Jár - e a 13. havi illetmény?

ancora # 2016.11.02. 17:14

Koszonom szepen,gondoltam.Ez voltakeppen ajandek a ceg reszerol,nem lehet kovetelni,igy kell felfogni,igen.

Es a kerdes masodik resze: visszavehetik-e?

[Tisztelt KBS Ugyved Ur!
Elnezest,de privat levelezesunket meg nem tudtam megnezni,miota irtam Onnek.]

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.02. 15:36

Jogszabály nem írja elő ilyesminek a fizetését. A kollektív szerződéseteket, a te egyéni szerződésedet és az esetleges belső szabályzatokat pedig nem ismerjük.

ancora # 2016.11.02. 15:33

Meg egy kerdes:

visszavehetik-e valakitol a 13. havi fizetest,amit december 2-an felvett,ha utana december 3-an beadja a felmondasat es meg letolti a 30 nap felmondasi idot januar 1-ig?

ancora # 2016.11.02. 15:24

Amugy sok eve itt dolgozom es en mondtam fel.

ancora # 2016.11.02. 15:23

Tisztelt Hozzaertok!
November 18-an jar le a felmondasi ido 30 napom.
Megkapom-e december 2-an a 13.havi fizetest?
Vagy reszaranyos lesz?
Kosz szepen.

Lyonee # 2009.03.13. 19:24

Blanki és CS. Andrea!
A 2008-ban hatályos 68.§ bekezdést bemásoltam. Ti magatok is eldönthetitek, hogy melyik időszakra járt, ill. nem járt az 1-1 havi rész.
Blanki!
A szülési szabadság és a ledolgozott időszak 3 hónapnál több, ezért járt az időarányos rész 2009. jan. 16-án.
Cs. Andrea ! A munkáltatónak , ill. a MÁK-nak észre kellelt volna venni-e, hogy már több, mint 1 hónapja táppénzen vagy és nem lett volna szabad 7 hónapon át fizetni. Legalább a 2. hónapnál figyelembe kellett volna venni, hogy nem jár. Az éves elszámolást jan 16-a előtt meg kellett volna tenni, és nem hónapok múlva intézkedni.

A 60 napos elévülési idő még az utolsó kifizetés esetében is lejárt. Mivel a decemberi illetmény a 13. alapja, ezért előfordulhatott, hogy ha változott év közben a besorolás, akkor különbözet keletkezett. A kjt. erről rendelkezik, és nem arról, amit ki sem szabadott volna fizetni.

Nem vagyok munkajogász, ezért tanácsot ez ügyben nem adhatok.

"68. § (1) A közalkalmazott tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a közalkalmazottat időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a közalkalmazotti jogviszony szünetelésének időtartama.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -

1. a keresőképtelenséget okozó betegség,
  2. a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
  3. a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
  4. minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a közalkalmazott átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült

figyelembe kell venni.
(4) A tizenharmadik havi illetmény összege a közalkalmazott tárgyév december havi illetményének összegével egyezik meg.
(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony év közben szűnik meg, a tizenharmadik havi illetmény összegét az utolsó munkában töltött napon irányadó illetmény alapján kell meghatározni.
(6) A tizenharmadik havi illetményt a tárgyévben havonta, az illetmény kifizetésével egyidejűleg, a kifizetés hónapját megelőző hónapra megállapított illetmény egytizenkettedének megfelelő összegű részletekben kell kifizetni. Nem fizethető ki a tizenharmadik havi illetmény esedékes részlete,

1. ha a kifizetés esedékességének időpontjában a közalkalmazotti jogviszony még nem áll fenn legalább három hónapja, vagy
  2. ha a kifizetést megelőző hónap teljes tartama alatt a közalkalmazotti jogviszony a (3) bekezdés a), c), illetve d) pontjában meghatározott okból, illetőleg fizetés nélküli szabadság miatt szünetelt.

(7) Ha a tárgyév során kifizetett részletek összege a tizenharmadik havi illetmény, illetve annak időarányos része (1)-(5) bekezdés szerint megállapított összegét

1. nem éri el, úgy a különbözetet

aa) a tárgyévet követő január hónap 16-án, illetve ha az szombatra vagy vasárnapra esik, akkor az azt követő első munkanapon,
ab) a közalkalmazotti jogviszonynak az aa) pontban foglalt időpontot megelőzően történő megszűnése esetén az utolsó munkában töltött napon
a közalkalmazott számára ki kell fizetni;

1. meghaladja, úgy a különbözetet

ba) a közalkalmazott tárgyévet követő januári illetményének kifizetésétől kezdődően az illetményéből,
bb) a közalkalmazotti jogviszonynak az aa) pontban foglalt időpontot megelőzően történő megszűnése esetén a közalkalmazott számára a jogviszony megszűnésekor kifizetett juttatások összegéből
a Munka Törvénykönyve 161. § (2)-(3) bekezdésének alkalmazásával le kell vonni.

Blanki # 2009.03.13. 14:57

Kedves Lyonee!

Kérdésem sok vonatkozásában megegyezik Cs.Andreáéval, csak én kb. 14 éve vagyok közalkalmazott.

Kérdésem, hogy ha
2008. január 01 - március 03-ig dolgoztam,
március 04-től - október 12-ig táppénzen voltam,
október 13-tól pedig TGYÁS-on, akkor

részarányosan megilletett-e a "13. havi juttatás" havi részlete?

Másik kérdésem pedig az, hogy ha a mukáltató 2008-ban tévesen több táppénzt számfejtett (holott a táppénzes utalványt minden hónapban leadtam), illetve 13. havi illetményt, visszakövetelheti-e azt év végén, illetve idén?

2008. november 20-án értesítettek a munkahelyről, hogy 124.120 forintot 30 napon belül fizessek be a házipénztárba, mert a MÁK nem jól számfejtette az illetményemet hónapokon át. A "túlfizetésemet" nem igazán vettem észre, mert a nettó 108.000 forint fizetésem helyett a táppénz összege 55.000 és 82 ezer forint között változott. Kölcsönből bár, de befizettem a fenti összeget. Nem tartottam reálisnak, de mivel polgári peres eljárással fenyegettek és bízva abban, hogy talán még visszakerülök ide dolgozni (mivel más munkalehetőség nincs), így fizettem.

2009. március 13-án újabb levelet kaptam, hogy fizessek vissza 65.000 forintot 30 napon belül, mert több 13. havi illetményt számfejtettek, mint amennyi járt volna...

Mások tévedése miatt nekem kell fizetnem? Jogos-e a munkáltató követelése?

Kérem mielőbbi szíves válaszát! Köszönettel...

cs.andrea # 2009.03.13. 09:42

Kedves Lyonee!

Tanácsra van szükségem!

2009. március 12-én tértivevényes küldeményben értesített a munkáltatóm, hogy 2008. évet illetően 13. havi illetmény jogosulatlan kifizetése, túlfizetése miatt fizessek vissza kettő részletben közel százezer forintot.

Hosszú évek óta köztisztviselőként dolgozom. Legkisebb, s egyben harmadik fiam 2007. október 2-án született, ennek megfelelően 2008. március 17. napjáig szülési szabadságon voltam. Ezt követően, pedig GYED-re mentem, melyet a munkáltatóm engedélyezett, azaz a fizetési nélküli szabadság jogviszony tartalmával teljes mértékben tisztában volt!
Most, mint utólag kiderült néhány ezer forintonként különböző hónapokban folyósították a 13. havi illetmény aktuális részeit, melyeket most 2009. március közepén követelnek tőlem vissza.
Mindezt úgy, hogy időközben a 2008-as adóév lezárásra került, a jövedelem igazolások kiadásra kerültek, melyek alapján én az APEH felé az éves SZJA bevallásomat is már benyújtottam.

Kérdésem:

Mivel én jóhiszeműen vettem fel a fizetésemet, a munkáltatóm hónapokon keresztül hibásan végezte el az illetményem számfejtését, visszakövetelheti-e tőlem ezt az összeget?

Amennyiben igen, akkor hány havi részletben történő megfizetésre tarthatok igényt?
(A család jövedelmi helyzete sajnos nem túl jó az utóbbi időben, és a munkáltatóm által előírt két részlet két hónapon keresztül súlyos megélhetési nehézségeket okozna a családunknak!)

Nagyon szépen kérem, hogy ha lehet törvényi hivatkozások is legyenek a válaszban, mivel ezekre utalva szeretném az észrevételeimet a munkáltatóm felé megtenni.

A választ előre is köszönöm!

zsoli9 # 2009.03.03. 03:54

Rám a Kjt. vonatkozik, és az 1) pont anyiban teljesült, hogy mivel költségvetési szerv volt a munkáltató ezért nem tudott visszahelyezni az eredeti munkakörbe, egyébként pedig kártérítésre kötelezte a bíróság!

Lyonee # 2009.03.02. 20:41

Kedves zoli9!
Mivel nem ismerem a részleteket, és még azt sem, hogy közalkalmazott, vagy köztisztviselő, vagy ...
A kjt-t ismerem, de a többi, közszolgára vonatkozó jogszabályok is rendelkeznek erről a témáról, de nem biztos, hogy ugyanúgy.
kjt.
"34. § (1) Ha a bíróság megállapítja, hogy a munkáltató a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonyát jogellenesen szüntette meg, a közalkalmazott abban az esetben kérheti az eredeti munkakörében történő továbbfoglalkoztatását, ha

1. a megszüntetés a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményébe (Munka Törvénykönyve 4. §), az egyenlő bánásmód követelményébe (Munka Törvénykönyve 5. §), illetve felmentési védelembe [31. §, valamint Munka Törvénykönyve 90. §-ának (1) bekezdése] ütközik, vagy a munkáltató megszegi a felmentési korlátozásokra vonatkozó rendelkezéseket [30/A-30/D. §; 32. § (2) bekezdése], vagy
  2. a munkáltató a választott szakszervezeti tisztségviselő, a közalkalmazotti tanács tagjának (elnökének, a közalkalmazotti megbízottnak), illetve a munkavédelmi képviselőnek (munkavédelmi bizottság tagjainak) közalkalmazotti jogviszonyát a 45-53. §-okba és az 54/A. §-ba, illetve a Munka Törvénykönyve 28. §-ába, vagy a 62/A. §-ába ütköző módon szüntette meg.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt esetben meg kell téríteni a közalkalmazott elmaradt illetményét (egyéb járandóságait), továbbá a jogviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben felmerült kárát is."

A lényeg a 2) pontban van, szerintem az egyéb járandóságba beletartozik a 13. havi is. Azt viszont én nem tudhatom, hogy az 1) pont teljesült-e.
A jubileumi jutalomhoz szükséges szolgálati időbe pedig, mindenképpen beletartozik a visszaállított jogviszony időtartama is.

Lyonee # 2009.03.02. 20:14

A vége lemaradt:
"b) ha a kifizetést megelőző hónap teljes tartama alatt a közszolgálati jogviszony a (3) bekezdés a), c), illetve d) pontjában meghatározott okból, illetőleg fizetés nélküli szabadság miatt szünetelt.
(7) Ha a tárgyév során kifizetett részletek összege a tizenharmadik havi illetmény, illetve annak időarányos része (1)-(5) bekezdés szerint megállapított összegét

aa) a tárgyévet követő január hónap 16-án, illetve ha az szombatra vagy vasárnapra esik, akkor az azt követő első munkanapon,
ab) a közszolgálati jogviszonynak az aa) pontban foglalt időpontot megelőzően történő megszűnése esetén az utolsó munkában töltött napon
a köztisztviselő számára ki kell fizetni;

1. meghaladja, úgy a különbözetet

ba) a köztisztviselő tárgyévet követő januári illetményének kifizetésétől kezdődően az illetményéből,
bb) a közszolgálati jogviszonynak az aa) pontban foglalt időpontot megelőzően történő megszűnése esetén a köztisztviselő számára a jogviszony megszűnésekor kifizetett juttatások összegéből
a Munka Törvénykönyve 161. § (2)-(3) bekezdésének alkalmazásával le kell vonni.

MT. 161. § (1) A munkabérből való levonásnak csak jogszabály, végrehajtható határozat vagy a munkavállaló hozzájárulása alapján van helye; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A munkáltató a munkavállaló részére történt előlegnyújtásból eredő követelését a munkabérből levonhatja.

(3) Egyebekben a munkabérből való levonásra a bírósági végrehajtási jogszabályok az irányadók.

(4) E rendelkezések irányadók a szakszervezeti tagdíj levonására is. A munkáltató a levonásért, illetve a tagdíjnak a szakszervezet részére történő átutalásáért ellenértéket nem követelhet.

162. § (1) A munkabér jogalap nélküli kifizetése esetén, ezt a munkavállalótól hatvan napon belül, írásbeli felszólítással lehet visszakövetelni.

(2) A jogalap nélkül kifizetett munkabért az általános elévülési időn belül lehet visszakövetelni, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie vagy azt maga idézte elő.

(3) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő tartozásainak megtérítésére irányuló igényét írásbeli felszólítással érvényesítheti."

Lyonee # 2009.03.02. 20:08

Kedves dhheni!
A szülési szabadság idejére jár a 13. havi időarányos része, de a fizetés nélküli szabadság idejére, mert 30 napnál hosszabb, nem jár. Csak 2 hónapra járó összeget követelhetnek vissza tőled. A jogszabályok lejjebb találhatók!
A ktv. 49.§ 6) pont világosan kimondja, hogy nem jár júliusban, mert előtte egy hónapig fizetés nélküli szabin voltál, tehát a júliusi téves kifizetés, ennek visszafizetéséről a ktv nem is rendelkezik, a munkáltató hibázott. Mivel a fizetés nélküli szabid 30 napnál több, ezért megállapítható utólag, hogy júniusra sem járt, viszont a 7.) pont itt életbe lép, a különbözet (júniusi) visszajár.
A júliusi kifizetésre az MT 162.§ alkalmazható.
"(1) A munkabér jogalap nélküli kifizetése esetén, ezt a munkavállalótól hatvan napon belül, írásbeli felszólítással lehet visszakövetelni."
"(2) A jogalap nélkül kifizetett munkabért az általános elévülési időn belül lehet visszakövetelni, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie vagy azt maga idézte elő."
Véleményem szerint az első pont, mivel a kifizetés alaptalanságát még ők sem ismerték fel, hogyan várhatták volna ezt el tőled. Jogalapja, csak a júniusi visszafizetésnek van, a júliusinak nincs, mert a 60 napból kicsúsztak, de ha oda akarsz visszamenni GYES után dolgozni, akkor jobb a békesség. Tény, hogy nem járt, és tudták májusban, hogy Te fizetés nélkülin leszel, és már akkortól nem kellett volna egyáltalán kifizetni. A szülési szabadságra járó 5 haviból viszont ne engedj!
És még annyit, hogy én közalkalmazott vagyok, még csak nem is ezen a területen dolgozom.

ktv. 2008-ban hatályos bekezdése:
49. § (1) A köztisztviselő tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a köztisztviselőt időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a közszolgálati jogviszony szünetelésének időtartama.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -

2. a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
  3. a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
  4. minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a köztisztviselő átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült

figyelembe kell venni.
(4) A tizenharmadik havi illetmény összege a köztisztviselő tárgyév december havi illetményének összegével egyezik meg.
(5) Ha a közszolgálati jogviszony év közben szűnik meg, a tizenharmadik havi illetmény összegét az utolsó munkában töltött napon irányadó illetmény alapján kell meghatározni.
(6) A tizenharmadik havi illetményt a tárgyévben havonta, az illetmény kifizetésével egyidejűleg, a kifizetés hónapját megelőző hónapra megállapított illetmény egytizenkettedének megfelelő összegű részletekben kell kifizetni. Nem fizethető ki a tizenharmadik havi illetmény esedékes részlete,

1. ha a kifizetés esedékességének időpontjában a közszolgálati jogviszony még nem áll fenn legalább három hónapja, vagy
zsoli9 # 2009.02.28. 21:51

Kedves Lyonee!
Az én kérdésem az lenne, hogy akkor is jár-e a 13. havi illetmény, ha 2008 március 05-ei felmentésemről a bíróság megállapította, hogy érvénytelen. A jogerősítélet beálltáig vissza kell állítani a munkaviszonyom, ez a 2008 június 05-én kelt ítélet azonban nem lett jogerősítve (fellebbezés miatt) a másodfokon is megnyertem 2009 január 20-án.
Jár-e a 13. havi és szeptember 05-től a 25 éves jubileumi jutalom, mivel ezek szerint a 2008-as évben, ha utólag is de teljes a munkaviszonyom?

dhheni # 2009.02.26. 17:17

Kedves Lyonee!

Segítséget szeretnék kérni a 13. havi illetmény kifizetésével kapcsolatban, ugyanis már teljesen elvesztem a jogszabályok között.
Köztisztviselőként dolgozom, és gyermekemmel 2007. november 29-től szülési szabadságon, (ekkor terhességi gyerekágyi segélyt kaptam), majd 2008. május 15-től GYED-en vagyok. 13. havi előleget 2008. július 31-ig számfejtettek, majd 2009. február 13-án értesítettek, hogy a 2008. évi illetmény kifizetésének felülvizsgálata során megállapították, hogy a 13. havi illetmény kifizetése miatt túlfizetés jelentekezett nálam, amelyet 6 havi részletben kérnek visszafizetni.
Kérdésem, hogy THGYÁS, illetve GYED alatt jár-e a 13. havi illetmény, illetve ha nem jár, akkor visszakérhetik-e tőlem 6 hónap eltelte után?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
dhheni

bulgar # 2008.10.10. 21:51

Kedves Lyonee!

Köszönöm a gyors válaszát, igazán hálás vagyok!

2007 februárjában jöttek rá arra, amire a 2006 szeptemberi kifizetéskor nem, vagyis, hogy elszámolták a napjaimat, és emiatt tévesen fizették ki nekem a teljes 2006. évre járó 13. havi illetményt. Megjegyzem, hogy az valóban időarányosan járt volna részemre, viszont amikor megkaptam az elszámoló jegyzéket, azon kb. 900 ezer forint körüli összeg szerepelt különböző jogcímeken, és én akkor nem ültem neki pontról-pontra átnézni mindent, ami abban szerepel. Nem is éreztem szükségét, mivel azt a vezető pénzügyi referensük készítette. Csak a fizetési felszólításuk kézhezvételét követően néztem utána én is pontosabban, hogy valóban nem járt volna a 13. havi illetmény, viszont én úgy értelmeztem a jogszabályt (lehet tévesen), hogy az 60 napon túl nem követelhető vissza, mert nem rosszhiszeműen vettem fel.

Lyonee # 2008.10.10. 19:20

Kedves bulgár!
Megtisztel bizalmával, de én sem szakértő, sem jogász nem vagyok. A kjt-t ismerem elég jól, ezért időnként, ha tudok segítek a közalkalmazottaknak. A hjt összefüggéseit nem ismerem, de szerintem a 13. havi juttatás időarányos része megilleti Önt, ha csak nem lépnek érvénybe a 119.§ (3) a,b,c pontjai.

"119. § (1) Az állomány tagja egyhavi távolléti díjra (tizenharmadik havi illetmény) jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap szolgálati viszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény az állomány tagját időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi szolgálati viszonnyal rendelkezik.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a szolgálati viszony szünetelésének időtartama.

2. a 30 napot meg nem haladó illetmény nélküli szabadság időtartamát,
  3. minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt az állomány tagja átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült

figyelembe kell venni.
(4) A tizenharmadik havi illetmény összege a tárgyév december hónapra megállapított távolléti díj összegével egyezik meg.
(5) Ha az állomány tagjának szolgálati viszonya év közben szűnik meg, a tizenharmadik havi illetmény összegét az utolsó munkában töltött napon irányadó távolléti díj alapján kell meghatározni."

Miért gondolják, hogy tévesen fizették ki, illetve azt írja, hogy egy részét követelik vissza a 13. havi illetménynek?
Az elévüléssel kapcsolatban a jogászok majd válaszolnak.

bulgar # 2008.10.10. 18:12

Kedves Lyonee!

A Magyar Honvédség szerződéses katonája voltam 2006 szeptemberéig. Új beosztást ajánlottak fel részemre, amit nem fogadtam el, így leszereltem.

A honvédség részemre kifizetett minden járandóságot egyösszegben, a fenti időpontban. Ebben benne volt a 13. havi illetmény is, aminek egy részét 2008 októberében követelik tőlem vissza arra hivatkozva, hogy a külön juttatás nem tartozik a 2001. évi XCV törvény (Hjt.) 106. § (1) bekezdésében említett illetményelemek közé.

Álláspontjuk szerint, a jogalap nélkül kifizetett illetmény vonatkozásában irányadó 60 napos elévülési időkorlátot a 13. havi illetménynél nem kell figyelembe venni.

Kérdésem lényege, hogy igazuk van-e?

jeles5 # 2008.10.06. 18:10

2008. augusztus 31.-én "22" éves közalakalmazotti jogviszonyom megszünt. Athelyezéssel - kikérővel - szeptember 1-től köztisztviselő lettem. Munkaviszonyom folyamatos. Azonban nem kaptam 13. havi illetményt. Jogosult vagyok e juttatásra folyamatosan. Van-e valamilyen teendőm régi vagy új munkáltatómmal kapcsolatban. Szeretnék tájékoztatást kapni. Köszönöm.

2008.augusztus 31.-én 22 éves közalkalmazotti jogviszonyom megszünt. Áthelyezéssel (kikér?vel) szeptember 1.-t?l köztisztvisel? lettem. Munkaviszonyo

Lyonee # 2008.10.05. 17:36

Vicus70!
kjt 68.§
"(6) A tizenharmadik havi illetményt a tárgyévben havonta, az illetmény kifizetésével egyidejűleg, a kifizetés hónapját megelőző hónapra megállapított illetmény egytizenkettedének megfelelő összegű részletekben kell kifizetni. Nem fizethető ki a tizenharmadik havi illetmény esedékes részlete,

1. ha a kifizetés esedékességének időpontjában a közalkalmazotti jogviszony még nem áll fenn legalább három hónapja, vagy ...

...a közalkalmazott számára ki kell fizetni;"

A jogszabály szó szerint nem mondja ki, hogy a munkáltatónál lévő közalkalmazotti jogviszonyról van szó (a kiemelt szövegre értem). A Te esetedben már van 8 hónapnyi jogviszony, úgyhogy a 3 havi megvan. Viszont a "még nem áll fenn" szöveg utalhat a jelenlegi munkáltatónál lévő k.jogviszonyra.

Januárban mindenképpen meg kell, hogy kapjad a decemberi illetményedet alapul véve a 12 hónapra vonatkozó különbözetet.

Vicus70 # 2008.10.05. 16:50

Szia!
Nem a felmentésemet töltöttem és nem áthelyezés volt, csak az egyik helyen lejárt a szerződésem és a másik helyre pedig felvettek.

Hajnalanya # 2008.10.04. 12:35

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Segítségét szeretném kérni a 1992. évi XXXIII.
törvény a közalkalmazottak jogállásáról 68.§ bekezdés alábbi mondatának gyakorlati értelmezéséhez. "A
tizenharmadik havi illetmény a közalkalmazottat időarányosan illeti meg, ha a
tárgyévben legalább háromhavi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik."
Ez ugye nem mondja ki, hogy a közalkalmazottnak egy adott munkahelyen kell a 3 hónap közalk.jogviszonyt megszereznie. Ha a közalkalmazott munkahelyet változtat, az új munkahelyen (a régi és az új munkahelyen is közalkalmazotti jogviszonyban áll, a régi munkahelyen megvolt a legalább 3 hónap jogviszony kilépésig szüneteltetés nélkül), akkor az új munkahelyen mikor jogosult először 13. havi illetmény kifizetésére? Köszönöm válaszát.

Lyonee # 2008.10.04. 07:49

Vicus70!
Előtte felmentési idődet töltötted, átlagfizetést kaptál? Áthelyezéssel mentél át?

Vicus70 # 2008.10.04. 04:43

Sziasztk!

Azt szeretném megtudni, hoy 2008 augusztus 31-ig közalakalmazottként dolgoztam egy iskolában majd szeptember 1-től egy másikba mentem dolgozni. Tehát folymatos a munkaviszonyom de mégsem kaptam szeptemberben 13 havi fizetést.
Törvényes ez?

zsuzsa 51 # 2008.09.18. 21:08

Kedves Lyonee !
Az " előrehozott nyugdíj " topikban már irtam a nagy örömhírt,hogy megkaptam a 40.évi jubileumi jutalmamat. Gondoltam ezt az örömhírt meg kell veled osztanom zsuzsa 51

ditke51 # 2008.09.18. 09:16

Kedves Lyonee!

Köszönöm szépen a gyors választ!
Minden jót kívánok neked! ditke51