Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Építési engedély

nanemaaa # e-mail 2020.10.07. 08:41

csiatt
Ha kisebb 300 m2-nél az épület össz-szintterülete, akkor egyszerű bejelentés. AZ, hogy bővítés, vagy sem nem abból vezetendő le, hogy engedély köteles, vagy sem, inkább fordítva.
A kutyaólak létesítése mindenképpen bővítés az eredeti tetőtérhez képest. Az épület egyéb helyein, térfogatban történő visszaléptetése már átalakítás, amire nem kell engedély.
Az építési szabályzat ellen nincs orvosság, pláne, ha az átgondolatlan. Elvileg meg lehetne próbálni egy képviselőt magad mellé állítani, és kezdeményezni a módosítását, de az egy részt költséges, de leginkább borzasztó időigényes, és egyáltalán nem biztos, hogy az önkormányzatot meghatja a problémád.

csiatt # e-mail 2020.10.06. 09:15

Köszönöm a válaszát. Az épület 300nm-nél kisebb. Abban az esetben is bővítés a tetőcsere, ha megjelenik a homlokzat síkjától bentebb eső kutyaól és egy olyan térfogatot kiváltó fedetlen tetőterasz (lapos tető) az oromfal bentebb hozásával ? Sajnos csak kutyaólban tudunk gondolkozni a nagyon alacson tetőszög miatt. Egyébként egy 5,5m-es kutyaól lenne (ami a homlokzat hosszának 1/3-nál rövidebb.

Az az alapvető probléma, hogy az utcában, és a környező utcákban a 60-as és 70-es években 4 lakásos egyforma típus házak épültek. Az idők folyamán nagyon soknak a tetőterét beépítették gerincmagasság és így dőlészszög növeléssel vagy szélesebb kutyaól és tetőterasz kombinációval. Viszont 2018-ban a városi építési szabályzat módosult oly módon, hogy erre a városrészre 2 lakásban maximalizálták a rendeltetési egységeket, így az építéshatóság semmilyen bővítéshez nem járul hozzá, mondván nem felelnek meg az épületek az előírásoknak. A régi töredezett pala tető cseréje sürgős, ugyanakkor szeretnénk hasznosan tetőcserét (minden a környékre előírt egyéb előírást betartva), hogy a környék többi házához hasonlóan majdani felső lakás bővítése lehetséges legyen.

nanemaaa # e-mail 2020.10.06. 07:58

csiatt

  1. Csak abban az esetben bejelentés, ha 300 m2-nél kisebb az épület. Egyébként építési engedély.
  2. Bővítés. Nem belső térfogatról beszélünk, hanem bruttó térfogatról. Egyébként a "belső térfogat" mint olyan nem létezik, nettó térfogat van, de nem a bővítés fogalmában. Ott csak térfogat szerepel. Egyébként a nettó térfogatnak sincs fogalommeghatározása, a nettó alapterületből kell levezetni.
  3. Mivel a kutyaól alapból kilóg az épület külső térfogatából, így mindenképpen bővítés. A loggia nem megoldás.
  4. A kutyaólnál szakmailag kevés dolog van, ami rosszabb lenne. Sokkal kevesebb fényt enged be, és sokkal több a beázási pont a tetőn. Egyetlen előnye, hogy a vállalkozók több hasznos alapterületet tudnak így eladni. Egyébként addig voltak jellemzőek a kutyaólas megoldások, amíg a síkban fekvő tetőablakok nem érték el a kellő minőséget, sőt valójában nem is voltak igazi tetőablakok, mindenki egyedi megoldásokkal kísérletezett. Ma ez már nem kérdés.
csiatt # e-mail 2020.10.05. 10:48

Jó napot!

4 lakásos társasházon szeretnénk a régi alacsony dőlésszögű repedezett palatetőt lecserélni. Tervben van “kutyaólas” megoldás, egy majdani felső emelet bővítése miatt. Kérdéseim:

  1. Mivel változik a kubulus a kutyaól miatt, így a tetőcsere bejelentés köteles, amennyiben marad a padlás funkció? (A beépítetlen padlás nem számolandó a nettó alapterületbe)
  2. Beépítés átalakításnak minősül, amennyiben nem történik homlokzatmagasság növelés és “belső térfogat” növelés. A belső térfogat mit jelent, mert ez a fogalom nem szerepel sehol csak az OTEK átalakítàs fogalma alatt.
  3. Amennyiben a kutyaól növeli a belső térfogatot, az az átalakítás szempontjából kiváltható egy legalább akkora térfogatú loggia beiktatásával, ami az oromfal megnyitásával keletkezne (fedett belső terasz). Azaz a loggia beleszàmít a belső térfogatba?
nanemaaa # e-mail 2020.09.23. 08:18

Dtemesi
Építési.

Dtemesi # e-mail 2020.09.22. 15:08

Jó napot,

Szeretnék érdeklődni, hogy üdülő/nyaraló besorolású ingatlannál a bővítéshez jelenleg kell-e engedély, ha igen, akkor milyen.

Nagyon köszönöm a választ előre is.

nanemaaa # e-mail 2020.09.22. 09:08

Apcancs
A jogszabály szerint kellene az építésügyi hatóságtól. De szerintem telken belüli útra nem sokan kértek az elmúlt 100 évben.

nanemaaa # e-mail 2020.09.22. 09:04

Apcancs
Ha a jelenlegi szabályok szerint nem kellene rá építési engedély, akkor jobban jársz, ha azt mondod, sose volt rá építési engedély, és kérsz rá a kormányhivatal építési hatóságától egy hatósági bizonyítványt ingatlan-nyilvántartási átvezetéshez. De vázrajz azért kelleni fog.

Apcancs # e-mail 2020.09.21. 16:41

Szintén lakószövetkezeti téma.
A szövetkezet épületei közötti utat (közforgalom elöl elzárt magánterület) szeretnénk felújítani, aszfaltozni és parkolóhelyeket kialakítani.
Szükséges építési engedély, ill. más építési vagy engedélyezési eljárás?

Apcancs # e-mail 2020.09.21. 16:29

Lakószövetkezet területén és engedélyével,30 éve, építési engedéllyel telepített, előregyártott vasbeton gépkocsitároló, használatbavételi engedély nélkül de azóta is használatban.
Milyen eljárás szükséges ahhoz, hogy telekkönyvezhető legyen?

nanemaaa # e-mail 2020.09.15. 07:56

wers
De úgyis kell egy építész, vélhetően le fogja róla beszélni.

Ennyire azért nincsenek jó tapasztalataim az építész tervezőkkel kapcsolatban. ;)

wers # e-mail 2020.09.14. 08:40

:) nem banki szempontból gondoltam, építésügyi hatóságiból.

Amit egyébként se biztos, hogy érdemes.

Enyhén szólva. Inkább nem javasolt. De úgyis kell egy építész, vélhetően le fogja róla beszélni. Nem ezen kellene spórolni, ha egyáltalán spórol vele.

nanemaaa # e-mail 2020.09.14. 08:36

wers
„ha a ház régi alapját használnám fel ?”

Ez biztos nem befolyásolja, hogy milyen engedély kell. Inkább építész, statikai kérdés.

Csak annyiban befolyásolja, hogy nem fog rá hitelt kapni, mint új épületre, meg CSOK-ot se. Ez ugyanis, felújítás, újjáépítés, esetleg bővítés kategória, ha meghagyja az alapot. Amit egyébként se biztos, hogy érdemes.

nanemaaa # e-mail 2020.09.14. 08:32

verysnake
Mint mondtam, magára a tetőre nem kellene, mert a védőtető deklaráltan nem engedély köteles. De te bővítésről is beszéltél, ami már az.

wers # e-mail 2020.09.13. 17:45

ha a ház régi alapját használnám fel ?

Ez biztos nem befolyásolja, hogy milyen engedély kell. Inkább építész, statikai kérdés.

drbjozsef #   2020.09.13. 17:38

Nettykeh,

Főszabályként az épületet terveztetni kell, szerintem keress egy tervezőt, aki meg tudja nézni az övezetet, a besorolását, a helyi építési szabályokat, és meg tudja neked mondani, hogy mi kell pontosan a szabályos építkezéshez.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.13. 12:52

Főszabályként az építkezés nem engedély- hanem bejelentésköteles. De pontosat az építési hatóság tud mondani.

www.kbs-ugyved.hu

Nettykeh # e-mail 2020.09.13. 12:41

Jó napot !
építési joggal kapcsolatban érdeklödnék.
Adott egy telek nagy mamámtól örököltem , az épület le lett bontva az állapota miatt, most felasználnám a telket építeni szeretnék rá . Építési engedély kell rá ha a ház régi alapját használnám fel ? az alap terület a régi lenne és a ház formályában sem változna.
Milyen engedélyeket hol tudnám beszerezni ?
köszönöm a válaszukat
Üdvözlettel Anett

verysnake # e-mail 2020.09.12. 07:53

Lett egy fejlemény az ügyünkben: az eredeti engedélyezési tervekben már hasznos alapterületként van elszámolva a teraszunk, ilyen esetben is engedélyköteles lenne a tetőzés?
köszönöm! :)

verysnake # e-mail 2020.09.11. 13:52

köszi nanemaaa, azt gondoltuk, hogy az építményszerkezetnek minősül, nem épületszerkezetnek....

így hatósági állásfoglalást kellene kérnünk, hogy egy esetleges konfliktust elkerüljünk?

nanemaaa # e-mail 2020.09.11. 13:36

Attis86
Felújításhoz nem kellene engedély. De amit írtál, már nem, hanem bővítés így már engedély köteles. Illetve max 300 m2 alapterületű lakóépület esetében egyszerű bejelentés köteles.

nanemaaa # e-mail 2020.09.11. 13:32

verysnake
Ha csak a tetőt mondtad volna, akkor megnyugtattalak volna, hogy az nem engedély köteles. De így oldalfallal mér véleményes a dolog, mondhatni, hogy hatósága válogatja majd.

Attis86 # e-mail 2020.09.11. 09:11

Tisztelt Mindeni!

Kérdésem az lenne hogy a házam lábazat magasságából indítva ami 70cm-től szeretnék egy 20-25m2 fedett teraszt építeni L-alakban. A régi terasz most kb ugyan ennyi csak a tartó oszlopok is már kirohadtak alul és ugyszolván bedöltek az oszlopok szóval baleset veszélyes.Csere!!! A kérdésem az lenne hogy ha a régi formályát megtartom vagyis az L-alakú terasz formát de egy kicsit kiszélesítem szabályos-e?
Most a ház falátol 1m-re nyúlik ki a kert felé.Sokat olvastam utána de zavaros számomra valahol 1,5m-2m és van olyan is hogy 3m is kinyúlhat. A terasz beépthetőségével kapcsolatban is azt olvastam hogy engedély nélkül lehet 20m2 lehet 25m2 és valahol 30m2 is lehet mi az igazság?
És ha már ekkora, engedély köteles? vagy bejelentés kell csak?
Válaszukat előre is köszönöm!

verysnake # e-mail 2020.09.10. 17:55

Tiszteletem,

lenne egy elég égető kérdésem a kedves fórumozókhoz.

Adott egy 4 lakásos társasház, benne volt egy alappal rendelkező, kertre néző teraszunk.

Egy könnyűszerkezetes, polikarbonát tetejű tetőt, és egy 1m magas, szintén könnyűszerkezetes mellvédet kapott. Az összterülete nem változott, 12 négyzetméter.

A kérdésem az volna, hogy ez engedélyköteles átalakítás-e?

(Nekem azt sikerült összeszednem, hogy nem engedélyköteles, mert a hasznos alapterületet nem növeltük, mivel nem födém vagy álmennyezet került a teraszra, hanem könnyűszerkezetes tetőszerkezet. Ez az érvelés megállja a helyét?)

köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2020.08.24. 09:11

Imre75
Egyszerű bejelentés köteles. Keress tervezőt! A bejelentést ÉTDR felületen az illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani.