Munkavállalói jogok


ObudaFan # 2010.11.09. 09:13

A betegszabadság időtartamára a munkavállaló részére távolléti díjának 70 százaléka jár. A munkáltató fizeti.

Dlite # 2010.11.04. 10:55

Lehet nem jó helyen kérdezek,de sajna nem találok itt ilyen fórumot...Hat nap betegállomány esetében a munkavállalónak mennyi pénz jár, és azt ki fizeti? (barátnőm minimálbérre 75 körül van bejelentve, hat napot volt beteg, és 31.000 Ft.-ot kapott....)

Lyonee # 2010.07.30. 14:35

A román közalkalmazotti tv-t, vagy ami annak megfelel kéne ismerni hozzá. Nem tartom valószínűnek, hogy figyelembe veszik a magyarországi közalkalmazotti éveket.
Magyarországon sem veszik figyelembe a romániai tanítói foglakoztatást.
kjt.
"1. § (1) E törvény hatálya - ha törvény eltérően nem rendelkezik - az állami és a helyi önkormányzati költségvetési szerveknél, valamint a helyi önkormányzat által (a továbbiakban: munkáltató) a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyára terjed ki."

nandy # 2010.07.30. 14:19

asamak:

nem tudom, de valószínű, mert pl. nyugdíjnál is figyelembe veszik a Mo-i szolgálati időt.

pazs # 2010.07.30. 14:03

Abahazi: a közös megegyezésben az van benne, amiben a felek megállapodtak. Amennyiben viszont se közös megegyezés, se felmondás nincs, a munkaviszony fennáll.
smileevi: hát ezt egy osztrák jogász tudná megmondani, de ők nem itt hemzsegnek.
asamak: ez pedig román jogi kérdés, román jogász tudná megmondani.

asamak # 2010.07.30. 13:33

Tisztelt Jogi Fórum!

Román-magyar kettős állampolgárságú vagyok. Romániában 1990-ig 13 éven át tanítónőként dolgoztam. 1990-ben Magyarországra költöztem, és itt Magyarországon is 20 éven keresztül szintén tanítónőként dolgoztam. Idén nyáron Romániában,a román rendszernek megfelelően versenyvizsgáztam, és így szeptembertől jogosult vagyok Romániában tanítói állást betölteni,szeptembertől ott fogok dolgozni.
Kérdésem: Köteles-e a román állam a magyarországi 20 munkaévet figyelembe venni a fizetési besorolásnál, illetve a fizetés kiszámításakor? Jelentős különbség van ugyanis a 13 év régiséggel , illetve a 33 (20+13) év régiséggel rendelkező tanítók fizetése között.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tünde

smileevi # 2010.06.04. 16:14

Üdv!

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy az ausztirai munkavállalónak kötelező e Ausztriában életbiztosítást kötni?! Állítólag igen, de ez valahogy nem fér a fejembe...mert mi van akkor például ha 1 év után már nem kint dolgozik.....?Akkor is majd euróba fizeti a kinti életbiztosítást?

Abahazi # 2010.04.15. 18:31

Üdvözlöm!
a következő dologban kérném a segítségét:nem tudom,hogy a munkavállalónak mik a jogai abban az esteben ha a munkáltató ez év március elején szóban felmondott egy 2009 szeptemberétől kezdődő határozatlan időre szoló munkát és a munkáltatói jogviszony megszünésének dátumát ez év május elsejére tette,(kvázi humánusan),DE a mai napig sem iratott alá a munkavállalóval felmondást!a cég a munkavállalónak május 1.-ig fizetést ad.ilyen estben nincs e olyan hogy a közös megegyezéssel történő felmondást követő 30 napig a munkavállaló kap fizetést?
VAN E VALAMILYEN JOGA A MUNKAVÁLLALÓNAK,AMIT MÁJUS 1. UTÁN ÉRVÉNYESÍTHET?
Válaszát várom,köszönettel Tóth Máté

monalisa1 # 2010.04.15. 18:20

A háziorvos bizonyára betegállományba vette és ezt lejelentette a megyei Egészségbiztosítási Pénztárnak, tehát időközben nem lehet szabadságra küldeni.

Vagyis ha az illető kezében van a táppénzpapír a munkáltató nem tud ellene semmit sem tenni.

Persze a betegállomány ideje alatt is fel lehet valakinek mondani, de amíg táppénzen van addig a munkaviszonyt illetően védettség alatt áll.

Amúgy akár a szabadságot akár a táppénz első 15 napját a munkáltató fizeti.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Melos66 # 2010.04.15. 08:13

Sziasztok.

Szeretnék segítséget kérni nem akkarják egyik ismerösmnek elszámolni a beteg állományát egy közértben dolgozik és szabadságként akkarják kiirni,mit lehet tenni elötte illetve utána és hova érdemes fordulni munkaügyi központ vagy valami munkavédelmi hivatal?A választ szeretném kérni magus84@freemail.hu-ra

Hamucipőke # 2010.03.30. 09:24

Hello!

szlovákiai cégnél voltam bejelentve munkavállalóként, és a cég egy magyarországi telephelyén lévő magyar cégbejegyzésű kft.-jének voltam bérbe adva, és Magyarországon történt a munkavégzés is. Felmondtam rendkívüli felmondással, mivel már nem először késett a bér kifizetése (amiről semmilyen formában nem kaptunk információt)és megélhetési problémára illetve szerződés szegésre hivatkoztam a felmondásomban. A cég visszatartja a januári és a februári béremet, illetve az ilyenkor "kiadandó" dokumentumokat. Kérdésem, hogy jogilag hova/kihez célszerű fordulnom, hol kell feljelentést tennem, illetve van-e egyáltalán értelme az egésznek? az ügyvezető egy szlovák "úriember" aki egy szót sem tud magyarul, sem semmilyen más idegen nyelven. A telefonszámán elérhetetlen. a segítséget előre is köszönöm… még egy dolog, több volt munkatársam jár hasonló cipőben...

Üdv!

ObudaFan # 2007.10.07. 08:37

Végkielégítést nem fog kapni, ha határozott idejű szerződése jár le. Ha a szerződés lejárta előtt megy el betegállományba, akkor egy évig kap táppénzt.

nyusz66 # 2007.10.05. 06:07

Táppénz - passzív jogon, a munkaviszony megszűnését követően - összesen 45 napig jár csak :-(

Messor # 2007.10.05. 05:35

Köszi a választ!

A munkavégzés Magyarországon történik!A szerződésük évente meg lett hosszabbítva (1 éves tartamra).Van aki már 5éve így dolgozik,s úgy hallottam hogy ilyen esetben már meg kellett volna kapniuk a határozatlan szerződést!
Másik kérdésem az lenne most hogy lehet e ilyen esetben végkielégítést kapni?5 éve dolgozik határozott idejű szerződéssel és most jár le az 5.év!
Ha pedig elmegy betegállományba a szerződés vége előtt akkor a cég mennyi ideig fizeti neki a betegállományt?

Köszi előre is!

ObudaFan # 2007.10.02. 18:56

Ha a munkavégzés Magyarországon történik, akkor a magyar jogot kell alkalmazni szlovákra is, magyarra is. Nem feltétlenül visszaélés egy 5 éves határozott idejű munkaviszony. Az 5 év utáni elküldés, majd újra felvétel már igen.

Messor # 2007.09.25. 12:32

Üdv!

Előre is elnézést ha körülményesen fogalmazok! :)

Egy multinacionális, elektronikai cikket gyártó cégnél dolgozok.Ezen cég tv képcsöveket és plazma képernyőket gyárt.A munkahelyen egyaránt alkalmaznak magyar illetve szlovák munkavállalókat (nem bérbeadón keresztül dolgoznak) is.Az elmúlt héten kihirdették hogy az eddig képcsöves tv-t gyártó részleget átépítik plazmagyártósorrá,és november 15-ig lesz állandó munka.A szlovák munkavállalóknak lejár a szerződésük (november 20) és így elküldik őket,ám sokan már több mint 3-4 vagy akár 5 éve dolgoznak itt állandóan megszakítás nélkül.Ezen idő alatt nem kellett volna már egyeseknek határozatlan idejű munkaszerződést kapni (a szlovák munkavállalók közül)(határozott időre vonatkozó szerződés hosszabítások is hónapokat késtek míg kézhez kapták őket!)?Illetve igaz e hogy "állítólag" a cég nem fizethet nekik állásidőt a magyar jogszabályok szerint?Van e joga a munkáltatónak elrendelni folyamatos (5/2) műszakrendnél "ledolgozás" címszó alatt munkát úgy hogy :éjszakás héten 6 napot dolgoztasson 1 pihenőnappal?És azt sem tudjuk hogy mit dolgozunk le...Elég furcsa helyzet.A magyaroknak felajánlották hogy dec-jan hónapra állásidőt fizetnek és utána visszavárják őket februártól oktatásra!Míg a szlovákokat is elküldik,DE őket is visszaveszik jövő áprilistól!Egyre inkább eldurvul a helyzet, a munkáltató végett és sokan a feljelentést fontolgatják!Hol lehet ilyet megtenni?
Az ujjabb felmerülő kérdéseket majd a legközelebbi témában... :)

Lehetőleg pontos válaszokat várnék mert elég fontos lenne!
Előre is köszönöm!

Messor