külföldi munkavállaló


ekopipumah # 2007.08.10. 20:08

az lenne a kerdesem, hogy 3 eves munkaviszony utan rendes felmondassal szunt meg a munkaviszonyom. megigenyeltem a munkanelküli segelyt, amit azota kapok is. azonban kozben kulfoldre jottem, szerencset probalni. sikerult munkat talalnom, de most meg nincs lehetosegem a friss szerzodessemmel szabadsagot kerni es megszuntetni a munkanelkuli jarulekot Magyarorszagon. azt pedig tudtommal csak szemelyesen lehet. vagy ha nem jelenik meg az ember a kijelolt idopontban a munkanelkuli hivatalban akkor megszuntetik a segelyt? azt a reszt pedig vissza kell fizetni amit abban az idoszakban kaptam amikor itt kulfoldon mar volt munkam.fogalmam sincs hogyan kellene ezt megoldanom.
koszonom
hamupipo

the big cat # 2007.05.23. 18:02

és ez uyge se nem EU se nem nemzetközi jogi kérdés, ez ameriaki munakjogi, és bevándorlási kérdés, és azt hsizem, hoyg az illegális munakvállalás miatt mindkét félnek sokkal nagyobb baja lenne, mint amit a munakjogi szabályok szankcióként előírnak, szerintem elég kétséges, hogy a munkáltató a hatóságokhoz merne fordulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.23. 16:44

Ismerjük mi az USA-jogot? Ami ráadásul államonként is változhat....

LeChatNoir # 2007.05.23. 07:10

Jo napot, egy ismerosom nevében kerdeznék.
Márciusban utazott ki az USA-ba, túrista vízummal, de dolgozni ment. Ott aláírt egy szerződést, amiben 45 napos felmondási időt kötöttek ki. A cég tisztában volt azzal, hogy illegálisan vállal munkát.
Időközben felajánlották neki, hogy 2010-ig érvényes szerződést kötnek vele, amit ő alá is írt, azzal a feltétellel, hogy a cég elkezdi intézni a munkavállalói vízumát.
Az eredetileg júniusra tervezett hazautazást áttette augusztusra, abban a reményben, hogy addig már kész lesz a másik vízum. Csakhogy a cég még semmit sem lépett az ügyben és nem akarják megengedni, hogy hazajöjjön.
A körülményekre való tekintettel, úgy döntött, hogy hazajön az eredetileg tervezett időpontban, tehát júniusban. Elnézést a hosszú bevezetésért, a kérdésem a következő: származhat-e abból jogi problémája, hogy felmondja a szerződését és hazajön. Az őt alkalmazó cég jogi útra viheti-e az ügyet, annak ellenére, hogy gyakorlatilag illegálisan alkalmazták. Mi az, amire figyelnie kell a felmondó nyilatkozat megírásakor?
Segítségüket előre is köszönöm, és ha egy mód van rá, kérem, hogy mielőbb válaszolni szíveskedjenek!

Köszönettel,

LCN.

the big cat # 2005.02.03. 22:04

Természtesen van rá mód. Konzultálj a könyvelőddel az ÁFA ügyében, de alapvetően ha a solgáltatást Szlovákiában végzed el, akkor szlovák ÁFÁ-val együtt kell leszámlázni, és a számla befogadójának ez előtt szlovák adószámot kell kérnie, és ezek után minden további nélkül visszaigéányelheti az ÁFÁ-t a szlovák adóhivataltól. ha viszont szerencséd van, és oylan szolgáltatást nyújtasz, ami ettől a főszabálytól eltérően ÁFA nélkül leszámlázható még ilyen bonyodalom sincs.

vicuska1 # 2005.02.03. 21:48

Szlovák állampolgár vagyok, egyéni vállalkozóként dolgozom Szlovákiában. Most kaptam egy munkaajánlatot Magyarországon, melynek feltétele, hogy a munkadíjat számla ellenében vehetem fel. A kérdésem az volna, mivel mind a két ország jelenleg az EU tagja van-e mód arra, hogy szlovák vállalkozói engedélyemmel kiállított számlával vegyem fel a magyarországi munkám honoráriumát?