Gerbera, lépj túl rajta, így is már túl sok energiát fektettél bele!
Van akitől kaptam normális választ. ;)
További szép napot!
FOTÓZÁS szabályai ?
És hogyan kommentálja a fotókat? Elárulja a közönségének, kinek az udvara az, és miért találja azt nyilvánosságra méltónak?
Kedves gerbera,köszönöm a kedves szavakat, de erre inkább nem reagálnék!
Tiszta udvar, rendes ház. Miért fáj az neked, ha kap egy kis nyilvánosságot, hogy nálad akár a padlóról is lehet enni?
Nem a szomszédból, utcáról fényképezget.
Ex, gondolom ennyi elég. :(
szabozs1
Azért ha nem titok, azt is leírhatnád, hogy miért teszi veled ezt a szomszéd? Csak úgy nem szoktak más udvarát fotózgatni emberek, ennek tuti oka is van.
szabozs1
„ha le is törli a facebook, lehet semmi nem tartja vissza, hogy utána visszategye.”
És akkor ismét jelented, majd letörölteted a FB segítségével. Egy idő után akár őt is kicsit pihentethetik - pl. nem posztolhat (bár privát üzenetben akkor is írhat bárkinek). Akkor majd elgondolkodik rajta. Nincs más út! Ha az oldal kezelője rendre eltávolítja - ezzel gyakorlatilag az adatvédelmi kötelezettségét teljesíti is - akkor én úgy tudom, hogy nem nagyon van más - pl. peres - lehetőség.
Köszönöm szépen, megtettem, nem tudom mennyi idő múlva intézkednek.
Nem nagyon szeretném a pereskedést, de ha le is törli a facebook, lehet semmi nem tartja vissza, hogy utána visszategye.
Kerestem rá jogszabályt, de nem találtam,elküldeném neki,hátha észhez térne.
szabozs1
Egy ismerős az utcáról befotózgatott az udvarunkra, majd felrakta a facebookra, hiába kértem, nem távolitja el"
Lehet nem őt kellett volna megkérni, hanem a Facebook felé jelezni és leírni az okát is a bejelentésednek. Ők megvizsgálnak minden bejelentett posztot és utána tájékoztatnak is az eredményéről.
Köztesnek esetleg : ne kérd, hanem követeld, írásban, kilátásba helyezve a pert, kártérítést, pénzbüntetést, feljelentést, kiátkozást, és hogy lerajzolod őt és összetéped. Hátha.
Kérd a Facebook-tól; ha az se segít, pereld be.
Kedves fórum tagok!
Egy ismerős az utcáról befotózgatott az udvarunkra, majd felrakta a facebookra, hiába kértem, nem távolitja el, tudnának segíteni, mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm szépen!
Én fotós suliban úgy tanultam, hogy hiába közterület, akkor is kell az érintett hozzájárulássa (elvileg). Aztán az más kérdés, hogy mi is sokat fotózgattunk nudistrandon is, és a kutyát nem zavarta, de hát mégis ...
vasútállomás nem közterület, hanem utasforgalom számára megnyitott magánterület. A fotózáshoz a MÁV Zrt írásos engedélye szükséges....bár állomásokon nem mindig foglalkoznak vele
Sziasztok!
Abban kernek segitseget, hogy milyen jogi lehetosegeim vannak egy varos lefotozasanak.
A kovetkezo a cel:
Egy meg nem nevezett megyeszekhely utcai fotozasa uzleti cellal.
A kepeken fellelheto hazszamokat, autok rendszamait es arcokat kitakarjuk, felismerhetetlensegig elhomalyositjuk.
A kerdesem az lenne, hogy az emberek egesz alakos elhomalyositasa szukseges e a kepeken, vagy eleg az arc?
A kepek eleg nagy felbontasuak lennenek(1100 x 600px), de az utcan setalo emberek csak mellekszereplok, tehat nem rajuk iranyulna a kepek temaja, hanem a varos bemutatasara. A kepeket az interneten publikalnank, es virtualis setaval egybekotve kezelnenk barki szamara elerhetoen. Panasszal elo felhasznalok eseten a megadott kepeket javitanank, illetve eltavolitanank.
Rengeteg cikket olvastam a Google Street View-rol, ez is hasonlo tema lenne. Jogilag hogy tudnank ugy levedeni magunkat, hogy ne legyunk tamadhatoak, mik azok a reszletek, amiket feltetlenul muszaj kitakarni?
Valaszotokat varom, udvozlettel.
A közterület fogalma
A közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat. Ide tartozik a közterületnek közútként szolgáló része, és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt része is. Közterület az a magánterület is, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.
Vagyis igen.
Busz- és vasútállomás közterületnek minősül-e?
És szerinted úgy fotózzák, hogy pl. a fényképezőgép elé tesznek egy kis fekete csíkocskát? :-)
Szerinted.
Nézd meg pl, amikor közterületen pl baleset van, rendőrt, tűzoltót, bámészkodót, mindenkit kitakarnak.
Közterületen bárkit és és bármit.
Manapság kb semmit sem lehet már lefotózni, ha azon emberek vannak 50 m-nél közelebb, hátha felismerik.
Szánalmas.
Gyakran fotózunk buszállomásokon, vasútállomásokon tömegközlekedési járműveket, nagy ritkán a jármű vezetője nem egyértelműen, de felismerhető.
- Elzavarhatnak-e minket a busz- és vasútállomásokról? 2. Felszólíthatnak-e a tevékenység befejezésére, ha nem jelzik sehol a fotózási tilalmat?
- A járművezető csak apró részlete a képnek, jellemzően nem felismerhető, ha mégis, akkor se egyértelműen. A járművezetőnek ezzel kapcsolatban vannak-e jogai?
A kérdésben már benne volt, hogy eredetileg milyen összefüggésben szerepelt a képmás, ezért fogalmaztam így.
„Tehát ha a fotó módosítás nélkül került közlésre, az alanya 18 évnél idősebb és a fotó a beleegyezésével készült, korábban ő maga is publikálta, anyagi kára nem keletkezett miatta, akkor nincs értelme a rendőrségi feljelentésnek, csak a polgári peres kártérítés marad?”
nem értek egyet Mohos kollégával. (igaz, nem is vagyok penge a témában, szóval örömmel veszem az építő jellegű kritikát) A büntetőeljárás megindításának ugyanis vélhetően ebben az esetben is van értelme.
Nézzük pl. a becsületsértést:
Becsületsértés
180. § (1) Aki a 179. § esetén kívül mással szemben
- a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben,
- nagy nyilvánosság előtt
a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a becsületsértést tettlegesen követi el.
Mohos kolléga: „A büntetőeljárás akkor járhat eredménnyel, ha az eredeti összefüggéstől eltérő, más összefüggésben jelenítették meg ezt a képmást.”
Szerintem nagyobb jelentősége van a konkrét esetben annak, hogy ki a kép "címzettje". Tehát pl. az Iwiw-en közzétett kép feltöltése egy képmegosztó oldalra jogellenes, mert más személyek számára válik hozzáférhetővé, mint akiknek szánták.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Köszönöm a válaszokat, máris tisztábban látok.
Tehát ha a fotó módosítás nélkül került közlésre, az alanya 18 évnél idősebb és a fotó a beleegyezésével készült, korábban ő maga is publikálta, anyagi kára nem keletkezett miatta, akkor nincs értelme a rendőrségi feljelentésnek, csak a polgári peres kártérítés marad? A becsületsértés milyen feltételek esetén áll meg? Bocs, hogy ugyanazt rágom, de teljesen zöld vagyok a jogban.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02