Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kutyaugatás

lajcsó # e-mail 2019.01.25. 08:38

"A kínzások egyik fajtája."
Egyáltalán nem az. A kutyaugatásgátló, rendeltetése szerint, tréning (tanító, oktató) eszköz. Ha káros hatással lenne a kutyákra akkor a kereskedelemben nem is lehetne forgalmazni. Egyébként van aki a saját kutyája számára is vásárol ilyen eszközt.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

wers #   2019.01.25. 08:34

szerintem egy normális gazdi kutyája ilyen:

Ebben nem csalódsz. Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.
Fekete István

wers #   2019.01.25. 08:24

Természetesen rá kell kényszeríteni a gazdát, hogy keressen szaksegítséget a problémára

de ezt ne, könyörgöm, és a nyugtatók sem jó módszerek

Nem véletlenül volt a sok hirdetés karácsony előtt, hogy jól fontolja meg mindenki, aki kutyust ajándékoz. Nekünk is voltak most kicsik, az unokák is vinni akartak belőlük, de sikerült lebeszélni. Én magam háromszor megválogattam, ki viheti el őket. Mind jó helyre került.

Mindenhol lehet segítséget találni, van, ahol ingyen. Egy gazdit, aki szereti a kutyáját, erre nem kell kényszeríteni, maga keresi a segítséget. (bocs, de sokszor a gazdit kellene kezelni, vagy cserélni)

drbjozsef #   2019.01.25. 08:10

Persze, igazad van.
Kap is rá két hetet, hogy megtalálja a "baj"-t, és megoldja.

De ha nem teszi, és el se viszi a kutyát, akkor kénytelen leszek én megoldani, ha aludni akarok. Márpedig akarok.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.01.25. 08:05

"megállás nélkül 1 órán át ugat, vonyít, nyüszít" (napi többször, heti 5x)

Az nem normális, ha ezt teszi. Valami baja van. Segíteni nem kellene a kutyán, nem kínozni.

Mintha a síró kisgyereket sokkolóval hallgattatná el a szülő.

drbjozsef #   2019.01.25. 07:59

Én nem pontosan érzem az analógiát a "meg mer szólalni" és a "megállás nélkül 1 órán át ugat, vonyít, nyüszít" (napi többször, heti 5x) között.

Én alkalmaznék, ha nem fegyelmezi a kutyáját, ha már társasházban tartja. Együttélés, you know. Tartsa tanyán, ott vonyíthat boldogan.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.01.25. 06:40

Erre találták ki a kutyaugatás gátló készüléket, ami ultrahangot bocsát ki. Ezt a hangot csak a kutya hallja.

A kínzások egyik fajtája. Bekattannak tőle a kutyák, depressziósak lesznek. Aki ilyent alkalmaz azt arra ítéltetném, hogy neki is azt a zavaró, őrjítő hangot kelljen hallani, ha meg merészel szólalni.

Azt is elhiszem, hogy vannak kutyák, akik zavaróan sokat ugatnak, de annak oka van. Azt kell megszüntetni.

lajcsó # e-mail 2019.01.24. 17:22

"Ki lehet próbálni azt is, hogy a kutya területét besugározzuk a kutyát zavaró hanggal."
Erre találták ki a kutyaugatás gátló készüléket, ami ultrahangot bocsát ki. Ezt a hangot csak a kutya hallja.
Hazai WEB áruházakban kapható ( 15-20 ezer Ft). A hazai WEB áruházban vásárolt készülékkel nem vagyok megelégedve. Távol keleti WEB áruházakban már elég jó áron (10 USD körül) kaphatók hatékony készülékek.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

wers #   2019.01.24. 12:23

Tomi88

A jogi út a birtokvédelem. Ennyi.

Ezt a választ már megkaptad rögtön elsőre.

drbjozsef #   2019.01.24. 09:25

A jogi út a birtokvédelem. Ennyi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tomi_88 # e-mail 2019.01.24. 08:55

Köszönöm a hozzászólásokat eddig... Még azért kíváncsi lennék egy jogilag hozzáértő használható véleményére :)

PS: Ma már 2 órája élvezem a nyüszítést egyfolytában, egyenesen felemelő élmény...

wers #   2019.01.22. 09:10

Szerencsétlen kutyák, tiszta állatkínzás néhány négyzetméteren bezárva tartani őket

Ezzel egyet értek. A többivel nem. Lakásban nem tartanék kutyát, de ha a körülmények kutyabarátok, a kutyák nem zavarnak senkit. Sőt.

Társasházban mindenféle zajjal számolni kell. Családi háznál a szomszéd fűrészgépe, fűnyírója stb. sem éppen kellemes ébresztő.

chava #   2019.01.22. 08:57

@jejo

Tomi88 társasházban lakik. Mégis hogyan etesse meg a virslivel a kutyulát?
Egyébként a legtöbb kutyatartót tényleg nem érdekli, hogy másokat mennyire zavarja az eb, és bár nem szép dolog, amit jejo leír, de sokan ehhez hasonló dolgokat művelnek, csak nem írják le...
Együttérzek Tomi88 -val, én is ezt éltem át 1-2 évig, a szomszéd beavatkozása a "csssss" -ig terjedt, ami persze még rákontrázott az ugatásra...
Szerencsétlen kutyák, tiszta állatkínzás néhány négyzetméteren bezárva tartani őket (nem a plüssállat- szerű ölebekre gondolok).

wers #   2019.01.22. 06:43

Nem kívánom egyetlen kutyának sem, hogy te legyél a gazdája.

De azért a „muszály” is irritál. Legalább a helyesírás ellenőrzőt bekacsolhatnád, ha már badarságellenőrző nincs.

Az én kutyusaim köszönik jól vannak.

jejo # e-mail 2019.01.22. 03:25

Ez amit előttem írtak nem is rossz ötlet. Viszont nekem volna más javaslatom, az az olvasók lelkiismeretére van bízva mennyire találják elfogadhatónak, de hatékony.

Először is azt szeretném kiemelni, hogy ez a kutyaugatás probléma elég komoly tud lenni. Nálunk jobb helyeken városban kint nem is szabad tartani emiatt kutyát, pl. Londonban. És ez így helyes. Sajnos nálunk a kutyatartás még a középkori butaparaszt módján történik általában, vagyoni helyzettől függetlenül is akár. Amíg kedves állambácsi ezen egy törvénnyel nem próbál segíteni, addig muszály valamit kitalálni, főleg hogy a legtöbb kutyatartó szomszédot nem érdekli ha mást zavar a kutya.

Ebből kiidnulva az alábbit tudom javasolni:

  1. Ne szólj a problémáról a szomszédnak. Csak akkor és csak is akkor, ha jól ismered, és tudod, hogy olyan ember, aki kész együttműködni és értelmes ember módjára megoldást találni a problémára. Ha szólsz neki akkor a későbbiekben a gyanú automatikusan rád terlődhet.
  2. A legjobb megoldás, ha a kutyának beadsz egy szert, ami jó pár órára elaltatja, vagy leszedálja. Ennek megvannak a veszélyei, de sajnos ilyen kutyaugatásos esetekben ha a szomszéd nem meggyőzhető, el kell dönteni vagy mi vagy a kutya. Arról pedig senki sem tehet, hogy a szomszéd olyan ember, aki nem meggyőzhető. Nem amiatt dönt úgy az ember, hogy szert ad be a kutyának, mert szadista, hanem a szomszéd buta, és emiatt a saját élete lesz élhetetlen. Az egy más téma mikor valaki élvezetből mérgezi a kutyát. Itt pedig nem a kutya kinyírása a cél.

Xanax, frontin a kutyának nyugodtan adható. Az adagról érdemes tájékozódni, de pl. tacskónak 25milis pirula felétől semmi baja nem lesz, akár ha naponta kapja se. Ki kell kísérletezni mekkora az adag, amitől este már csöndben van.

A Sedalin gél elég ütős és garantáltan hatékony, ha nagy a kutya és kifejezetten idegbeteg módon csahol meg ugat, és a fenti kettő nem válik be, lehet ezt is. De ezzel nagyon óvatosan, mert erős szer, és a kutyát kinyírhatja. Érdemes nagyon kis mennyiségtől kezdeni, és addig menni míg el nem alszik.

Ugyanilyen jó lehet az Acepromazine (részben a Sedalin is az), netről beszerezhető, és ezzel is óvatosan kell bánni. Bár olvasni olyat az interneten, hogy ezt az anyagot nehéz túladagolni.

Vény nélkül kapható azt hiszem a vadkender olaj kivonat. Ezt hivatalosan árulják kutyáknak szilveszteri félelmek csökentésére. Én úgy vettem észre hatékony, ez mindenképp a legbiztonságosabb nyugtató, kérdés persze, hogy arra jó-e, hogy elvegye a kedvét az ugatástól. De azt tapasztalatból tudom, hogy van valamekkora hatása.

Valeriána kapszulát nem ajánlom, sztem semmi hatása.

Beadás: legjobb módszer, ha virslidarabkába belenyomjuk a kapszulát, így a kutya garantáltan megeszi. Kis lyukat vájva a virslibe a sedalin is beadható így. Ha biztosra akarunk menni, hogy a kutya megeszi, érdemesebb nyershúsba tenni ezeket, kis lyukat metszeni egy darabon, és belenyomni vagy tenni.

Ezzel a módszerrel elkerüljük a vitát a szomszéddal, a felesleges pénzkiadást és köröket az érdektelen jegyzőnél és hatóságoknál, valamint a kutya is csöndben lesz. Persze jár kiadással, de mindenki döntse el megér-e ennyit a nyugalma.

3. Ki lehet próbálni azt is, hogy a kutya területét besugározzuk a kutyát zavaró hanggal. Lehet kapni kültéri hangfalat, ami állja az esőt fagyot, rá kell irányítani a kutya területére, letölteni az internetről kutyazavaró hangot, végteleníteni, és hadd szóljon a legnagyobb hangerőn, ami még minket a házban nem zavar, egész enap. Érdemes kifejezetten nagy teljesítményű hangfalt használni a maximális hatás érdekében. Szerencsés esetben a kutya elszokik a kert azon részétől ahol a hang megy. Ezzel viszont az a probléma, hogy ezt a szomszéd észreveszi, és akkor megy a háborúskodás.

4. Járható út lehet az előttem levő által írt is, amennyiben a szomszéd közvetlen mellettünk lakik, egészen jó öltet, mert ez a kutyát is kíméli, és azt büntetjük vele, aki a gond okozója. Kérdés persze, mennyire hatékony, pl. mi van ha a szomszéd füldugót szerez be vagy nem közvetlen szomszéd.

nonolet # e-mail 2018.12.17. 12:45

1.
Birtokvédelmet kérhetsz a jegyzőnél.

2.

Vedd fel az ugatást és amikor a gazdái OTTHON vannak NAAAAGY hangerővel játszd le nekik órákon át a saját lakásodban.
Pláne amikor aludnának ők is.
(te addig menj el otthonról)
Hagy hallgassák ők is és a szomszédok is.

Ha kell többször is.
Hátha tanulnak belőle...

--
Amúgy harag lesz ebből és durvulás, de ezzel jár.
Tomi_88 # e-mail 2018.12.17. 08:51

Kedves Fórumozók, Tisztelt Ügyvédek!

Az a helyzet nálunk, hogy társasházban lakom és egy héten legalább ötször a szomszéd kutyája ébreszt. Az elmúlt két hét extrém volt, minden egyes nap az ugatásra kellett ébrednem.

A dologban két nehézség van. Egyik, hogy természetesen akkor kezd neki, amikor a gazdái elmennek otthonról, így ők nem tudják megtapasztalni mennyi fülsüketítő, amikor egyedül hagyják, hiszen az ugatás mellett rendszeresen vonyít is, mint akit éppen kínoznának (természetesen csak hasonlat, hiszen nincsenek otthon ilyenkor már a szomszédok). A másik dolog, hogy nem arra kell gondolni, hogy ez hajnalban vagy nagyon korán történik, viszont én későig dolgozom, általában 1 óra magasságában tudok ágyba kerülni a későig tartó munka miatt, a szomszédok pedig 7 óra felé távoznak, így kb minden nap egy-másfél órával az előtt, hogy csörögne az ébresztőm a kutya ver ki az ágyból. Hétvégén (mikor végre kipihenhetném a hetet) 8-9 felé kapom az ébresztést és előfordul, hogy megállás nélkül 1 órán át ugat, vonyít, nyüszít.

A félreértések elkerülése érdekében megjegyezném, hogy szeretem az állatokat, vidéki vagyok, nekünk is vannak kutyáink. Egy kedves ismerősöm kutyáira is szoktam vigyázni napokon keresztül, amikor esetleg hosszabb távra elutaznak, viszont ez nálam már az elviselhetetlenség határait súrolja. Ha esetleg nap közben itthon vagyok és akkor hagyják magára szerencsétlent, már az is nagyon zavaró (tényleg sérti a fület, de ilyenkor felhúzom hangosra a zenét), nem beszélve a reggelekről, pedig még a háló ajtaját is bezárom, hogy szűrje a hangot, de mit sem ér az éles nyüszítés ellen.

Többször jeleztem a szomszédnak a problémát, de azt a választ kaptam, hogy nem tudnak mit csinálni, tudnak a dologról. A kedvencem az volt, amikor azt mondták, hogy „Ez egy kutya, nyilván ugat, nem tud beszélni…”.
Ajánlottam nekik ugatás gátló nyakörvet (ami tudom, hogy nem 2 forint), viszont ez az ötlet nem volt megfelelő, mert megrázza szegényt és fájhat neki… (hozzátenném, hogy tényleg megrázza, de bőven az ártalmasság határai alatt). Illetve azt is javasoltam, hogy vigyék kutyaiskolába, hátha ott tudnak valami okosat mondani a gazdáinak vagy tanítani neki. Ez nem tudom megtörtént-e, de ha igen, úgy látszik nem segített.

Hosszúra sikerült a történet… Szóval gondolom sokan sokkal korábban szoktak felébredni 7 óránál, viszont módjukban áll korábban lefeküdni is vagy akár nincs is 6 óránál magasabb alvás-igényük is. Nem beszélve arról, hogy ha megtehetném és esetleg én 10 órán keresztül szeretnék aludni, akkor az oké, hogy a saját ezt nem tudom megtenni a szomszéd kutyája miatt?

Van valakinek ötlete, hogy mit lehet tenni ilyen esetben? Vagy ha nem hajnalban illetve az éjszaka közepén ébreszt a kutya, az rendben van? 7-8-9 órakor már rég elkezdődött a nap és ilyenkor mindenkinek a saját problémája, ha esetleg pihenne?

A jó tanácsok mellett, az ilyen esetben alkalmazható jogi megoldásokat is megköszönnék, ha ez sokáig húzódna még változatlanul.

Köszönöm!
Tamás

drbjozsef #   2018.08.28. 13:40

Akár birtokvédelmet is kérni. Otthonra, mondjuk a szomszéd ellen.

De ő sétál az utcán a kutyájával, egy nap kétszer, és megugatja a többi kutya az övét, erre bajosan lehet feljelentést alapozni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2018.08.28. 12:37

"Elértük azt a pontot, hogy elég volt, csak nem tudjuk merre tovább."
A rendszeres "ugatás" miatt szerintem zaklatás miatt lehet feljelentést (magánindítványt) tenni.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2018.08.28. 11:03

Merre tovább? Mire gondolsz? Valami jogi eljárásra? Óbégatásért? Ugye, viccelsz.

Értem én, hogy zavaró, de ez tipikusan az egyik fülemen be, a másikon ki esete. Te nem csinálsz semmi rosszat, még a kutyád se.

Sajnos ez is olyan, hogy amíg nem történik valami jogszabályba ütköző (tettlegesség, megmérgezi a kutyád, akármi), addig nemigen van prevenciós megoldás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kutyás75 # e-mail 2018.08.28. 09:32

Sziasztok

a segítségeteket kérném. van egy 7 éves kutyám, akit minden nap sétáltatok - zöldövezetben lakunk, az út másik oldalán erdő van. Ahhoz, hogy odajussunk, el kell sétálni kettő egyszerűbb humanoid előtt.

Kettő szomszéd állandóan pocskondiáz minket, hogy ne sétáljunk el előttük, mert ugatnak a kutyáik és zavarja őket a saját ebük ugatása. Az egyik helyen 4 kutya van, a másik helyen 2. A tartási körülményeket és a kutyák állapotát inkább hagyjuk.
Értelmezni sem tudom, hogy ennyi kutyát minek tart valaki, ha zavarja az ugatás, de most már kellemetlen, hogy minden nap óbégat valamelyik, attól függően, hogy jobbra vagy balra vesszük az irányt.

Az enyém nem ugat, nem is foglalkozik velük, oda se néz. Jól nevelt aranyos kutya. Teljesen leköti, hogy sétálunk.
A többi kutyás ismerős is panaszkodik, és nem tudjuk mit csináljunk velük. Elértük azt a pontot, hogy elég volt, csak nem tudjuk merre tovább.

köszönöm a segítséget

lm74 # e-mail 2017.03.27. 08:58

Üdvözlöm! Kutyaugatós szomszédunk van......
Itt három kutya él. Kettő kistestű a lakásban és egy nagytestű eb az udvaron,életvitelszerűen láncra kötve. éjjel nappal ugat,illetve csörgeti a láncot. Illetőleg a körülmények,illetve az udvar állapota sem igazán tökéletes élettér. Volt,hogy a kutya fennakadt egy kiselejtezett nyugágyban,vagy éppen a gázvezetékben. Ez esetben rendőri segítséget kértünk,de ők is azt ajánlották,hogy Önhöz forduljunk.
Három műszakban dolgozom Budapest XII. kerületében logisztikai asszisztensként. ha nappalos vagyok,akkor hajnali 3.00 órakor kelek és van úgy,hogy éjfélkor,egykor ugatásra é vonyításra ébredek. Az én hálórészem nem néz feléjük,viszont a húgom és sógorom ablaka pont a kutyára,illetve a hang irányába nyílik. Szeretnénk nyitott ablak mellett alaudni a tavaszi és nyári hónapokban.
Szóltunk a Hölgynek,illetve az Úrnak is (Simonovics János,illetve Simonovics Jánosné Wágner Éva),de ők azzal reagálták le,hogy költözzünk messzebb. Illetve a tisztelt Fia is anyázgatott olykor-olykor.
A Hölgy a Rendőrségen dolgozik,XXI. kerületi Rendőrkapitányságon,tudatában lehetne a régi,2012-ig érvényes Alkotmány 70/B § (4);42/2010 (II.26.) Kormányrendeletnek,esetlegesen még a PTK 2§ 1,75§1,82§,100§...
A kutya a nádkerítésünket is kirágta,amit ők azzal intéztek el;hogy már úgyis kopott volt.
Többször láttuk a nagytestű kutyát az utcán,illetve a két kicsit a mellettük lévő hobbitelken őrjöngeni. Nagytestűt egy hónapja sikerült lencsevégre kapni az előkertünkben. jelenleg egy palakerítést építgetnek,hogy ne tudjon kijutni az eb. Összeszedtem pár hangfelvételt az ebről,illetve annak ugatásáról. ha otthon vannak,akkor sem szólnak rá.
Küldöm Önnek ezeket a fotókat,illetve hangfelvételeket egy Google Drive dokumentum formájában:

https://drive.google.com/…mS0xjUHRKV3M?…

andr123 # e-mail 2014.08.04. 10:22

Van egy non-profit kezdeményezés panaszok gyűjtésére, sok lúd disznót győz alapon. Nyugi Blöki a portál neve, elég vicces...

Egyjogász #   2013.04.29. 19:01

Panelben különösen...olyan helyre, ahol még azt is hallani, hogy a szomszéd mikor sóhajt elég merész dolog kutyát venni.

monalisa1 #   2013.04.29. 17:46

Ahogy egy házassággal is be lehet faragni (...), kiskutya vásárlása is lutri: előszőr minden rózsaszínű, azonban nem tudható h az egyedet milyen idegrendszeri adottságokkal adományozta és/vagy súlytotta a természet., ugye van alapból ugatósabb fajta...