Építési engedély


nanemaaa # 2021.04.12. 10:31

ÉvaGabi77

  1. 2017. óta óvatos becslés szerint se telt el 10 év.
  2. Ha az épület az engedélynek és az ahhoz tartozó terveknek megfelelően készült el, akkor arra ugyanúgy használatbavételi engedélyt kell kérni az ÉTDR rendszer használatával, mintha határidőben kérted volna. Bajban legfeljebb azért leszel, mert azóta többször is szigorodtak az energetikai követelményeknek, melyeknek viszont meg kell felelni, arra vonatkozó energetikai tanúsítványt kell csatolni.

Fordulj bizalommal az építésügyi hatósághoz.
A minisztériumi állásfoglalás pedig szokás szerint "megfogta a kérdés lényegét". Persze amit írtak, az igaz. Legfeljebb nem lettél tőle okosabb. ;)

nanemaaa # 2021.04.12. 10:24

Believe77

  1. Közigazgatási eljárási szabályok már nem ismerik a méltányosságot, mint jogintézményt. A bírság összegét külön kormányrendelet alapján kell kiszámolni, attól eltérni nem lehet. A befizetésre egyszer kérhetsz legfeljebb 60 napot, utána a NAV hajtja be.
  2. A kérdésedre a válasz a helyi építési szabályzatban lehet. Oda lehet építeni, ahová a szabályzat, illetve az országos építésügyi előírások megengedik. Előkertbe és oldalkertbe biztosan nem. Fordulj bizalommal a megyei kormányhivatalnál székelő építési hatósághoz.
nanemaaa # 2021.04.12. 10:18

LaVieEstBelle
Mivel az építés bejelentés nem tartozik az önkormányzathoz, így lehet teljesen akár szabályos is az eljárása, a tudomásra jutástól számított x időn belül intézkedett.
De ez majd ki fog derülni a jogorvoslati eljárásra rendelkezésre álló közigazgatási perben.

ÉvaGabi77 # 2021.04.12. 09:27

Kedves Fórumozók!

Remélem, jó helyre kerül a hozzászólásom. Sajnos nem találtam a fórumon ehhez hasonló esetet.

Építési engedélyünk 2010-es, lakóházra vonatkozó engedély. Az építkezést akkor meg is kezdtük, és 2017-ben fejeztük be, az építési engedélyt viszont nem hosszabbítottuk meg menetközben. Akkor is az ÉTDR és most is az bonyolította volna/bonyolítja a helyzetet.

Amennyiben használatbavételi engedélyt szeretnénk kérni, milyen lehetőségek vannak?
2010-es engedély esetén is 10 év az elévülési határidő, ami után fennmaradásit lehet kérni?

Egy 2020.12.30-as miniszterelnökségi levél szerint mód van a következőre:
"Január 1-jétől a lejárt hatályú építési engedéllyel rendelkező, de használatbavételi engedéllyel vagy használatbavétel tudomásulvételével nem rendelkező építményen csak a tartószerkezetet vagy a hasznos alapterület érintő befejező építési munkák elvégzésére kell építési engedélyt kérni, az ezen kívül eső munkák elvégezhetők anélkül, hogy újabb engedélyt kelljen kérni a folytatáshoz. Ha az építmény nem rendelkezik hatályos építési engedéllyel, vagy a fővállalkozó kivitelező meghalt vagy megszűnt, a fővállalkozó kivitelező építkezést lezáró nyilatkozatát az építésügyi műszaki szakértő teheti meg."

Ez utóbbi hogyan működik, mivel járhat?

Válaszukat előre is köszönöm!

Believe77 # 2021.04.11. 22:11

Kedves Fórumozók!

Több kérdésben, témában kérnék segítséget, jogi útmutatót!
Az idén indult otthonfelújítási programban szeretnék részt venni, a saját forrás mellé hitelt veszek fel. Eddig minden felújítási munkálatot önerőből végeztünk, térkép soha nem kellett, most az értékbecslésnél derült ki egy probléma, illetve bizonyult rossznak egy korábbi döntésem. Családi házunkat a 80-as évek elején a szüleim építették, engedélyekkel, minden rendben volt. A tervrajzon és a valóságban is természetesen szerepelt egy terasz, amit apu halála után vas szerkezettel, üveg falakkal, lemez tetővel lezártunk, ez így volt kb. 20 évig. Néhány éve úgy alakult, hogy a kisfiam egyedül nevelem és a szülői házban élünk anyukámmal. Hogy egy kicsit mindenkinek kényelmesebb legyen, a teraszt felfalaztuk, és így a lakóterületet kibővítettük. Sajnos építési engedélyt nem kértem, nem jártam utána a dolgoknak, hittem, hogy mivel csak a lépcső szélessége lóg ki a tető alól, ezzel nem lehet gond. Hát lett sajnos... Megvárhatnám, hogy a beépítéstől elteljen 10 év, és akkor bírság nélkül kérhetnék fennmaradási engedélyt, de ha már egyszer rosszul döntöttem, akkor most szeretném rendbe tenni, mivel az otthonfelújítási támogatással szeretnék élni, illetve később a kisfiamnak se legyen már ezzel semmilyen gondja.

Az első kérdésem az építési bírságra vonatkozik. Annak már utána jártam, hogy hogyan számolják, viszont nem tudom, hogy valamilyen mérséklés kérhető-e méltányosságból, erre nem találtam egyértelmű leírást.

A második kérdésem a következő: 1500 nm a telkünk, a családi házunk a fent leírt bővítéssel kb 115 nm. A telken található még egy kb 30 nm-es melléképület, ami még szintén a 80-as évek elején épült. Erre szeretnék fennmaradásit kérni. Ez az épület utána valamilyen formában átalakítható? Illetve csak a telek oldalhatárára építhetek bármilyen más építményt pl mobilgarázst, vagy van arra mód, hogy a mobilgarázs a kapuval szemben az udvar és a kertünk elválasztó tulajdonképpen kerítés vonalába kerüljön?
Szeretnék már mindent jól csinálni!

Előre is köszönöm a válaszokat!

LaVieEstBelle # 2021.04.09. 15:33

Sziasztok!
Az előzmény az, hogy az építtető nem folytatta le a kötelező főépítészi konzultációt, és már szerkezetkészen áll a lakóház.
Önkormányzat szerint a lakóház nem illeszkedik az utcaképbe, ergo nem felel meg a településképi előírásoknak. Önkormányzat a tervek átalakítására szólítja fel az építtetőt, de építtető nem ért egyet vele és nem módosít. Ezért önkormányzat a határozatában a szerkezetkész lakóházat bontásra kötelezte és az építtetőt megbírságolta.
Építtető fellebbezést nyújt be és a velük közreműködő építész magyarázatot ad az illeszkedés
fennállására új tervlap magyarázatokkal.
Az Önkormányzat a fellebbezést érdemben nem bírálja el, hanem módosítja a határozatát és
jogorvoslatot közvetlenül a közigazgatási bírósághoz biztosít a döntésével szemben.
Az Önkormányzat helyesen járt el, ez teljesen jogszerű?
Illetve az is jogszerű, hogy az önkormányzat az építés bejelentésétől számított 9 hónap után jelent meg, hogy az nem illeszkedik az utcaképbe?

nanemaaa # 2021.04.06. 07:39

Általános alapelv, hogy az építészeti-műszaki tervdokumentációnak azt kell tartalmaznia, amin a tervezett építési munka, illetve annak hatásai ábrázolhatók, a többi munkarész elhagyható. Sőt véleményem szerint kötelezően elhagyandó, tekintve arra, hogy egy túlbonyolított terv csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a tényleges feladatról. Az emberi figyelem már csak az indokolatlanan lapozások okán is lankad. ;) De ezekkel a problémákkal nem neked kell megküzdened, bízd nyugodtan a tervezőre, neki tudnia kell. (Bár ők olykor hajlamosak kicsit vastagabbra alakítani a dokumentációt, mert úgy többet lehet kérni érte.)

BEA19882020 # 2021.03.29. 16:59

Kedves nanemaaa!

Köszönöm, szuper vagy!
Egy utolsó kérdésem még lenne, mert látom hogy profi vagy e téren.
A kivitelezési dokumentáció részeinél egy csomó minden fel van sorolva, ami egy ilyen beépítésnél szerintem nem releváns (a tervezési programban megnevezett üzemeléstechnológiai terv, az épületgépészeti kivitelezési dokumentáció stb.).
Ezekre gondolom nincs szükség, csak azokra, amik alapján a tetőtér beépítés megvalósítható. Jól látom?

Nem akarom elrontani ezt, mivel az e-naplóba is fel kell tölteni majd... :(

nanemaaa # 2021.03.25. 12:02

BEA19882020

A jogszabály szerint kellene. Egyeztess az építésfelügyeleti hatósággal.
Megjegyzem, nem biztos, hogy ez baj, sok mindent tisztázhat előre egy megalapozott terv.

BEA19882020 # 2021.03.25. 11:18

Kedves Fórumozók!
Kedves nanemaaa!

Nektek hála azt korábban már megtudtam, hogy a társasházi lakásom feletti tetőtér beépítése nem engedélyköteles (az alapító okirat pedig megengedi a beépítést, ezzel a lakásom bővítését). Viszont szerintetek erre vonatkozik a 191/2009. kormány rendelet 22. §-a? Mivel emeleti lakás feletti tetőtér beépítéséről van szó ez már a harmadik építményszint lenne ezért kötelező a kivitelezési dokumentáció?

Az értelemszerű, hogy építésszel beszélek, de a részletes kivitelezési dokumentációra valóban szükség lenne? Ez azért fura mert egy 10 emeletes társasházban sem hallottam olyanról, hogy minden átalakításnál készülne ilyen.

Előre is köszönöm a válaszokat!

dejoo # 2021.03.10. 11:21

Kedves bermuda háromszög!

Ez nagyon jól hangzik, köszönjük az ötletet! :)

dejoo # 2021.03.09. 16:05

Kedves Szomorú örökös!

Valóban benne van a pakliban és jogos a felvetés, de az igazság az, hogy mindenhol vannak hülyék és állandóan nem menekülhet az ember. Meg kell próbálnunk mindent, mielőtt komolyabb döntést hozunk. Ha pedig a drága polikarbonátot is átégeti az illető, leszedem az építményt és a fején verem szét... A barátokat pedig megkérem, hogy a reszelőt küldjék majd a kakaós csigába rejtve a börtönbe. Egyelőre nem tudok jobbat :)

Szomorú örökös # 2021.03.09. 15:05

dejoo

Tegnap felvettük egy céggel a kapcsolatot, ahol megtudtuk, hogy tömör polikarbonát lemezt az ablakmélyedéshez is lehet rögzíteni közvetlenül, fúrható, nem reped, és keret sem kell hozzá.

És miből gondolod, hogy azt nem fogják átégetni? Ha nem az első, akkor majd a tizedik cigarettacsikk simán átégeti és megint ugyanott lesztek...csúnya és lyukas lesz. Itt nálunk az egyik lakónak a háza előtti udvari terasz polikarbonát tetejét égették át egy szilveszteri tűzijátékozás alkalmával. :-O

Ha visszapörgethetnénk az idő kerekét máshová költöznénk

Szerintem már alig várjátok az 5 évet, hogy eladható legyen büntetlenül és elmehessetek máshová. Én ilyen szomszédság mellett ezt javasolnám leginkább.

dejoo # 2021.03.09. 14:01

Kedves Hozzászólók!

Rengeteg hozzászólás érkezett, igyekszem válaszolni mindegyikre.
Fél éve kicseréltettük az ablakokat műanyag nyílászárókra, reluxával és az egyik szárnyon szúnyoghálókkal. Sajnos a szúnyoghálókat már kiégették, így azokat kénytelenek voltunk leszedni, mivel ebben a formában már nem védenek semmit. Szeretnénk újakat felszereltetni, de valószínűleg azokat is át fogják égetni, szóval inkább először a fentről érkező szemét ellen védekeznénk, mert addig fölösleges félévente új szúnyoghálókra költeni - így sem volt olcsó az egész beruházás.
Tudomásunk szerint a lakók nem kértek engedélyt a klímaberendezések kültéri egységének felszereléséhez, szinte minden második ablak alatt lóg egy, de sok helyen fellelhető olyan régi típusú fém ruhaszárító, amit az ablak alá szoktak felszerelni, és nekünk konkrétan az egyik ilyenről esős időben a rozsdás víz csöpög állandóan az ablakpárkányra... De néhány lakással odébb az egyik ablak mellett madáretető is van... Mi szeretjük az állatokat, és korábban családi ház kertjében mi is etettük őket, azonban nem hiszem, hogy az emeleti lakás madáretetőjéhez bárki engedélyt kért vagy kapott volna.
Szóval itt elég sok mindent felszereltek, sokat tudomásunk szerint engedély nélkül, de elég sok a kötözködő alak, minket például amikor beköltöztünk a felújítás miatt feljelentettek csendháborításért úgy, hogy kiírtuk tisztességesen a lépcsőház bejárati ajtajára a felújítás időtartamát, menetét, betartottuk az időkorlátokat, egy hónap alatt lezörgettük az egészet. Ennek ellenére az egyik lakó úgy hívta ki ránk a rendőrséget, hogy az én nevemet és lakcímemet felhasználva tett bejelentést a rendőrségen, mint utólag a rendőröktől megtudtuk. Azonban mivel mindenben legálisan jártunk el, így a rendőrség nem csinált belőle ügyet. Az illető lakó pedig, amúgy alattunk lakik úgy bosszulta meg, hogy amikor befejeződött a felújítás napi szinten verte hajnalban a fűtéscsövet, fúrt-faragott vasárnap, hogy élvezzük mi is a törődést... Persze ő nem írta ki a felújítási szándékát... Mi is tehettünk volna feljelentést, csak az igazság az, hogy ahogy szokták mondani, egy bizonyos szint fölött az ember nem süllyed egy bizonyos szint alá. És amúgy sem vezetett volna semmire egy olyan embert hergelni, akiről a közös képviselő is elmondta, hogy nem teljesen normális és az élő fába is beleköt. És van még pár ilyen a házban...
Nem szeretnénk senkivel sem újat húzni, természetesen nem az a célunk, hogy megutáltassuk magunkat, csak szeretnénk az otthonunkat megóvni. Tegnap felvettük egy céggel a kapcsolatot, ahol megtudtuk, hogy tömör polikarbonát lemezt az ablakmélyedéshez is lehet rögzíteni közvetlenül, fúrható, nem reped, és keret sem kell hozzá. Így megpróbáljuk ezt a megoldást, konkrétan az ablakmélyedésbe rögzíteni az átlátszó árnyékolót, így közvetlenül a műanyag ablakkeret elé lenne felszerelve körben a polikarbonát lemez. Ez védené az ablakokat, de a külső homlokzatot nem érintené, csak az ablakmélyedést.
Egyelőre nem tudunk jobbat kitalálni, tényleg próbálunk mindent végigjárni, hogy normális keretek között megoldjuk ezt a problémát. Az érintett lakókkal próbáltunk újra beszélni, de igazság szerint meghallgatni sem akarják az embert.

Ha visszapörgethetnénk az idő kerekét máshová költöznénk, de ebben már benne vagyunk és túl sok pénzt, időt és energiát fektettünk ebbe a lakásba ahhoz, hogy elmeneküljünk.

drbjozsef # 2021.03.09. 11:34

A társasház megy a bíróságra.
Hogy ott ki képviseli, eldönti a közgyűlés.

Természetesen ha úgy dönt a közgyűlés, hogy nem lehet a homlokzaton kültéri egység, akkor mindenkit felszólít, akinek van. A régieket is.

Mondjuk itt felmerülhet, hogy ha évek óta fent van - engedély nélkül -, eddig nem zavart senkit, azzal szerzett-e valami jogot, de nem hinném.

Ha a kültéri tulajok meggyőznek pár lakótársat, és többségbe kerülnek, akkor meg maradhat mindenkinek, sőt, bárki fel is szerelhet.

drbjozsef # 2021.03.09. 10:01

Ha megszavazza a közgyűlés, hogy nem lehet homlokzatra tenni (de már van ott, szintén engedély nélkül), akkor a szokásos : felszólítja a tulajdonost a leszerelésére, és ha azt nem teszi meg, akkor pert indít. Leszedeti a bíróság sokkal drágábbért neki.

Amennyire én látom, nem nagyon foglalkoznak ezzel az emberek. De ha foglalkoznak is, megszavazzák, egy átlagos panel/bérház homlokzata nem olyan, ami valami különös védettséget érdemelne... (műemlék, vagy olyan övezet, ahol kifejezetten egységes a homlokzat persze kivétel lehet)

drbjozsef # 2021.03.09. 05:39

dejoo,

Ez nagyon jó észrevétel Szomorú örököstől : azon a homlokzaton, amiről szó van, van felszerelve bármi is, beleértve például klímák kültéri egységét?

Ha igen, akkor ahhoz adta a közgyűlés a beleegyezését?

Szomorú örökös # 2021.03.09. 05:20

dejoo

Az épület ezer éves panel, a szigetelés még csak tervben sincs, szóval nem tudni, hogy miért okoz ez akkora problémát

Nem hiszem, hogy a szigetelésnek vagy hiányának bármi köze lenne a történetnek. Egy a lényeg, hogy a homlokzatra - mindegy hogy néz ki - nem szerelhetsz fel akármit, mert az a társasház közös tulajdona. Sokszor még a klímád kültérijét sem, mert leszedetik.

de nem hagyjuk magunkat ilyen könnyen lerázni. Kialakítjuk a védelmi vonalat ha törik, ha szakad

És ezt csakis legálisan teheted, ha erőszakkal szerelsz fel bármit, ami jogellenes, akkor azt ugyanúgy fogod le is szedni, sőt még meg is büntethetnek érte. Csodálom, hogy eddig a szúnyogháló eszedbe sem jutott. Pedig a cigaretta hamuját nagyrészt az is megfogja. Esetleg függöny? Az azért minden tisztességes ablakon van.

dejoo # 2021.03.08. 22:20

Kedves nanemaaa!

A jegyző válaszlevelében csak azt írta, hogy idézem: "Hivatalunkhoz érkezett bejelentésére hivatkozva, ... főépítész úrral történt egyeztetést követően az alábbi tájékoztatást adom: Lakótelepeken az ablakok fölött előtető felszerelése városképi szempontból nem támogatható. Az Önök által feltárt probléma megoldására javasoljuk redőny felszerelését, mely leengedett állapotban megakadályozza a hulladék bejutását. Kérem fenti tájékoztatásom elfogadását". Ennyi. Az épület ezer éves panel, a szigetelés még csak tervben sincs, szóval nem tudni, hogy miért okoz ez akkora problémát, de nem hagyjuk magunkat ilyen könnyen lerázni. Kialakítjuk a védelmi vonalat ha törik, ha szakad :)

És köszönjük a támogató és bátorító hozzászólásokat, jó érzés és erőt ad a további küzdelemhez! :)

nanemaaa # 2021.03.08. 09:01

A társasháznak kellene, hiszen az épület osztatlan közös tulajdon.

Elírtam. Pontosabban:
A társasháznak kellene, hiszen az épület homlokzata osztatlan közös tulajdon.

nanemaaa # 2021.03.08. 09:00

dejoo
Már csak azt kellene tudni, hogy mi a jogalapja a jegyző nyilatkozatának? Mert ugyebár a jegyző nem építési hatóság, így nem kell a hozzájárulása semmihez. A társasháznak kellene, hiszen az épület osztatlan közös tulajdon.

Az épület homlokzatára utólagosan szerelt előtetőre, védőtetőre nem kell építési engedélyt kérni az építési hatóságtól. Ha a kinyúlása nem haladja meg (miért is haladná?) a 1,5 m-t, akkor a telek beépítettségébe se számít bele.

Szóval hajrá! Kivéve, ha az épület műemlék, vagy helyi egyedi védelem alatt áll. ;)

dejoo # 2021.03.07. 15:34

Kedves drbjozsef!

Köszönöm a megértést és a segítséget! Bevallom őszintén a legutóbbi reakciója után a jegyzőtől nem várunk sokat, de nem fogjuk hagyni magunkat, felvesszük a kesztyűt!
Valószínűleg az említett megoldás fog megvalósulni ;)
A többi lakó pedig remélhetőleg nem fog reklamálni, ha kicsit jobban szétnéz az ember mindenkinek van vaj a fején... :)

drbjozsef # 2021.03.07. 13:29

dejoo,

Vagy, kérsz birtokvédelmet írásban a jegyzőtől.
Ha elutasítja, akkor szépen leengeded a redőnyödet, felmész a tetőre egy fél köbméter hamuval-szeméttel, oszt beszórod a szomszédokhoz. Elvégre ez nem tilos. Csak hogy érezzék a törődést. Csak nézd meg, hogy nyitva legyen az ablaka.

Az a baj, hogy ha engedély nem is kell hozzá (szerintem egy fix előtetőhöz kellene, de például árnyékolóhoz nem, mondjuk ilyen kitekerhető karos napellenzőhöz), mivel a homlokzat a társasház osztatlan közös tulajdona, a tulajdonostársak hozzájárulása kell. És valszeg azt sem fogod megkapni.

Nem tudom mit tennék a helyedben, de lehet, hogy még kétszer szólnék szépen, és utána felszerelném szó nélkül. Dögöljön meg az ilyen.

dejoo # 2021.03.07. 12:27

Kedves drbjozsef!

Azt megkérdezhetem még, hogy mi van abban az esetben, ha én nem előtetőt szereltetek fel, hanem árnyékolót? Barkácsáruházakban találkoztunk ilyen termékekkel. Ha az ablakmélyedés széleihez rögzítem körben közvetlenül a polikarbonát vagy plexi árnyékolót, valamennyi védelmet az is adna, viszont a rögzítése csak a beton belső, ablakkeret részét érintené. Ahhoz talán nem kellene engedély a hivataltól.

dejoo # 2021.03.07. 12:07

Értem, köszönöm! Ez nem túl jó hír.
Azért az elég elszomorító, hogy bárki bármit megtehet, nyugodt szívvel rongálhatja más tulajdonát rendszeresen, a károsult pedig semmilyen lehetőséget nem kap, hogy az otthonát megvédje. Ezek szerint marad az a verzió, hogy megfulladunk a saját otthonunkban, vagy szellőztetünk és várjuk, hogy mikor gyullad ki a lakás. S ha ez bekövetkezik, legalább megnyugtat majd a tudat, hogy a városképet nem befolyásoltuk negatív irányban :)