Építési engedély


denke # 2021.08.17. 11:59

nanemaaa

Köszönöm válaszod!

üdvözlettel: Zsolt.

nanemaaa # 2021.08.17. 07:30

denke

Most ez elé egy vasszerkezetet épített, négy lábon áll, vaslemez az alja, vas korlátai vannak. Erre fog kijönni az ajtón.
Ez mi, ha nem terasz? Tehát ennek építéséhez engedély kell?

Igen, szerintem erre kellene engedély, vagy ha az épület építés előtt és után se érné el a 300 m2-t, akkor egyszerű bejelentés.
Kellene, hogy legyen. Szabálytalan építés ügyében egyébként az építésfelügyeleti hatósághoz fordulhatsz, mely a kormányhivatalnál található.

denke # 2021.08.17. 06:04

nanemaaa

A szomszéd még az érkezésünk előtt (13 éve), a 100 éves "bérház" ablak nyílásszáróját műanyag terasz/erkély nyílászáróra cserélte. Most ez elé egy vasszerkezetet épített, négy lábon áll, vaslemez az alja, vas korlátai vannak. Erre fog kijönni az ajtón.
Ez mi, ha nem terasz? Tehát ennek építéséhez engedély kell?
.

nanemaaa # 2021.08.16. 07:30

denke
Mint korábban írtad, a szomszéd nem kért építési engedélyt. Ha nem kért, akkor hogyan kerülne be a terv az ÉTDR-be? :O

Egyebekben a terasz, mint lakóépület bővítmény építési engedély köteles lenne. A kérdés, hogy valóban teraszról beszélünk-e, vagy csak a köznyelv szerinti szóhasználat adta a szomszéd szájába, hogy terasz?

denke # 2021.08.15. 20:00

Botanicus

Korábban egy ,másik szomszéd telken építkezés előtt az ÉTDR-en a terveket is meg lehetett tekinteni, mint szomszéd. Ezt most hiányoltam!

Mik a terasz építésre vonatkozó szabályok? Vki tud ebben segíteni?

Köszi: ZS

Botanicus # 2021.08.15. 12:54

Igazad van!
Akkor senkinek semmi köze a másik ingatlanban ki milyen teraszt épít hacsak nem a két ingatlan közös területe mert lehet egy ingatlan telken több társasház is.

denke # 2021.08.15. 12:10

Botanicus

kimaradt egy szórész:
a szomszéd társasház lakásáról van szó, tehát nem saját társasházon belüli szomszédról!

Botanicus # 2021.08.15. 11:15

denke
Szerintem a társasháztól akkor kért volna engedélyt ha te is tudsz róla és szavaztál volna.
Olvasd el a 2003. évi CXXXIII. törvényt [ Társasházi tv. (új) ] abban benne van hogy a közös területek kisajátítása vagy más módon történő hasznosítása kizárólag a közösség hozzájárulásával az SZMSZ -ben meghatározottak szerint lehetséges, az osztatlan közös tulajdonra van lehetőséged első körben a közös képviselőnél, aztán a helyi jegyzőnél, bírtok védelmi kérelemmel élni. Ha ezek egyike sem akkor bíróság .

denke # 2021.08.15. 09:46

Tisztelt Tagok!

Társasházi udvari lakásunk mellett a szomszéd társas közvelenül szomszédos lakásához teraszt építenek.
A szomszéd kérdésemre azt mondta, hogy a társasháztól engedélyt kért, de építési engedélyt nem szerzett be. Helyesen járt-e el? Van-e bejelentési vagy engedélyezési kötelezettsége a hatóság felé? A szomszédjog japcsán érdeklődöm minderről.
Válaszukat előre is köszönöm,
üdvözlettel: Zsolt.

nanemaaa # 2021.07.20. 09:25

Az attól függ.

  1. Ha külső lépcső, vagy lépcsőház építésével is párosul, akkor az építési engedély, illetve egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység, lévén, hogy az már bővítéssel jár.
  2. Ha épületen belül kialakítható az önálló bejárat, akkor építéshatósági engedély nem kell rá. Viszont kérdésként fog felmerülni, hogy ez által változik-e az épületben lévő önálló rendeltetési egységek (lakások) száma? Ha igen, és a munka nem engedély, vagy egyszerű bejelentéshez kötött, akkor az önkormányzathoz településképi bejelentést kell tenni.

Mindkét esetben a helyi építési szabályzat és az országos érvényű építésügyi jogszabályok betartandók, megsértésük esetén hatósági kötelezésre, akár bírságra is számíthatsz.

trkala.robi@gmail.com # 2021.07.19. 17:47

Kedves Tagok/Hozzáértők

Adott egy 2 szintes családi ház. Nemrégiben beépítésre került a tetőtér. Külön fürdő,WC,konyha, stb. Viszont külön bejáratot is szeretnénk. Érdeklődnék, hogy engedély köteles e a bejárat kialakítása? Milyen engedélyre/engedélyekre lenne szükségünk? Saját erőből tennénk.

nanemaaa # 2021.06.17. 07:24

Nehéz kérdés! Nincs rá egyértelmű válasz, és szerintem erről a szakma sokat tudna vitatkozni. Ha szigorúan nézem a jogszabályt, akkor épület bővítés és egyszerű bejelentéshez kötött. De embert nem láttam még, aki erre engedélyt kért volna.
Ha a szarva között a tőgyét keressük, akkor mondván, hogy az építmény a lakóépülettől eldilatált szerkezettel épül (másképp nem is lehetne, hiszen ha egyben épült volna, is eltörne az eltérő terhelések következtében), akkor nyugodtan nevezhetjük akár épülethez kapcsolódó térburkolatnak, ami pedig nem engedély köteles. Mivel a magassága nem éri el az 1 m-t, és teteje sincs, így a telek beépítettségébe se számít bele.
Viszont az egész alapállás megváltozik, ha bárminemű tető kerül rá. Onnantól kezdve nem kérdés, hogy bejelentés köteles-e?

Fzsolt1981 # 2021.06.16. 13:51

Tisztelt Tagok!

Az lenne a kérdésem, hogy adott egy új építésű kertes ház.
A lakhatási engedélyt is már megkaptuk. Szeretnék az épület hátsó részéhez egy fedetlen teraszt építeni. Kb 5*3m és 40 cm magas lenne. Kell-e valami engedély? nem haladná meg az épület a 300 négyzetmétert, és a telek beépíthetőségébe is simán belefér még.

Köszönöm a választ előre is.

Üdvözlettel

Fábián Zsolt

wers # 2021.06.03. 09:39

Ha nanemaaa ezt válaszolta gondolom máshol megtette érdemben. Nem hiszem, hogy bárki adna megfelelőbb választ.

Mellesleg remélem nem.

infodomi # 2021.06.03. 09:29

Érdekes, hogy a kioktatás többeket mozgatott meg, mint az eredetileg feltett kérdésre való segítőkész válaszadás, de ez tipikus.. :D

Köszönöm szépen az "építő jellegű" kritikát,legközelebb jobban figyelek.

Szomorú örökös # 2021.06.03. 05:37

infodomi

Kérdésem, azért jelent meg több helyen, mert nem tudtam melyik Fórumon aktívabbak a tagok, én pedig gyorsan szerettem volna választ kapni a kérdésemre

Ahogy talán egy-két éve írta az egyik fórumtárs erre, a kormányablaknál is egyszerre elküldenélek ugyanazzal a problémával 4-5 ablakhoz - persze mind más területén található az épületnek - mert ki tudja előre, hogy melyik ablak fog gyorsabban haladni. :-D

wers # 2021.06.03. 05:15

Minden hozzászólásnál megjelenik egy kérés az üzemeltetőtől. Illik elolvasni. Többek között ezt is írják:

Kérjük, hogy kérdését - a tartalmának megfelelő téma kiválasztását követően - csak egyszer, egy topicban tegye fel. Amennyiben az nem tartozik szervesen a Fórumunkon már szereplő egyik témához sem, nyisson új témát.

infodomi # 2021.06.02. 17:13

@nanemaaa
Ezen nem kell gondolkodj; szívesen megválaszolom. Kérdésem, azért jelent meg több helyen, mert nem tudtam melyik Fórumon aktívabbak a tagok, én pedig gyorsan szerettem volna választ kapni a kérdésemre, amit meg is kaptam részedről egy másik Fórum témában, ezúton is köszönöm!

HA mindegyikben mást választ kaptam volna az elég szomorú lenne, mert akkor valami nagyon furcsán működne az engedélyezési eljárások tekintetében! Bíztam benne, hogy olyan szól hozzá a témához, aki jártas ebben, valamint reméltem, hogy a jogszabályi előírások vonatkozásában a válaszok nem térnek majd el egymástól.

nanemaaa # 2021.05.31. 08:56

Azon gondolkodom, hogy vajon hány topic-ban fogod még feltenni ugyanazt a kérdést? És mit csinálsz, ha mindegyikben más választ kapsz?

infodomi # 2021.05.21. 17:19

Tisztelt Tagok, Szakértők!

Használatbavételi engedéllyel kapcsolatban lenne 2 kérdésem:

  1. Újépítésű, több lakásos társasház használatbavételi engedélyezési eljárása során milyen állapotban (készültségi fokon) kell lennie a lakásoknak a hatósági szemle pillanatában; milyen munkafázisoknak kell addigra megvalósulnia a lakásokban (a kivitelezés és a beépítés tekintetében)?
  2. Kaphat e használatbavételi engedélyt az újépítésű társasház, ha nincs minden lakás az előírásoknak megfelelő állapotban a hatósági eljárás (szemle) alkalmára?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2021.05.07. 07:04

A terasz akkor is terasz, ha nincs teteje, vagy árnyékoló szerkezet felette.
Egyebekben a "pergola" építése valóban nem engedély köteles. Majd akkor lesz az, amikor megkapja a lexan fedését, netán az oszlopok közötti rész beüvegezésre, vagy felfalazásra kerül, és az egyszeri teraszból lakás helyiségévé válik.

100 lm3 nettó térfogat, 4,5 m gerincmagasság alatti nem emberi tartózkodásra szolgáló épület építhető engedély és bejelentés nélkül. Természetesen valamennyi országos építési követelmény és a helyi építési szabályzat betartásával. Ellenkező esetben az engedélyhez kötött, de engedély nélkül végzett munkák jogkövetkezményeit kell alkalmazni.

Zoltán_68 # 2021.05.06. 09:31

Kedves Ittlévök!

Átböngésztem több topicot, valószinü már volt erröl szó, de sajnos nem találtam a megfelelö választ.

Szóval eredetileg egy fedett teraszt építettem volna a házam meghosszabításába. Úgy olvastam itt is, hogy ez engedély- ill. bejelentésköteles. Ezért nem fedett teraszt, hanem "csak" pergolát építenék, ami ugye ugyanaz, csak nincs befedve. Ez (a pergola)így már nem engedély- ill. bejelentésköteles?

Másik kérdésem: a kert végébe épitenék egy 3x3m-es 2m magas faházat (tárolót), nem lakhatás céljára. ez engedély/ bejelentés köteles?

A válaszokat nagyon köszönöm!

nanemaaa # 2021.05.04. 09:41

Attól függ, hogy mit nevezel te átalakításnak? Mert átalakításhoz nem kell. De ha mégis bővítesz, akkor már más a leányzó fekvése.

Atti50 # 2021.05.03. 12:17

Kedves Tagok, Szakértők!

Adott egy a házam mellé épített két állásos garázs, egy irányba lejtő lemeztetővel. Át szeretném alakítani ezt a tetőt terasszá (könnyűszerkezetes lapostető). Az épületrész alapterülete, térfogata az átalakítás során nem változna (82m3, magassága 2,6m). Maga a garázs ugyan belefér a nem emberi tartózkodásra szánt építménybe, de keletkezik egy közel 40m2 terasz. A kérdésem, hogy szükséges-e építési engedély az átalakítás elvégzéséhez?

A válaszokat előre is köszönöm.

nanemaaa # 2021.04.20. 06:50

Attila1968

Jól megválaszoltál! :D Köszönöm a kioktatást.
Én még csak 35 éve csinálom ezt, sajnos nincs elég gyakorlatom benne. :D
Épp ezért írtam, hogy keresd a hatóságot, mert az ő szava a szentírás. És mivel a jogszabályoknak nem csak a leírt szövege a fontos, hanem az is, hogy maga a hatóság az adott kérdésben milyen jogértelmezési gyakorlatot alakított ki, így előbb utóbb kénytelen leszel felkeresni őket, ha tényleg választ akarsz kapni.

Mindenesetre most már én is kíváncsian várom a hozzáértő szakértők véleményét a dologról. Mindig tanul az ember. ;)