Kulfoldi ceg fioktelepe, adozasa, kereskedelmi tevekenysege


drbjozsef # 2018.09.14. 07:50

Hát nem sokára nem lesznek EU-n belül...

Rexor # 2018.09.14. 07:24

Mi a konkrét kérdés?

El kell menni egy magyar ügyvédhez és ő elkészíti a szükséges dokumentumokat, beadja a cégbírósághoz és működik a fióktelep. Munkavállalókat a magyar munkajog szabályai szerint kell foglalkoztatni, adóbevallásokat a magyar szabályok szerint elkészíteni. Zárójelben megjegyzeném, hogy EU-n belül nem kötelező fióktelepet alapítani.

Choice # 2011.09.27. 17:02

Kulonbozo lehetosegek vannak:

  1. Edesapamnak van egy cege, ami regota fennall, de nem kereskedelemmel foglalkozik. Az a ceg adokepes fel lehetne hasznalni. En is benne vagyok mint kultag. Viszont a ceg helye a lakohaz. Ha kinevez az ember egy helyseget raktarnak az eleg? Ahogy emlitettem, raktaron nem sok termek lesz.
  2. Kihagyom az apam ceget, es a kulfoldi ceget bejelentem ott mint fioktelepet? Hol kellene bejelenteni az adokotelezettseget? APEH?

Csak akkor adoznek Mo-on is meg Angliaban is. En nem akarok ketszer adozni, ezt szeretnem elkerulni.
Mit ertesz adoalanyon? Ezt tobbnyire normal emberek veszik, nem cegek.
Pl. finnorszagban egy 50 eves ember rendel ket ilyen es ket olyan termeket az angol ceg weboldalan es ezt Mo-rol lesz kiszallitva egy europai csomagkuldo ceggel.

Rexor # 2011.09.27. 07:54

Ha a raktár Magyarországon van, az telephelynek minősül, tehát kellene egy fióktelep Magyarországon (magyar adószámmal), illetve társasági adó fizetési kötelezettsléged lesz Magyarországon.

Az értékesítés Magyarországról angol megrendelőknek a magyar adószámról kellene, hogy történjen. Ha adóalanyoknak történik az értékesítés, akkor uniós adómentes értékesítésnek minősül a dolog (csomagküldő cég biztosítsa a CMR okmányt). Ha a termék magyarországon marad, akkor magyar áfával kell számláznod.

Choice # 2011.09.27. 07:43

A ceg szekhelye Angliaban van, de itt nincs semmi raktar. A lakas az iroda. Tevekenysege tobb retegu: 1. Ertekesites belfoldon (Anglia) Mo-rol. 2. Ertekesites kulfoldon (EU) Mo-rol 3. Ertekesites Mo-rol Mo-ra angol uzleti partnereknek.
Termekekrol van szo es vagy termek osszeallitasokrol es csomagkuldo ceg vinne ki a celorszagba.
Csak nagyon kicsi raktar van, Mo-on a sajat hazban vagy szuloi hazban. Maskulonben a termekek megrendeles utan lesznek megvasarolva hetente, tehat nincs szukseg nagy raktarra. Viszont ez egy haz, nem ipari vagy kereskedelmi egyseg.

Rexor # 2011.09.27. 05:57

Kedves Choice,

A külföldi cégnek a székhelye Angliában van? Tevékenységét hol végzi? Van valami raktár, vagy más állandó létesítmény amit bérelsz, használsz Magyarországon?

Choice # 2011.09.26. 21:44

Hello,

Egy komplikalt uggyel kapcsolatosan keresek segitseget. Ha van egy kulfoldi ceg, en magam magyar allampolgar vagyok, de 10 eve kulfoldon elek. Ez a ceg online/internetes kereskedelmi tevekenyseget folytatna foleg kulfoldre. A ceg angol es a weboldalon vasarlok angolok de vasarolnanak mas Eu orszagokbol is. Magyarorszagrol NEM.
A cegnek nincs telephelye Angliaban, az aru Magyarorszagrol lenne kiszallitva csomagkuldo ceggel.

Kerdes:

  1. Gazdasagosabb-e fioktelepet bejelenteni Mo-on? Mik a kovetelmenyek? Hasznalhatnam-e a sajat nevemen levo hazat, ha kotelezo a telephely? Hogyan nyithat egy kulfoldi ceg bankszamlat?
  2. Mi van akkor ha megbizok egy magyar ceget az egesz lebonyolitasaval? Ha a cegben en magam is benne vagyok? A telephely az sajat haz. Milyen kovetelmenyek, papirok kellenek? Ki kinek adozik ebben az esetben?
  3. Mik a feltetelei a mukodesi engedelynek es kell-e?
  4. Olyan esetben ha egy angol ceg megbizza az angol cegemet, hogy szallitson le 40 db bizonyos termek csomagot pl Budapestre (tehat a termek nem hagyja el az orszagot) akkor hol kell adozni?

Koszonom,
Choice