Fórum közigazgatási jog újabb elöl     új hozzászólás


Árvaellátás ügyben segítség kérése

adipur # e-mail 2012.05.06. 18:31

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom megérteni, hogy miért és leginkább minek... Árvaellátásban részesülök, ezévtől kapom rendszeresen az ellátást. Megküldte az ONYF az utazási kedvezményre jogosító lapkát, amin természetesen szerepel 16. db 50%-ra jogosító kedvezmény illetve 2 db 90%-os.

Ezek tények, mindamellett az is tény, hogy az árvaellátás kikötésében szerepel, hogy diákként illetve 25 éves korig jár a kedvezmény. Mivel a diákoknak a diákigazolvánnyal jár alapból 50%-os kedvezmény így mi értelme van az utazási kedvezménynek? Próbáltam utazni a diákigazolványos 50%-os kedvezmény igénybevételével illetve egy 50%-os kedvezménnyel, de azt a választ kaptam, hogy nem lehet összevonni két kedvezményt. Ha 2 db 50%-os kedvezményt felhasználok az utazási kedvezményes lapról, akkor aztmegkapom e 90%-osnak, vagy csak a 2 db 90%-ost használhatom arra a célra? Mert ebben az esetben 2 használat után dobhatom ki az egészet!

Válaszotokat előre is köszönöm!

raczjanosnezsuzsa@gmail.c # e-mail 2012.05.10. 20:33

Tisztelt Családjogász!
Szeretném megkérdezni, hogy egyik ismerősöm gyermekétől megvonták az árvaellátást, mert a szakhatóság 34%-ban állapította meg egészségkárosodását. Így semmi esélye a gyermeknek (27éves)munkahelyen történő elhelyezkedésre. Ez a I. fokú hatósági határozat alapján a ONYI küldte meg a a határozatot és fellebbezésnek helye van. Milyen alapon lehet fellebbezni? Felülvizsgálatot kérni II. fokon? Méltányosságból kérni a további folyósítást? Mi a megoldás?

Gabicsek #   2012.05.10. 23:32

adipur! Én úgy tudom, 2 db 50 %-ost felhasználhatsz pluszban 1 db 90 %-osként.

De biztos erre jár majd gyertya, és megmondja a tutit:)

gyertya #   2012.05.11. 17:54

raczjanosnezsuzsa@gmail.c

A fellebbezés rendkívül egyszerű: megírják, hogy nem értenek egyet a határozattal (megfellebbezik), mert továbbra is megváltozott munkaképességűnek érzi magát, ezért kéri a II. fokú közigazgatási eljárás, azaz újabb orvosi vizsgálat lefolytatását.

adipur

Az utazási utalványról 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet 4 §-ában olvashat.

Üdv: Gy.

kuczkog # e-mail 2012.05.30. 16:20

Kedves szakértő!

Ha valakinek folyamatos munkaviszonya van (diákmunka-minden hónapban) az nem probléma az árvaellátás szempontjából? Tehát jogosan veszi fel az árvaellátást így, hogy van rendszeres jövedelme is?

Köszönöm

gyertya #   2012.05.30. 19:39

kuczkog

Amennyiben az árva rendelkezik az árvaellátásra jogosító feltételekkel (megfelelő iskolai igazolás), akkor az ellátás mellett korlátlanul végezhető munka.

Üdv: Gy.

kuczkog # e-mail 2012.05.30. 19:44

Megfelelő iskolai igazolás alatt a nappalis (aktív) hallgatói jogviszony igazolást érti?

Köszönöm válaszát.

gyertya #   2012.05.30. 21:15

kuczkog

Igen.

Gy.

franci76 # e-mail 2012.06.01. 09:33

érdeklődni szeretnék hogy a férjem elhunyt és a gyerekek árvaellátásban részesülnek. ha újra férjhez megyek meg szűnik számukra az árvaellátás??? segítségüket köszönöm.

belissima40 # e-mail 2012.06.01. 13:38

belissima:érdeklődnék hogy az árvaellátásból és családi pótlékból vonhatnak e le bármennyit is banki tartozások miatt?inkasszózhatják e a számlát ha csak ez a két jövedelem megy rá?

belissima40 # e-mail 2012.06.01. 14:04

rokkantság címén kapok árvaellátást,érdeklődnék hogy emellett dolgozhatok e?és ha igen mennyit?bár sokat nem bírnék vállalni a betegségem miatt/myasthenia/.

pazs #   2012.06.01. 14:04

Bankszámlát mindig inkasszózhatják, hiszen azon csak pénz van.

gyertya #   2012.06.01. 14:49

franci76

A gyermekei után járó árvaellátásra való jogosultság nem szűnik meg azért, mert újabb házasságot köt. Amennyiben Ön árvaellátásra jogosult gyermekek eltartása jogcímen özvegyi nyugdíjban részesül és az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, akkor az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága megszűnik.

Üdv: Gy.

kepes8 # e-mail 2012.06.08. 14:13

Jó Napot!

Szeretném megkérdezni hogy árvaellátás mellett jár e a gyes? Most 20 éves vagyok 28 hetes terhes. Szeptember 1-re várom a babám. Iskolába járok mint magántanuló így jár nekem még az árvaellátás de ha megszületik a baba akkor a kettő együtt a gyes és az árvaellátás is fog járni nekem? Még 2 évem van a suliból. Köszönöm a választ.

Leo432 #   2012.06.10. 12:43

Tisztelt Jogi Fórum! Özvegy vagyok, van két középiskolás gyermekem. Én özvegyi nyugdíjat kapok, ők árvaellátást. Mindhárman kaptunk "Ellátottak utazási ultalványa"-t. Ezen fel van tüntetve hogy ellenőrzéskor az utalványt át kell adni, a személyazonosságot igazolni kell (eddig teljesen világos) és "a jogszabályban meghatározott egyéb feltétel meglétét is igazolni kell". A gyerekeim esetében mi ez az egyéb feltétel és hogy tudják igazolni, ha egyedül utaznak? Azt kell tudniuk igazolni, hogy jogosultak az árvaellátásra? Milyen dokumentum kell ehhez? Nekem van egy nyugdíjas igazolványom amit a megözvegyülésem után az első utazási igazolvánnyal együtt kaptam, de nekik nincs ilyenjük. Ez a probléma most merült fel mert eddig mindig együtt utaztunk.
Köszönöm a segítséget
Leo432

gyertya #   2012.06.11. 18:29

Leo432

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kérjen a gyermekei számára "Igazolás a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által folyósított ellátás törzsszámáról" szóló a nyugdíjas igazolványhoz teljesen hasonló igazolást.
Ezzel együtt már nem köthetnek bele az utazási utalvány felhasználásába. Megjegyzem egyébként, hogy az utazási utalványon és a személyi igazolványon kívül ezt ritkán kérik. Azért legyen csak meg.

Üdv: Gy.

Picur21 # e-mail 2012.06.11. 19:15

Árvaellátás ügyben kérnék segitséget!
21 éves vagyok. Árvaellátást kapok édesapám után, Édesnyám rokkant, sok gerincmütéten van túl, és a mütöasztalon is elfertözték...
Pánik szindróma miatt magántanuló lettem.
Orvosi kezelés alatt állok, ami ideig-óráig segített csak.
Orvosi papírom van, hogy az évben nem tudtam a tanulásra koncentrálni az állapotom miatt ezért csak pótvizsgán kell megjelennem.
El vagyok keseredve mert ennyi idő alatt nem tudok ennyi tananyagot bepótolni.
Amennyiben megbukom, jövöre nem engedélyezik, hogy magántanuló legyek.
Az iskola szerint már a lassan 22 évemmel korhatáros vagyok...
Nem tudom mit teszek ha nem engedik jövöre, hogy magántanuló legyek.
Édesanyámat nem tudják rehabiitálni, igy az 50.e. FT-os nyugdija arra sem elég hogy egyen vagy számlákat fizessen..
Tőlem függ mindkettönk fenntartása..
És ha elveszik a pénzt a házat is elviszi a bank.
A napi rutinra is kényszeritenem kell magam, de mindenről orvosi szakvéleményem van...

Nem tudom ilyen esetben mit lehet tenni szinte mindenhonnan elutasitanak.
A NYUFIG-nál találtam ezt a bejegyzést:

A hivatkozott törvény 55. §-ának (5) bekezdése szerint az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti, ha a középiskola tanulójának a tanulói jogviszonya, illetőleg a felsőoktatási intézmény hallgatójának a hallgatói jogviszonya az oktatási intézmény igazolása szerint a tanuló, illetőleg hallgató betegsége vagy szülése miatt szünetel.

Amennyiben tehát a jogviszony szünetelésének oka a tanuló/hallgató betegsége illetve szülése, úgy az árvaellátásra való jogosultság továbbra is fennáll, egyéb szünetelési ok esetén azonban megszűnik.

íA pánikbetegségem miatt én szüneteltethetem az iskolát, úgy hogy továbbra is jogosan veszem fel az ellátást?
Ha igen, mennyi ideig lehet szüneteltetni?
Mit kell tennem?
Nagyon fontos lenne, hogy ne vegyék el tölünk a pénzt...
Nem értem miért utasitanak el, amikor mindenről papírom van, nem hazudok csak szeretnék valamennyire normálisan élni.
Hihetetlen, hogy az állam ilyen esetben nem csinál semmit, pedig ha megvonják se én sem édesanyámnak nem lesz fedél a feje felett sem étele...

gyertya #   2012.06.12. 19:06

Picur21

Mielőtt jóakaró kommentelők beírnak, hogy miért nem megy el dolgozni, megértve a problémáját megpróbálok segíteni.
Az Ön által leírt problémára nem az a megoldás, hogy a tanulói jogviszony szüneltetésébe menekül, mert az is véges, általában 2 év, de a tanulói jogviszonyt beiratkozással létre kell hozni, hanem az, hogy betegségére tekintettel, megváltozott munkaképesség jogcímen igényli az árvaellátást.
Amennyiben az egészségi állapota legfeljebb 50 %-os, akkor az árvaellátás ezen egészségi állapot fennállásának időtartamára megilleti, életkorától függetlenül.
Ezt azért írtam, mert a tanulói jogviszony fennállásának időtartamára, csak maximum a 25. életéve betöltéséig folyósítható az árvaellátás.
Szóval terjessze elő az igényét megváltozott munkaképesség jogcímen, és várja, hogy behívják orvosi felülvizsgálatra.
Igénybejelentő lapot a www.onyf.hu címen a nyomtatványtárban talál.

Üdv: Gy.

Picur21 # e-mail 2012.06.12. 22:02

Kedves Gyertya!
Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Picur21 # e-mail 2012.06.13. 11:31

Kedves Gyertya!
Sokat gondolkodtam azon amit tanácsolt.
Tudom nem megoldás a szüneteltetés... De Édesanyám megkért járjak utána, hogy az én betegségem elég indok volna a szüneteltetéshez?
És ami még nagyon fontos volna... ha szüneteltetek, tegyük fel 2 évet ahogy tetszett mondani is, akkor arra a 2 évre továbbra is kapom az ellátást igaz?
Nem értem, amikor bementem Édesanyámmal a nyugdíjfolyósitóhoz és ugyanezt elmondtuk, hogy a betegségem miatt szeretném szüneteltetni, és megkérdeztük, hogy jár-e tovább az ellátásom, elutasiítottak, hogy akkor nem, csak addig kapom míg tanulok 25 éves koromig.
Nem értem miért cáfolják meg saját magukat, amikor a nyugdijfolyósító honlapján fent van az a jogszabály amit legutóbb Önnek is bemásoltam...
Elöre iis köszönöm a választ!
Üdv

edy_cyca # e-mail 2012.06.13. 12:02

Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni arról, hogy nekem megállapította a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, hogy 6 hó 30-ig kapok árvaellátást, viszont május 22-én minden vizsgám befejeződött, tehát nappali tagozatos tanulmányaimat befejeztem, akkor még a júniusi jár hivatalosan?

Válaszát előre is köszönöm!

Edina

kertitorpe # e-mail 2012.06.13. 12:09

Kedves hozzáértő !

Árvaellátással kapcsolatban érdeklődnék.
Fiam 2012.06.30.ával fejezi be középiskolai tanulmányai első részét ( vendéglátóipari szakközép első 4 év ).A Nyugdíjfolyósító júliustól már nem folyósít számára ellátást.Szeptembertől azonban folytatni fogja a fiam a tanulmányait ( az érettségi utáni 3 szakmai év következik ),amikoris majd mint megtudtam újra igényelni kell az árvaellátást.

Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy majd milyen papírokat kell benyújtani a Nyugdíjfolyósító felé? A tanulói jogviszony igazolásáról tudok és gondolom valamilyen nyilatkozat vagy igénybejelentés is jár mellé, ám a nyomtatványok közül ( onyf.hu )nem voltam képes biztonsággal kikeresni a nekem megfelelőt.

Kérdésem lenne még, hogy ha ősszel újra bejelentjük az igényt árvaellátásra, akkor miből fogják tudni, hogy a nyári hónapokra visszamenően is jár nekünk az ellátás ? ( elnézést ha a kérdés buta.. ) Vagy nekünk kell majd jelezni hogy korábban már ellátottak voltunk 1x ?

Köszönöm a választ előre is !
üdv:
kertitorpe

Craze # e-mail 2012.06.14. 15:31

Üdvözletem!
Segítségért fordulnék Önhöz! Most fejeztem be a gimnáziumi tanulmányaimat és éppen érettségizek, így szeptemberig nincs tanulói jogviszonyom egyetlen oktatási intézménnyel sem. Ma kaptam levelet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, melyben leírták, hogy július 1-töl az árvaellátásom. Emellett felhívták a figyelmem, hogy 15 napon belül fellebbezhetek a határozat ellen.

A kérdésem az lenne, hogy ha a felsőoktatási tanulmányaim során továbbra is szeretnék árvaellátást kapni akkor szükséges fellebbeznem? Ha igen, mi az aminek feltétlenül szerepelnie kell a fellebbező levélben?
Válaszát előre is köszönöm!

gyertya #   2012.06.14. 17:32

Picur21

Az elbíráló nem én vagyok, ezért azt tudom tanácsolni, hogy terjessze elő az igényét, ha azt elutasítják fellebbezzen, és akkor másodfokon körültekintőbben elbírálják.

edy_cyca

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság addig folyósítja az árvaellátást, ameddig az oktatási intézmény a tanulói/hallgatói jogviszonyt igazolta. Nagy valószínűséggel az Ön oktatási intézménye a jogviszonyát 2012. 06. hó végéig igazolta (megjegyzem, hogy hivatalosan 06. hóban fejeződik be a tanév), így az ellátást 06. hó végéig jogszerűen veszi fel.

kertitorpe

A 2012/2013-as tanévre történő beiratkozást követően elegendő a tanulói/hallgatói jogviszony fennállásáról szóló iskolai igazolást benyújtani, külön igénybejelentő lap már nem kell. A www.onyf.hu honlapon a nyomtatványtárban található igazolást használják, mert ez tartalmaz minden szükséges adatot, illetve ez az amit a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elfogad.
Az az árva, aki a tanulmányait folyó év 06. hónapban befejezi, majd tanulmányokat kezd folyó év szeptemberében jogosult a nyári hónapokra az árvaellátásra.
Ezt a Nyufig látja, ezért visszamenőleg folyósítja az ellátást.

Craze

Felesleges fellebbezést benyújtani addig, amíg nem rendelkezik a következő tanévről szóló iskolai igazolással.
A beiratkozást követően az oktatási intézménnyel töltesse ki a hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást és akkor megkapja visszamenőleg a nyári hónapokra is az ellátást. Természetesen csak akkor, ha a jogosító feltételekkel továbbra is rendelkezik.

Üdv: Gy.

Bagiro # e-mail 2012.06.14. 19:56

Üdv.

Nem találtam hasonló kérdést, amit engem foglalkoztat.

2011. ben beíratkoztam egy nappali tagozatos suliba, de idő közben vagyis novemberben találtam munkát. Felhívtam a nyugdíjfolyosítót, hogy ez baj e. Azt mondták, hogy ha be vagyok jelentve az iskolába, tehát van róla igazolásom , hogy nappalis vagyok az nem üti a kettő egymást.

Egy jó ideje nem jártam iskoláb kb. május óta, de tudom, hogy az iskola lejelentett, mert mondtam, hogy dolgozok és nem mindig tudok bejárni. Persze az nekik is jó ha járok ők is kapnak utánam pénzt.

A kérdésem az, hogy nem mentem vizsgázni se. Ilyenkor vissza kell fizetni az árvaellátást? Illetve tandíjat se nagyon fizettem a másik kérdésem az lenne, hogy ki kell utólag fizetni a tandíjat? Végülis nem kaptam róla papírt. Bár ez nem ide való kérdés.
Ja még egy kérdés, hogy ugye a suli automatikusan kijelent, tehát nem kell szólnom a nyugdíjfolyosítónak ugye?

Előre is köszönöm a segítséget.