Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Közúti ellenőrzés - szondáztatás

rigoz # e-mail 2019.03.24. 09:49

Tisztelt Atesz11!

Értelemszerűen annyi, hogy az ittasságot utóbb már nem igen fogják tudni megállapítani, ha fennállt.

Ezen túl semmilyen jelentősége nincs, a rendőr akkor fújat szondát, ha okát látja, feltételezi az ittasságot.

Ha nem feltételezte és ezért nem fújatta meg, az nem jogsértő.

gerbera317 # e-mail 2019.03.24. 09:46

Nincs jelentősége annak, hogy a rendőr fújatott-e szondát.

Atesz11 #   2019.03.24. 05:59

tok!
Egy dugóban araszoltam, amikor a szembe jövő sávból el akartam engedni egy autot, megálltam és egy csattanást hallottam.
A mögöttem lévő jött belém.
Felelősségét nem ismerte el, rendőrt hívtam. Szabálysértési eljárás indult. A kiérkező rendőrnek azt mondta a férfi, beletolattam. Amikorra a rendör kiérkezett, sajnos elörébb álltam egy 20 centivel, hogy a vonóhorgot kiakasszam. A rendszámtábla tartója tört össze.
A rendör szerint nem állt egyenesen a futóművem, az első kerekek jobbra fordultak voltak, és a ha tolatok, akkor nem egyenes a futómű szerinte. Hiába mondtam, hogy nem az ütközés helyzetében áll az autó. Ráadásul a hat éves fiam ült mellettem, és a rendörökre várva eltekergette a kormányt. Megjegyzem üresben járt az autóm, a rendőr engedélyére állitottam le. A rendör szerint ez gyenge kifogás.
Szondáztatás nem történt. Köteles lett volna a rendőr fújatni? Ennek elmaradása befolyásolja az ügy kimenetelét?
Mire számíthatok ezután?

Talalkoztunk # e-mail 2015.04.05. 10:37

Köszönöm a hozzászólásokat.

Sajnos úgy tűnik előző posztom -amire időközben már érdemlegesen reagáltak- eltűnt.

gerbera317 # e-mail 2015.04.05. 10:06

A jogszabály eme közepesen hosszú mondata pontosan azt jelenti a kérdésfelvetés szempontjából, amit a gyengébbek kedvéért korábban már kigyűjtöttem (örömmel látom, hogy azért más is megértette): A rendőr bármely sofőrt, bárhol és bármikor, indoklás nélkül légzésminta adására kötelezhet. Bódultság vagy ittasság gyanúja esetén pedig vizelet- és/vagy vérminta vételének, vagy egyéb effélének az elvégzésére állíthatja elő.
Több klasszikust kellett volna olvasni, amikor még volt neki foganatja. De talán még most sem késő.

Dr.Attika # e-mail 2015.04.05. 08:13

Volt már jobb. "Leheljen rám!" Ha nem akart fújni a delikvens, akkor közölte a rendőr: "Jó ember, fújja meg, mert ha én fújom meg, akkor végleg bevonják a jogosítványát."

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Szomorú örökös #   2015.04.05. 08:06

Egyébként a légzésminta eléggé érdekes dolog, mert egy sör képes akár fél óra múlva is már zéró értéket mutatni. Nekem van egy német légzésmintás szondám mindig a kocsiban és szoktam ellenőrizni indulás előtt magam kísérletképp. Ha kellően kitisztulnak a légutak egy ital után - teszem azt eszik rá az ember rendesen - akkor nem sok minden marad a légcsövekben és a szonda nem fog mutatni. Viszont a véralkohol vizsgálat tuti megfogna. Szóval érdekes azért ez az egész szondáztatás, viszont erre jobbat még nem találtak ki...

Szomorú örökös #   2015.04.05. 08:03

Hmmm...van benne igazság, nekem fel sem tűnt, pedig tényleg van ott egy vesszőcske:

c) a jármű vezetőjét a rendszeresített eszközzel légzésminta, ha nála...szabályszegés elkövetésének gyanúja merül fel,” (akkor pedig) „az egészségügyi szolgálat igénybevételével vér-, vizelet- és műtétnek nem minősülő módon egyéb minta adására kötelezheti;

A jelen esetben lényegtelen részeket kipontoztam, a zárójeles rész pedig szerintem sokkal egyértelműbbé tehette volna a jogszabályt.

Kelvin (törölt felhasználó) #   2015.04.05. 07:15

Kedves Találkoztunk!

Nem jól értelmezed az idézett szakaszt. Először van a légzésmintára kötelezés, és ha az alapján felmerül a gyanú, akkor jön a vér-, vizelet- egyéb mintára kötelezés.

Egyjogász #   2015.04.05. 06:10

Húsvéti párbeszéd:

Rendőr: Kérem, legyen szíves belefújni a szondába!

Autós: Na álljunk meeeg egy, két...grrbr sza..szi..szórrra.
Aztatat te honnan veszed....broáfff...bocsika....újra broáfff... túl sokk narancslevet itatott velem a Pucika néni....a fél liter pálesz után hihihihi...
na szóval aztatat honnan veszed köcsög fakabát, hogy felmerül a gyanúja, hogy én al..al..kohili, kiliha....alkohilihali, na szóval, hogy bebasztam, mint állat?
Szóval szerintem nincsen ilyen gyanú, vagy vangyanú, mutasd a gyanút fakabát, úgyhogy megnepróbálj szondáztatni, ha nincs gyanú, mer rábaszol.

Broáffff...vazze, nem kellett volna páleszre császárkörtét innom.

Szóval eddig még csak két gyalogbékát és három beciglistát vasaltam ki, úgyhogy nincsgyanú!

Mer öntudatoslocsoló autóvaljár ha bebaszik is, de én aszondooom, hogy nem basztam be, mer én csak három liter pálasz után baszok be így nincsgyanú, úgyhoogy dugd fel magadnak a szondát köcsög fakabát, mer ráduszítom a jóóóógász haveromat, hogy nincsgyanú...

Na, ne veszünk össze karácsonykor....ja nem, most húsvét van, de most se...(elővesz a belső zsebéből egy üveget) itt van Józsi 70%-os kisüstije, ezt húzd meg fakabát! De gyanú az nincs!!!!

:)))

Szomorú örökös #   2015.04.04. 23:13

Talalkoztunk

Próbáld meg elfogadni, hogy a posztoló rendőr általában parancs alapján dolgozik. Ha abban az van, hogy minden egyes megállított autóst ellenőrizzen, akkor hidd el, megteszi, mert különben komolyan felelősségre vonják érte.

Talalkoztunk # e-mail 2015.04.04. 22:14

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

Kedves gerbera317, sajnos van :-), az idézeteknél mindig fontosnak tartom, hogy ne ragadjunk ki szövegkörnyezetből, az idézett bekezdés teljes szöveg így hangzik:

"c) a jármű vezetőjét a rendszeresített eszközzel légzésminta, ha nála a vezetési képességére
hátrányosan ható szer befolyása vagy alkoholfogyasztás miatt bűncselekmény vagy
szabálysértés, illetve a közúti közlekedéssel kapcsolatban kiszabható, közigazgatási bírsággal
sújtandó szabályszegés elkövetésének gyanúja merül fel, az egészségügyi szolgálat
igénybevételével vér-, vizelet- és műtétnek nem minősülő módon egyéb minta adására
kötelezheti;”

És így máris megint nem egyértelmú a történet...

Akkor ismételten a kérdés, milyen alapon kerül mérlegelésre, hogy fenn áll-e a gyanú? Húsvétkor mindenki gyanús és punktum ? Ez nekem picit sántit ...

A gyanút miként definiálja a jogalkotó, illetve annak hiányában is kötelezhető a delikvens?

Köszönöm.

Szomorú örökös #   2015.04.04. 21:04

Én pl. pontosan ezért megyek bringával, ha nem esik. És akkor is korlátozottan fogyasztok, hogy ne legyen baj belőle. Ha esik, akkor marad a kocsi és az üdítő...Nem a jogszabályokat bújom és értelmezem újra, hanem elfogadom a tartalmukat. :-)

efi99 # e-mail 2015.04.04. 20:58

Gondolom kocsival megy locsolni (meg iszákolni), aztán már most keresi a kibúvókat. Aki nem iszik vezetés előtt, annak nyilván indifferens lenne a dolog.

gerbera317 # e-mail 2015.04.04. 19:24

De mit kell itt okoskodni, hogy itt találtam, meg ott találtam a neten, meg hogy "köteles vagyok-e"? A törvényt kell nézni, az pedig ezt mondja:

44. § (1) A rendőr az e törvényben és a külön jogszabályban meghatározott közlekedésrendészeti feladatának ellátása során c) a jármű vezetőjét a rendszeresített eszközzel (...) légzésminta adására kötelezheti.

Egész' egyszerűen joga van hozzá. Punktum. Van még kérdés?

efi99 # e-mail 2015.04.04. 18:27

Hát ugye Húsvéthétfőn elég nagy a "szeszesital fogyasztás gyanújának fennállása".
Tekintettel továbbá arra, hogy a csak 1 üveg sört megivott ember ugyanúgy néz ki, mint az 1 üveg narancslevet megivott (csak éppen nem ugyanúgy teljesít forgalomban), érthető, ha mindkettőt megszondáztatja. Máskülönben nyilván csak azt lehetne kiszúrni, akinél a szondáztatás már felesleges is.

Talalkoztunk # e-mail 2015.04.04. 17:10

Kedves Forumozók,

a fokozott húsvéti közúti ellenőrzés során merült fel bennem az alábbi kérdés:

Mikor szondáztathat a rendőr?

A police.hu -n is kidobott a kereső több találatot a kereső, mely a rendőri intézkedést írja le, de ez mind csak egy esetre vonatkozik, mégpedig:

"szseszesital fogyasztás gyanújánal fenállása esetén" mit kell tennie az intézkedő rendőrnek, mint példál szondáztatás, vérvétel, stb.

Arra azonban nem tér ki mikor is áll fenn a gyanú.

Tehát mikor áll fenn, és mikor szondáztathat? (Amikor csak akar?) Köteles valamilyen formában a gyanúját alátámasztani vagy addig szondáztatható boldog-boldogtalan, amíg valaki fennakad?

Abban a pillanatban ha húsvétkor autóba ül az ember a gyanu automatikusan fennáll?
Pontosan mely jogszabaály tartalmazza konkrétan, mely esetekben áll fenn a gyanú? Köteles vagyok megfújni a szondát? Mi a helyzet az ártatlanságból való kiindulással (ez csak amerikai filmekben létezik?)

Ezeket komolyan kérdézem, mivel az összes keresőgép által kidobott találat csak egy oldalról közelíti meg a témát, mégpedig abból, hogy a hatóságoknak mindenhez joguk van, ez valóban így van?

Kérem ne azt írjátok, ha nem tetzsik ne üljek autóba.
tényleg kiváncsi vagyok mi a valós tényállás.

Köszönöm.