú szakképzésben veszek részt, ám az árvaellátás méltányossági alapon való továbbfolyósításához való kérelmen ilyen "opciót", hogy felsőfokú szakképzésben részt vevő nem látok,sajnos. 2013 júniusában ér véget a képzésem és mivel édesanyám munkanélküli, a gyakorlatom mellett pedig nem tudok elmenni dolgozni, nagy segítség lenne számomra az árvaellátás továbbfolyósítása. Ebben az esetben van valami féle tanácsa? Írjak egy kérelmet amihez csatolom a szükséges dokumentumokat? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: F.Zsuzsanna

akoshotrod # e-mail 2012.10.30. 11:11

üdv. szeretnék érdeklődni h az árvaellátást a saját bankszámlaszámomra szeretném utalni. ehhez mit kell küldenem hova? segítségüket előre is köszönöm.

Zsofib # e-mail 2012.11.04. 18:22

Üdvözletem!

Érdeklődnék, hogy amennyiben ez év májusában megszűnt az árvaellátásom folyósítása, mert betöltöttem 25 életévemet, ennek ellenére igénybe vehetem-e az ellátottak utazási utalványa alapján járó kedvezményeket (pl. nyugdíjas BKV bérlet és 50/90%-os utazás)?

Köszönöm előre is a választ!

Dorcsee # e-mail 2013.01.08. 22:02

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék árvaellátással kapcsolatban. Ez év februárjában betöltöm a 25.-t, felhívtam a Nyugdíjfolyósítót, hogy ha MSC-re járok, egy félévem van még, kaphatok-e még árvaellátást, azt mondták, hogy kérvényezni kell. Ezt értem is, csakhogy az egyik feltétel, hogy első oklevél megszerzése, miután MSC-ről van szó, az első nyilván adott. Az egyik szaktársam hasonló cipőben járt, neki ezért utasították el, mert nem első oklevél. Akkor most mit jelöljek meg?
Elnézést ha már volt ez a kérdés, nem sikerült megtalálni.

A segítséget előre is köszönöm!

fülike57 # e-mail 2013.01.09. 16:19

Érdeklődnék,hogy van egy lányom aki most 2 éves főiskolás,és novemberben betölti a 25.életévét,egyéni elbírlás alapján kaphatja-e az árvaellátást,miután abban a tanévben fejezi be a tanulmányait.Én egyedülááló vagyok,és rajta kivűl van egy 15 éves fiam is ,aki szintén árván maradt.Várom tisztelettel a választ!

ahamima #   2013.01.11. 17:28

fülike57

A jogszabály lehetővé teszi a kivételes árvaellátás megállapítását, amennyiben a rá vonatkozó feltételek fennállnak. Igényelni kell, és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazgatója vagy engedélyezi, vagy nem. Kötelező jellege az engedélyezésnek nincs.

pirosmelltartó # e-mail 2013.01.15. 09:01

Jónapot,
érdeklődnék ha valaki nem jogosultan kapja az árvaellátást,,, akkor utánna vissza kell fizetni, más büntetés nincs ?

nanemaaa # e-mail 2013.01.16. 10:28

Jó kérdés. Gondolom függ attól is, hogy hány év után veszi észre az alany, hogy jogosulatlanul vesz fel ellátást. És mi "után" akarja visszafizetni. Ha nem vigyáz, rámehet a piros melltartója és a tangája (gatyája) is. ;)

majkremesgusztav # e-mail 2013.01.25. 19:55

Tisztelt Jogi Fórum!
Az lenne a kérdésem, hogy a 15 öcsém árvaellátását apja halála révén az édesanya kapja.Viszont a pénzt nem a fiára költi. El lehet-e valamilyen módon intézni, hogy az árvaellátását az egyik felnőtt testvér kapja, és megfelelő helyre költse?
Üdv.M.G.

ahamima #   2013.01.28. 19:47

majkremesgusztav

Gyámhatósághoz kell fordulni, hogy rendeljenek ki a gyermeknek más gyámot és csak azután lehet az új gyámnak folyósítani az árvaellátást.

muki08@citromail.hu # e-mail 2013.01.31. 12:28

édesanyám 1988 márc.11.-én elhunyt én akkor 13 éves voltam édesapám egyedül nevelt sem árvaellátást sem özvegyi nyugdíjat nem kapott.Sőt még családi pótlékot is úgy kaptunk hogy meg kellett igényelni mert azt sem kaptuk.Abban az időben mindent meg lehetett csinálni??Édesapám most 80 éves de még most sem kap özvegyi nyugdíjat édesanyám után.

monalisa1 #   2013.01.31. 13:26

Hát semmiféle juttatás nem magától értetődően, mert a hivatal honnan is tudná azt?! Kérvényezni kell!

Az özvegyi nyugdíj apukádnak a nyugdíjba menetelétől járt volna... (Visszamenőlegesen csak 6 hónapra kérhető valamely elmaradt pénz.)

Az árvaellátásnak alapja: az elhunyt rendelkezett-e elegendő szolgálati idővel elhunytáig, mert anélkül nincs rá jogsultság. (Amúgy 25. életéved betöltéséig járt volna csak.)

Apukád adjon be a Nyugdíjfolyósírási Igazgatósághoz kérelmet, a szükséges űrlap letölthető: http://www.nyufig.hu

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 #   2013.01.31. 13:29

Javítva: http://www.onyf.hu

timi0621 # e-mail 2013.01.31. 15:21

Tisztelt Jogi Fórum!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha nappali tagozaton végzem egyetemi tanulmányaimat és mellette bejelentett munkahelyen szeretnék dolgozni, akkor jogosult maradok-e az árvaellátásra?
Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 #   2013.01.31. 19:34

A 25 életévedet betöltő hónapig bezárólagosan. A szükséges formanyomtatvány megtalálható: http://www.onyf.hu

Tünde1000 # e-mail 2013.02.04. 12:24

Tisztelt Jogi forum!
Érdeklődni szeretnék,hogy abban az esetben ,ha az árvaellátásra jogosult ,időközben házasságot köt ,de még nem fejezte be tanulmányait,fogja -e továbbra is kapni az árvaellátást?
válaszát előre is köszönöm

wekerle # e-mail 2013.02.07. 16:00

Tisztelt Fórum!
Elmúltam 25 éves beadtam méltányossági árvaellátásra kérvényt, elutasították azzal az indokkal, hogy a képzési időt meghaladtam - alapszakon a 7 helyett 9 félévet jártam , most mesterszakon kezdtem a 4ik utolsó félévet (a 25t most decemberben töltöttem). A kérdésem, hogy első mester diplomámat szerzem és a mesterszakon a képzési idő 4 félév, Ez alapján nem haladom meg a képzési időt a mesterszaknak és ez az első mester diploma, a kérdés tehát, hgoy valóban nem jár nekem a méltányossági ellátás az utolsó félévre? Csak azért kérdezem, mert a környezetemben van pár ismerős hasonló cipőben, aki kapott...

Betti053 # e-mail 2013.02.09. 21:59

Tisztelt Jogi Fórum!

Érdeklődni szeretnék, hogy az árvaellátás csak az esetben jár, ha felsőoktatású intézménybe nyerek felvételt (egyetem, főiskola). Vagy középfokú OKJ-és képzés esetén is jár , ha nappali tagozatra jelentkezem? Ha nem jár, akkor főiskola által indított felső fokú OKJ képzés esetén kapnék e a továbbiakban.

Előre is Köszönöm a választ!

Snoopy93 # e-mail 2013.02.15. 18:51

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítséget szeretnék kérni. Egy középiskola nappali tagozatán, felnőttképzésen érettségire tanulok, 10. osztályban. eddig járt az árvaellátás, mert márciusban töltöm be a 20. életévem. Májusra várom első gyermekem születését, és halasztani szeretnék. A kérdéseim azok lennének, hogy :
A halasztás időtartamára jár az ellátás?
Mennyi ideig lehet halasztani?
Csak akkor jár, ha ugyanúgy nappali tagozatra megyek vissza, és ott is fejezem be a tanulmányaim?
Ha esti tagozaton folytatom halasztás után a tanulmányaim, vissza kell fizetnem az utalt összeget?
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
További szép estét!

bkbb # e-mail 2013.02.27. 15:57

Sziasztok.
Azzal kezdeném, hogy 18 éves vagyok, és már nem járok iskolába. De az árvaellátásra jogosult vagyok, mivel a megrokkantam az árvaellátás ideje alatt.
először is azzal kezdem, hogy elsőnek nem tudtam, és senki sem világosított fel, még az orvosok sem, se senki.
Sőt, az egyik orvos még azt mondta, hogy elkel döntenem, hogy rokkantsági járadékot, vagy árvaellátást szeretnék majd kapni, mert csak egyszer lehet választani...
Na, én a rokkantsági járadékot választotta, 2011 novemberében volt a felülvizsgálatom, és 99 százalékot kaptam, meghökkentő... :(
De a lényeg, ekkor még iskolába jártam, csak előre bekészítettem magamnak a rokkantsági járadékot, ezért halasztottam is, hogy rokkantsági járadékot kapjak, egészen addig, míg nem járok iskolába, mert az iskola sajnos kirúgott, okot nem mondtak. A lényeg, hogy 2012 augusztusa után elkezdem intézni a rokkantsági járadékot, a novemberi hónapban semmilyen jövedelmet nem kaptam, majd november vége felé jött egy olyan papír, amiben az árvaellátást ajánlották fel, mert annak kedvezőbb az összege. Ha igénybe akarom venni, akkor töltsem ki a küldött papírt, felhívtam őket, ahol azt mondták, hogy ha visszaküldöm a papírt, akkor az ünnepek előtt meg is kapom az árvaellátást. De nem kaptam, és most a mai napon jött egy olyan levél, melyben röviden azt írják, hogy megint vizsgálatra kell majd mennem. Nekem ez nagyon nem jó, mert újra mentővel kell menni, és újra ez az huzavona, plusz ismét hónapokig nem kapok jövedelmet???? miből tartom el magamat? AZ állam ezt hogyan gondolja???
Felhívtam őket, ott azt mondták, hogy átvette őket más, és újra kell kiadni a véleményt, vagy valami ilyesmi. küldenek majd egy levelet, amiben leírják, hogy kell-e újra vizsgálatra mennem.
Mi a véleményetek? Vizsgálat lesz belőle?

Törpi23 # e-mail 2013.03.28. 09:00

Sziasztok!
Nekem abban kéne a segitség, 2010 június 8-ától teljes árva vagyok és rendesen jártam szakképzőbe és kaptam is az árvaellátásomat de sajnos 2011 februárjába kirúgtak onnan mert nem tudtam bejárni az iakolába plus a tanulmányaim is romlottak és teljesen megzuhantam édesanyám halála után és nem tudtam mit kell ilyenkor tenni sajnos, és így elfelejtettem lemondani az árva ellátásom és azóta elköltöztem arról a helyről meg minden semmilyen levelem nem jutott el hozzám akárhogy megígérték bármi jön meg kapom és most hogy új bejelentett lakcímem van a nyugdíj folyosító igazgatóság küldött nekem egy levelet csekkel hogy fizessem vissza de sajnos semmi jövedelmem plus jelenleg 25 hetes terhes vagyok és nem tudom mit csináljak mert nem szeretnék se börtönbe kerülni se pedig hogy a gyermekem pénzéhez hozzá nyúljon az állam :( mit tegyek? ilyen esetben mit lehet tenni?

vivien018 # e-mail 2013.04.05. 14:00

Sziasztok!

Abban kérnék segítséget,hogy átkerültem a nagymamám gondviselése alá,de anyámtól nem vették el a gyámságot. Már a mamámnál élek és az ügyben kérnék segítséget, hogy az árvaellátást miképpen tudnánk a nagymamám címére kérvényezni és hol?

Mivel anyámmal teljes mértékben megromlott a viszonyunk és neki senki nem számít csak is a pénz így soha nem kapnám meg tőle, amit a gyámhatóság megírt neki, hogy át kell nekem nyújtania a árvaellátás összegét.

Kérem minél előbbi segítségüket! Sürgős lenne!

Köszönöm előre is!

Gabicsek #   2013.04.07. 21:35

Törpi23!
Próbálj részletfizetést kérni, szerintem meg fogják adni. Amit felvettél, biztos, hogy vissza kell fizetni.

vivien018!
Nem vagyok ugyan szakember, de ha elmúltál 18 éves, már saját jogon kell kérned az árvaellátást.
Ha pedig most a nagymamád a gondviselőd, és erről papír is van, véleményem szerint a nyugdíjfolyósítóknál kell neki kérni, hogy azt neki folyósítsák ezek után.