Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


birtokvédelem

Forma1 # e-mail 2020.10.04. 00:57

Köszönöm szépen a válaszokat, hasznosak voltak.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.03. 13:04

Inkább közegészségügyi, állattartási probléma ez, mint birtokvédelmi. Jelentsd be! (De valami bizonyíték tényleg nem ártana.)

www.kbs-ugyved.hu

Forma1 # e-mail 2020.10.03. 12:44

Arra kernem a birtokvedelmet,hogy a folyoso korlatjan az ajtom elott csapodik be fentrol a kutyavizelet es csapodik ra az ajtomra,kilincsemre, ruhazatomra,nem gyozok fertotleniteni. Vagy erre jobb,ha nem kerek birtokvedelmet? Nem merek kijonni a lakasbol,hatha levizel a kutya,mar ott tartok lassan!

Forma1 # e-mail 2020.10.03. 12:42

Valoban nem a birtokom a korfolyoso. De akkor mire megyek a videoval?ket tanuval? Amugy mit kellene felvennem? Ahogy epp vizel? Vagy azt ,hogy kint szaladgal a folyoson? A kozos kepviselo epp egy hete szolt neki,az alberlonek es a lakastulajdonosnak is,azert kulonosen idegesito.

drbjozsef #   2020.10.03. 09:03

Ha birtokvédelmi eljárást kezdeményezek, hogyan tudom ezt bizonyítani?

Te a körfolyosón laksz? Mert az nem a te birtokod.

Egyébként vedd fel videóra. Többször. Vagy állíts alá magad mellé még két tanút.

Ha ez tényleg a körfolyosó, akkor én első körben a ház közös képviselőjénél érdeklődnék a házirenddel kapcsolatosan.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Forma1 # e-mail 2020.10.03. 06:43

Tisztelt Szakértők!
A felső szomszédom az emeleti körfolyosóról egyre gyakrabban a nyakamba vizelteti a kutyájat, a korlátomról pattog szét a kutyavizelet mindenre, az ajtómat,kilincsemet, a kövezetet nem győzöm fertőtleníteni.
Ha birtokvédelmi eljárást kezdeményezek, hogyan tudom ezt bizonyítani?
Üdvözlettel
a.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.10. 07:52

:D Persze, kétféle P26-os, más oldalakról.

No, nem baj. Máskor bírósági nyomtatványt csak az OBH-tól tölts le.

www.kbs-ugyved.hu

estamas # e-mail 2020.08.09. 21:50

Komolyan azt hiszed, hogy nem tudok olvasni?
De rájöttem, hogy nem ugyanarról a nyomtatványról beszélünk. Más oldalról is letöltöttem és feltelepítettem másik P26-ost, ahol valóban van a jelölőnégyzet és a szöveg. Viszont annak OBHGEPI_P26 a neve és az első oldal 1.5 pontjában van a pertárgyérték. Érdekes azonban, hogy amikor az általam látott nyomtatvány adatait megjelöltem, akkor ez nem tűnt fel számodra, ha ennyire kened-vágod az elektronikus űrlapokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.09. 13:38

Most komolyan azt hiszed, hogy nem láttam még P26-ost, meg úgy egyáltalán ÁNYK-s OBH nyomtatványt?! Már akkor használtam az elektronikus kapcsolattartást, amikor még nem is volt kötelező.

Jelölőnégyzet van a "Nem állapítható meg" szöveg után. Ha azt beixeled - láss csodát - nem fogja hibának tekinteni, hogy a pertárgyértékhez nem írsz semmit.

www.kbs-ugyved.hu

estamas # e-mail 2020.08.09. 13:19

Akkor leírom érthetőbben. A NAV SZSZMPH_birtokbaveteli_P26 elnevezésű (nem tudom miért éppen ez a neve birtokvédelmi ügyben) nyomtatványának 1. oldal 2.4 pontjában (pertárgyérték) CSAK összeget lehet beírni, nincs más opció. Mindegy, hogy "nem határozható meg" vagy "nem állapítható meg", vagy akármi más szövegről beszélünk, ugyanis nincs szövegkiválasztási, vagy beírási lehetőség.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.09. 12:45

Jó, akkor "nem állapítható meg". Tényleg akkor különbség, hogy emiatt nem találod?

www.kbs-ugyved.hu

estamas # e-mail 2020.08.09. 11:56

A NAV kitöltővel készíthető nyomtatványon nincs "nem határozható meg" opció. Csak konkrét összeg beírására van lehetőség, a 0.-Ft-ot sem fogadja el. Beírtam 1.-Ft-ot, azt elfogadta, viszont így nem tudom, hogy mennyi lesz az illeték. Ha ez olyan mértékű, mint mondjuk a birtokvédelmi kérelem 3e forintos illetéke, akkor rendben, de ennél többet - főleg sokszorosát - nem áll szándékomban kifizetni, inkább hagyom az egészet. Gondolom a keresetlevél beküldése után fog a Bíróság hiánypótoltatni és az általa kiszabott illeték lerovására felhívni, amit ha nem teszek meg határidőben, úgyis tárgytalanná válik a per.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.09. 10:31

Van olyan, hogy "nem határozható meg". De ez nem azt jelenti, hogy ingyen van, hanem azt, hogy a fiktív pertárgyérték (350K) 6%-a, tehát 21K az illeték.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2020.08.08. 22:35

Én nulla forintot írnék be. Ha nem engedi, akkor meg 1 forintot.

estamas # e-mail 2020.08.08. 20:28

Tisztelt Szakértők,

A Jegyző határozatának megváltoztatása iránti keresetlevélen (P26 nyomtatvány) mi a pertárgyérték?
A kitöltési útmutatót elolvastam, de nem tudom, hogy amikor birtokháborító magatartástól való eltiltásról van szó, akkor ez hogyan határozható meg? Köszönöm.

Zoltanuss # e-mail 2020.07.08. 22:02

Hogy úgy mondjam a nyomás gyakorlás az majd mindig szemétkedés.
Legalább is a részéről aki elszenvedi !

Közben telefonált az ismerős, hogy a probléma megoldódott !
Lakonikusan úgy fogalmazott, hogy eltakarodott a már nem is bérlő.

drbjozsef #   2020.07.08. 20:38

A bérbeadónak kötelessége a bérlet tartama alatt az ingatlan folyamatos rendeltetésszerű használatának biztosítsa.

A bérlőnek kötelessége a szerződés szerint időre, pontosan megfizetni a bérleti díjat.

A fenti kettőnek közvetlenül a világon nincsen köze egymáshoz, egymástól függetlenül is kötelező.

De ha az egyik hibázik, jó, ha a másik problémája esetén kussol az előbbi is.

Szóval sok mindent nem lehet jogilag, de hát megeshet hogy úgy alakul.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

alfateam # e-mail 2020.07.08. 19:50

Szemétkedéshez kérsz segítséget, várj egy kicsit, meglátod lesz bőven!

Zoltanuss # e-mail 2020.07.08. 19:13

Üdvözlet a Szakértőknek és az érdeklődőknek !

Van egy ismerős aki kifogott egy nem fizető bérlőt.
Nyomás gyakorlásként tehet e olyant , hogy a cirkót karban tartás címén működés képtelenné teteti... szerelővel.
Ezek a bérlők általában nem tudják, hogy mi egy birtokvédelem útja, vagy ha kérnek is kizártnak véljük, hogy azonnali büntetést rónak el egy nem működő cirkóért.
Egyébként is a bérlőnek már lejárt a szerződése, nem fizet, akkor mi lapon indikál magának birtokvédelmi jogalapot :
? A következő már erősebb. Van egy stabil ajtó, rajta 3 zár. nem fizetés esetén péntek d.u amikor nincsenek otthon bezárni a pót zárat, majd 3 -4 óra múlva kinyítni.
péntek este hová megy ? Úgy vélik bizonyos potyázók, hogy a hatóság, a rendőrők azonnal ugranak a kérésükre ?
Igaz ez, valós az ilyen gondolkodás ?
Tehát az ilyen birtokvédelmi esetek valósak vagy csak egyesek úgy vélik ?,
kösz előre is.

alfateam # e-mail 2020.06.21. 15:02

és ide van elrejtve a rád vonatkozó rendelet:
http://vacduka.hu/…zerkezet.pdf

alfateam # e-mail 2020.06.21. 14:03

Csapadékvíz elvezetés
Csapadékvíz elvezetés szabályai, tövényi előírásai 2020-ban
A csapadékvíz elvezetést nem helyi rendeletekkel szabályozzák, hanem az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet (OTÉK). Az OTÉK előírásainak alkalmazása kötelező jellegű. Az OTÉK 47. § (8) bekezdése kötelező jelleggel előírja, hogy a telek, terület csapadékvíz elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen, az építményekben, továbbá a szomszédos telken és építményekben, valamint a közterületen kárt (áztatást, kimosást, korróziót stb.) ne okozzon és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza. A csapadékvíz elvezetésének (esővíz elvezetésének) részletes szabályait az OTÉK 47. §-a foglalja magában. Telekről csapadékvizet (esővizet) a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Amennyiben jogi kérdése merülne fel a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatban, érdemes olvasni a jogi fórumokat, ahol feltehetjük ezzel kapcsolatos kérdéseinket is.

R.Andi # e-mail 2020.06.21. 13:49

Üdvözlöm!
Nem rég költöztünk Vácdukára, a ház még építés alatt van, félkész állapotban. Sajnos a telek adottságai miatt esőzésekkor a környező utcák, telkek összes csapadékvize hozzánk folyik be. Az utcán semmilyen árok nincs kiépítve. Kértem az Önkormányzatot hónapokkal ezelőtt, hogy tegyenek valamit a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatban, de nem történt semmi. Az elmúlt időszakban több egymást követő eső után napokig szivárog be a félkész házba a víz. Kívülről szigetelve van, de félig a föld alatt is, mivel nagyon lejtős a telek. A föld teljesen át van ázva, nem tudja elnyelni a vizet és a nagy víznyomás miatt folyamatos a szivárgás. Közvetlenül eső után pedig szinte önlik be a falakon átnyomuló víz. A ház két oldalán patakszerűen hömpölyög le a több utcányi víz.
Próbáltam utána nézni a helyi építési rendeletben, illetve az Önkormányzati Törvényben, hogy kinek a feladata lenne a közúti csapadékvíz elvezetés, de sajnos nem találtam a kérdésemre a választ.

Abban kérek segítséget, hogy hol van egyértelműen szabályozva, hogy az utcán elfolyó csapadékvíz elvezetéséről kinek kell gondoskodnia, nekem, mint telektulajdonosnak, vagy az Önkormányzatnak, mint a közút fenntartójának? A helyi építési rendeletben sajnos ez nincs benne. Amennyiben az Önkormányzatnak a kötelessége a a csapadékvíz elvezetéséről gondoskodni, kérhető-e kártérítés az Önkormányzattól?
Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef #   2020.05.10. 09:42

anna1234,

A társasház közgyűlésének joga a kert használatának szabályait meghatározni. Kérheted, hogy ne oda tegyék. Kérheted, hogy legyenek benne szabályok, legalább általánosan (ne zavarja a többi lakót se az égéstermék, se a szagok, se a zaj). Kérhetsz bármit.

Ha mégis megszavazza többség, és úgy érzed, hogy sérti a jogos érdekeidet a határozat, 60 napon belül bíróságon megtámadhatod.

És ha valóban zavarnak az ingatlanod használatában, akár mert bemegy a füst, akár mert zajonganak, akkor kérhetsz birtokvédelmet a helyi jegyzőtől.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

anna1234 #   2020.05.10. 07:29

Üdvözlöm!
Nemrég költöztünk be egy új építésű társasházba. A házhoz közös kertterület is tartozik. Azt tervezik hogy kiülőt és grillezőt szeretnének a közös kertbe. Jelenleg olyan helyre raknák ami nagyon közel van az én erkélyemhez, nappali-konyha ablakhoz. Félek hogy folyton azt fogom hallgatni hogy itt beszelgetnek alattam, illetve ha grilleznek bejön a füst. pár méterre lenne. Joga van e a társasháznak többségi szavazattal hogy oda rakják ezt a kiülős grillezős részt ahová akarják? Összesen 3 lakást érint a 30-bol igy nem sok lakót fog értékelni ha oda raknák. Amikor megvásároltam a lakást nem volt ide tervezve alám semmi csak kert és most aggódom emiatt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.11. 21:23

Az nem jó, ha őt kötelezik, hogy alakítsa át megfelelően a kerítést?

www.kbs-ugyved.hu