Árvaellátás ügyben segítség kérése


gyertya # 2012.07.18. 07:07

csibe11

Amennyiben 05. 14-én megszűnt a tanulói jogviszonya, és az 05., illetve a 06. havi árvaellátást felvette, akkor az 05. havi ellátást részarányosan 15-étől, a 06. havi ellátást pedig teljes összegben vissza kell fizetni.
A szeptemberi beiratkozást követően a www.onyf.hu honlapon található iskolai igazolást az oktatási intézménnyel kitöltetve, a nyilatkozati részt kitöltve, aláírva meg kell küldeni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, és ha megfelel a feltételeknek, akkor az árvaellátás szeptembertől újból folyósítható.

Üdv: Gy.

dusnokg # 2012.07.19. 10:06

Tisztelt Gyertya!
Augusztusban töltöm be a 25. életévemet, de még egy féléves tanítási gyakorlatom lesz ősszel, ezért beadtam igényemet az árvaellátás méltányosságból történő folyósításához.
Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám özvegyi nyugdíját már biztos, hogy nem folyósítják, vagy itt is lehet méltányossági alapon kérni még erre a félévre?
Válaszát előre is köszönöm!

Hajnal19 # 2012.07.19. 10:27

Tisztelt Válaszadó!

A kérdésem a következő volna:
Gimnáziumban kaptam méltányosságból megállapított árvaellátást édesanyám után!Ezt 17évesen megszüntettem mert teherbe estem!
Elvégeztem estin a gimit,aztán most két év után visszaülnék nappalin az iskolapadba a debreceni egyetem egészségügyi főiskolai karán szeptemberben.Kislányom szeptemberben tölti a 3,évét.
Még kapok utána gyest és a kérdésem az volna,hogy ennek összege nem befolyásolja az árvaellátást?Ezt az igénylőlapon fel kell tüntetni?
Válaszát előre is köszönöm!

gyertya # 2012.07.19. 16:57

dusnokg

Az özvegyi nyugdíjra vonatkozóan ebben az esetben méltányosságnak helye nincs. Az édesanyja az özvegyi nyugdíjat az Ön 25. életéve betöltése után már nem fogja kapni.

Hajnal19

Az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti, ha az igénylő gyes-ben részesül. Az igénybejelentő lapon sem kell feltüntetni.

Üdv: Gy.

rituka11 # 2012.07.20. 06:55

Olyan kérdésem lenne, hogy szeptemberben vissza fogom-e kapni a nyári árvaellátás összegét abban az esetben, ha egyetemen 1 évet halasztottam és idén szeptemberben folytatni szeretném a tanulmányaimat,de más intézmény más szakán. Eddig a DE gazdasági karán halasztottam egy évet de ki szeretnék iratkozni és szeptemberben a SZIE GK-n szeretnék más szakon tanulni. A halasztás miatt vajon visszajár-e a nyári árvaellátás? Továbbá még olyan kérdésem lenne hogy a szünetelés vagyis a halasztás miatt milyen összegű lesz az árvaellátás összege?? Megmarad a régi vagy újraszámolják? Ahogy olvastam korábban lehet 8 órás állandó munkám és akkor is jár majd az árvaellátás, ha nappalin tanulok??

Előre is köszönöm a választ!

:)

Danee90 (törölt felhasználó) # 2012.07.20. 09:04

Tisztelt Válaszadó!

Árvaellátás folyósításának ügyében fordulok Önhöz.
A Kecskeméti Főiskola GAMF karán tanulok államilag finanszírozott alapképzésben, nappali tagozaton.
Elvégeztem egy 4 féléves felsőfokú szakképzést ugyanitt, a BSc-n pedig szeptemberben kezdem a 3. félévemet.
A középiskola befejezése után emlékeim szerint a nyári hónapokra visszamenőleg megkaptam októberben az árvaellátást. Azóta minden félév kezdetekor igazoltam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé a jogviszonyomat, a nyári hónapokra azonban egyszer sem kaptam meg visszamenőleg a pénzt, csak a középiskola befejezése után. Visszamenőleg októberben mindig csak két havi juttatást kaptam (szeptember, október).
A kérdésem az lenne, hogy jár-e a nyári hónapokra (július, augusztus) az árvaellátás vagy sem?
Ha jár, akkor mikor kell ezt igazolnom és hogyan?

Válaszát előre is köszönöm!

gyertya # 2012.07.21. 08:00

rituka11

Amennyiben Ön a 25. életévét még nem töltötte be és az új oktatási intézményben folytatott tanulmányok megfelelnek az árvaellátás szempontjából, akkor a beiratkozás időpontjától ismét jogosult lehet az ellátásra.
A nyári hónapokra csak abban az esetben illeti meg az árvaellátás, ha az új képzésre a beiratkozás a nyári hónapokban megtörténik. Amennyiben csak szeptemberben iratkozik be, a nyári hónapokra ellátás nem illeti meg.
Az ellátás összege a régi marad, az esetleges időközi emelésekkel kiegészítve.
Dolgozhat korlátlanul.

Danee90

  1. Amennyiben a tanulmányait aszerint folytatta, hogy adott év 06. hónapban befejezte, majd szeptember elejétől ismét folytatta, akkor a nyári hónapokra is megilleti az árvaellátás.
  2. Azonban, a tanulmányok 06. hóban - vagy korábban - történt megszakítása, majd 09. hóban ismételt tanulmányok folytatása esetén a nyári hónapokra árvaellátás nem jár.

Ha az első eset szerint folytatta a tanulmányokat, akkor jelezze a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, hogy nem kapta meg az árvaellátást és ha igaza van, akkor visszamenőleg kiutalják az Ön részére. Nem kell újabb igazolás, hiszen azt már korábban megküldte.

Üdv: Gy.

TIAMON # 2012.07.27. 07:02

Üdvözlet mindenkinek!

Elzőmény:
A volt élettársam felesége (akitől akkor még nem vált el) 5 gyermeket szült egy másik apától, akinek a nevére nem kerülhettek a gyerekek, mivel férjnél volt. Egy gyereknél történt per, azt le is vették a volt élettársam nevéről, viszont 4-et nem (mindet külön perben kellett volna). Utána megtörtént a válás, de a 4 gyerek továbbra is a nevén maradt, ezen közben a volt feleség férjhez ment egy harmadik pasihoz, és a gyerekek apját beperelte gyerektartásért. A per folyik. Pár hónapja a volt élettársam meghalt, erről a volt feleség tudomást szerzett és nyomban meg is igényelte a 4 gyerekre az árvaellátást, amit ki is fizet neki az állam, mondván nem vizsgálhatja kié a gyerek. De a bíróságon meg le van adva egy nyilatkozat, a gyerektartási perrel kapcsolatban, amiben leírta, hogy nem a volt élettársam a gyerekek apja!!!

TÉNYLEG JOGOSAN JÁR AZ ÁRVAELLÁTÁS ÉS MAJD A GYEREKTARTÁS IS??? LEHET EGYSZERRE KÉT "APA"-TÓL FELVENNI PÉNZT?

izabella34 # 2012.07.27. 17:27

üdvözlet!2008 junius20.-átol részesülök árvajáradékban 2 gyermekem után!benyujtottam egyszeri segély kérelmet és kivételes nyugdijemelési kérelmet,de eddig csak a kivételes nyugdijemelési kérelem jött meg,ebben kérem a segitséget hogyan töltsem ki,milyen dokumentumokat küldjek be igazolásként,köszönöm elöreis a segitséget!

gyertya # 2012.07.31. 19:48

TIAMON

Amennyiben a gyermekek születési anyakönyvi kivonatában az édesapa neveként az Ön volt élettársának neve szerepel, akkor az egyéb jogosító feltételek fennállása esetén a gyermekek jogosultak az elhunyt után árvaellátásra.
A gyermektartásdíj pedig nem társadalombiztosítási kérdés, így erre a témára nem ebben a topicban kell a választ keresni.

izabella34

Bármit csatoljon ami bizonyítja, hogy a gyermekei eltartása jelentős költségekbe kerül. Akár iskoláztatási, akár étkezési, akár közüzemi díjakról szóló igazolások, ezek mind segíthetnek a pozitív elbíráláshoz. Nem szívesen írok ilyet egy nyilvános honlapon, de "sírni" kell az indoklásban, az talán meghatja az elbírálókat.

Üdv: Gy.

evica22 # 2012.08.24. 11:46

Tisztelt válaszadó!
Olyan kérdédem lenne ,hogy 2007-ben kaptam árvaellátást,de nem én vettem fel és most tőlem vonják.Kaptam egy levelet hogy a nyugdíjfolyósító kiderítette ,hogy nem én vettem fel .De ezen kívűl még mindig tőlem vonják.Azrt írták a levélben,hoggy nem érkezett fellebezés és és igy ez jogerős .szóval ezt most tőlem vonják.azt írták ez 2008-ig lehetett fellebezni.Most még valamit tehetek ez ellen hogy ne én fizessem vissza amit nem is én vettem fel?fellebezni ennyi év után.Válaszukat előre is köszönöm

gia83 # 2012.08.24. 13:10

Tisztelt Uram/Hölgyem!

Van egy ismerősöm akinek van egy 4 éves lánya, az élettársa 3,5 évvel ezelőtt meghalt, így kapta az árvaellátást, de mivel 27 éves volt az apa, ezért csak 18.000 ft-ot ítéltek meg. 20 éves kora óta dolgozott, vagyis 7 évet.
Idén külföldre költöztek az otthoni nehéz megélhetés miatt és párt talált magának. Mikor ezt bejelentette a Magyar Államkincstárnak egyből megszüntették az árvaellátást. A kérdésem az lenne, hogy külföldre költözötteknek nem jár már az árvaellátás és jogos volt a 18.000 ft?
Tisztelettel: gia83

C a s a b l a n c a # 2012.08.29. 09:08

A külföldön lévő egyén megélhetése-tartása ne legyen már a Magyar Állam gondja-baja...

Lássa el a külföldi állam, kérje az illető ott azt a családi pótlékot, ami nekem itthon kb. a fizetésem összegének felel meg...

Mit akar már ettől az országtól??? Mit akar az adófizetőktől, hiszen azoknak a járulék-befizetéseiből folyósítanak mindent...

tincy66 # 2012.08.29. 11:57

Én most esti tagozatos iskolarendszerű OKJ-s szakképzésre jelentkeztem, de nem tudom, hogy jár e nekem az árvaellátás. Családi pótlékot fogok kapni de az árvaságit nem tudták megmondani. Nagy szükségem lenne rá. 19 éves vagyok.
Ha valaki tud segítsen nekem, kérem írjon!
Köszönettel Tina

gia83 # 2012.08.30. 13:55

Kedves Casablanca!
Angliában a családi pótlék összege heti 20,30 font, ha 4 hét van egy hónapban, akkor az 81,20 font, ha ezt beszorzom 350-nel, akkor az 28.420 ft-nak felel meg. Ha te ennyi a havi fizetésed, akkor őszintén sajnállak!!!
Az ismerősöm nem követelőzik, megemlítette nekem és én úgy gondoltam, hogy utána nézek, mert az apuka aki 27 évesen halt meg 7 évet dolgozott Magyarországon. Mikor meghalt rákban, a lánya 6 hónapos volt. Tehát úgy gondolom, hogy (ha a kisebbségnek járnak a segélyek, amiből nem mellesleg jobban élnek, mint az adófizető állampolgárok) minimum a kislány 7 és fél éves koráig kellett volna kapnia az árvaellátást. Ezt jobban szerettem volna megbeszélni egy szakemberrel, de látom ennek a fórumnak csak a neve jogi, de egy jogász sincs itt. Egyébként meg Angliában, hogy igényelje az árvaellátást, mikor az apa, aki meghalt nem itt dolgozott, hanem Magyarországon???? Azt hiszed, hogy aki külföldön él annak minden az ölébe hullik és milliomos lesz azonnal? Az eszedbe se jut, hogy itt újra kell kezdeni mindent? Sem én, sem pedig a barátnőm nem poénból jöttünk családostul, sajnos otthon lehetetlenné tették az életet!

feri20 # 2012.08.31. 17:25

Tisztelt Hölgyem/Uram!!!

Egy kérdésem lenne 23éves vagyok eddig dolgoztam és vissza szeretnék menni szeptembertől iskolába,teljes árva vagyok és szükségem lenne az árvaellátásra,fel is vettek esti tagozatra de nappali munkarendel/tanrendel,így is megfelelek az árvaellátáshoz?Én úgy értelmezem,hogy igen mert az esti tagozat meghaladja a nappali órák számának 90%-át.
Előre is köszönöm a választ!
Tisztelettel:Ferenc

Sophie001 # 2012.09.10. 20:24

Jó napot!

Érdeklődni szeretnék. 20 éves vagyok, nappali tagozaton járok iskolába. Ahhoz, hogy ebben az új tanévben is megkapjam az árvaellátásomat, kell vinnem az OEP-hez erről a t.évről szóló iskola látogatási papírt?

Válaszát előre is köszönöm!

pift59 # 2012.09.13. 17:08

T Jogi Fórum !
Következő problémára kérnék segítséget:
53 éves özvegy vagyok , 1996-ban halt meg feleségem , tavaly nősültem újra.Három gyermekem van első házasságomból , a legnagyobb fiam 27 éves már önálló életet él. Középső fiam 21 éves , születésétől fogva autista , 18 éves korában rokkant nyugdíjassá nyilvánították , jelenleg még speciális iskolába jár.
Lányom egyetemre jár , Ő 19 éves.Tegnap kaptam levelet a NYUFI-tól , hogy megvonják tölem az özvegyi nyugdíjat és az árvaellátást is 2012.10.01.-vel.
Kérem szives válaszukat , mennyiben jogos ezen intézkedés.
Köszönettel : K István

kriszti22 # 2012.09.14. 07:51

Érdeklődnék aug. 7.-én leadtam kérelmemet árvaellátásra és szeretném tudni körülbelül mekkora lesz az összeg ha édesapámnak 27év munkaviszonya volt és ha aug 7.-étől benn vagyok az oktatási rendszerben akkor jár-e valamennyi összeg visszamenőleg? minden papírom rendben van, és 2009 óta nincs tanulói jogviszonyom és most igényeltem meg eklőször.

kriszti22 # 2012.09.14. 07:53

Érdeklődnék aug. 7.-én leadtam kérelmemet árvaellátásra és szeretném tudni körülbelül mekkora lesz az összeg ha édesapámnak 27év munkaviszonya volt és ha aug 7.-étől benn vagyok az oktatási rendszerben akkor jár-e valamennyi összeg visszamenőleg? minden papírom rendben van, és 2009 óta nincs tanulói jogviszonyom és most igényeltem meg eklőször.

dusnokg # 2012.09.20. 19:24

Tisztelt gyertya!
Beadtam igényemet az árvaellátás méltányosságból történő továbbfolyósítására (elküldtem minden papírt a nyugdíjfolyósítóhoz), mivel elmúltam 25, és már csak egy félévem van hátra.
A kérdésem az lenne, hogy kb. mennyi időt vesz igénybe az elbírálás? Mikorra várható az eredmény?
Válaszát köszönöm.

Szimike # 2012.09.20. 20:17

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék,hogy mikor kapom meg az árvaellátásom.Június 30-án megszünt a tanulói jogviszonyom,mivel leérettségiztem.Augusztus 28-án viszont beiratkoztam egy suliba ezáltal újra lett jogviszonyom,az erről szóló igazolásokat annak rendje módja szerint elküldtem szeptember 5-én a nyugdíjfolyósítónak.A papírjaim beérkezéséről visszajelzést is kaptam.Ám még mindig nem került folyósításra a nekem járó összeg.Mindez engem azért zavar rendkívül,mert a jelenlegi iskolámban hasonló helyzetben levő szaktársam viszont már megkapta az árvaellátását visszamenőleg is.Érdekelne,mi alapján folyósítják és élvez e valaki előnyt?Ezt így én diszkriminációnak érzem.Válaszát előre is köszönöm.

C a s a b l a n c a # 2012.09.24. 05:28

Ilyen ügyeknél az ügyintézés 2-3 hónapig is eltarthat. Természetesen visszamenőleg is kifizetik az ellátást.

Azért nem kéne diszkriminációért visítani, ügyintézőn és szituáción múlhat a dolog...

Szimike # 2012.09.26. 18:54

Casablanca,én nem visítok csak érdekelne hogy ha elvárják hogy csak nappali tagozatos diáknak jár az árvaellátás,akkor érdekelne hogy miből gondolják hogy végezzem a tanulmányaim??? A nyáron dolgoztam végig ezért tudtam a szeptemberi költségeket állni.De az októberit nem tudom miből fogom ha addig nem utalják a pénzt.És azért az mégis érdekes,hogy az osztálytársam már megkapta.De ha maga olyan okos,akkor mondja meg hogy miből finanszírozzam az októberi iskolai költségeimet???

gabobaci # 2012.10.15. 11:51

Az árvaellátást a rehablitáci járadékot egyútt megszúntették,de az árvaellátás végleges és miért nem folyósitják tovább. A rehablítációs járadékot 2013.február-ban felúlvizsgálat lesz. Ebben a hónapban miből élni???? Várom a választ.