kettős államőpolgárság?


snypp # 2010.03.26. 10:44

Kedves Legistlator, nem bantaskepp irom, de sztem az a hungarikum, amit az apeh muvel. Ha valamilyen dokumentumbol ugy latjak, hogy annak tartalma alapjan ok lennenek a vesztes fel, akkor egyszeruen nem fogadjak el. Rohej, nem tudok mast mondani ra
Kedves Dr.Attika, ha jol ertem az elozo hozzaszolasat, akkor az adotartozas akkor is adotartozas, ha az apeh allaspontjat nem fogadom el es perre visszuk a dolgot? Az en jogi ismereteim (nagyon regen tanultam jogot) szerint - az artatlansag velelmebol kiindulva - addig nincs adotartozasom, amig be nem bizonyitjak, hogy tenyleg nem fizettem be 3.8M adot. Vagy az apehos ugyekben esetleg masok lennenek a vonatkozo jogszabalyok? Egy masik kerdesem is lenne: a magyar hatosagok, hivatalok kotelesek -e elfogadni kulfoldi dokumentumokat igazolaskeppen, es annak a forditasarol kinek kell gondoskodni?
Ha esetleg valami hulyeseget irtam, kerem, hogy javitson ki nyugodtan.
snypp

Dr.Attika # 2010.03.26. 09:43

Nem ötleteket kell várni, hanem hozzáértő jogászt kell megbízni. Egyébként adótartozás két féle módon keletkezhet.

  1. Adóbevallás szerint meg nem fizetett adó.
  2. Határozat alapján meg nem fizetett adó.

A bíróság csak a határozat alapján kivetett adó tárgyában dönthet.

Végrehajtható az adótrtozás az első pont szerint az adófizetési kötelezettség határnapján. A második pont szerinti adótartozás esetén, annak jogerőre emelkedését követően. A közigperben kérhető a végrehajtás felfüggesztése. Amíg e kérdésben nem dönt a bíróság, addig nem foganatosítható a végrehajtás.

Legislator # 2010.03.26. 09:40

Ezt a gondolkodást:-D! Ez olyan igazi hungaricum!


Sunshine after the rain.

snypp # 2010.03.26. 09:13

A fr...ba, ezek szerint nem tudok lemondani addig amig az apeh zargat?
Kozben azon gondolkodtam, hogy az apeh tartozas onnantol fogva ervenyes, hogy az apeh megallapitja, vagy onnantol, hogy a birosag kimondja. Esetleg ha perre megyek az apehhal akkor addig nem is lehet jogeros az adotartozas amig nincs rola birosagi dontes (legalabbis szerintem). Ha valakinek van meg otlete szivesen varom.
snyp

Dr.Attika # 2010.03.25. 21:06

V. Elbocsátás
34. § (1) A magyar állampolgárság kötelékéből elbocsátást (Ápt. 14. és 15. §) kérő beadvány tartalma, aláírása, mellékletei és benyújtása, valamint okiratokkal felszerelése tekintetében a jelen rendelet 20. és 21. §-át, 22. §-ának (1), (3), (4) és (5) bekezdését, 24., 27., 29. és 30. §-át megfelelően alkalmazni kell.
(2) A folyamodó annak igazolására, hogy adóval vagy egyéb köztartozással nincs hátralékban [Ápt. 14. § (1) bek. a) pont], a pénzügyi szabályok szerint illetékes hatóság (adóhivatal) bizonyítványát köteles bemutatni.

600/1949. (I. 23.) BM rendelet
a magyar állampolgárságról szóló 1948. évi LX. törvénycikk hatálybaléptetése és végrehajtása tárgyában

monalisa1 # 2010.03.25. 20:55

snypp

A magam részéről már csak azt hogy a valamikori 3,8 M Ft-os adótartozás mára "feltornászhatta" magát akár a duplájára is a kamat és a járulékos költségek okán.

Dr.Attika # 2010.03.25. 20:48

Az állampolgárságról történő lemondást nem fogadhtja el a Köztársasági Elnök, ha a lemondónak adótartozása van.

monalisa1 # 2010.03.25. 19:34

Adózás, illeték és pénzügyi rovat, ott biztosan felfigyel rá.

monalisa1 # 2010.03.25. 19:32

nandy-nak való kérdés a felvetett adóügyi problémád, ő a hozzáértő itt a fórumon.

Javaslom az állampolgársági izét kihagyva, a lényeget tedd át = írd le a pénzügyi rovatba.

snypp # 2010.03.25. 12:54

Ennel egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Jo ideje elek kulfoldon, osszeszedtem nemi toket es ugy gondoltam, hogy visszakoltozok Mo-ra. Vettem magamnak egy kisebb lakast + egy kocsit kp-re, a meglett volna a m.helyem is. Az apeh ramszallt es megallapitott 3,8M be nem fizetett adot. Nem akartam konfliktust veluk, igy bevittem minden papirt a kulfoldi munkaviszonyaimrol, a fizetesi bizonylataimat, a kulfoldi bankszlakivonatokat, egyszoval minent, ami igazolja a megszerzett tokemet. Persze nem fogadtak el, arra hivatkozva, hogy:
1.a kulfoldi papirokat nem ismerik, es nem tudjak leforditani (az en forditasomat persze nem fogadjak el)
2. ennyi ido alatt 9,5 ev alatt nem lehet osszeszedni annyi penzt meg kufoldrol se, hogy ezt megengedhessem magamnak.
Igy maradt a szerintuk megallapitott 3,8M. En pedig ezt megunva eladtam a lakast es a kocsit (szerencsere nem buktam rajta sokat) visszakoltoztem kulfoldre. Allitolag barmelyik Eu-s orszagban utol tudnak erni, ezert akarok egy ilyen "allampolgarsag-cseret". Igy, mire elerne az ugy odaaig, hogy a lengyel hatosagokon keresztul megtalalnak, addigra talan elevul, sot megigenylem az allampolgarsagot ebben az orszagban is, ahol elek (szandekosan nem irom ki az orszag nevet, nehogy veletlenul valahogy ramtalaljanak-tuom, hogy kicsi ra az esely, de nem lehet eleg ovatos az ember), majd esetleg lemondok a lengyel allampolgarsagrol is, igy meg bonyolultabb lenne megtalalni. Remelem, hogy nem tul zavaros amit irtam.
Ha van valakinek otlete, javaslata, hogyan tudnam egyszerubben megoldani, szivesen varom a hozzaszolasat

pazs # 2010.03.25. 08:10

snypp: az adótartozást nem törlik csak azért, mert már nem leszel magyar állampolgár! az APEH-nek nem csak a magyar állampolgárokra van joghatósága.

Legislator # 2010.03.24. 21:10

Kedves Monalisa!

Tényleg köszönöm, de ezért igazán nem érdemelek dicséretet:-).


Sunshine after the rain.

monalisa1 # 2010.03.24. 20:35

Legislator

A lexikális- és egyéb tudásodat mindig is csodáltam.

Üdv.

monalisa1 # 2010.03.24. 20:32

Úgy is ki tudnád őket kerülni ha az ügyed elévüléséig nem jössz haza.

Ha alkalmasint mégis hazalátogatsz azon rövidebb-hosszabb idő alatt a kutya sem fog veled foglalkozni - főleg ha előre nem vered nagydobra mikor érkezel és hol fogsz megszállni.

snypp # 2010.03.24. 12:53

Tehat annyi a dolog, hogy bemegyek a nagykovetsegre es ott meg is tudom tenni? akkor nem valami hatalmas procedura.
Lisa, nem hobortbol mondok le az allampolgarsagomrol, tudom, hogy nem jar hatranyos kovetkezmenyekkel a kettos allampolgarsag. Jo okom van ra, hogy megtegyem, van egy-ket ugyem a szeretett apeh-hal (mindenfele jogalap nelkul ram akarnak verni tobbmillios adotartozast), igy legalabb ki tudom oket kerulni.

Legislator # 2010.03.23. 18:42

"Nemrég olvastam, hogy a kiterjedt Habsburg család egyik tagja -egy gróf és a családja- a háború okán Portugáliába települt, aztán amint lehetett igényelte ismét a magyar útlevelet – és azóta csak ezt használja miközben járja a világot stb.

Otthon Portugáliában mindmáig magyarul beszélnek – még az unokák is megtanultak, és valamennyien büszkék magyarságukra."

A Habsburg-családnak van egy ún. magyar ága (ez kb. József nádortól indul ki, a Nádori Kriptában fekvő Habsburgok tartoznak ide-ezt bezzeg csesznek tanítani a történelemtanárok, köszönet a maroknyi kivételnek), pl. él Géza von Habsburg is, de Habsburg Ottó is kapott magyar nevelést. Szerintem az állampolgársági hűség a legalapabb dolog (hány határon túli magyar igényelné érzelmi alapon a magyar állampolgárságot, mégsem kaphatja meg), ha két, vagy több állampolgárságom volna, még akkor sem mondanék le a magyarról, ha üldöznének itthon.


Sunshine after the rain.

monalisa1 # 2010.03.23. 18:14

Értem, köszönöm.

Azért láttam indokoltnak válaszolni mert szerintem a kérdezőnek gőze sincs a kettős állampolgárság mikéntjéről - csak jár a szája...

Ha tényleg lemond nem fog hiányozni.

Dr.Attika # 2010.03.23. 17:43

Lisa!
A kérdező nem lelkizést kért, hanem jogi tanácsot. Az más kérés, hogy magára valamit is adó jogász nem ad tanácsot arra vonatkozóan, hogy ki hogyan mondjon le a magyar állampolgárságáról. Neked se kellett volna közvetlenül reagálni.

monalisa1 # 2010.03.23. 17:37

Már miért mondanál le a magyar állampolgárságodról - semmiféle hátrány nem származik a kettős állampolgárságból.

Nemrég olvastam, hogy a kiterjedt Habsburg család egyik tagja -egy gróf és a családja- a háború okán Portugáliába települt, aztán amint lehetett igényelte ismét a magyar útlevelet - és azóta csak ezt használja miközben járja a világot stb.

Otthon Portugáliában mindmáig magyarul beszélnek - még az unokák is megtanultak, és valamennyien büszkék magyarságukra.

Dehát neked kell tudni...

Ha mégis ekként döntesz elég ha a Nagykövetséget felkeresed.

"Lisa"
laikus hozzászóló

snypp # 2010.03.23. 09:25

Tisztelt Jogaszok,
Kulfolon (nem Lengyelorszagban) elo magyar vagyok, nemsokara (hazassag utjan) magyar-lengyel kettos allampolgar leszek. Ezutan szeretnek lemondani a magyar allampolgarsagomrol. Megtehetem-e ezt a kulkepviseleten vagy Magyarorszagra kell utazni ehhez?

Koszonom elore is a valaszokat

zsanka # 2010.03.23. 07:18

Mindenki akinek szüksége lehet rá!
Ezt az oldalt találtam:

http://www.mfa.gov.hu/…katarsak.htm

Angliai ügyek kezeléséhez biztosan jó lesz.
Üdv.: Zsuzsa

Dr.Attika # 2010.03.22. 20:31

A kettős állampolgárságot nem kell kérni, mert az bekövetkezik azáltal, ha valaki több államnak is állampolgára.
Ugye nem gondolja komolyan, hogy itt valaki rendelkezik kellő ismerettel az ír állampolgársági szabályokkal kapcsolatban.

monalisa1 # 2010.03.22. 19:12

Esetleg kérdezd a Nagykövetséget, Konzulátust, vagy keresd valamelyik írországi magyar nyelvü honlapot - szerencsés esetben lesz valaki érdemben válaszoló.

pazs # 2010.03.22. 08:44

Erről ír jogászok tudnának mondani bármit, ne haragudj.

Ingó # 2010.03.22. 08:35

Tud valaki felvilágosítást adni az előző kérdésemre? Mik a feltételei, vagy hány év kinttartózkodás után kérhető Írországban a kettős állampolgárság?