Építési bírság elévülése és eljárási határidő?

nanemaaa # 2014.02.04. 12:04

Tanzman
Természetesen igen. A fellebbezés illetéke 30.000 Ft.
A fellebbezést indokolni kell, az indoknak összefüggésben kell lennie a döntéssel.
Ügyintézési határidő megegyezik az alapeljárás határidejével (15 nap).
Nincs. Nem lehet eltörölni, vagy mérsékelni, a törvény tiltja. Dicséretre és állami kitüntetésre sem számíthatsz érte. (Bár ez utóbbit sosem lehet tudni.)

Tanzman # 2014.02.01. 07:52

Engedély nélkül/engedélyektől eltérően épült épület vonatkozásában az építési bírság ellen van-e felbelezési lehetőség ? Ha igen annak mi a menete ? Mennyi idő alatt bírálják el ? és van-e rá esély hogy eltörlik ?

nanemaaa # 2011.11.29. 18:51

Alapból ott látom a problémát, hogy ráterhelték az ingatlanra a bírságot. Egyrészt ha nem terheli rá, akkor ellenőriznie kellett volna a befizetést és elmaradás esetén gondoskodnia a behajtásról. Erről bármikor tudna adatot szolgáltatni, mivel az építésügyi hatósági iratok sosem voltak selejtezhetők.
Mivel ráterhelték a bírságot az ingatlanra, gondolom nem is foglalkoztak a befizetés ellenőrzésével, mivel innentől a tulajdonos érdeke volt az ingatlan tehermentesítése. Megjegyzendő, hogy akkor is lennie kellett volna valami iratnak az építési hatóságnál, mivel ha a tulajdonos tudott a terhelésről, akkor a befizetés esetén kérte volna a töröltetést. Ennek szintén fellelhetőnek kellene lennie az iratban.
Harmadrészt azért gáz, mert az ingatlanra történő ráterhelés lehetőségét tudomásom szerint az 1997. évi LXXVIII. törvény hozta be, így az 1964. évi III. tv hatálya alatt ilyen lehetősége nem lett volna az építési hatóságnak.

Andera # 2011.11.29. 13:30

Sünvadász köszi a választ!
Gondoltam, csak akkor írok vissza, ha lesz valami fejlemény a korábban leírt 74-es építési bírságos üggyemmel kapcs-ban. De még semmi... A műszaki o. átküldte a pénzügynek, ők már leselejtezték az iratokat, náluk nincs semmi, visszaküldték a műszakira. Érdeklődtem. Azt mondták igazoljam a befizetést, mondtam huszadjára, hogy nincs már meg a 75-ös befiz-ről az igazolás, erre azt mondták, nem tudják mit csináljanak... Kösz... Csak 10 emberrel kellett eddig beszélnem az önk-nál. Mindig irányítgatnak egyik helyről a másikra... A vége tuti az lesz, hogy megint fizetni kell. Mondjuk egyet én sem értek, ha nem lett volna befizetve, akkor csak lenne valami nyoma.

nanemaaa # 2011.11.25. 08:55

Majd megy a NAV és szépen behajtja. Ha kell árverezés útján. ;)

solicitor # 2011.11.24. 22:33

És akkor mi történik ha a jegyző által kiszabott bírságot nem fizetem be?

"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

Sünvadász # 2011.11.14. 11:11

Miért került rá a tulajdoni lapra az építési bírság? Akkor feltehetőleg nem lett befizetve, s ráterhelték.
Nyilván az lenne a megoldás, ha tudnád bizonyítani a kifizetést. Ha ez nem megy, több esetben sikerült már eljátszani hasonló szituációban. Az Önkormányzatnak ha a befizetésedről nincsenek is meg a papírjaik, arról kell legyen kimutatása, hogy milyen pénzeket vár. (Ismerve az önkormik anyagi helyzetét, biztos lehetsz benne, hogy 20 Ft-ot sem hagynak veszni.) Szóval ha ebben nem szerepelsz, - és nem akarnak szabályos törlési engedélyt adni - akkor kell tőlük kérni egy olyan nyilatkozatot, miszerint a nyilvántartásuk szerint nem tartozol semmivel. Ez alapján a normálisabb földhivatalok csont nélkül törlik a feljegyzett bírságot.
Amúgy csak a háborús és népellenes bűncselekmények nem évülnek el. Szerintem az építési bírság nem tartozik ebbe a körbe.

Andera # 2011.11.14. 10:40

Üdv Mindenkinek!
A kérdésem a következő lenne:
Egy 1974-es ügyről van szó. Az akkori Városi Tanács (ma Önkormányzat Műszaki Osztály) kiszabott egy építési bírságot, amely ki is lett fizetve annak idején (1975-ben), de ez nem lett törölve az ingatlan tulajdoni lapjáról. (Sajnos nem voltak tisztában ezzel a dologgal az érintettek, és nem is foglalkoztak vele.) Ez most derült ki, mivel szükség volt a tul.lapra. Nna irány az önkrományzat. Ott 7 emberrel beszéltem, de még pontos információt nem tudtak adni, hogy mi a teendő ilyenkor. Valószínűleg nincsenek meg visszamenőleg náluk az ehhez kapcsolódó iratok. Azt is közölték meg, hogy ennek az ügynek elévülése nincs, és az ügyfélnek kell bizonyítani a befizetést. De egyelőre még utánajárnak, majd érdeklődjem, és az is lehet, hogy be kell fizetni mégegyszer az akkori bírságot.
A leírtak alapján szeretném kérni a segítségeteket, hogy az elhangzottak valóban úgy vannak, illetve mi a menete ennek az ügy megoldásának?
Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2011.10.14. 08:28

Az egész úgy volt jogszabálysértő, ahogy volt. Az építésügyi bírságot a fennmaradási engedély határozattal egy időben (ugyanazon a napon) kellett volna meghozni és közölni. A bírság elleni kérelem igenis fellebbezés, melyet legkésőbb 60 napon belül el kellett volna bírálni. A határozatot legfeljebb a jogerőre emelkedésétől számított 1 éven belül lehetett volna módosítani. Mivel fellebbezés volt, így soha nem emelkedett jogerőre, így a módosítás elvileg lehet jogszerű. Szóval gáz az egész.

Talán megérné megfellebbezni. Bár eredményre csak akkor számíthatsz, ha a számításban még így is van hiba. Az a baj, hogy a fennmaradásit már a másodfok sem tudja megsemmisíteni. Pedig most jól járnál egy új eljárással, mert idő közben ezen építmények már nem tartoznak az építési engedélyhez kötött munkák körébe. Ergo nem kellene rá fennmaradási és bírság sem lenne.
Néha azonban a másodfokon is történnek csodák, ha van egy kis szerencséd, akkor a másodfok eltörölheti (nem tehetné meg, de láttam már rá példát).

véső (törölt felhasználó) # 2011.10.14. 06:39

a jogi fórum oldalon megtalálod a törvénytárba,
Közigazgatási eljárási törvény-t

Savagehun # 2011.10.13. 17:07

Sziasztok!

Következő esetre szeretnék tanácsot kérni: 2006-ban építkeztem, használatba-vételit megkaptam, ugyanakkor fennmaradási engedélyt kellett beadnom a kerítés és az emésztő miatt (nem volt rá engedélyem). Fennmaradásit megkaptam, utána 2007 januárjában a bírságról kaptam határozatot, a bírság mértékét vitattam, újraszámolást kértem, Önkormányzat értesített, hogy nem tekintik fellebbezésnek a levelem, de felülvizsgálják a határozatot. Aztán semmi nem történt 2009-ig, ekkor megint követelték az eredeti első határozat szerinti bírságot, válaszomban írtam nekik, hogy nincs is jogerős határozat, ezt következő levelükben elismerték, aztán megint semmi. 2011 október: új határozatot kaptam, csökkentették a bírságot. Megteheti az Önkormányzat, hogy több mint 4 év alatt hoz új határozatot, nem történt itt eljárási hiba? Milyen határidő vonatkozik rájuk ilyen esetekben? Illetve alkalmazható itt az 'egy éves szabály'? Azt megköszönném, ha valaki leírná ennek a jogszabálynak a pontos nevét és számát, továbbá az eljárási határidőket megállapító jogszabályt is.

Előre is köszönöm.