Haszonkölcsön


Pale # 2009.01.06. 09:48

Tisztelt Egybegyűltek!

Ha a lakásomat nem albérletbe adom, hanem haszonkölcsönbe (jól fogalmazok?), akkor mi a teendőm?
Pl.:

  • bejelentési kötelezettség? (kinek?)
  • adózás? (mi után? mennyit?)

A válaszokat előre is köszönöm!
Pale

Itt olvastam erről a megoldásról: http://cegvezetok-klubja.cegnet.hu/…-megszerzese

Pale # 2009.01.06. 09:50

Bocsánat! Most látom, hogy valószínűleg nem a legmegfelelőbb helyre került a kérdés...

botoxdoctor # 2009.02.01. 08:30

Helló! Nem haszonkölcsönbe adod, hanem szívességi lakáshasználatba (ingyenesen). Ha nincs jövedelem belőle, akkor ez szerintem nem is bejelentés köteles.

öcsike2 # 2019.03.21. 13:16

Tisztelt fórumozók!
Szeretném megkérdezni a hozzáértőket az alábbiakkal kapcsolatban.Ha vettem egy autót hitelre, és az apósom a még fennálló tartozást kifizette,milyen formában követelheti vissza a pénzt, ha a lányától elválok?
Ugye az autó közös vagyontárgy, ami valószínűleg egy vagyonmegosztási per tárgya lesz.Hiába mondtam vigyék az autót nem kérték.Most viszont fizetési meghagyást küldött, közjegyző által, és a követelés alapjául szolgáló jogviszonyként haszonkölcsön szerződést jelölt meg.Most nem tudom mit tegyek.Kivonassam a forgalomból, vagy mit kezdjek vele, ha nem hajlandók átíratni a feleségem nevére.Vagy mindenképpen fizetnem kell?

wers # 2019.03.21. 13:34

Mi áll abban a haszonkölcsön szerződésben?

öcsike2 # 2019.03.23. 10:13

Tisztelt Wers!
Nincsen semmilyen szerződés.Az apósom kifizette a még hátralévő hiteltartozásunkat, úgy, hogy a saját bankszámlájáról elutalta a pénzt a banknak.Aztán miután beadtam a válókeresetet, közölte, hogy kéri a kocsira elutalt pénzt.Mivel nekem nincs pénzem, mondtam, hogy vigye az autót. Az autó viszont nem ér már annyit amennyit Ő belefizetett, ezért közölte, hogy nem kell neki.Most pedig küldött egy fizetési maghagyást, aminek a jogcíme: haszonkölcsön szerződés, de már csak az összeg feléről.Biztosan valaki felvilágosította, hogy csak a felét követelheti tőlem.Ezért mivel fizetni nem tudok oda szeretném adni a feleségemnek az autót.De ők ez ellen tiltakoznak, viszont a tárgyaláson a feleségem közölte, hogy Ő is használni akarja, mert közös vagyontárgy.Az autó viszont az én nevemen van,és a biztosítás, súlyadó, stb.is.Hát ezért nem tudom mit csináljak.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.23. 12:02

Semmi köze ennek a haszonkölcsönhöz, de a pénzzel tartozol. Természetesen nem köteles a hitelező a pénz helyett dolgot elfogadni, pláne olyat nem, amelyet te választasz ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.23. 12:04

(A házassági közös vagyon megosztása pedig egy másik ügy. Sőt, egy harmadik, ugyanis a bontóperrel összevonni nem lehet; nem is értem, a bíróság miért hagyta, hogy a bontóperes tárgyaláson erről vitázzatok.)

öcsike2 # 2019.03.25. 05:51

A bíró többször mondta nekik, hogy ez nem tárgya a pernek.De ők ragaszkodtak hozzá, hogy minden amit ők mondanak, legyen benne a jegyzőkönyvben.Szerintem a bíró is belefáradt a kötözködéseikbe.
Azt pedig gondoltam, hogy fizetnem kell, a gond csak az, hogy nincs miből.A feleségem meg akarja váltani a házat, ha ez megtörténik addig, amíg az apósom be nem perel, akkor ki tudom fizetni.Ha nem akkor mi lesz? Részlet fizetés vagy mi?Megmondták, hogy tönkre tesznek, azt hiszem így sikerülni is fog nekik.