Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Építési engedély

annexus # e-mail 2020.08.10. 18:48

Kedves BEA19882020!

Egyébként utána érdeklődtem, s azt tapasztaltam, hogy minden megye másképpen értelmezi ezt a kérdést.

Úgyhogy szerintem azt kellene tenned - ha már itt is eltérő vélemények születtek -, hogy írsz egy levelet a kormányhivatalhoz s tájékoztatást kérsz erről.

Mindenféleképpen írásban történő nyilatkozatot kérj!

annexus # e-mail 2020.08.10. 18:13

Kedves nanemaa!

Az OTÉK fogalommeghatározása szerint az átalakítás: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség alaprajzi elrendezésének vagy külső megjelenésének megváltoztatása érdekében végzett, az építmény belső térfogatát nem növelő építési tevékenység.

Ebből a lényeg a meglévő építmény (…) helyiség alaprajzi elrendezésének (…) megváltoztatása érdekében végzett építési tevékenység, mely építési tevékenység az épület belső térfogatát nem növelheti.

Az OTÉK fogalommeghatározása szerint a helyiség: a rendeltetésének megfelelően épületszerkezettel minden irányból körülhatárolt, járófelülettel rendelkező tér, a beépítetlen tetőtér kivételével.

Vagyis egy beépítetlen tetőtér (padlás) nem számít helyiségnek, így szóba se jöhet annak alaprajzi elrendezésének megváltoztatása.

Az OTÉK szerint a tetőtér-beépítés: tetőtérben helyiség (helyiségek), helyiségcsoport (helyiségcsoportok) vagy önálló rendeltetési egység építésével új építményszint (emeletszint) létrehozása.

Vagyis a tetőtér-beépítéssel nem a padlás alaprajzi elrendezéséről van szó, hanem új építményszintet hozunk létre.

Márpedig a definícióban nem olvasok ki vagylagosságot, vagyis az átalakítás olyan építési tevékenység, mely alaprajzi elrendezésének megváltoztatása érdekében végzik, de az is csak akkor, ha az építési tevékenység az építmény térfogatát nem növeli.

Így a tetőtér-beépítést csak abban az esetben lehet átalakításnak nevezni, ha az átalakítás definícióból kiragadjuk azt a kis részletet, hogy „belső térfogatot nem növelő” s a mondat többi részével nem foglalkozunk.

nanemaaa # e-mail 2020.08.10. 12:50

BEA19882020
Ma már hatósági szempontból nem számít, hogy tartószerkezetet érint-e az átalakítás. A tetőtér beépítés az átalakítások közé tartozik. Belefér annak fogalommeghatározásába is.

annexus levezetése nagyon tetszetős, annak idején én is próbálkoztam ezzel, de sehogy sem jött össze. A lényeg, hogy semmiféle engedély, vagy bejelentés nem kell hozzá egészen addig, míg az épület térfogatát nem növeled.
Ez természetesen nem mentesít a helyi és az országos építésügyi, illetve egyéb hatósági előírások, valamint a polgári jogi kérdések betartásának kötelezettsége alól.

Lyonee #   2020.08.08. 22:42

Nanemaaa szakember, az ő véleményét elfogadhatod, ha válaszol. Én tegnap találtam rá erre, mert nekem is fontos volt ez a kérdés. Amit én beidéztem, az családi házra vonatkozik. Nem mindegy. Én nem értek hozzá, de valószínűleg a kötőgerenda is teherhordó szerkezet.

BEA19882020 # e-mail 2020.08.08. 20:09

Kedves Válaszolók!

Nagyon köszönöm a véleményeteket. Pontosítok:
Társasházi lakásról van szó és a lakás feletti padlásteret akarjuk beépíteni, amivel a meglévő lakás területét kívánjuk növelni. Az alapító okirat rögzíti ezt a jogot, a tulajdonostársak engedélye szintén rögzítve van az alapító okiratban. Így a jelenleg 80 m2-es lakás területe 105 m2-re nő (gyakorlatban 2 gyermekszoba lesz fent).
Lyonee, köszönöm a te véleményedet is. Lehet butaságot kérdezek, de a kötőgerenda nem a teherbíró szerkezet része?

Lyonee #   2020.08.08. 18:51

http://mostsegit.hu/…-beepitesre/

Abban a szerencsés esetben, ha
• nem változik a családiház külső „térfogata”, alakja, és
• nem kell a teherbíró szerkezethez sem hozzányúlni,
• nem változik az építmény tűzvédelmi jellemzője sem
akkor nincs szükség:
• sem egyszerű bejelentésre,
• sem kiviteli tervre
• sem e-naplóra.

annexus # e-mail 2020.08.08. 18:40

Kedves BEA19882020!

Ugyanakkor egy meglévő lakóépület padlásának tetőtér beépítése egyszerű bejelentéshez között építési tevékenység.

OTÉK fogalommeghatározása szerint a bővítés olyan építési tevékenység, amely az építmény térfogatát növeli. E szerinti térfogat alatt nem csak az épület bruttó térfogatát kell érteni, hiszen ha így lenne, a jogszabály azt nevesítette volna.

Az OTÉK fogalommeghatározása szerint a beépítés nélküli tetőtér (padlás) nem minősül építményszintnek. A fogalommeghatározás szerint a tetőtér-beépítés a tetőtérben helyiség (helyiségek), helyiségcsoportok vagy önálló rendeltetési egység építésével új építményszint (emeletszint) létrehozása.

Vagyis a padlás beépítésével a meglévő építmény új építményszintet kap, azaz az építményszint térfogatával bővül az épület.

Ezt az OTÉK a meglévő építmények fejezetében nevesíti, hogy a meglévő építmény egy építményszinttel történő bővítése az emeletráépítés vagy a tetőtér beépítés.

Amennyiben lakóépületről van szó, akkor a tetőtér-beépítés egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység.

nanemaaa # e-mail 2020.08.07. 08:00

BEA19882020
Nem kell, csak ha bővítesz is. A bővítés az épület térfogatának növelését jelenti.

BEA19882020 # e-mail 2020.08.06. 22:57

Tisztelt Szakértők!

Kötőgerenda kiváltása miatt szükséges építési engedélyt kérni, egyszerű bejelentést tenni?
Tetőteret szeretnénk majd beépíteni és a feljárathoz 1 kötőgerendát ki kell váltani.

Tisztelettel,
BEA19882020

nanemaaa # e-mail 2020.07.20. 08:59

Eve1
Egyszerű bejelentés. Keress tervezőt.

Eve1 # e-mail 2020.07.13. 13:30

Tisztelt Jogi Fórum!
Érdeklődni szeretnék, adott egy kocka ház melynek van egy terasza a bejáratnál, jelenleg nem fedi tető.
Kérdésem a következő lenne, engedély köteles-e hogy azt teljessen beépítsem előszobának és egy tető alatt legyen maga a ház résszel. (kb 15nm2)

Válaszát előre is köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2020.07.08. 16:47

Tervek nélkül nem igazán lehet eldönteni. De az az alap kérdés, hogy a hatóság a fedett teraszt hogyan kezelte. Ha bővítményként, akkor elképzelhető a 140 ezer. De akár a 40 ezer is lehet megoldás. Ez utóbbi esetben ugyanakkor a teraszt is külön számolják és felette a tetőt is. És ha alá van támasztva, akár az oszlopokat is 90 ezer forint/folyóméter alapon. "Jó szándék" kérdése.
A legegészségesebb, hogy mindkét lehetséges módon kiszámolja a bírság összegét, és végül az alacsonyabbat szabja ki.

Bandi08 # e-mail 2020.07.07. 21:40

Lehet túlbonyolítottam elsőre.
Egyszerűbben, hogy a terasz fedésére vonatkoztatható e bármilyen módon az a büntetési tétel mint a családi ház, üdülő építés esetén ahol az alapdíj 140 ezer Ft/m2, mert én úgy tudom, hogy a felületben mérhető építmények alapdíja 40 ezer Ft/m2

nanemaaa # e-mail 2020.07.07. 08:29

A kérdéseidre egyértelmű válasz nem adható, ezek olyan kérdések, amik csak a pontos tervek birtokában ítélhetők meg helyesen.
Egy biztos, a terasz nem helyiség. Minden más kérdéses.

Bandi08 # e-mail 2020.07.06. 18:05

Tisztelt Jogi Fórum!
A következő kérdésemre keresek választ!
Építkeztünk 2016-ban és egy terasz is épült 16m2 a de akkor még nem volt rajta fedés.
Rá egy évre lefedtem a teraszt fa tartó elemek + cseréplemezzel.
A teraszfedés két irányból határolja a teraszt.
Tehát a teraszajtó felől és a 2. oldal pedig egy másik szoba külső fala, tehát a terasz alatt L alakban található a teherhordó fal de mellvéd vagy korlát nincs.
Most, hogy bővítek szóba jött, hogy ezt is be kellene jelenteni.
Kérdés, hogy így beleszámít a hasznos alapterületbe, helyiségnek titulálható?Illetve ha kérem a fennmaradási engedélyt milyen büntetésre számíthatok.Ez esetben a teraszom minek nevezhető?Építmény vagy épületrész?Mire mi vonatkozik?
A válaszokat köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2020.06.29. 14:06

Építési engedély köteles tevékenység a bővítés.
Mivel már elkezdted, így nem építési, hanem fennmaradási engedélyt kell kérned. Az engedély egyben építésügyi bírsággal is jár.

tenere2921 # e-mail 2020.06.27. 00:35

Üdv.
Művelés alól kivont zártkerti ingatlanom (gazdasági épület).Az egész ház alatt pince található ami nagyobb a háznál így egy részén nyitott terasz van a bejárat előtt,de a pince felett. Szeretném tető alá rakni,falakkal/ablakkal/ajtóval körbezárni.A ház alapját nem növelem,és nem módosítom hozzá a már meglévő tetőt.
Van e bejelentési kötelezettségem vagy engedélyhez kötött a beépítése?
Ha már 50%-nál jár a munka,számíthatok e bírságra?

nanemaaa # e-mail 2020.06.16. 09:00

Jutka70
A választ megkaptad, ami elég egyértelmű.
Elvileg kezdeményezheted a helyi építési szabályzat módosítását, de ha ebben az önkormányzat képviselő testülete nem támogat, akkor esélytelen.
Így első olvasatra a dolog reménytelennek látszik.

Jutka70 # e-mail 2020.05.31. 18:33

Üdv, érdeklődni szeretnék, ezt a választ kaptam a jegyzőtől, szeszfőzde építésével kapcsolatban.

Az lenne a kérdésem, nem lakott területen kívül, lehetséges építeni és működtetni egy szeszfőzdét? pl: egy kisebb gyümölcsöst megvennék a község tábla után, ahol van lehetőség . közművesítésre.

"Tisztelt Címzett!

Tájékoztatom, hogy a jelenleg hatályban lévő Penyige község szabályozási tervének elfogadásáról és helyi építési szabályzatáról szóló 9/2006. (VI. 01.) KT. rendelet alapján levelében nevesített Penyige, Rákóczi utcai (Járási Hivatal Földhivatali Osztályánál 124/2. helyrajzi számon nyilvántartott) beépítetlen terület Lf 1.3. (Falusias Lakóterület) övezetbe van besorolva.

Sajnos ebben az övezetben és a község nagy részén előforduló másik Településközpont vegyes terület (Vt)övezetben sem lehet szeszfőzde épületet építeni.

A faluban egyedül a régi TSZ területen lévő Gksz (Gazdasági kereskedelmi szolgáltató) övezetben lehet építeni ilyen típusú épületet.

Üdvözlettel:

nanemaaa # e-mail 2020.05.25. 11:25

Bár a jogi fórum alapból nem a jóslások, jövőbe látás intézményesített rendszere, így előre nem lehet megmondani, hogy mi lesz jövőre, vagy egyáltalán milyen szabályozások készülnek addig, de jelenleg tény, hogy meglévő épület átalakítása nem engedély köteles, és ahhoz nem kell az épületnek a hatályos energetikai követelményeknek megfelelnie. Feltételezem ez lett volna az alapkérdés.

kisbege # e-mail 2020.05.22. 14:00

drbjozsef

Van egy ház aminek az udvarfélöl van két bejárat .alsó szintnek és egy lépcsőn felmenve a felső szint .
Ezek a bejáratok egy L alakú fal két oldalán vannak .
Ha ide építtetnék falakat hogy körbezárják a két bejáratot és egy bejáratott csinálnánk az új falra .Ez az elképzelés.
Az érdekel hogy ha ezt jövőre csinálnánk meg akkor hogy kell értelmeznem a rendeltetett.

drbjozsef #   2020.05.22. 13:00

Fal építéssel egybenyitható? Eddig olyanokat hallottam, hogy nem egybenyitott dolgok fal lebontásával egybenyithatóak. No de építéssel?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kisbege # e-mail 2020.05.22. 12:38

Tisztelt Nanemaaa .

Nem csak ablakcsere lenne .pl Adott egy ingatlan 2 bejárattal.(2 szint ) .a két bejárat szabadban van de fal építéssel egybenyitható .ha ezzel nem végeznénk idén akkor a rendelet milyen formában vonatkozna ránk ?

nanemaaa # e-mail 2020.05.22. 08:37

Szerintem én már a kérdést se értem. A nyílászárók nagyobbra cserélése nem hozzáépítés, és nem engedély köteles.
Konkrétan mi lenne a kérdésed?

kisbege # e-mail 2020.05.21. 21:18

Tisztelt Fórumozok !
családi házat szeretnénk vásárolni viszont belefutottam a 7/2006-os rendeletbe .az lenne a kérdésem ha találunk egy ingatlant amihez hozzáépítenénk ,nagyobb nyilaszárót vagy olyan dolgot ami építés engedély köteles , abban az esetben hogy kell értelmeznünk a rendeletet ?
válaszukat előre is köszönöm .