Fórum EU és nemzetközi jog régebbi elöl     új hozzászólás


Többes állampolgárság, több útlevél.

drbjozsef #   2020.05.09. 11:35

Guba84,

Nincs tiltás, tehát passzus sem idézhető.
A többes állampolgársággal kapcsolatban mindösszesen ennyi van :

1993. évi LV. törvény a magyar állampolgárságról
2.§(2) Azt a magyar állampolgárt, aki egyidejűleg más államnak is állampolgára - ha törvény másként nem rendelkezik -, a magyar jog alkalmazása szempontjából magyar állampolgárnak kell tekinteni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.09. 09:33

A magyar jog nem a kettős állampoégárságot nem tiltja, hanem a többes állampolgárságot.

www.kbs-ugyved.hu

Guba84 # e-mail 2020.05.09. 08:13

Magyarorszàgon engedélyezett a kettôs àllampolgàrsàg. Létezik-e a magyar törvények értelmében bàrmi tiltàs arra vonatkozòan, hogy valaki egy magyar és egy màr meglevô màsodik àllampolgàrsàg birtokàban egy harmadikat felvehessen ? Ha igen, megtenné kérem, hogy hivatkozik az erre vonatkozò törvényre ?

Mohács # e-mail 2014.02.05. 10:40

Köszönöm a gyors választ! Én is hasónlóra gondoltam az interneten talált számos témát átololvasva. ( http://beforeitsnews.com/…2455840.html )

pazs #   2014.02.05. 10:30

Azt használod, amelyiket akarod. Persze ha olyan országba utazol repülővel, ahol nyilvántartásba veszik, mivel érkeztél, akkor lehetőleg azzal az útleveleddel is hagyd el azt az országot (például Nagy-Britannia, USA). Nem kell mindkettőt bemutatni.

Mohács # e-mail 2014.02.05. 10:21

Többes állampolgárság (kettős állampolgárság) esetében milyen szabályok érvényesek az úti okmányok használatával kapcsolatosan? Szabad-e útlevelet váltani az utazás tartama alatt? Midkét ország jogrendszere elfogadja a kettős állampolgárság létezését viszont a jog alkalmazása szempontjából mindkét ország saját állampolgárának tekint.

  • Ha például rendelkezek két érvényes útlevéllel melyik útlevelet kell bemutatni a magyarországi küső schengeni határon történő ellenőrzés során ha az utazást a másik állapolgárság szerinti országból az adott ország útlevelével kezdtem meg.
  • Vagy a repülőtéri check-in illetve útlevélvizsgálatok alkalmával be kell-e mutanom mindkét útlevelet?
  • Vagy ha Magyarország területéről olyan országba utazok ahol vízumkötelezettség van Magyarország viszonylatában, viszont a másik állapolgárságom tekintetében nincs, használhatolm-e a másik útlevelet?