doktori cím

Immaculata # 2015.11.21. 15:03

Nagyon eltértél a lényegtől.

Nem először vitatkozik értelmetlenül. :)

wers # 2015.11.21. 09:35

Igen, így van. Lejártnál viszont gyakran nincs más igazolvány, akkor muszáj az anyakönyvi kivonat.

doktori cím bejegyzéséhez a doktori címet igazoló eredeti oklevél vagy hiteles másolata,

Na ez az, ami kérdéses, hogy ez van-e Könyv kezében.

wers # 2015.11.21. 09:13

Csak arra akartam rávilágítani, hogy nagy valószínűséggel nem ott és akkor fogják elbírálni, amikor és ahol benyújtod.

Valóban, a kérdésed az volt, ítélje meg itt valaki, hogy egy okiratot, aminek tartalmáról nem sokat lehet tudni, el fogja-e fogadni valaki ott valahol. Talán ott és őt kellene kérdezni. De ismétlem, kicsi az esély, hogy ott és ő fogja elfogadni, átveszi a kérelmet, kitöltet egy adatlapot, és te mehetsz, és csak várnod kell. Ha nem megfelelő, majd keresnek.

Egyébként ha nem akarsz felesleges köröket a hivatalban, miért nem az egyetemet kérdezed első körben?

Márpedig anyakönyvet, vagy anyakönyvi kivonatot változás esetén SOHA NEM KELL.
Legyen így. Neked.

Könyv # 2015.11.21. 08:51

Wers, nagyon kötöd az ebet a karóhoz. Az ügyfelet nem érinti az, ha az ügyintéző esetleg egyeztet az anyakönyvvezetővel. A kérdés erre nem is vonatkozott. Arra vonatkozott,hogy az ügyfélnek milyen okiratot kell bemutatnia az okmányirodában. Márpedig anyakönyvet, vagy anyakönyvi kivonatot változás esetén SOHA NEM KELL.

Nagyon eltértél a lényegtől.

wers # 2015.11.20. 11:52

ha egyszer már állítottak ki valakinek személyi igazolványt, akkor a változást tartalmazó új személyi igazolványt a meglevő személyi igazolvány alapján állítják ki.
Nem így van. Még adatváltozás nélkül kérhetik/kérik az anyakönyvi kivonatot, pl. ha lejárt igazolványt szeretne valaki érvényesíteni. És ha az anyakönyv sem áll rendelkezésre, az okmányiroda egyeztet az anyakönyvvezetőkkel, ha nem sikerül, elküldi az ügyfelet anyakönyvi kivonatér.

Az anyakönyvet pedig békében hagyják.
Ha nem hiszed el, akkor is oda kerül először bejegyzésre.

És bárhol laksz, az ország valamennyi okmányirodájában jogodban áll ezt intézni.
Állítottam én az ellenkezőjét?

Könyv # 2015.11.20. 09:19

SzemeZsóka!

Igen, a köztudatba "nagydoktori"-ként ment át, ezt követtem én is. Gondolom, ezt is leegyszerűsítették a nyelvben, mint annyi mindent.

Könyv # 2015.11.20. 09:18

Kedves Wers!

Hiába alap az anyakönyv, de ha egyszer már állítottak ki valakinek személyi igazolványt, akkor a változást tartalmazó új személyi igazolványt a meglevő személyi igazolvány alapján állítják ki. Az anyakönyvet pedig békében hagyják.

És bárhol laksz, az ország valamennyi okmányirodájában jogodban áll ezt intézni.

wers # 2015.11.19. 19:17

Én, és a költészet... főként jogi kérdésben. na ne

wers # 2015.11.19. 17:06

Minden személyt azonosító okmány alapja az anyakönyv. A dr. cím bejegyzése személyes adat változás. Ennyi.
Kell neked, hogy jogszabályt is idézzek, vagy csak így hiszel nekem? Na meg magad is megnézheted.

Érdekes, hogy így hivatalosan a születési név is megváltozik. Fura az adatlapon, hogy anyja születési neve dr. Kiss Mária.

Sherlock # 2015.11.19. 15:53

Én az anyakönyvhöz nem értek, de mikor én csináltattam az új személyit, akkor csak bementem a papírral, a lakcímkártyát egyből kiadták az új névvel, a személyi postán jött, mint rendesen.

wers # 2015.11.19. 15:08

Még nem láttam okmányirodában keresztelőt. De nem hagynám ki.

BÁRMELYIK okmányirodába lehet menni ügyet intézni,ez a (nagyon jó) jogszabály.
Köszönöm az infot.
Ujjé, és akár kormányablakban is, ahol egy ablaknál akár 200 ügyet egyszerre... profi módon....
Ott csak befogadják a kérelmet, aztán a háttérben az ügyet a hivatalok tologatják egymásnak. (bocs, illetékeség hiánya miatt áthelyezik)

És jelen esetben nem a születési anyakönyvről van szó.
Dehogynem. Csak nem tudod.

Könyv # 2015.11.19. 13:29

Szeme Zsóka, köszönöm!

Könyv # 2015.11.19. 13:28

Kedves Wers!

BÁRMELYIK okmányirodába lehet menni ügyet intézni,ez a (nagyon jó) jogszabály.

És jelen esetben nem a születési anyakönyvről van szó. Azzal nincs gond és az adatok maradnak, csak a dr. kerül a név elé. (Győzze valaki türelemmel ennek intézését).

wers # 2015.11.18. 15:19

Olyanba kell menni, ahol kiállítják

Hát, mindenikek az anyakönyvét ott vezetik, ahol megszületett, ill. ahol bejegyzésre került elsőként Magyarországon.
Az okmányiroda az anyakönyvi bejegyzés alapján fogja az okmányt kiállítani, nem rajtuk múlik. Az igaz, hogy ott is kezdeményezhető.

Sherlock # 2015.11.18. 07:36

Így van, mindenki máshogy tudja (valószínűleg annak van igaza, aki kiadja az igazolás alapján, mert az eskütétel semmilyen adatbázisban nem jelenik meg). Olyanba kell menni, ahol kiállítják.

Könyv # 2015.11.18. 07:22

Dr. Attika!

Köszönöm. A nagydoktorit csak az érthetőség kedvéért írtam, hogy egyértelmű legyen, nem a diplomával szerezte meg a doktori címet, hanem doktori képzés, disszertáció, védés alapján.

Az a gond, hogy minden okmányiroda másként tudja.

Dr.Attika # 2015.11.17. 17:47
Dr.Attika # 2015.11.17. 17:44

Nincs már un. nagydoktori cím.Ha nem volt avatás és eskütétel akkor még a doktori cím sem létezik.
Az okmányiroda olyan közokirat alapján jegyzi be a doktori címet, amelyben az szerepel, hogy a nevezett doktori cím használatára jogosult

Könyv # 2015.11.17. 17:21

Doktori iskola elvégzése után szerzett, tehát nagydoktori cím bejegyzése (nem jogász stb, tehát nem helyből doktor) milyen okirat alapján történhet?
Még nem volt avatás és eskütétel, holott a védés már hónapokkal ezelőtt megtörtént.
Az egyetem viszont küldött egy okmányt, amely minden szükséges adatot tartalmaz, sorszámmal, aláírással, bélyegzővel, minősítéssel ellátott, angol nyelven is a magyaron kívül.

Ezt köteles elfogadni az okmányiroda? Vagy meg kell várni az eskütételt? Csak sajnos a személyi már lejárt, és így kétszer kell cserélni, vagy jogosítvánnyal helyettesíteni még ki tudja, meddig. Vagy a következő lejártáig nem lehet használni a doktori címet.