Fórum közigazgatási jog újabb elöl     új hozzászólás


Árvaellátás ügyben segítség kérése

Kinnyámin # e-mail 2012.03.15. 23:27

Kérem segítségüket!

21 éves lány vagyok nappali tagozaton tanulok édesanyám egy éve halt meg, Egyedül élek és többen is mondták,hogy járna az árvaellátás. Édesapám lemondott a szülői jogairól így egyedül próbálom fenntartani magam nagyon nehezen. Tudnának segíteni mégis melyik irányból vagy milyen módon lehetne ezt igényelni és mennyire nehéz erre jogosultságot nyerni?
segítségüket előre is köszönöm.

gyertya #   2012.03.17. 10:36

Kinnyámin

Amennyiben az édesanyja nyugdíjas volt, akkor a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, ha nem volt nyugdíjas, akkor a lakóhelye szerinti Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságától igényelheti az árvaellátást.
Nyomtatványt hozzá a www.onyf.hu címen a nyomtatványok - nyomtatványtárban talál.

Üdv: Gy.

Mazsy # e-mail 2012.03.18. 10:58

Tisztelt Cím!
21 éves lány vagyok, nappali tagozatos suliba járok, de mellette nagyon sokat dolgozok, lehet hogy évvégén nem sikerülnek a vizsgáim!!ilyenkor vissza kell fizetni az árva ellátást?? amit addig kaptam????

pkai # e-mail 2012.03.26. 11:41

Tisztelt Cím!

A 35 éves sógornőm velünk él, aki középsúlyos fogyatékos, nem gondnokolt, saját jogon jár neki az emelt családi pótlék, valamint leszázalékolt nyugdíjas. A szülei már korábban meghaltak, anyósom 7 éve, apósom pedig 4 éve. Érdeklődni szeretnék, hogy az árvaellátás jár-e neki.

gyertya #   2012.03.28. 18:05

pkai

Árvaellátásra az egyéb feltételek fennállása esetén akkor lenne jogosult, ha a szülei az árva 16., továbbtanulás esetén a 25. életéve betöltése előtt haltak volna meg.
Tekintettel arra, hogy számításaim szerint az árva az édesanyja elhalálozásakor 28, az édesapja elhalálozásakor 31 éves volt, ezért árvaellátásra az elhunyt szülők jogán nem jogosult.

Üdv: Gy.

justbecause # e-mail 2012.03.28. 21:19

Tisztelt Cím!

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy Március 31-ig érvényes az aktuális utazási kedvezmény (árvasági ellátáshoz járó), és jár-e a továbbiakban Április 1-től ugyan ilyen kedvezmény.

A jelenlegi vicc kormány, és egy perces összedobott törvényjavaslatai, módosításai mellett ez nem kimondottan egyértelmű, hogy akkor mi is lesz.

Előre is köszönöm a választ!

persie666 #   2012.04.02. 12:25

Tisztel Cìm!Nappali tagozatos fôiskolai tanulò vagyok,àrvaellàtàst kapok.Iskola mellett màjus-tòl augusztusig munkàt szeretnèk vàllalni minimàlbèrre bejelentve.!Èrdeklôdnèk,hogy ez esetben a következô tanèvben megvonnàk-e az árvaellàtàsom?Vàrom vàlaszàt.Köszönöm!

C a s a b l a n c a # e-mail 2012.04.02. 14:07

Nem az összeg a lényeg, hanem a státusz és munkaidő milyensége-mennyisége.

Legyél 6 órás részmunkaidős, kiegészítő munkát vállaló vagy megbízási jogviszonyban munkavégző.

persie666 #   2012.04.02. 18:20

"státusz és munkaidő milyensége-mennyisége"?Kertes házak rendbetétele lenne a munkavégzés.Minimálbérre bejelentve.Ennyit tudok.

Gabicsek #   2012.04.02. 23:12

Casablanka, tévedsz, de majd jön Gyertya, és leírja.
Árvaellátást kap, ha nappali tagzaton tanul. Nem befolyásolja a mellette lévő munkavégzés ideje és az érte kapott összeg. Nem keverendő össze a családi pótlékkal.

persie666 #   2012.04.04. 09:35

Akkor ha jól értelmezem dolgozhatok és nem szűnik meg az árvaellátásom?

geaa # e-mail 2012.04.05. 14:13

Üdv!
23 éves félárva vagyok, eddig felsőoktatásban, nappali tagozaton tanultam, ám ebben a félévben passzív státuszban vagyok, tehát a jogviszonyom nem szűnt meg az egyetemmel, csak halasztok egy évet. így, mikor legutóbb kellett volna az árvaellátás igényléséhez visszaküldeni az iskolalátogatási igazolást, én ezt logikusan nem is tettem meg. ám meglepődve tapasztaltam, hogy mind februárban, mind márciusban utalásra került a számlámra az árvaellátás összege... ilyenkor valóban jár ez nekem (ill. utánam édesanyámnak)? vagy hiba történhetett? ilyen esetben nekünk kéne értesíteni a nyugdíjfolyosítási igazgatóságot?
nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni ez ügyben, vagy hasonló tapasztalatait leírná
köszönettel: anna

gyertya #   2012.04.06. 22:57

persie666

Nem vonnák meg, dolgozzon.

geaa

Azonnal jelentse be a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, hogy a hallgatói jogviszonya passzív, mert a jogalap nélkül felvett árvaellátást, valamint az ez alapján folyósított özvegyi nyugdíjat vissza kell fizetni.
Előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy nem folytat tanulmányokat, de akkorra csak még jobban halmozódik a tartozás.

Üdv: Gy.

nedelke # e-mail 2012.04.08. 09:59

Üdv mindenkinek!

Lehet, hogy valakinek már volt olyan kérdése, mint nekem, de nem túl sok időm akad végigbogarászni a hozzászólásokat. Ezért kérnék egy kis segítséget.

Júniusban töltöm a 18. életévemet és 2009-ben elhunyt édesapám. Eddig mindig küldték az utazási kedvezményre jogosító papírt (pecsételős), viszont lejárt márc. 31-én, az ideit pedig nem küldték. Nappali tagozatos középiskolába járok, 2013-ban fogok érettségizni. Esetleg változott a törvény?

A választ előre is köszönöm!

És még egyszer elnézést, ha ez a kérdés szerepelt már.

zsupszo # e-mail 2012.04.10. 16:12

Udv, es egy fontos kerdesem lenne..
Fiam nappali gimnazista, meg 2 evig. Szeptembertol meghivasos alapon egy evet Nemetorszagban jarna kozepiskolaba. Kerdesem az lenne, erre az evre is jar neki az arvajaradek? Vagy szuneteltetni kell? Ha visszajon, itthon folytatja rendesen az iskolat.
koszonettel Mne

italy7 #   2012.04.10. 16:50

Szia Nedelke!

Nem tudom segít-e, de én pénteken (04.06) vettem át (Bp.) az özvegyit és az árvaságit is. Átvételnél csak átfutottam: amit idén korábban kipostáztak (mi ilyet nem kaptunk) azok nem érvényesek, így újat küldenek, lehet ez vesz több időt igénybe.

gyertya #   2012.04.10. 18:13

nedelke

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság április folyamán minden jogosult részére megküldi az ellátottak utazási utalványát, az előző évi utalvány felhasználási ideje pedig április 30-ig kitolódik.

zsupszo

Amennyiben a gyermeke nappali rendszerű oktatásban vesz részt Németországban és ezt a német iskolával igazoltatni is tudja, akkor a tanulmányok folytatásának idejére jogosult az árvaellátásra.
Figyelem! Ha ez a képzés tanfolyami jellegű, akkor árvaellátás nem jár.
Az itthoni tanulmányok szüneteltetését is be kell jelenteni a folyósító szerv felé, iskolai igazolás formájában.

Üdv: Gy.

kuczkog # e-mail 2012.04.23. 11:06

Tisztelt szakértő!

Gyermekem most tölti a 4. szemeszterét egy felsőoktatási intézményben (nappali tagozatos). Az iskola még 1.5 évig tartana, viszont a gyermekem szeretne külföldön szerencsét próbálni, így meg kell szakítania tanulmányait. Érdeklődnék, hogy ebben a félévben meddig jár még jogosan az árvaellátás, még június hónapban is vagy csak májusban? Illetve, milyen bejelentési kötelezettségei vannak a nyugdíjfolyósító felé ez ügyben? Passzív jogviszonyra nem jár az árvaellátás, igaz?

Köszönöm szépen.

gyertya #   2012.04.23. 18:22

kuczkog

Az árvaellátás a tanulmányok folytatásának időtartamára folyósítható.
Pl. ha gyermeke 2012. május 13-án megszakítja a tanulmányait, akkor május 14-től az árvaellátásra már nem jogosult, annak felvétele esetén vissza kell fizetni május 14-től az árvaellátást.
Minden a jogosultságot és a folyósítást érintő körülményt, annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.
Passzív, szünetelő tanulmányok esetén valóban nem jár árvaellátás, meghatározott eseteket kivéve, de a külföldi tanulás nem az.

Üdv: Gy.

macácska # e-mail 2012.04.25. 08:19

"Mitisirjak"

Kérlek segítsetek! Én három gyereket nevelek egyedül;
a két nagyobbiknak meghalt az apukája - utánnuk kapok árvaellátást. A fiam 17 éves, a lányom 15.
A helyzet az, hogy Franciaországba költöztünk, de
nem kértünk letelepedést, ugyan úgy magyar állampolgárok vagyunk. Családi pótlékot megszüntettük, azt itt kapunk.
Viszont az árvaellátást a fiamtól megvonták, mert nem igazoltuk, hogy tanuló továbbra is. Azt gondoltam, hogy mivel itt jár franciaországban iskolába, ezért nem is kérhetjük. A lányom most végezne Magyarországon, de itt nem; mert itt több éves kötelező álltalános iskola van és egyébként is megy ő is tovább tanúlni.
Nemrégen valahol azt olvastam, hogy hiába tanúlnak külföldön, attól még jár nekik az árvaellátás, csak az itteni iskolától kell igazolás.
Tudna nekem valaki segíteni? Mi igaz ebből? A fiam
árvaságiját is igényelhetném újra? ( végül is jogos lenne nem? Mivel ugyan úgy pénzbe kerülnek itt is a gyerekek
és itt sem kolbászból van a kertés; az apjuk meg nem támadt fel, hogy segítsen......)

gyertya #   2012.04.25. 16:24

macácska

Amennyiben a gyermekei Franciaországban nappali, iskolarendszerű képzésben vesznek részt és ezt Önök a jogszabályban meghatározott időközönként igazolják, akkor a továbbiakban is jogosultak árvaellátásra.
A különbség csak annyi, hogy évente életbenléti nyilatkozatot kell tenniük.

Üdv: Gy.

ZiZuLyaNy # e-mail 2012.04.26. 20:16

Sziasztok!

Történt egy olyan baleset, hogy ellopták a pénztárcámat decemberben, és benne volt a 90%os igazolás, és a lap, ami még kellett hozzá. 90%ost kaptam újra, de olyan lapot nem. Tudja valaki, hogy azt az igazolást pótolják-e?
Köszönettel, ZiZu

gyertya #   2012.04.27. 14:10

ZiZuLyaNy

Igen pótolják: "igazolás a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által folyósított ellátás törzsszámáról" az elnevezése és a Nyugdíjfolyósíitó Igazgatóság Budapest 1820 címen kérheti.

Üdv: Gy.

Vilmoskörte # e-mail 2012.04.28. 20:40

Sziasztok!

Március elején töltöttem be a 24. életévemet. Félárva vagyok. Júniusban végzek az egyetemen, de szeptembertől még folytatom a tanulmányaimat államilag finanszírozott képzésben, mert van még félévem. Eddig kaptam 90%-os utazási kedvezményre jogosító papírt. Az idén nem küldték. Nem vagyok már rá jogosult?

Köszönöm.

gyertya #   2012.05.03. 17:22

Vilmoskörte

Amennyiben jogosult árvaellátásra, akkor az ellátottak utazási utalványára is.
Jelezze a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, hogy nem kapta meg, ki fogják vizsgálni, mi lett az utalvány sorsa.

Üdv: Gy.