Megtévesztéssel történő külföldi behajtás


Ezénvagyok # 2006.03.29. 17:36

Mint kiderült az Európai Unió 97/55/EC és 84/450/EEC direktívái szerint az ilyen szerződések érvénytelenek, és azért intézi a behejtást egy svájci cég, mert Svájcra nem vonatkoznak az EU-s törvények.
Kérdés viszont, hogy van-e valamilyen lehetőség visszakapni az így jogtalanul beszedett díjrészleteket?

magyarpeter # 2006.01.15. 16:16
Ezénvagyok # 2005.07.19. 13:54

Az ügy, amiben tanácsukat kérem a következő:

2002-ban az European city guide cégtől kaptunk egy adategyeztető lapot, amin adataink cégemblémánk és egyéb információk voltak (Hogy honnan szedték nem tudom). Olyat, amelyeket számos más intézménytől is, akik ilyenért soha semmiféle összeget nem kértek. A lapot sajnos aláírva visszaküldtük. Ezen a lapon azonban nem volt egyértelműen feltüntetve az, hogy valamiért is fizetni kellene. Sajnos csak egy év múlva vettük észre, hogy a lap alján irreálisan apró betűvel egy húszsoros angol nyelvű rizsa közepén szerepel egy összeg is. Mivel ilyen jól nem beszélek angolul, nem értettük hogy miről szól a szöveg. Más szerződést nem kötöttünk. Véleményünk szerint a megküldött nyomtatvány egyértelműen megtévesztő volt, amiben mi a szándékosságot és jogtalan haszonszerzést lehet felfedezni. Mivel Magyarországon emlékezetem szerint már volt ehhez hasonló ügy, s ebben a rendőrség elítélte a megtévesztéssel pénzt beszedő cég vezetőit, a megküldött horribilis összegű számlát azonnal visszaküldtük, jeleztük, hogy nem értünk egyet a kifizetéssel és kértük adataink azonnali törlését. Erre semmiféle válasz nem érkezett, így mivel a könyvből sem kaptunk példányt, gondoltuk, hogy megtörtént a törlés és nem kerültek be adataink a kidaványba. A rákövetkező évben azonban egy újabb számlát kaptunk dupla összeről, amihez már mellékelték a kiadvány egy oldalát. Ezt szintén visszaküldtük, mondván nem tartunk igényt egy olyan szolgáltatásra, amelyet már felmondtunk. A cég tehát a kárenyhítési kötelezettségének sem tett eleget. (Egyébiránt nem is lenne szükségünk a szolgáltatásra, hiszen egyáltalán nem vág a profilunkba, s cégünknek külföldi kapcsolatai sincsenek. Ráadásul az összeg is irreálisan magas, nem áll arányban a szolgáltatással, a valódi, bár nem kért teljesítést pedig nem bizonyították. Kis cég lévén anyagi lehetőségünk sincs kifizetni a kért összeget, amit az European City guide megtévesztéssel próbált meg elérni.) Ezt követően egy kis időre csend következett, majd felkeresett egy svájci behajtó cég, hogy fizessük meg a vélt tartozásunkat. Erre javasoltuk a megegyezést oly módon, hogy mi eltekintünk a megtévesztés miatti rendőrségi feljelentéstől illetve a kártérítéstől, ők pedig a követelt összegtől. Ezt persze nem fogadták el, s elkezdtek fenyegetőzni. Először csak bírósági perrel spanyolországban, amin mi úgysem tudnánk képviselni magunkat, majd a végén behajtással. Ennek módját nem részletezném, mert többnyire mindenki ismeri, de mivel családom van, és fontos a személyes biztonságom, kénytelen voltam belemenni egy olyan megállapodásba, amelyben az összeg felét részletekben megfizetjük.

Kérdezném viszont, hogy mit tehettek volna, ha spanyolországban perre viszik a dolgot, és mi nem képviseltetjük magunkat?
Érvényes-e egyáltalán egy szerződés nélküli ilyen megrendelés (amit én nem nevezek annak)?
Ha a képviselet hiánya miatt minket meg nem hallgatva esetleg nekik ad igazat az ottani bíróság, akkor hivatalos és jogszerű úton miként tudnak pénzükhöz jutni?
Be lehet-e magyarországon jogszerűen hajtani egy spanyol bíroság által megítélt összeget, s ha igen hogyan?
Mit tehetnének ha a megállapodásnak csak az első összegét fizetnénk ki a többit nem?
Van-e lehetőség itthon feljelentést tenni megtévesztés miatt az említett cég ellen?