FOTÓZÁS szabályai ?

szabozs1 # 2020.04.14. 07:39

Gerbera, lépj túl rajta, így is már túl sok energiát fektettél bele!
Van akitől kaptam normális választ. ;)
További szép napot!

gerbera317 # 2020.04.13. 20:01

És hogyan kommentálja a fotókat? Elárulja a közönségének, kinek az udvara az, és miért találja azt nyilvánosságra méltónak?

szabozs1 # 2020.04.12. 07:05

Kedves gerbera,köszönöm a kedves szavakat, de erre inkább nem reagálnék!

gerbera317 # 2020.04.12. 06:51

Tiszta udvar, rendes ház. Miért fáj az neked, ha kap egy kis nyilvánosságot, hogy nálad akár a padlóról is lehet enni?

szabozs1 # 2020.04.12. 06:26

Nem a szomszédból, utcáról fényképezget.
Ex, gondolom ennyi elég. :(

Szomorú örökös # 2020.04.12. 05:36

szabozs1

Azért ha nem titok, azt is leírhatnád, hogy miért teszi veled ezt a szomszéd? Csak úgy nem szoktak más udvarát fotózgatni emberek, ennek tuti oka is van.

Szomorú örökös # 2020.04.12. 05:34

szabozs1

ha le is törli a facebook, lehet semmi nem tartja vissza, hogy utána visszategye.

És akkor ismét jelented, majd letörölteted a FB segítségével. Egy idő után akár őt is kicsit pihentethetik - pl. nem posztolhat (bár privát üzenetben akkor is írhat bárkinek). Akkor majd elgondolkodik rajta. Nincs más út! Ha az oldal kezelője rendre eltávolítja - ezzel gyakorlatilag az adatvédelmi kötelezettségét teljesíti is - akkor én úgy tudom, hogy nem nagyon van más - pl. peres - lehetőség.

szabozs1 # 2020.04.12. 05:18

Köszönöm szépen, megtettem, nem tudom mennyi idő múlva intézkednek.
Nem nagyon szeretném a pereskedést, de ha le is törli a facebook, lehet semmi nem tartja vissza, hogy utána visszategye.
Kerestem rá jogszabályt, de nem találtam,elküldeném neki,hátha észhez térne.

Szomorú örökös # 2020.04.12. 04:57

szabozs1

Egy ismerős az utcáról befotózgatott az udvarunkra, majd felrakta a facebookra, hiába kértem, nem távolitja el"

Lehet nem őt kellett volna megkérni, hanem a Facebook felé jelezni és leírni az okát is a bejelentésednek. Ők megvizsgálnak minden bejelentett posztot és utána tájékoztatnak is az eredményéről.

drbjozsef # 2020.04.11. 21:00

Köztesnek esetleg : ne kérd, hanem követeld, írásban, kilátásba helyezve a pert, kártérítést, pénzbüntetést, feljelentést, kiátkozást, és hogy lerajzolod őt és összetéped. Hátha.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.11. 20:35

Kérd a Facebook-tól; ha az se segít, pereld be.

szabozs1 # 2020.04.11. 17:38

Kedves fórum tagok!

Egy ismerős az utcáról befotózgatott az udvarunkra, majd felrakta a facebookra, hiába kértem, nem távolitja el, tudnának segíteni, mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm szépen!

Poruljárt_Attila # 2011.02.26. 06:45

Én fotós suliban úgy tanultam, hogy hiába közterület, akkor is kell az érintett hozzájárulássa (elvileg). Aztán az más kérdés, hogy mi is sokat fotózgattunk nudistrandon is, és a kutyát nem zavarta, de hát mégis ...

balu kapitány # 2011.02.22. 19:33

vasútállomás nem közterület, hanem utasforgalom számára megnyitott magánterület. A fotózáshoz a MÁV Zrt írásos engedélye szükséges....bár állomásokon nem mindig foglalkoznak vele

coolpet # 2011.02.22. 15:29

Sziasztok!

Abban kernek segitseget, hogy milyen jogi lehetosegeim vannak egy varos lefotozasanak.

A kovetkezo a cel:
Egy meg nem nevezett megyeszekhely utcai fotozasa uzleti cellal.
A kepeken fellelheto hazszamokat, autok rendszamait es arcokat kitakarjuk, felismerhetetlensegig elhomalyositjuk.

A kerdesem az lenne, hogy az emberek egesz alakos elhomalyositasa szukseges e a kepeken, vagy eleg az arc?
A kepek eleg nagy felbontasuak lennenek(1100 x 600px), de az utcan setalo emberek csak mellekszereplok, tehat nem rajuk iranyulna a kepek temaja, hanem a varos bemutatasara. A kepeket az interneten publikalnank, es virtualis setaval egybekotve kezelnenk barki szamara elerhetoen. Panasszal elo felhasznalok eseten a megadott kepeket javitanank, illetve eltavolitanank.

Rengeteg cikket olvastam a Google Street View-rol, ez is hasonlo tema lenne. Jogilag hogy tudnank ugy levedeni magunkat, hogy ne legyunk tamadhatoak, mik azok a reszletek, amiket feltetlenul muszaj kitakarni?

Valaszotokat varom, udvozlettel.

kovacsz # 2010.12.05. 09:13

A közterület fogalma

A közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat. Ide tartozik a közterületnek közútként szolgáló része, és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt része is. Közterület az a magánterület is, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

Vagyis igen.

Poloska # 2010.12.04. 20:09

Busz- és vasútállomás közterületnek minősül-e?

kovacsz # 2010.12.04. 19:43

És szerinted úgy fotózzák, hogy pl. a fényképezőgép elé tesznek egy kis fekete csíkocskát? :-)

efi99 # 2010.12.04. 18:58

Szerinted.
Nézd meg pl, amikor közterületen pl baleset van, rendőrt, tűzoltót, bámészkodót, mindenkit kitakarnak.

kovacsz # 2010.12.04. 18:39

Közterületen bárkit és és bármit.

efi99 # 2010.12.04. 16:30

Manapság kb semmit sem lehet már lefotózni, ha azon emberek vannak 50 m-nél közelebb, hátha felismerik.
Szánalmas.

Poloska # 2010.12.04. 16:14

Gyakran fotózunk buszállomásokon, vasútállomásokon tömegközlekedési járműveket, nagy ritkán a jármű vezetője nem egyértelműen, de felismerhető.

1. Elzavarhatnak-e minket a busz- és vasútállomásokról? 2. Felszólíthatnak-e a tevékenység befejezésére, ha nem jelzik sehol a fotózási tilalmat?
  2. A járművezető csak apró részlete a képnek, jellemzően nem felismerhető, ha mégis, akkor se egyértelműen. A járművezetőnek ezzel kapcsolatban vannak-e jogai?
Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.23. 10:57

A kérdésben már benne volt, hogy eredetileg milyen összefüggésben szerepelt a képmás, ezért fogalmaztam így.

_Wasp_ # 2008.06.23. 10:34

Tehát ha a fotó módosítás nélkül került közlésre, az alanya 18 évnél idősebb és a fotó a beleegyezésével készült, korábban ő maga is publikálta, anyagi kára nem keletkezett miatta, akkor nincs értelme a rendőrségi feljelentésnek, csak a polgári peres kártérítés marad?

nem értek egyet Mohos kollégával. (igaz, nem is vagyok penge a témában, szóval örömmel veszem az építő jellegű kritikát) A büntetőeljárás megindításának ugyanis vélhetően ebben az esetben is van értelme.

Nézzük pl. a becsületsértést:

Becsületsértés
180. § (1) Aki a 179. § esetén kívül mással szemben

1. a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben,
  2. nagy nyilvánosság előtt

a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a becsületsértést tettlegesen követi el.

Mohos kolléga: „A büntetőeljárás akkor járhat eredménnyel, ha az eredeti összefüggéstől eltérő, más összefüggésben jelenítették meg ezt a képmást.

Szerintem nagyobb jelentősége van a konkrét esetben annak, hogy ki a kép "címzettje". Tehát pl. az Iwiw-en közzétett kép feltöltése egy képmegosztó oldalra jogellenes, mert más személyek számára válik hozzáférhetővé, mint akiknek szánták.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

horse # 2008.06.23. 10:22

Köszönöm a válaszokat, máris tisztábban látok.

Tehát ha a fotó módosítás nélkül került közlésre, az alanya 18 évnél idősebb és a fotó a beleegyezésével készült, korábban ő maga is publikálta, anyagi kára nem keletkezett miatta, akkor nincs értelme a rendőrségi feljelentésnek, csak a polgári peres kártérítés marad? A becsületsértés milyen feltételek esetén áll meg? Bocs, hogy ugyanazt rágom, de teljesen zöld vagyok a jogban.