birtokvédelem


drbjozsef # 2020.02.07. 17:31

skytheman,

Osztatlan közös tulajdonnak ez a főszabálya :

Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak mindegyike jogosult az ingatlan használatára és birtoklására, azonban ezt a jogát nem gyakorolhatja a másik tulajdonostárs jogainak sérelmére.

Kell adnia kulcsot. Bemehet, sőt ott is lakhat, elvileg. DE, ha kialakult használati rend - akár a másik tulajdonosnak csak a hallgatólagos beleegyezésével - akkor azt később is be kell tartani.

Mindegy ki a többségi, és ki a kisebbségi tulajdonos. Csak eszmei hányaduk van, ami nem kapcsolódik feltétlenül a használathoz. A lényeg, ki a birtokos. Akár a kisebbségi tulajdonos is lehet a birtokos. Ha csak az egyik tulajdonos birtokolja az ingatlant, akkor önhatalommal a másik nem változtathatja ezt meg. Nem mehet be, nem költözhet be. ILYEN esetben nem kell neki kulcsot adni. De a kizárt tulajdonos felszólíthatja a birtkost, hogy biztosítsa neki is a használat jogát, és ha ezt nem kapja meg, bírósághoz fordulhat.

drbjozsef # 2020.02.07. 17:51

skytheman,

Olvasd el ezt :

https://drujvary.hu/…-osszuk-meg/

skytheman # 2020.02.17. 14:51

drbjozsef,

Köszönöm.
Ha Én tulajdonos vagyok és életvitel szerűen lakok az ingatlanon, akkor ha jól értem Én vagyok a birtokos is?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.17. 15:18

Te. És akkor mi van? Mi a konkrét problémád, és mi az igazi kérdésed?

Fricinkó # 2020.03.11. 20:15

Az lenne a kérdésem, hogy ha a szomszédom keritése olyan ritka, hogy azon át tudnak harapdálni a neveletlen uszitott kutyái, van-e jogom az őáltala létesitett keritéshez hozzányúlni, valamivel lefedni legalább olyan magasságban, hogy az acsarkodó kutyái mellett ki lehessen menni a saját kutyámmal.

A szomszédom ugyanis megtiltotta, hogy bárki hozzányúljon az ő keritéséhez, még a mellé telepitett sövényemet is kigyomirtózta.

Igy viszont nem lehet kutyával kimenni a házból, mert a két kapu szükös helyen egymás mellett van, a kutyáit pedig mindig leuszitja.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.11. 20:23

Az nem jó, ha őt kötelezik, hogy alakítsa át megfelelően a kerítést?

anna1234 # 2020.05.10. 05:29

Üdvözlöm!
Nemrég költöztünk be egy új építésű társasházba. A házhoz közös kertterület is tartozik. Azt tervezik hogy kiülőt és grillezőt szeretnének a közös kertbe. Jelenleg olyan helyre raknák ami nagyon közel van az én erkélyemhez, nappali-konyha ablakhoz. Félek hogy folyton azt fogom hallgatni hogy itt beszelgetnek alattam, illetve ha grilleznek bejön a füst. pár méterre lenne. Joga van e a társasháznak többségi szavazattal hogy oda rakják ezt a kiülős grillezős részt ahová akarják? Összesen 3 lakást érint a 30-bol igy nem sok lakót fog értékelni ha oda raknák. Amikor megvásároltam a lakást nem volt ide tervezve alám semmi csak kert és most aggódom emiatt.

drbjozsef # 2020.05.10. 07:42

anna1234,

A társasház közgyűlésének joga a kert használatának szabályait meghatározni. Kérheted, hogy ne oda tegyék. Kérheted, hogy legyenek benne szabályok, legalább általánosan (ne zavarja a többi lakót se az égéstermék, se a szagok, se a zaj). Kérhetsz bármit.

Ha mégis megszavazza többség, és úgy érzed, hogy sérti a jogos érdekeidet a határozat, 60 napon belül bíróságon megtámadhatod.

És ha valóban zavarnak az ingatlanod használatában, akár mert bemegy a füst, akár mert zajonganak, akkor kérhetsz birtokvédelmet a helyi jegyzőtől.

R.Andi # 2020.06.21. 11:49

Üdvözlöm!
Nem rég költöztünk Vácdukára, a ház még építés alatt van, félkész állapotban. Sajnos a telek adottságai miatt esőzésekkor a környező utcák, telkek összes csapadékvize hozzánk folyik be. Az utcán semmilyen árok nincs kiépítve. Kértem az Önkormányzatot hónapokkal ezelőtt, hogy tegyenek valamit a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatban, de nem történt semmi. Az elmúlt időszakban több egymást követő eső után napokig szivárog be a félkész házba a víz. Kívülről szigetelve van, de félig a föld alatt is, mivel nagyon lejtős a telek. A föld teljesen át van ázva, nem tudja elnyelni a vizet és a nagy víznyomás miatt folyamatos a szivárgás. Közvetlenül eső után pedig szinte önlik be a falakon átnyomuló víz. A ház két oldalán patakszerűen hömpölyög le a több utcányi víz.
Próbáltam utána nézni a helyi építési rendeletben, illetve az Önkormányzati Törvényben, hogy kinek a feladata lenne a közúti csapadékvíz elvezetés, de sajnos nem találtam a kérdésemre a választ.

Abban kérek segítséget, hogy hol van egyértelműen szabályozva, hogy az utcán elfolyó csapadékvíz elvezetéséről kinek kell gondoskodnia, nekem, mint telektulajdonosnak, vagy az Önkormányzatnak, mint a közút fenntartójának? A helyi építési rendeletben sajnos ez nincs benne. Amennyiben az Önkormányzatnak a kötelessége a a csapadékvíz elvezetéséről gondoskodni, kérhető-e kártérítés az Önkormányzattól?
Válaszát előre is köszönöm!

alfateam # 2020.06.21. 12:03

Csapadékvíz elvezetés
Csapadékvíz elvezetés szabályai, tövényi előírásai 2020-ban
A csapadékvíz elvezetést nem helyi rendeletekkel szabályozzák, hanem az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet (OTÉK). Az OTÉK előírásainak alkalmazása kötelező jellegű. Az OTÉK 47. § (8) bekezdése kötelező jelleggel előírja, hogy a telek, terület csapadékvíz elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen, az építményekben, továbbá a szomszédos telken és építményekben, valamint a közterületen kárt (áztatást, kimosást, korróziót stb.) ne okozzon és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza. A csapadékvíz elvezetésének (esővíz elvezetésének) részletes szabályait az OTÉK 47. §-a foglalja magában. Telekről csapadékvizet (esővizet) a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Amennyiben jogi kérdése merülne fel a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatban, érdemes olvasni a jogi fórumokat, ahol feltehetjük ezzel kapcsolatos kérdéseinket is.

alfateam # 2020.06.21. 13:02

és ide van elrejtve a rád vonatkozó rendelet:
http://vacduka.hu/…zerkezet.pdf

Zoltanuss # 2020.07.08. 17:13

Üdvözlet a Szakértőknek és az érdeklődőknek !

Van egy ismerős aki kifogott egy nem fizető bérlőt.
Nyomás gyakorlásként tehet e olyant , hogy a cirkót karban tartás címén működés képtelenné teteti... szerelővel.
Ezek a bérlők általában nem tudják, hogy mi egy birtokvédelem útja, vagy ha kérnek is kizártnak véljük, hogy azonnali büntetést rónak el egy nem működő cirkóért.
Egyébként is a bérlőnek már lejárt a szerződése, nem fizet, akkor mi lapon indikál magának birtokvédelmi jogalapot :
? A következő már erősebb. Van egy stabil ajtó, rajta 3 zár. nem fizetés esetén péntek d.u amikor nincsenek otthon bezárni a pót zárat, majd 3 -4 óra múlva kinyítni.
péntek este hová megy ? Úgy vélik bizonyos potyázók, hogy a hatóság, a rendőrők azonnal ugranak a kérésükre ?
Igaz ez, valós az ilyen gondolkodás ?
Tehát az ilyen birtokvédelmi esetek valósak vagy csak egyesek úgy vélik ?,
kösz előre is.

alfateam # 2020.07.08. 17:50

Szemétkedéshez kérsz segítséget, várj egy kicsit, meglátod lesz bőven!

drbjozsef # 2020.07.08. 18:38

A bérbeadónak kötelessége a bérlet tartama alatt az ingatlan folyamatos rendeltetésszerű használatának biztosítsa.

A bérlőnek kötelessége a szerződés szerint időre, pontosan megfizetni a bérleti díjat.

A fenti kettőnek közvetlenül a világon nincsen köze egymáshoz, egymástól függetlenül is kötelező.

De ha az egyik hibázik, jó, ha a másik problémája esetén kussol az előbbi is.

Szóval sok mindent nem lehet jogilag, de hát megeshet hogy úgy alakul.

Zoltanuss # 2020.07.08. 20:02

Hogy úgy mondjam a nyomás gyakorlás az majd mindig szemétkedés.
Legalább is a részéről aki elszenvedi !

Közben telefonált az ismerős, hogy a probléma megoldódott !
Lakonikusan úgy fogalmazott, hogy eltakarodott a már nem is bérlő.

estamas # 2020.08.08. 18:28

Tisztelt Szakértők,

A Jegyző határozatának megváltoztatása iránti keresetlevélen (P26 nyomtatvány) mi a pertárgyérték?
A kitöltési útmutatót elolvastam, de nem tudom, hogy amikor birtokháborító magatartástól való eltiltásról van szó, akkor ez hogyan határozható meg? Köszönöm.

gerbera317 # 2020.08.08. 20:35

Én nulla forintot írnék be. Ha nem engedi, akkor meg 1 forintot.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.09. 08:31

Van olyan, hogy "nem határozható meg". De ez nem azt jelenti, hogy ingyen van, hanem azt, hogy a fiktív pertárgyérték (350K) 6%-a, tehát 21K az illeték.

estamas # 2020.08.09. 09:56

A NAV kitöltővel készíthető nyomtatványon nincs "nem határozható meg" opció. Csak konkrét összeg beírására van lehetőség, a 0.-Ft-ot sem fogadja el. Beírtam 1.-Ft-ot, azt elfogadta, viszont így nem tudom, hogy mennyi lesz az illeték. Ha ez olyan mértékű, mint mondjuk a birtokvédelmi kérelem 3e forintos illetéke, akkor rendben, de ennél többet - főleg sokszorosát - nem áll szándékomban kifizetni, inkább hagyom az egészet. Gondolom a keresetlevél beküldése után fog a Bíróság hiánypótoltatni és az általa kiszabott illeték lerovására felhívni, amit ha nem teszek meg határidőben, úgyis tárgytalanná válik a per.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.09. 10:45

Jó, akkor "nem állapítható meg". Tényleg akkor különbség, hogy emiatt nem találod?

estamas # 2020.08.09. 11:19

Akkor leírom érthetőbben. A NAV SZSZMPH_birtokbaveteli_P26 elnevezésű (nem tudom miért éppen ez a neve birtokvédelmi ügyben) nyomtatványának 1. oldal 2.4 pontjában (pertárgyérték) CSAK összeget lehet beírni, nincs más opció. Mindegy, hogy "nem határozható meg" vagy "nem állapítható meg", vagy akármi más szövegről beszélünk, ugyanis nincs szövegkiválasztási, vagy beírási lehetőség.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.09. 11:38

Most komolyan azt hiszed, hogy nem láttam még P26-ost, meg úgy egyáltalán ÁNYK-s OBH nyomtatványt?! Már akkor használtam az elektronikus kapcsolattartást, amikor még nem is volt kötelező.

Jelölőnégyzet van a "Nem állapítható meg" szöveg után. Ha azt beixeled - láss csodát - nem fogja hibának tekinteni, hogy a pertárgyértékhez nem írsz semmit.

estamas # 2020.08.09. 19:50

Komolyan azt hiszed, hogy nem tudok olvasni?
De rájöttem, hogy nem ugyanarról a nyomtatványról beszélünk. Más oldalról is letöltöttem és feltelepítettem másik P26-ost, ahol valóban van a jelölőnégyzet és a szöveg. Viszont annak OBHGEPI_P26 a neve és az első oldal 1.5 pontjában van a pertárgyérték. Érdekes azonban, hogy amikor az általam látott nyomtatvány adatait megjelöltem, akkor ez nem tűnt fel számodra, ha ennyire kened-vágod az elektronikus űrlapokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.10. 05:52

:D Persze, kétféle P26-os, más oldalakról.

No, nem baj. Máskor bírósági nyomtatványt csak az OBH-tól tölts le.

Forma1 # 2020.10.03. 04:43

Tisztelt Szakértők!
A felső szomszédom az emeleti körfolyosóról egyre gyakrabban a nyakamba vizelteti a kutyájat, a korlátomról pattog szét a kutyavizelet mindenre, az ajtómat,kilincsemet, a kövezetet nem győzöm fertőtleníteni.
Ha birtokvédelmi eljárást kezdeményezek, hogyan tudom ezt bizonyítani?
Üdvözlettel
a.