Belépési gondok Magyarország területére.


Spas12 # 2014.05.17. 17:33

A magyar határrendészet ebben az esetben jogszerűtlenül járt el. A vonatkozó jogszabályhelyek:

Alaptörvény XIV. cikk (1) bek. 1. mondata: "Magyar állampolgár Magyarország területéről nem utasítható ki, és külföldről bármikor hazatérhet."

A külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 1. § (2) bek.: "A magyar állampolgárt az Alaptörvény XIV. cikk (1) bekezdése alapján megillető hazatérés joga nem tagadható meg, nem korlátozható, feltételhez nem köthető.

Pazs, magyar állampolgárság nem csak útlevéllel és személyi igazolvánnyal igazolható, hanem - s az érdeklődő szempontjából ebben az esetben ez a releváns - honosítási okirattal is. Vonatkozó jogszabályhely: A magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 10. § (1) bek. d) pont.

pazs # 2014.03.27. 11:01

Nyilván nem, mert pl. Horvátországból elég a személyi, de a szegedi egyetemen tanul és a délvidéki szót használta, ebből gondolom, hogy a másik állampolgársága szerb és onnan közelít az EU-ba.
Amúgy március 6. óta már simán igényelhetnék az útlevelet.

Véleményem # 2014.03.27. 10:59

Az sem mindegy hol lépi át a határt...

pazs # 2014.03.27. 08:54

Az állampolgárságot az útlevéllel lehet igazolni. Vagy a személyi igazolvánnyal, de azzal meg nem engednek be a határon, úgy tudom.

Szilvi1965 # 2014.03.11. 16:18

Tisztel Jogász urak és hölgyek!

Kérdésem a következő lenne. A fiam 2014. március 6.-án, az eskütétel után megkapta a magyar állampolgárságot. Mivel úgy tájékoztattak bennünket, hogy az eskütétel után el kell egy bizonyos időnek múlnia az útlevél igényléséig, a fiamnak magyar útlevele még nincs. Ő a Szegedi Tudomány Egyetem hallgatója és legutóbbi beutazása alkalmával, hogy úgy fogalmazzak, egy kis kellemetlenségbe ütközött a határon. Közölték ugyanis vele, hogy több mint 90 napot tartózkodott az Unió területén és habár felmutatta okmányait, hogy magyar állampolgár, alig voltak hajlandók beengedni Magyarország területére. Ezen eset megtörténte után még több ilyen szituációról is hallottam Délvidéki tanulóktól, akik Magyarországon tanulnak. A fiam most Magyarországon tartózkodik, de nem mer hazautazni, nehogy a jövőben hasonló kellemetlenségben legyen része és ne engedjék be Magyarország területére, a magyar útlevél kiadásáig. Röviden: mik az ide tartozó magyarországi jogi előírások és jogszerű e, ha nem engedik be a határon az által, hogy még nincs kész a magyar útlevele, de állampolgársággal rendelkezik?

Válaszukat előre is, nagyon hálásan köszönöm!