FOTÓZÁS szabályai ?

Petyeka # 2007.02.24. 18:39

Üdv!

Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy a barátnőmet lefotózta
egy amatőr fotós tavaly. Ezeket a fényképeket feltette az internetre,
egy amatőr fotós oldalra, a barátnőm tudtával. Ezeket a képeket mára
már nem szeretné, hogy fent legyenek a honlapon és semilyen más
formában sem fordulna elő az illető tulajdonában. Az illetőt kértük,
hogy szedje le a fotókat, de nem hajlandó. Ezzel kapcsolatban
szeretném a véleményeteket kérni, hogy támadható-e a fotós jogilag. Ha
igen, milyen esélyekkel indulhatnánk az ügyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.24. 16:13

Feljelent? Eddig bűncselekményről nem beszéltünk. Akinek nem tetszik, hogy lefotóztad, az polgári pert indíthat a személyiségi jogai megsértése miatt.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.02.24. 16:02

huha, köszi amit írtál, de figyelj ha erre nincs egy adott konkrét jogszabály, hanem sok között kell lavírozgatni és "egymással konkurrálló alapjogokról", ezek ütközéséről kell beszélnünk, akkor ha mégis valaki feljelent, akkor ezt mi alapján teszi meg? Mire hivatkozik? Mi lesz a gyanúsítás tárgya ? Szóval tényleg köszi, de marad a nagy homály, írtam a lent megadott mailra, remélem elküldi nekem is akkor az illető a jogszabályokat.
Üdv
Krisztian

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.24. 15:47

Azért az egészséges jogérzék szerencsére a legtöbb esetben kellően eligazít. A vázolt helyzetben valószínűleg nem ütközik jogszabályba a fényképezés (képfelvétel készítése). A felhasználásban már megint nem vagyok biztos, mert az ismét csak más kérdés.
A képfelvétel készítése leggyakrabban a személyiségi jogokat sértheti. Nagyon leegyszerűsítve akkor jogellenes, ha oly módon hatol be az ábrázolt személy magánszférájába, amihez már annak a hozzájárulása kellene. Pl. egy távoli utcaképen való megörökítés biztosan nem jogsértő, egy kétcentire az arcba tolt kamerával készített kép meg biztosan az. A kettő közt meg ott vannak a vitathattó határesetek.
Irodalmat ne konkrétan a fényképezésről keress, hanem az egymással konkuráló alapjogokról, illetve az ilyen ütközések megítéléséről.

Traffic # 2007.02.24. 15:14

T. balageboy!

ksstomi@vipmail.hu

Hozzászólásainak bal felső sarkában van egy "e-mail" jelzés. Ha oda rákattintasz, tudsz neki írni levelet és biztosan neked is elküldi az anyagot.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.02.24. 10:56

ja és azt írod, hogy a témához van bőséges zsakirodalom.... akkor ezek közül elárulsz párat, hogy mégis hol keresgéljek, mrt ha kell akkor bemegyek a könyvtárba, ott megvan a DVD jogtár, és rászánok egy napot, előkeresek mindent, csak így teljesen ismeretlenül az egészet elég nehéz nekikezdeni, hiszen azt se tudom mit meg hol keressek ...
Köszi
Krisztán

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.02.24. 10:54

Megvallom őszintén, hogy nagyon köszi a segíteni akarást, de nem sok mindent értek abból amit leírtál, de ha jól értelmezem, akkor azért nem akar senki erre válaszolni, mert nincs egy kézzel fogható jogszabály, ami ezt szabályozná ?
Azt mondod, mindig az ügy össze körülményét figyelembe véve kell megnézni, na jó akkor mondok egy példát:
Országúton (tehát közterületen) állok a sorban a kocsimmal, már elég szép kis sor volt előttem mert kiderült valami baleset miatt lezárták az utat, és kb 2 órát állt a forgalom. Na én ezidő alatt fogtam magam, és mivel a gép mindig nálam van, el se megyek nélküle sehova, ott ugye mindenki sétálgatott az úton le-föl, de egy nagyon szép erdős rész volt, tehát természetileg gyönyörű és aelkezdtem fényképezni. Na erre meg többen is odajöttek, hogy ne fényképezgessek, mert akkor benne lesz az ő autójuk is esetleg meg stb ..Oké, én ezt értem, de ha közterületen vagyunk, akkor szerintem nyugodtan benne lehet az ő autójuk akár rendszámmal is , nem ? Ha nem így lenne akkor perek sorozata indulhatna minden nap, mert mondjuk akár csak a híradóban leadnak olyan felváételeket, hogy az utcán valakit meginterjúvolnak, és közben meg mögötte megy a forgalom, és teljesen termésszetes módon, rendszám, minden egyéb látszik, és mégis leadják a tv-ben. Hát nem hiszem, hopgy azalatt a kétperces riport alatt minden autóst (mondjuk 300-a megállítottak volna, hogy adja írásos beleegyezését a fotózásba illetve videofelvételbe ...
Na és akkor nálam még ilyen fel se merülhet mert a természetet fényképeztem, kizárólag a saját célomra, tehát ilyen elő se jöhet abszolút, hogy én azopkat valahol megjelentetem. Szóval akkor ebbena konkrét példában most miot mondanál? Látszik a rendszám stb ...de hát akkor is közterület, és csakis a saját célomra fényképeztem.
Megosztod velem a gondolataidat ? Megköszönném !
Krisztian

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.24. 07:30

A második sorban helyesen: " az Alkotmány felsorolása". HÜlye laptop!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.24. 07:29

Ha CD, akkor régi volt. :)
Egy ideje már dvd-t használnak.

Nem véletlen, hogy senki nem küld neked konkrét jogszabályi helyet, pláne nem két perc alatt. Van ugyanis az ényképekfelsolrolása az alapvető jogokról. Köztük van az önkofejezés, az alkotás szabadsága is - ebbe nyilván beletartozik a fényképkészítés is. Ám ez a jog nem feltétlen, törvényben, más jog védelmében korlátozható. Ilyenek például a személyiségi jogok. De ezekről sincs, nem is lehet kauzisztikus szabályozás; a Ptk. generálklauzulája szerint a jog védi a személyek jogát. Még egy kis példálódzó felsorolás, és azzzal annyi. Hogy a konkrét esetben mi a helyzet, azt mindig csak az adott eset összes körülményeit mérlegelve lehet eldönteni - segítséget a téme igen bőséges szakirodlama adhat.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.02.23. 23:41

JUJ, lányok-fiúk, ez engem is nagyon izgatna !! Lenne esetleg egy ügyvéd, aki megadja a vonatkozó jogszabály(oka)t ?? Ügyvédnek ez kb 2 perc, de nekem a CD-jogtáram sincs már meg pedig valahol volt, és akkor én is kikeresném és megosztanám veletek, de sajna nem tudom, hol van az a CD, pedig nem is volt régi, szóval feltehetően ami ott van, azok hatályok jogszabályok ...
Köszi előre is a segítőkészséget valakitől !
Krisztian

balageboy # 2007.02.23. 22:10

Köszi, hogy próbáltok segíteni, megpróbálom megkeresni, csak itt egyelőre se Fotoriportert se ksstomit nem találok ...
És nagyon izgatna a dolog, mondhatni egyre jobban, mert éppen ma is volt egy összetűzésem, total közterületen fotóztam, és a rendőr meg odajött hozzám, hogy töröljem ki azonnal a képeket és menjek el a helyszínről... mi van itt ? mi az hogy menjek el a helyszínről, ha az közterület ? Ls mi az, hogy ő felszólít, hogy töröljem ki aképeket, persze jó fotós létemre todok trükközni, úgyhogy ő úgy látta, kitöröltem, de valójában megvannak, mert elég profi gép és mindent két helyre is lement ...
Most nem is maga ez a konkrét eset hanem egyáltalában felháborít az, hogy mégis hol vannak az embernek a jogai ?? Szerintem azért nem tetszett neki a fotózás egyébként mert nem tudta mi van rajta lés mi nincs, és ők pedig persze szolgálati időben a jó isten tudja mit csináltak, és ezért volt érdekük, hogy nehogy nyoma maradjon ... de nem jött be :)

Na most akkor ezek után ha valaki tudna nekem tanácsot adni olyan ügyben, hogy kihez érdemes fordulnom panasz-ügyben? A főkapitányhoz De itt meg túl nagy az összefonódás és eltusolják, akkor kapásból a Központi Ügyészséi Nyomozó Hivatalhoz ? Mert sajnos nem látszik a képen a rendőr autó rendszáma, illetve még próbáélkozom, hogy valahogy látható legyen, de egyértelműen beazonosítható, hogy ki volt az, mert a konkrét helyszínt meg tudom nevezni, a fényképezőgép meg alapból rányomja a pontos dátumot, időt ....
Ötlete van valakinek ? Ha megyén belül marad, akkor azt eltusolják, ilyenben már volt részem, szóval ha valakinek van ötlete, kérem írja meg. Köszi előre is.

UNiqM # 2007.02.23. 21:08

balageboy: úgy emlékszem, hogy ksstomi volt.

Traffic # 2007.02.23. 20:20

Fotoriporter tud ebben segíteni, én sajna nem tudom.

balageboy # 2007.02.23. 19:45

Oké Traffic, köszi, na de melyik ügyvéd volt az ? tudod itt a fórumon milyen néven van ??
köszi

Traffic # 2007.02.23. 15:01

Fotoriporter megkapta a teljes anyagot a fotózási lehetőségekről egy segítőkész ügyvédtől. Bizonyára neked is tud segíteni...

balageboy # 2007.02.23. 14:14

Na korábban volt ez itt már téma, de aztán eltűnt, és igazán érdemben nem is szólt hozzá senki...
Én viszont egy fotomániás vagyok, és ha akad egy olyan jogász aki felvilágosítana a fényképezési lehetőségekkel kapcsolatban, akkor előre is nagyon megköszönném. Én csak annyit és úgy tudom, hogy közterületen bármit nyugodtan, akár beazonosíthatóan is (pl. rendszám), hiszen közterület, de sajnos itt véget ért a tudományom :D más persze nem nagyon merül fel, mert nem kezdek én ezekkel a képekkel semmit, csak szeretném tudni, hogy jól tudom-e amit tudok, és hogy milyen jogszabály vonatkozik erre. Köszi.
Balázs