A birtokvédelem nem jelenti azt, hogy nem lehet eladni az ingatlant. Egyébként ezt nem lehet feltüntetni a tulajdoni lapon.
Birtokvédelem
Szép napot!
Meg tudja valaki mondani, hogy a jegyzőhöz benyújtandó birtokvédelmi kérelemben lehet-e kérni, hogy a jegyző a birtokvédelmi eljárás tényének az ingatlan tulajdoni lapján feltüntetését kérje a földhivataltól?
Tudomásunkra jutott ugyanis, hogy a kérelemmel érintett, több mint 25 éve birtokolt és használt területet az eljárás alatt a tulajdonos el kívánja adni.
Köszönettel: Jucus
Kérheted a peres eljárás költségeit (illeték stb.), többlethasználati díjat attól a naptól, amióta ki vagy zárva az ingatlanból. A többlethasználati díjat viszont neked kell meghatároznod, és ha nem fogadja el, akkor szakértő fogja.
Immaculata!
Az illetéket már befizettem. A tárgyalás ki volt tűzve március 2.-ra de elmaradt mert a bíró lebetegedett. Május az új időpont és lehet, hogy addigra csak összejön az eladás (most, hogy itt a jó idő, sokkal több az érdeklődő).
Az tudom, hogy én vagyok az ügy ura, de nem tudom, hogy egy ilyen esetben ha pl. eladjuk és úgymond megszűnik a birtoklás lehetősége fent marad-e az eljárás (kizárt az ingatlanból és az volt a kereseti kérelmem, hogy biztosítson kulcsot, mondja ki a bíróság, hogy jogszerűtlenül járt el).
Szóval ezen filoztam, hogy kérhetem-e ilyen esetben, hogy bár utólagosan de állapítsa meg a jogsértés tényét a bíróság esetleg kötelezze az illeték megfizetésére. Tudom kicsinyesnek tűnik a dolog, de nagyon sok idegességet okozott nekem ezzel bő egy év alatt és jó lenne ha legalább ennyivel kárpótolva lennék. Költségem max. annyi, hogy a pl. amikor én voltam a soros a lph takarításban akkorugye mivel nem jutottam be vizért plusz eszközökért így az egyik házban lakónak fizettem alkalmanként 5 ezer forintot, de ez a része már nem is érdekelne.
A költségeket számszerűsítened kell és bizonyítanod, hogy miből tevődik össze.
misso
Ha te vagy a felperes, akkor te vagy az ügy ura. Milyen keresetet adtál be, kizárólag birtokvédelmet kértél?
Ha nem adsz be keresetkiegészítést és nem rovod le az illetéket, akkor alperes kérheti a per megszüntetését.
oké, köszönöm!
Persze. Kérheted.
Aztán mit ítél, nem tudhatjuk.
Köszönöm! És ez azt jelenti, hogy kérhetem, hogy állapítsa meg, hogy jogtalanul zárt ki a lakásból? Tudom, hogy pitiáner dolog lenne utólag még ezen pörögni, de nekem elégtétel lenne, mert lelkileg azért elég pocsék ám ezt elviselni amit művel önhatalmúlag.
Attól nem szűnik meg a per.
Szép napot Mindenkinek!
Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben birtokvédelmi eljárás van folyamatban a bíróságon (a márciusra kitűzött tárgyalást betegség miatt elhalasztották májusra), amiatt mert kizárt a tultársam az egyébként üres ingatlanunkból de mondjuk időközben eladnánk az ingatlant akkor megszűnik a per vagy kérhetem, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a tulrásam jogsértően járt el és kötelezze a költségek megfizetésére? Köszönöm
Összeállítottam a Keresetet - ingóságok kiadására. Összesen 84 tétel. 4 napja nem alszom, 1 napon nem tudtam bemenni a munkahelyemre, mert egész éjjel a fotókat, bizonyítékokat rendszereztem. Lenne valaki, aki emberbaráti szeretetből,jogtudóként átolvasná, véleményezné, hogy kijavíthassam a hibákat? Nagyon fontos számomra, hogy elfogadják, a fél életem benne van. Köszönöm.
Mér hogyan számítana önkéntes birtokelhagyásnak az, amikor minden földi javad ottmarad birtokon belűl???
Ha így hagyja el valaki a birtokot, az vagy nem önkéntes, vagy nem birtokelhagyás.
Nem ismerősök véletlenül a jegyző, meg a bántalmazó?
Nekem volt egy olyan birtokvédelmi ügyem, amikor kiderült, hogy egy munkatársukon keresztül remek ismerősök a kirendelt intéző és a birtokomat bitorlók.
Elfogultságra hivatkozva kérhető más személy kirendelése.
Immaculata A kézbesítéstől számított 15 nap áll rendelkezésemre, hogy beadjam a keresetlevelet a Bíróságra a Határozat megváltoztatására. Mivel az elutasítás indoka az Önkéntes birtokelhagyás, ezt áll szándékomban megcáfolni, bizonyítani az ellenkezőjét. A külön vagyon hozadéka közös vagyonnak számít egy élettársi kapcsolatban? Remek! És a költségei is feleződnek? Akkor az ő bankban tartott pénzének a kamatának a felére is igényt tarthatok? (Nem akarok.) Semmi mást, csak vissza akarom kapni mindazt, ami az enyém.
A külön vagyon hozadéka, közös vagyonnak számít.
Dati61
Helytelen dolog, hogy az ügy teljes ismerete nélkül a jegyző titkárnője prejudikált neked.
Nincs két egyforma ügy.
Azt tudod tenni, hogy a jegyző határozata után 30 napon belül bírósághoz fordulsz, ott előadhatod, hogy ki vagy zárva a lakásból, kéred az ingóságaid kiadását.
Megértem, én is hiszek ebben.
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni.
Immaculata A jegyzőnek vizsgálnia kellett volna a tulajdonviszonyokat, hiszen ezért kaptam feladatként, hogy gyűjtsem össze a bizonyítékaimat. Amit meg is tettem, csak beadni nem volt lehetőségem.(Miközben az összes fényképem annak a szekrényemnek a fiókjában volt, amit szintén ott maradt) Van valakinek elképzelése arról, hogy mekkora munka 10-30 év tárgyairól, holmijairól bizonyítékokat gyűjtögetni? Még végiggondolni is éppen elég, úgy, hogy nem vagy ott, ahol azok vannak. Különvagyonom pedig keletkezett, mivel ezt a házat, ahová most visszaköltöztem, tavaly előtt kiadtam fél évre. (És a NAV-mál is benne van az adóbevallásomban)
:-) Bea, kaptam már hasonló tippeket. Nem. Ezeknek a tárgyaknak a 90 %-a nem eladható, nem lecserélhető, nem helyettesíthető másikkal. Én pontosan azt a varrógépet akarom visszakapni, ami 37 éve az enyém, amin 37 éve varrok. Amivel ruhácskákat varrtam anno a lányaimnak, aminek a szekrényében ott vannak a varrásra váró, kiszabott anyagok, ollóim, szabásminták, kézimunka könyveim stb. És törvényes úton akarom minden holmimat visszakapni, mert az enyémek. (Még) hiszem, hinni akarom, hogy a törvények azért vannak, hogy védelmet és jogot biztosítsanak annak, akit ezektől önkényesen, erőszakkal, jogtalanul megfosztottak.
Dati1
Az nem lehet, hogy ezek a dolgok egy tagbaszakadt roma személyé voltak?
Mert ha igen, mehetne ő az "ismerőseivel és üzletfeleivel" a holmikért.
Sőt, te el is adhatot ezeket, ha 100%-ig biztos vagy benne, hogy tudod bizonyítani ezen holmikra a tulajdonjogodat.
Üdvözlöm, a Tesók behajtócégtől jöttünk azokért a holmikért, amit Dati1 eladott nekünk!
Némi részesedést megér, hogy gyorsan és hirtelen visszakapd a cuccaidat, nem?
A jegyzői titkárságon, mielőtt beadtam volna a Birtokvédelmi Kérvényt, (természetesen úgy, hogy tudtak a bántalmazásról, a testi sértésrő a kapu lakatának lecseréléséről) a következő tájékoztatást kaptam: Adjam be a kérvényt 2 példányban 3.000 Ft illetékbélyeggel. Miután befogadták, kap egy ügyszámot, adhatom be a bizonyítékaimat. Erre hoznak majd egy határozatot, amivel ki kell adnia a bizonyítottan az élettársi kapcsolat előtt már meglévő ingóságaimat. Ha ennek ellenére nem adja ki, végrehajtás következik. Ehhez képest jött a Határozat, - mielőtt bármiféle bizonyítékot beadhattam volna - az elutasításról, ÖNKÉNTES birtokelhagyásra hivatkozva. A visszautasítás indoka az, ami számomra elfogadhatatlan. Nincs vagyonvita, mert fotók tömkelegével tudom bizonyítani, hogy a kiadni kért tárgyak, ingóságok az élettársi közösség előtt a tulajdonomban voltak.
Amiket az életközösség alatt vettetek, az közösnek számít, amit te vittél a kapcsolatba, az mind a tied.
Polgári bíróság előtt kérned kell az élettársi vagyonközösség megszüntetését, és a külön tulajdonod kiadását, azt már most, ideiglenes jelleggel, nem megvárva a per befejezését.
Bizony írnod kell egy listát, mi a külön vagyonod, amit kérsz azonnal kiadni, és mi a közös vagyon, amit természetben kérsz, és hajlandó vagy annak megváltására (itt a kazánra gondolok).
Kezdem érteni a jegyzős dolgot. Azt hitted, hogy kérhetsz birtokvédelmet a tárgyaidra, mert azok a te tulajdonod.
Nos nem. Jelenleg az élettársad birtokában van, a jegyző pedig nem vizsgálhatja a tulajdoni viszonyokat, csak azt, hogy huzamosabb ideje (4 éve) már az élettársad birtokában van, a lakásból te távoztál, így a párod nem követett el az ingóságok vonatkozásában birtoksértést.
Köszönöm, tudom, hogy jó szándékból írtál. Nem a férjem, az élettársam volt. Nem bejegyzett, viszont tartózkodási helyként be voltam (vagyok) jelentve. Az ingatlan a saját tulajdona, én költöztem hozzá 4 évvel ez előtt, és vittem egy 2 szobás vidéki ház teljes berendezését, minden holmimat. Ha, a kazán és a radiátorok közös szerzeménynek számítanának is a többi holmim, bútorom, személyes és vagyontárgyammal mi a helyzet? Az ágyammal, a varrógépemmel, a kerékpárommal, a szekrényeimmel, a kerti hintaágyammal, a 120 literes kukámmal...nem akarom felsorolni, hiszen 3 teljes A4-es oldalt írhatnék végig. Mindenről bizonyítani tudom, hogy réges rég, jóval az összeköltözésünk előtt megvoltak.
Drágám, ameddig együtt éltetek, minden amit magad vásároltál közös szerzeménynek, közös tulajdonnak minősül. Hiába te spóroltad össze a kazán árát és a saját pénzedből vetted meg, attól az még jogilag közösnek számít a férjeddel.
Ha van külön vagyonod, azt meg bizonyítanod kell a bíróság előtt. A kisebb értékű használati dolgok pedig közössé válnak még akkor is, ha azt te hoztad a házasságba.
A sikkasztásod nem kommentálom.
Mindenkiből kihozod az állatot.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02