iratbetekintés nem-engedése


Banyamancs # 2005.05.04. 20:00

Törvény adta jogod, ha érinti a jogos érdekedet az adott ügy. Eleve, hogyhogy nem kézbesítették? Esetleg ha bővebben leírod, mi a dolog lényege, érthetőbbé válik, mert így fura, miért akadékoskodnak...

1957. évi IV. tv. az államigazgatási eljárás általános szabályairól (Áe.)

3.§
(4) Ügyfél az a magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet, amelynek jogát vagy jogos érdekét az ügy érinti. Az ügyfél jogai megilletik azt a szervet, amelynek feladatkörét az ügy érinti.

Az iratokba való betekintés

41. § (1) Az ügyfél és képviselője az eljárás során keletkezett iratokba betekinthet, és azokról másolatot készíthet.
(2) A közigazgatási szerv az ügyfélen és képviselőjén kívül más személynek (szerv képviselőjének) is megengedi az iratokba való betekintést vagy másolat készítését, ha igazolja, hogy az iratok tartalmának ismerete jogának érvényesítése vagy feladatának teljesítése céljából szükséges.
(3) Nem lehet betekinteni a tanácskozásról és szavazásról készített jegyzőkönyvbe, a határozatok tervezetébe és azokba az iratokba, amelyek államtitkot vagy szolgálati titkot tartalmaznak. Szolgálati titok címén nem lehet kizárni az olyan iratba való betekintést vagy arról másolat készítését, amelyen az érdemi határozat alapul.

derill # 2005.05.04. 19:20

Ha elsőfokon elutasitották, másodfokon pedig helybenhagyták, csak a birósági ut van.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kispali2 # 2005.01.22. 11:56

Országos hatáskörű szervnél, ha egy kb 5 éve 'lejárt' hatósági engedélyt szeretnék megismerni, és persze érintett vagyok, (jogomat, jogosultságomat érinti az adott engedély,) noha az engedélyt nem én kértem,

  • meg kell-e a Hivatalnak mutatnia az engedélyt, ha az érintettségemet kontrollálta, és írásban is (I. fok) elismerte ?
  • mi a teendő ha mégsem engedélyezi az iratmegismerést ?

Fellebbezés, és II. fokú határozat volt, az (II. fok) totál negatív (elutasító), de ... a peres út mégis tulzónak tűnik.

Mik az egyéb variánsok, ha vannak ?

Köszönöm, ha válaszoltok.
(Titkosítás, vagy egyéb minősítése nincs a keresett iratnak, inkább ... egyfajta 'dacoskodás' érezhető, ... hogy 'csakazértse!' ... az én olvasatomban.)

Köszönöm, ha írtok rá.