Követelésérvényesítés új - zélandi lakos ellen


barrerra # 2015.08.13. 12:34

Köszönöm mindenkitől a segítséget!

Dr.Attika # 2015.08.13. 08:29

Tisztelt Barrerra!
Ha valakinek orvosi problémája van, akkor nem az orvosi könyvekben kutakodik, hanem elmegy az orvoshoz és rábízza a kezelést.
Az Ön esetében is ez a helyzet. El kell menni egy ügyvédhez, aki ügyvédi megbízási díj ellenében ellátja a jogi képviseletet és eljár az ügyben. Ő tudni fogja, hol melyik bíróság előtt kell eljárni.

Sherlock # 2015.08.13. 08:23

Általánosságban igaz, hogy ott érdemes perelni, ahol végre akarják hajtani az ítéletet - ha nincs különös ok az eltérésre - mert külföldi ítéletet sok helyen baromi nehéz elismertetni. Ahogy nézem Új-Zélandon a Nemzetközösség és az ausztrál bíróságok ítéleteit könnyű elismertetni, a többi ország ítéletét akkor hajtják végre, ha az új-zélandi kollíziós jog szerint is volt joghatósága. Én nem szívnék magyar bíróságokkal, vagy legalább konzultálnék egy új-zélandi ügyvéddel előtte.

barrerra # 2015.08.13. 08:05

@Dr.Attika: Köszönöm a válaszodat! Igen, magánokirati szerződésben kötöttük meg a szerződést. Amennyiben eredményes lenne a peres eljárás, abban az esetben új-zélandi bíróságnál kell elismertetni a magyar bírósági határozatot? Ne haragudj az értetlenkedésért, de nem ismerem az eljárásjogi hátterét ennek... A nemzetközi magánjogi tvr.-ben nem találtam, hogy lehet ilyen esetben eljárni, valószínűleg rossz jogszabályt néztem?

Dr.Attika # 2015.08.13. 07:02

Azért szerencsére nem ennyire bonyolult a dolog. Magyarországon is be lehet adni a kereseti kérelmet, magyar bíróság is eljárhat és kötelezheti is az új-zélandon lakó alperest. Ha ez jogerős, akkor csak a végrehajtás végett kell megkeresni az ottani hatóságokat. Egyébként le van papírozva a kölcsön szerződés?

capisca # 2015.08.13. 06:46

A költségek nem számítanak.

Akkor két lehetőség van.

  1. Elmész egy magyar ügyvédhez, akinek elmondod a történetedet. Megbízod Ő keres egy új-zélandi ügyvédet, akit megbíz járjon el a nevében. Ő az ottani törvények szerint behajtja a követelésed vagy nem.
  2. Interneten közvetlenül megkeresel több új-zélandi ügyvédet, leírod a helyzetet és Ők megírják mit lehet tenni és mennyiért. Ez talán gyorsabb, mint az 1. eset, de egy nagy fokú bizalom is kell.
barrerra # 2015.08.13. 06:40

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogyha egy új-zélandi lakossal kötöttem egy szerződést (francia az illető, de kiköltözött Új-Zélandra), amit később fel is mondtam (a felmondás hatályosult), majd a felmondást követően elköltözött, akkor a követelésemet hogy tudom ellene jogi úton érvényesíteni? Semmi speckó szerződésről nincs szó, sima kölcsönszerződés. EU FMH-val nem tudok élni, mert már nem Franciaországban van a lakhelye, hanem Új-Zélandon. Lakcímét elmondta, elvileg akar fizetni, de nem tud. Milyen jogszabályok alapján (eljárási jogszabályok) alapján tudok eljárni ellene, milyen hatóságnál kezdeményezzem a jogi igényérvényesítésemet? Gondolom pereskednem kell, a per pedig Új-Zélandon lenne, de cáfoljatok meg, ha nem. Először melyik hatósághoz kell fordulnom, milyen beadványt kell készítenem, mi az eljárás folyamata, stb... Ezt le tudná nekem valaki részletesen írni? A költségek nem számítanak.

A válaszokat előre is köszönöm!