A napokban Romániából jöttem hazafelé autóval. Még román területen megállított a rendőr azzal az - egyébként teljesen valótlan - indokkal, hogy állítólag záróvonalon előztem. (De NEM tettem ilyet, már csak azért sem, mert akkor már vagy negyed órája ő jött mögöttem, nyilván figyeltem arra, hogy mit csinálok. Nem tudom, lehet, hogy a magyar rendszám zavarta, és meg akart büntetni. Mindegy, most nem is ez a kérdés.)
Miután nem voltam hajlandó kifizetni a helyszíni bírságot, és nem írtam alá az általa kiállított jegyzőkönyvet sem (egyrészt mert nem tettem semmi olyat, amit a rendőr állított, másrészt meg mert a jegyzőkönyv románul volt, és nem értettem amit alá kellett volna írnom), elkobozta a jogosítványomat.
Adott viszont egy, a jogsi elkobzásáról szóló román nyelvű, bélyegzőt nélküli papírt. Azt állította a rendőr, hogy ezzel a papírral 15 napig vezethetek jogsi nélkül, akár Magyarországon is. Tájékoztatása szerint ez uniós szabály, és annak megfelelő a papír is. A jogsimat pedig állítólag postán elküldik 15 napon belül, de azt nem tudom, hogy egyenesen hozzám, vagy a magyar rendőrségre.
A kérdéseim a következőek:
- Merjek-e itthon a kizárólag román nyelvű, tollal kitöltött, bélyegző nélküli, de állítólag az uniós szabályok szerint erre alkalmas papírral vezetni? Ha megállít egy rendőr és kéri a jogsimat, el fogja-e fogadni ezt a román nyelvű papírt helyette?
- Várhatóan tényleg megérkezik-e 15 napon belül a jogsim? Ha igen, akkor hozzám, vagy a rendőrségre?
- Számíthatok-e büntetésre? (Az esetet nyilván semmi nem bizonyítja (mivel hogy meg sem történt), nem lesz róla fotó, tanú, stb, és nem is írtam alá semmit.) Ha igen, akkor azt a román vagy a magyar hatóságok felé kell majd rendeznem?
Előre is köszönöm a válaszokat!