Élettársi viszony - Élettársi viszony - miképpen igazolható?


groszfater@gmail.com # 2015.01.13. 15:55

Így van, a Ptk. is úgy rendelkezik, hogy a férfinak többet kell keresni.
Csak Sherlock eltévesztett egy betűt a Btk.rendelkezik így és ha sokat szívóskodik az élettárs, fenyegesd meg, feljelented és meg is büntetik.

2-3 évvel ezelőtt belűl felújítottuk.
erre valószínűleg nem jól emlékszel és azért írtad többes számba
ez inkább úgy történhetett, hogy Te adtad a pénzt és Ő
zsebretett kézzel nézte jól dolgoznak- e az iparosok és most milliókat szeretne kapni a Galád.

Sherlock # 2015.01.13. 15:24

Kihaom,

Ezt tőlük kellene megkérdezni - bár azt sem értem, hogy miért nem elég nyilatkozni.

Szirenit,

Így van, a Ptk. is úgy rendelkezik, hogy a férfinak többet kell keresni. Ha szükséges felújítás volt, akkor valószínűleg nem jogos a követelése. A lakcím-bejelentés nem jelent semmit (az nem jogcím az ottlakásra, csak egy közigazgatási adminisztrációs hülyeség; ezt mondjuk többnyire a yard se tudja).

szirenit # 2015.01.13. 15:05

Tanácsot kérek:-(
6 éve hogy együtt élek élettársammal,bejelentettem hozzám.
Családi házamat 11 évvel ezelőtt vettem saját nevemre 1/1.
Hitel nincs rajta, nem kellett fizetni közösen.
2-3 évvel ezelőtt belűl felújítottuk.
Mindíg többet kerestem mint a párom, de ő kér néhány milliót.
Nem egyezek bele mert nem tartom jogosnak.
Én nő vagyok ő a férfi, akinek többet kellene bele tenni a közös kasszába, szerintem, ekkor talán kérhetné?!
Se közös gyerek, sem együtt élő gyereket nem tartunk el.
Ha jogi útra terelné a kérését, nekem mennyi esélyem van hogy ne fizessek.
Maximum néhány bútor darab jár neki szerintem.
Ő a közösben semmit nem hozott, egy albérletből jött egy táska ruhával.
Számít az hogy be van jelentve 6 éve?
Ha elköltözik ismét albérletbe és a lakcíme hozzám szól, mert ezt kérte, további hátrányom származik?
Köszönettel,
Judit

kihaom # 2015.01.13. 14:34

Munkahelyen személyzeti osztályon szükséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.13. 11:17

Mi a célotok vele?

kihaom # 2015.01.13. 08:59

Kedves Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy élettársi nyilatkozatot tehetünk-e teljes bizonyító erejű magánokiratban, vagy kizárólag közjegyző előtt, közokiratban?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.30. 12:27

Ügyvédet kell fogadnod,
És nyelvtanárt...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.30. 11:29

Gabesz11

Ügyvédet kell fogadnod, mert ilyen tényállás mellett nem is lett volna szabad a bizonyításig eljutni. Valószínűleg olyannyira nem védekezel, hogy már azt vizsgálják mennyi illeti meg a felperest.

Gabesz11 # 2014.10.27. 18:00

Érdeklődők
Azt szeretném megtudni hogy létezik e az hogy egy hölgy akivel csak szex volt és üzlettársam volt egy kft-ben ö volt az ügyvezető ez 2009 év .Édesanyám 2006 ban vett egy ingatlant közjegyzői okirattal teljes hitelből és lassan kezdte felújítani több éven keresztül és én lakom az ingatlanban ami az édesanyám tulajdona és most a ház vételét követően 7 év elteltével perelt be minket édesanyámat engem mint éle társ és a bankot hogy palástolt szerződés és azt én vettem a hölgyel és a bíróság most édesanyám ingatlanán házában szakértőt rendelt ki a felújítási érték megállapítására de ítélet nincs és édesanyám meg a hölgy között semmilyen kapcsolat nem állt fent mint velem se kötelező e beengedni a szakértőt és a hölgyet és én ha nem kérek semmit se a hölgytöl mert nem voltam vele kapcsolatban kérhetek e én is ? Én nagyon nem értem mert ö semmit se bizonyít amit mond csak pénzt akar kihúzni kérem ha tud valaki segíteni vagy tanácsot adni azt nagyon megköszönöm mert én nem voltam vele semmilyen élettársi kapcsolatban sem .
Köszönöm várom a megtisztelő választ

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.18. 13:09

Ha az ingatlannak haszonélvezője van, az jogosult az ingatlant kizárólagosan használni, birtokolni, hasznosítani.

A közös tulajdon megszüntetését lehet kérni esetleg. De haszonélvezettel terhelten aligha fog menni.

mamika60 # 2014.10.18. 11:39

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor Úr.
A lényeg. Két testvér tulajdonos egy ház értéke 6 millió forint ,tíz éve vásárolták.
Egyik kifizette a részét a megvételnél, de nem lakott benne!
A másik havonta fizeti a kb. három millió forintot!
Most vissza akar költözni de a testvér nem akar sem fizetni sem engedni hogy költözzön!
Mit lehet tenni, követelni!?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.18. 08:38

Én nem értem. Próbáld meg összeszedettebben. Főleg azt a részt, hogy mit követel a testvér.

mamika60 # 2014.10.18. 08:35

Tisztelt szakértő!
Kérdésem annyi ,tíz éve vettünk egy házat a két lányom a tulajdonos, egyikük belefizetett három millió forintot a másikuk havonta fizeti a három millió forintot, az előző lány sosem használta a tulajdonát, most kérné a testvértől a pénzét vagy használni szeretné, mire kötelezhető a testvér?( az ingatlant hat millióért vettük)Én az édesanya vagyok a haszonélvezuő az udvarban komfortosítottam a melléképületet idáig ebben éltünk.élünk!a lánnyal aki követel!?

mamika60 # 2014.10.18. 08:22

Kérem segítsenek a következő problémámban.
Vásároltunk a két lányomnak házat!Az egyik lányom előre befizetett kb. három millió forintot a ház árába a többi három milliót a másik lányom törleszti havonta, ők ketten a tulajdonosok én az édesanyjuk a haszon élvező vagyok.Ő aki belefizetett előre a saját pénzét sosem használta a házat, most tíz év után szeretné visszakapni a részét.Köteles e fizetni a testvér vagy köteles visszaengedni a ház felébe?A testvérének van élettársa 10 éve őt megilleti valami?
Köszönöm válaszukat.

Bichter # 2014.09.30. 12:47

Konkrétabban??

Mivel tudok egy szóbeli megállapodást igazolni? Kettőnk között zajlott, eszembe nem jutott tanuk füllehallatára megbeszélni a kettőnkre vonatkozóakat!

Pártatlanabb tanú - a volt férjem pontosan tudja mit hagyott a lakásban nekem. Magyarul leltárral a kezében kellett volna kiengednem költözéskor?

Elévülés? Tehát van még ideje mindenfélét kigondolni, hogy hogyan keserítse meg az életemet?

...és egy esetleges bírósági ügy úgy is zárulhat, hogy még ő fog nekem tartozni, mert azokban az időkben már csak alkalmi munkái voltak - ennek sincs nyoma (bérjegyzék,átutalás stb)
Viszont van nyoma a rezsinek, az én fizetésemnek, azoknak az átutalásoknak amiben még az elköltözése után is támogattam, telefon feltöltéseknek stb.

ObudaFan # 2014.09.30. 11:29

Hogy elég-e, azt vita esetén a bíró majd eldönti, nyilván jó lenne, ha lennének pártatlanabb tanúk is, de ha nincsenek, akkor velük kell próbálkozni.

A tulajdoni igények egyáltalán nem évülnek el, a kötelmi igények pedig 5 év alatt. Itt mindkétféle igény felmerülhet, de mindkettővel határidőn belül van.

Ha a szóbeli megállapodást tudod igazolni, akkor persze könnyen lehet, hogy nem lehet igénye, függően a megállapodás igazolható tartalmától.

Bichter # 2014.09.30. 11:25

(Nem! Nem elírás! A zártkerti ingatlan 50-50 %-ban a házasságban szerzett vagyon. Mivel nem váltottuk meg egymástól és nem adtuk el, így az még mindig közös vagyon maradt, amivel nincs is semmi gondunk.)

Igen. Volt közös szerzemény, azt soroltam fel. De a legtöbbjéről nincs számla! Nem kértünk vagy nem kaptunk.

Hogy milyen vagyon tárgyaim voltak azt csak a mellettünk – egy udvarban lakó szüleim tudják leigazolni, ennyi elég? Vagy milyen igazolás szükségeltetne ilyenkor?

De a fő kérdésem az volt, hogy 2,4 évvel ezelőtt költözött el. Szóbeli megegyezés volt, elvitte ami kellett neki. De most, 2014. szeptember 30-án felléphet-e még további követelésekkel?? És ha igen, akkor meddig? Vagy köteles vagyok odaadni minden eszébe jutó követelést azzal a címszóval, hogy „ezt is ő vette”!!??

Részemről lezártnak gondolom a megegyezést, mert a volt férjem sem állt utólagosan elő semmiféle követeléssel a válásunk után!

ObudaFan # 2014.09.30. 10:20

Gondolom, a volt férj az elírás.
HA volt közös szerzemény - márpedig úgy tűnik, hogy azért valamennyi volt - akkor természetesen annak van jelentősége, hogy a szerzésben ki milyen arányban vett részt, másrészt esetleg nem árt tudni igazolni, hogy egyes vagyontárgyak már megvoltak az együttélés előtt, illetve az együttélés előtt megvolt egyes vagyontárgyak értéke bekerült újabb ingóságok értékébe.

Bichter # 2014.09.30. 06:36

Az én tulajdonomat képezte a hűtő, mosógép, kanapé, televízió, fagyasztó szekrény, mikró, számítógép és egyéb használati tárgy.

Ezekből a hűtőt és a mosógépet cseréltük le, valamint egy bejárati ajtót és egy ablakot cseréltünk ki a lakásban. Valamint vettünk még egy hintaágyat. A betegsége miatt egy DORMEO fedőmatracot, egy izom-stimulátort, gyógycipőket… és a kazal gyógyszerek stb. is vettünk.
Továbbá a kémény béléscsövezését készítettük el és egy öntöttvas kandalló került beállításra és egy x mennyiségű q tűzifa került vásárlásra 2 éven keresztül. Volt még egy tisztasági meszelkedés és egy kisebb szekrény is vételre került a gyerekem javára.
Valamint a fürdőszoba tusolója került leszigetelésre.

A volt férjemnek és nekem van egy közös zártkerti ingatlanunk, melyen egy félkész ház is áll. Abban a mai napig az ő fáit őrzöm ingyen és bérmentve. Fedett és zárt helyen. Bérleti díjat nem kértem még az elmúlt 2 év alatt tőle, de tehetném… mert még mindig ott tárolja a fákat.

Ebből azt vitt el amit kiválasztott.
Elvitte a számítógépet, a kandallót, a kanapét és egy szekrényt valamint más apróbb használati tárgyakat is. A többire azért nem tartott igényt, mert pénzben gondolta, hogy én majd kifizetem az ő házának az árát!

Mint írtam közös kassza volt és minden bevétel egybemosódott. Nem volt olyan, hogy kinek a pénzét költjük épp! És legszebb az egészben, hogy ehhez ő ragaszkodott. Én mindig is elleneztem a kezdetektől fogva.

Mi a vélemény Ügyvéd Úr?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.29. 16:29

Ha jól értem, ingókat szereztek esetleg.

ObudaFan # 2014.09.29. 16:16

Tudni kellene, hogy volt-e vagyonszaporulat, ebből a kérdésből ez nem egyértelmű szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.29. 16:12

Azt lehet elosztani, ami van. Ha nincs vagyonszaporulat, akkor fel sem merül az osztozkodás problémája.

Bichter # 2014.09.29. 14:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2008-2012. május végéig élettársi kapcsolatban éltünk a szüleim nevén levő házban.

A szüleimnek nem fizettünk albérletet. Minden rezsi számla az én nevemen van a mai napig.
Nekem van munkahelyem, ő az utóbbi időszakban a gerincműtétjei miatt rokkant nyugdíjassá vált. Előtte ő is dolgozott, míg volt munkahelye, aztán csak alkalmi munkákat talált.
Betegségéből kifolyólag, minden kórházi- és gyógyszer ellátását az én TEMPO pénztáramból fedeztem.

A saját házát a beleegyezésem nélkül eladta – én nagyon ragaszkodtam ahhoz, hogy ne adja el, mert biztosabbnak éreztem ha megtartja. Nem hallgatott rám, potom összegért 1.200.000.-ért eladta – ebből anyukájáé volt a fele összeg. Tehát kb. 600.000.-Ft az ő hozománya volt” , megjegyzem a cuccain kívül sok minden értéket nem hozott magában.

Ezzel szinte párhuzamosan, én is kaptam a szüleimtől egy 800.000.-Ft-os összeget, amit a szüleim lakásába forgattam vissza.

Közös kasszán éltünk, tehát tartott a fizetésem és minden más plussz bevétel ameddig tartott.
Akkor még nem merült fel, hogy kinek a pénzét költöttük épp el!!!

2012. május végén elköltözött – közös megegyezéssel – és mindent vitt” amit gondolt. Nem volt megkötésem, hogy mit hagyjon a házban. Rá volt bízva, hogy mit akar elvinni. Ő viszont inkább a pénzét kérte volna!, de mivel van egy kiskorú gyermekem is és minimálbérből élek, nem tudtam kifizetni amire annyira áhítozott!

2012. decemberében Ügyvédet keresett, mely szerint x napon belül fizessek neki 600.000.-Ft-ot, mert számolása szerint, neki annyi jár.

Megválaszoltuk a levelet, hogy mutassuk be a bíróságon a bevételeket és a névre szóló kiadásokat. Ki mit fizetett és főleg mennyi volt a bevétele és majd meglátjuk mit mutat a mérleg. Erre már nem jött válasz.

Viszont a mai napon megint felmerült ez a kérdés, hogy én ezt meg azt adjam oda még neki: mert azt ő vette!! 2014. szeptember 29-e van!! Én viszont már nem akarok adni semmit sem. Lezártnak tekintem és gondolom ezt a témát!
Az elköltözése után még töltöttem a telefonkártyáját, és amennyire tudtam utaltam még neki összeget is segítségként!

Állhat-e még elő újra követelésekkel? Gondolok egy bírósági perre!?? Perelhet még és követelhet még tőlem akár forintálisan is 2 év után??

Köszönöm a választ: Bichter

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.24. 13:52

Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.
(2) Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.
(3) Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

A lakáshasználat rendezése akkor is szükséges lehet, ha az ingatlan a különvagyonod.

Ha esetleg házasságot köttök, az megint csak új helyzetet teremt.

lalka33 # 2014.06.24. 12:07

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy hitelre vettem most lakást a nevemre amit 6 évig fizetni fogok, hamarosan beköltözök barátnőmmel akivel ugye élettársak leszünk, amennyiben nem úgy alakulnak a dolgok és nem leszünk együtt tarthat igényt a lakás bizonyos részére, vagy a hitelt mivel az én számlámról vonják az összeget, különvagyonnak számít e? Köszönöm!