kártérítés személyes adatok kezelésével kapcsolatban


gerbera317 # 2017.11.01. 16:24

@majd
Ha ennyire úgy érzed, hogy sérelem ért, fogadj jópénzért ügyvédet, aztán mindent bele! De ez itt nem panaszfórum, és nem arra való, hogy ingyé elhőzöngd a vélt sérelmedet, és még vitatkozz is a hozzászólókkal.

Burn Out # 2017.11.01. 16:14

20 nap és több millió ember. ha csak egy emberről lenne szó, akkor persze, de több millió. meg persze az ügyintézés míg egyik a másiknak átadja a dolgokat és még mindig az a marketing.

na kiszálltam :)

majd # 2017.11.01. 15:35

Közel 20 nap telt el a tiltás és a postázás közt.
Azt nem tudom megakadályozni, hogy mire használják a pénzemet - pl. nyomtatásra. De a címem használatát azért legalább szeretném befolyásolni.

Meglátjuk, mit reagál a TASZ és az AJB.
No meg a 444, melynek a - még májusi - cikke alapján jött az ötletem, hogy letiltsam az adathasználatot: https://444.hu/…an-viktortol

Burn Out # 2017.11.01. 14:40

tán előbb kellett volna letiltani. mindennek van átfutási ideje és nem csak a Te sérelmesnek és jogsértőnek vélt sz.rodat nyomtatták ki :)

alfateam # 2017.11.01. 13:20

Nem néztem vizsgált-e hasonló ügyet mint a Tiéd, nézd meg hátha...
Ha nincs tegyél róla, hogy legyen.

majd # 2017.11.01. 13:17

Addig is még egyszer köszönöm, panasz benyújtva.

majd # 2017.11.01. 13:06

Köszi alfateam!

Mármint az ajb bíbelődik el (ill. a hivatala)? Vagy kéne találnom az oldalon vonatkozó leírást?

alfateam # 2017.11.01. 13:03

https://www.ajbh.hu/
Nagyon korrekten elbíbelődik az ügyeddel.

majd # 2017.11.01. 12:53

Burn Out

Nomen est omen?

Persze, h a kukába ment.
Nem költözöm, te is tudod, miért is nem - sok oka van. Az egyik, hogy mért gondoljuk, hogy más országban nincs hasonló?

Itt viszont azért van ilyen és persze, ennél sokkal durvábbak (ezért hangsúlyoztam, hogy ez közvetlen), mert vállat vonunk, és nem kattogunk. Persze, az ingerküszöb emelkedik (zseniálisan van ez fölépítve), és aztán jön a kiégés.

Nem véletlenül hívom marketing akciónak: ez nem konzultáció ugyanis. Hívhatod kormányzati kommunikációnak (kormánypropaganda), de ettől nem lesz se bájosabb, se jogszerűbb, se elviselhetőbb.

És valamit abból a nagyon kevésből, amit egy polgár tehet, tenni kéne. Szeretnék. Ezért kérdeztem: vajon van ötlete valakinek?

Burn Out # 2017.11.01. 12:33

ez aztán durva jogsértés...

marketing és a kormányzati kommunikáció, konzultáció két különböző dolog.

költözz egy másik országba és megoldódik a problémád.

nekem is küldtek. pont lesz.rom. landolt a kukában. egyszerűbb, mint kattogni rajta.

majd # 2017.11.01. 12:26

Szervusztok, remélem jó fórumon járok.

Személyi adatok kezelés, továbbadásának megtiltása a téma:

Szeptember 30-án a magarorszag.hu-n, az ügyfélapun keresztül letiltottam az adataim marketing célú (én megfogalmazásom) fölhasználását.* ("adatszolgáltatás letiltása a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból"). Természetesen a tiltásomat nyugtázták, visszaigazolták.

Ennek ellenére, október 19-i postabélyegzővel kaptam Magyarország Kormánya nevű feladótól egy levelet - igen, az általuk nemzeti konzultációnak nevezett és véleménykérőként propagált paksamétát.

Azt gondolom, hogy ez durva jogsértés. A kormányzati ügyfélvonalat kérdezve azt a választ kaptam, hogy az 1992. és 66. trv. 19/A paragrafusa ad erre lehetőséget a kormánynak. Idézem:

"19/A.§ (1) A Kormány által meghatározott ügyekben az általános politikai koordinációért felelős miniszter

  1. a polgárok személyre szóló tájékoztatása, illetve
  2. a polgárok álláspontjának megkérdezése

céljából a 17. § (2) bekezdés a) pontja szerinti adatok szolgáltatását jogosult kérni, a 11. § (1) bekezdés b), c), d), h) és k) pontjában meghatározott kiválasztási szempontok szerint."

Felhívtam a figyelmet a közvetlenül e mondat után olvasható 19/a (2)-re, miszerint:
"(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelem teljesítését meg kell tagadni a 19. § (4) bekezdés a), b) és d) pontja szerinti esetben."
A hivatkozott esetek:
"(4) A kérelem teljesítését meg kell tagadni, ha

  1. az adatok kiadását a polgár letiltotta, kivéve, ha az adat kiszolgáltatására eseti engedélyt adott;..."

A válasz erre (telefonon) az volt, hogy a kormány az adatokat nem kéri, hanem egyszerűen hozzáfér, elveszi. Bennem a szusz is fennakad.

Nem szeretném szépen annyiban hagyni a kérdést. Tudja valaki, hogy mit kéne tenni annak érdekében, hogy több közvetlen zaklatásnak (én annak élem meg) ne legyek kitéve a kormány által? (Már azon kívül, hogy fogadhatok ügyvédet, és perelhetem a kabinetirodát, de ennek nem látom értelmét. Nem hiszem, hogy a várt eredményre vezet, viszont sokba kerül, és nagyon fárasztó, és akár még egyéb negatív következménye is lehet.)

Köszönöm, ha van kedve valakinek együtt gondolkozni.

*
adatszolgáltatás letiltása a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál(KEKKH), amelytől a kormány is - elvileg - minden propagandalevele címlistájának összeállításakor megveszi a címeket.

C a s a b l a n c a # 2011.10.03. 06:05

Netka!

A Te esetedben a szolgálati titok megsértése is felmerül, azaz az önkormányzati ügyintéző milyen alapon adja át harmadik - kívülálló - személynek a veled kapcsolatos adatokat, információkat stb. Ezt ugyebár csak úgy tehette meg, ha pozíciójával visszaélve "informátorként" funkcionált az adott ügyben.

Az önkormányzati ügyintézőt a jegyzőnél, polgármesternél lehet felnyomni, egy ügyes újságíró pedig szellőztethetné a dolgot...

Tényleg jó lenne kivizsgálni, hogy hivatalból történt-e az adatkezelés, mi volt az eljárás menete, (ilyen esetben egyáltalán ez az eljárásmenet?) esetleg fordultak-e megkereséssel a lakcímnyilvántartóhoz stb., szóval valami, ami indokolhatóvá teszi a dolgot.

Gabicsek # 2011.10.02. 19:36

pacsika!
Én nem azt írtam, hogy a bér nyilvános adat, rossz a következtetésed. Azt írtam, hogy nem személyes adat. (személyes adat: születési hely, év, hónap, anyja neve, stb.)

Amidala01 # 2011.10.01. 21:24

Szerintem sem nyilvános. Mikor önkormányzat bizottságában tag voltam, nekünk csak az össz. bértömeget és a dolgozók létszámát adták meg. Csak kinevezett vezetők bére nyilvános.

Nekem is lenne egy kérdésem: magánszemély bankszámlaszáma nyilvános adat?


könyvelek

végrehajtó1 # 2011.10.01. 20:04

Szerintem nem nyilvános.Ha így lenne akkor a MOL. Rt. bejáratán kint lennének a dolgozók bérei.

Aki ilyen adattal dolgozik azt titoktartási kötelezettség terheli.

Nem véletlenül adják az elszámolást zárt nem áttetsző borítékban.

pacsika # 2011.10.01. 19:49

Tehát a bér nyilvános adat. Köszönöm a választ. Így nincs is miért neheztelni a hivatali dolgozókra. Láttak egy nyilvános adatot, és beszéltek róla.

Gabicsek # 2011.10.01. 18:31

A bér nem személyes adat.

pacsika # 2011.10.01. 12:23

Engem is érdekelne, hogy mit lehet tenni, ha személyes adat kiszivárog egy polgármesteri hivatalból. Férjem munkaviszonyt létesített a települési önk-nál október 1-i munkakezdéssel, és munkabérének kiszámításához mindenféle ügyiratot bekértek. 3 hét múlva jött egy levél, mely kivonat volt a képviselő-testület augusztus végi ülésének jegyzőkönyvéből. A férjem munkabérének pontos összege a 4. pontban szerepelt (amit kb. szeptember 20-ra számítottak ki). Ezt is egy kissé furcsának találtuk, de a legszörnyűbb az volt, hogy a férjem ugyanezen a napon már kollégáitól értesült, hogy mennyi lesz pontosan a bére az új munkahelyén. Fillérre pontosan tudták az összeget, pedig hetekig tartott összegyűjteni az előző munkaviszonyaiból az igazolásokat, és nem 8 órás, hanem 6 órás munkakörbe vették fel. Tehát, azt még elhiszem, hogy ki tudták logikázni, hogy a közalkalmazotti bértábla melyik oszlopába sorolják be, de hogy melyik sorba került, illetve, hogy ez 6 órásra visszaosztva + munkáltatói döntésen alapú nem kerek összeget hozzáadva mennyi lesz a végére, kétlem, hogy bárki meg tudta álmodni magától.
Ilyen esetben milyen jogorvoslattal élhetünk?

végrehajtó1 # 2011.09.11. 18:26

mama11111

Írásban kérd.Ha nem akarják akkor jelentsd be hogy elveszett és igényelj újat.

végrehajtó1 # 2011.09.11. 18:25

Van-e valakinek valami ötlete, hogy ebben az esetben a személyes adataim kiadása kapcsán kit és hol kell feljelentenem?

Ügyészségre írjál feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Netka # 2011.09.09. 13:03

Ja és még valami.
Amikor újra lakcímkártyát szerettem volna csináltatni nem engedték, még ha a jogszabályt lobogtattam sem. A törvényt megszigorítva a férjem nyilatkozatát kérték, meg hogy csak úgy fogadják el a bejelentkezést, ha ott ő személyesen az orruk előtt írja alá a bejelentkező papírt. A jogszabályban erről szó sincs, végigolvastam. Mindez azzal járt, hogy többször kellett leutaznom.
A felesleges körök miatt kérhetek-e valakitől kártérítést? Véleményem szerint az önkormányzat eljárása jogellenes, de hogyan tudom ezt bizonyítani, amikor mindenről csak szóban tájékoztattak?
bocs, hogy ilyen hosszú voltam.


Netka

Netka # 2011.09.09. 12:59

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem arra vonatkozik, hogy Önkormányzat dolgozóját vagy ismeretlen tettest kell-e feljelentenem az alábbi ügyben.
Férjem ingatlanába tavaly októberben bejelentkeztem. Ő résztulaj ott, neki születése óta ez a lakcíme is (szülei építették a házat anno). A többi tulaj, fiktiváltatta a mindkettőnk lakcímét. A fő problémám az, hogy hamis nyilatkozatot fogadott el az önkormányzat, ugyanis a 2 tanú egy olyan nyilatkozatot tett, hogy mi onnan 1999 ben elköltöztünk. Hozzáteszem, mi nem is ismertük akkor még egymást. Sem a férjem sem én a tanúkat nem is ismerjük. Önkormányzattól többször kértük a fiktiválás megindítását megalapozó nyilatkozatokat, de nem adták ki csak fél év múlva. Mikor megkaptuk, elhűlve látom, a személyes adataim szerepelnek a 2 tanú által tett nyilatkozaton. Nekem ennél a településnél semmilyen ismeretségem nincs, személyes adataimat csak az önkormányzat ismeri. Az ügyintéző hölgy viszont az ellenérdekű feleink barátja (mikor szóba kerültek a szavai alapján ő nem is tagadta a baráti viszonyt). Tehát valszeg az ügyintéző adta ki az adataimat. Próbáltam a helyi okmányiroda vezetőjénél és a jegyzőnél is panaszt, feljelentést tenni, de lepasszoltak.
Van-e valakinek valami ötlete, hogy ebben az esetben a személyes adataim kiadása kapcsán kit és hol kell feljelentenem?
Köszönetel


Netka

726b3e470a4077b5 # 2011.03.06. 20:13

tisztelt szakértő fórumozók,

mi a teendő ha az "1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról" törvénnyel összefüggésben törvénytelen adatkezelés vagy adattovábbítás vagy közvetlen megkeresés valósult meg állami hivatal vagy multinacionális vállalat részéről, ugyanakkor pénzben kifejezhető károm nem keletkezett?

az adatkezelő "adminisztrációs hibára" hivatkozik.

milyen lépéseket érdemes tenni? hogyan lehet a gyakorlatban egy jelképes összegű kártérítést kiharcolni?