Állandó lakcímbejelentés


Dexi999 # 2019.04.06. 06:47

@wers nem igazán értem az OTÉK hivatkozásod relevanciáját. Nem átminősíttetni akarom az apartmanom lakássá, mivel (bár az általad hivatkozott feltételekben teljes mértékben megfelel) a helyi építési szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a területen lakóház épüljön (ezért okosan kitalálták hogy legyen apartmanház) Nem kapcsolódik szorosan a témához de megjegyzem, hogy körülöttünk minden lakóövezet, csak mi vagyunk szigetként különleges övezet..

De ez mind lényegtelen. Én csupán azt szeretném, hogy a lakcímkártyámon a tényleges címem szerepeljen (pontosan) és ne ezt a jogi zagyvaságot kapjam az ügyintézőtől, hogy ez nem lakás, ott nem lakhatok.

dr_Egyed_Zoltán # 2019.04.06. 06:33

Egyértelmű, hogy címet kell képezzenek!

Hogy mi köze?

A KCR által generált adatok kerülnek át a lakcím -, és az ingatlan-nyilvántartásba. Csupán ennyi.

A polgár lakóhelye nem csak az ingatlan-nyilvántartásba “lakás”-kent feltüntetett ingatlan lehet.

wers # 2019.04.06. 06:15

Mi köze ennek a címnyilvántartásnak? Itt lakcímről beszélünk.

Az OTÉK szabályozza, mi nyilvánítható lakássá.

Lakás
105. § * (1) A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

  1. a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
  2. a főzést, mosogatást és az étkezést,
  3. a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  4. az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

(2) A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi az (1) bekezdés a) pontja szerinti tevékenységek folytatását - kivéve a jövedelemszerzést szolgáló munkavégzést - és az azokhoz kapcsolódó berendezések elhelyezését.

(3) * A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba (2) bekezdés szerinti alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.

(4) A lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.

Ha ennek nem felel meg, nem kerülhet be a lakcímnyilvántartásba. (Ha van olyan jegyző, aki ennek ellenére pl. egy pincét lakássá nyilvánít, akkor az legalább a fél szemét letakarta.)

Dexi999 # 2019.04.06. 06:09

@dr_Egyed_Zoltàn köszi szépen a hivatkozást, kifejted a véleményed is? Mert tovàbbra is azt gondolom hogy az én címem emelet ajtó megjelöléssel egyedileg azonosítható, ergo képezzék meg azt.

dr_Egyed_Zoltán # 2019.04.06. 05:08

@dexi999

345/2014. (XII.23.) Korm. rend. 2. szakasz (1) bek.

Dexi999 # 2019.04.05. 22:54

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségeteket kérni. Megyei jogú vàros belterületén a helyi építési szabályzatot kijàtszva különleges besorolású területen Apartmanházak épültek. Társasházi alapító okirat szerint az albetétek megnevezése apartman. Társashàzunkban 30+ albetét van, minden lakó életvitelszerűen lakja, kb 80 %nak fogalma sincs arról hogy nem lakásban lakik, mert egyrészt nem olvasta el az adásvételi szerződést, másrészt meg mi az egyáltalán hogy apartman.
Lakcím bejelentésnél az ügyintéző kijelentette hogy a Társasház címére nem jelentkezhetek be, mert albetétek vannak, azoknak azonban nem képeztek címet úgyhogy előbb kezdeményezzem azt. A hivatal másik osztályán ezt megtettem, először együttműködőek voltak, miután elküldtem az alapító okiratot kijelentették azonban, hogy az egyes albetétekre nem képezhetnek címet mert azok apartmanok és az informatikai rendszer(!) nem engedi. Mondtam, hogy akkor ez most patthelyzet mert a kollèga meg állítja hogy nem írhat be a ház címére. Azt mondják nyugodjak meg azt ők elintézik, a ház minden lakója központi címre van bejelentkezve.
Azonban mivel nem gondolom hogy az jogi érv hogy "az informatikai rendszer nem engedi" ezért áttekintettem a vonatkozó jogszabályokat és arra jutottam, hogy teljesen jogszerűtlenül jártak el.

Kérlek titeket erősítsetek (càfoljatok) meg abban, hogy jogom van arra hogy az albetétemre képezzenek címet és az legyen a lakóhelyem a lakcímkártyán. (Hiszen nem a társashàz folyosóján élek)

Illetve érdekelne az is - hátha valaki ismeri a szoftvert- hogy mi az hogy a rendszer nem engedi? Nem mintha ennek bàrmi jogi relevanciája lenne..

Előre is köszönöm a válaszokat!

wers # 2019.02.27. 15:29

Nekem is érdekes. Sőt! Most mit mondjak? Nincsenek a helyzet magaslatán. Jobb lett volna vagy írásban kérni, vagy a vezetőt hívni, hogy tanuljon az ügyintéző.

lipay # 2019.02.27. 15:19

Nem írták le, egyszerűen nem jegyezték be az állandó lakcímet a haszonélvező aláírása nélkül. Már aláírta a haszonélvező is a papírt vagyis csakis ő írta alá így fogadták el, de ez elég érdekes számomra, ezért is írtam ide.

wers # 2019.02.27. 14:18

Ezt le is írták? Fellebbezd meg. De előbb írják le.

lipay # 2019.02.27. 13:41

Üdv!

Osztatlan közös tulajdonban van a lakásom. Be szerettem volna jelenteni a barátomat, de azzal az indokkal utasították vissza, hogy egy másik tulajdonos tulajdoni hányadára haszonélvező van bejelentve. A tulajdoni lapon látszik a hivatkozás, hogy nem az én tulajdoni hányadomra vonatkozik a haszonélvezet, a bejelentést mégis elutasították. Kérdésem ha veszek egy ingatlant ami osztatlan közös tulajdonban van másokkal akkor be sem jelentkezhetek a saját tulajdonomba a társtulajdonos haszonélvezőjének hozzájárulása nélkül?
Köszönöm a válaszokat.

Zsolt19 # 2019.01.24. 09:08

Helló!

Újszölött anyakönyveztetéssel kapcsolatos a kérdésem.

Magyar állampolgárságú szülök Angliában élnek ott dolgoznak és fizetik az ottani TB-t, a gyerek Angliában született, megkapta az angol állampolgárságot és angol útlevele van.

A szülők anyakönyveztetni szeretnék a babát, hogy szülői jogon megkapja a magyar állampolgárságot. Az apa külföldön letelepedett lakcímkártyával még az anya magyar állandó lakcímmel él kint Angliában. Így szülői döntés alapján a gyerek anyakönyveztetése lehet magyarországi állandó lakcímmel és külföldön letelepedett lakcímmel is.

Én úgy gondolom, mivel a szülők kint élnek a gyereknek is külföldi lakcíműként kell anyakönyvezetésre kerülni, hiszen ott él, ott kap kötelező oltásokat, orvosi ellátást azaz ott veszi igénybe a Tb-t is.

Így is kaphat személyi igazolványt magyarországon? TB-ellátást Magyarországon - vagy ahhoz kell az Uniós kis kártya?

Vagy ha magyar állandó lakcímmel veszik anyakönyvezés alá, de valójában külföldön él, akkor:

  • nem kellene otthon kötelező oltásokra vinni?
  • iskoláztatni stb.?

Amit értelemszerűen Angliában megkap, de törvény szerint az állam nem várja el, hogy mint fiatalkorút bizonyos dolgokat kötelezően a szülők intézzenek helyette Magyarországon?!

Szóval nem adódik ebből "jogi" probléma?

Esetleg van valakinek tapasztalat vagy bármi más?
Mert az anyakönyvezető annyit, mondott, hogy hozzá nem mentek vissza, hogy külföldön élőként magyar állandó lakcímű babával problémájuk lenne. Döntsük el mi, hogy milyen címmel anyakönyveztetjük.

Köszönöm.
Üdv.

wers # 2018.10.04. 10:26

elsődleges lakóhely is az ottani akkor magyarországon mindenképpen ki kell jelentkeznem teljesen

Nem, tartózkodási helyt bejelenthetsz, de egyúttal azt is jelentsd be, hogy külföldön élő magyar állampolgár vagy, esetleg megadhatod a külföldi lakcímedet, azt is bejegyzik.

vagy nem elég a külföldi TB viszonyának meglétét az adóhatóság felé igazolni?

Nem "vagy" hanem "is". Mindkettőt kellene. A nav-nál is jelentsd be.

És a kocsimat,hogy tudnám használni otthon.?

??? Ha jelzi a mutató, hogy fogytán az üzemanyag, akkor tankolj.

Thomas27 # 2018.10.04. 10:04

Jó napot!
Ha Ausztriaban dolgozok kinti bejelentéssel és elsődleges lakóhely is az ottani akkor magyarországon mindenképpen ki kell jelentkeznem teljesen? vagy nem elég a külföldi TB viszonyának meglétét az adóhatóság felé igazolni? Mi lenne a célszerű,hogy ne legyen büntetés.? És a kocsimat,hogy tudnám használni otthon.?

nonolet # 2018.06.11. 21:38

skirály

A rendeletből...
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

7. házszám: a telek!!!! egyedi azonosítására szolgáló megjelölés,

Mi a jó francért is ne lenne ez képezhető?!!!

nonolet # 2018.06.11. 21:33

skirály

"külterületi ingatlanra nem lehet házszámot kapni"

Ez helyből MARHASÁG természetesen.
Meg a többi is...

A rendelet ilyeneket NEM ÍR!
El kéne olvasni... butaságok kitalálása helyett.

Mondjuk kezdésnek rögtön ezt a részt, hogy

2. § (1) A Magyarország területén található ingatlannak e rendeletben rögzített eljárási rend szerint megállapított és a központi címregiszterbe bejegyzett címmel kell rendelkeznie. E rendelet értelmében ingatlan minden ....

-

a BELTERÜLETI ingatlanoknak utcára megállapított sorszáma"

Ez meg egy definíció a BELTERÜLETERE, semmi köze a külterülethez.

- -

Szóval mondd meg az irodai butának,
hogy
olvassa el, értse meg és aztán
képezze meg azt a címet, de gyorsan!

Mert baja lesz abból, ha tovább hülyéskedik.

wers # 2018.06.11. 17:17

Megtaláltam. Anno vákaszoltam. Szerintem nonolet sem tud törvényt módosítani. (Bár az akarat tuti megvan)

wers # 2018.06.11. 17:17

Megtaláltam. Anno vákaszoltam. Szerintem nonolet sem tud törvényt módosítani. (Bár az akarat tuti megvan)

wers # 2018.06.11. 16:52

skiraly, leírnád újra a kérdésed? Nem találom

skiraly # 2018.06.11. 16:11

Kedves Nonolet!

2018.06.01. 11:53-kor történt válaszoddal kapcsolatban vannak fejlemények, tovább bonyolódik ez az állandó lakcím bejelentés...
Emlékeztetőül: Bp. területén lévő, gyümölcsös besorolású telkünkön lévő lakható gazdasági épületünkbe szeretnénk bejelentkezni.

Az illetékes önkormányzat építésügyi osztály ügyintézője szerint az 1992.évi LXVI lakcím törvénynél van egy újabb - 345/2014.(XII.23) rendelet a központi címregiszterről és címkezelésről.

Mely szerint:

  • külterületi ingatlanra nem lehet házszámot kapni
  • külterületi ingatlanra házszámot, HRSZ számot központi címregiszterbe nem lehet bejegyezni.
  • A 94/2012.(XII.27.)Főv.Kgy. rendelete szerint a házszám:

"a BELTERÜLETI ingatlanoknak utcára megállapított sorszáma"

Van valami jogszerű kiskapu?

Válaszodat köszönöm!

hunyorka # 2018.06.11. 05:00

Kedves Nonolet! Köszi a választ. Én már kb. 1 hónapja próbálkozom, de még itt tartunk. Nem örülök ennek a helyzetnek, hisz sok hely van még, ahol szólnom kell a lakcím megváltozása miatt. Ha megakadok, jelzem.

nonolet # 2018.06.10. 20:17

Így MOST az önkormányzati lakás lett a "Lakóhely"-ed!!!
(a régi nevén a ÁLLANDÓ címed)

Ezért szépen szépen bejelented a tényt!!!
Elvben 3 napon belül kell, kellett volna .

Azaz... logikusan... és jogszerűen eljárva.

1.
Az eddigi "Tartózkodási cím"-ed (régi nevén ideiglenes cím) törlöd egy bejelentéssel.
Ez ugye most az önkoris bérlakás címe.
Így ez a rész megoldva!
A 2. cím törölve, már csak egy címed maradt.

2.
Az önkoris bérlakás címét BEJELENTED IMMÁR "Lakóhely"-ként (régi nevén állandóként) egy másik bejelentéssel.

Ezzel egyúttal a korábbi "Lakóhely" (állandó címed) bejelentésed IS megszűnik automatikusan.

-

A fenti két bejelentés alapján lesz egy új lakcím kártyád.
Már csak EGY címmel!
Az önkori bérlakás címével.
Csak a cím mostantól a "Lakóhely"-ed (állandó címed) lesz.

- -

Ennyi az egész!

Mit nem tudtak ezen?!

- -

Mindehhez NEM KELL az önkormányzat engedélye vagy hozzájárulása.

DE kell hozzá a bérleti szerződésed.

Amin, HA!!! van

  • vagy két tanú aláírása
  • vagy egy ügyvéd/közjegyző aláírása

AKKOR az önkori aláírása SEM KELL a szállásadó aláírása helyen.
Hanem ELÉG helyette csak a szerződést
bemutatni az ügyintézőnek a 2. bejelentő mellé.
(eredetiben persze).

Ha netán nincs ilyen szerződésed, akkor viszont
kell majd az önkori aláírása a 2. bejelentő lapra
a szállásadó aláírása helyen...
Amit NEM TAGADHAT MEG!!! köteles aláírni, hisz ott laksz.

Az sem mondhatja, hogy "állandóra nem jelentkezhetsz be".
(semmi köze hozzá és nem tilthatja meg, nem szólhat bele)

- -

Ha valaki nem akarja tudni a dolgát, jelezd.

hunyorka # 2018.06.10. 16:25

Információt, megoldást kérek. Állandó lakcímmel és tartózkodási hellyel rendelkeztem, lakcím kártyámon is ez a két cím szerepel. De! Az állandó lakcímemen szereplő ingatlant eladtam, tehát már nem én lakom benne. A tartózkodási cím önkorm. bérlakás. Szeretném megszüntetni az állandó lakcímemet, de még házam, lakásom nincs. Mit kell tennem, hogy a lakcím kártyámat rendezzem, és majd utána a többi helyen is intézkedni tudjak? Előre is köszi, ha valaki értelmes tanácsot tud adni (mert a hivatalban sem tudják)!

havrilla # 2018.06.10. 15:01

Ok! Ok. Ok!
Köszönök minden jótanácsot, azt hiszem hasznosak. de azért már ennyi bőven elég.
Minden megoldható, csak szeretném megtalálni a legegyszerűbbet.

Köszönettel:

Havrilla István

nonolet # 2018.06.10. 14:42

Ja... a hazai hivatalos postáról értesülést még oldd meg!

Az itthoni "lakással/címmel" mi lesz?

Ki lakik majd benne?
Lesz ott valaki olyan, aki a postád átveheti
vagy legalább hetente 1-2X-er megnézze postaládád?

... ÉS főleg olyan aki MEGBÍZHATÓAN értesít is!

- -

Belföldön jó lehet használni a postai utánküldést.
Ha MÁSHOL akad megbízható átvevőd.

Díja 1750 Ft/hó vagy 5250 Ft/negyedév.
(a fizetés interneten is működik, postakártyát kell kiváltani)

A belföldi utánküldés átalánydíja tartalmazza
valamennyi

  • levélküldemény,
  • hivatalos irat !!!!!

beleértve a többlet- és kiegészítő szolgáltatással
feladott levélküldemények
(kivéve az értéknyilvánítás többletszolgáltatással feladott levélküldemények),

  • MPL Postacsomag,
  • MPL Üzleti csomag,
  • MPL Netcsomag

továbbá

  • a belföldi és külföldről beérkező vagy visszakézbesítésre érkező nemzetközi EMS gyorsposta

utánküldésének díját.

nonolet # 2018.06.10. 14:23

Akkor (szerintem) tartsd meg a magyar "Lakóhely"-ed.

Ausztriában jelentkezz be "Tartozkodási hely"-ként, Nebenwohnsitz

Ha netán nem megy, akkor ott is legyen "Lakóhely"-d, Hauptwohnsitz
(de a felekezeti kérdéssel óvatosan, ha nem akarsz vallási adót fizetni, automatice)

Az autót vedd meg a lányodnak.
Maradjon magyar rendszámú.
Írjatok egy két tanús használati engedélyt, két nyelven.
Ami visszavonásig szól.
Így max 5 évig használhatod.
Néha tudasd az osztrák szomszéddal , hogy most egy időre hazamegyek... és valóban.
(így nem fog a magyar rendszám miatt feldobni)

Tartsd meg a magyar TB-d, itthon használd a TAJ kártyád.

Kintre pedig az EU kártyát váltsd ki.
Köss mellé egy külföldre (is) szóló biztosítást is a durvább dolgokra! valamelyik biztosítónál.
(mert az EU kártya nem túl izmos TB hozzáférést ad magában nyugaton)

Ezeket tenném ... az általad felvázolt konkrét helyzetben