TIGÁZ kötbér


Zoltanuss # 2008.06.07. 17:51

kisember991 !
A tigáz egész vezetése egy beszari társaság.
Viszont az ügyfelet szeretik megszivatni .
Ódákat lehetne mesélni a ténykedésükről !

sinibali # 2009.10.08. 10:35

A Tigáz kiszámlázott 200.000 Ft kötbért a GESZ 46.§ (2) bek. i pontja alapján nyomás alatti gázellátó rendszer megbontásáért.
A problémás dolog az volt, hogy egy konvektortól egy vezetéken elvezettettük a gázt a konyháig, ahol beépítésre került egy gáztűzhely.
Igaz nem volt terv és engedélyeztetés, de nem is ezzel problémáznak, mert arra egyszerűen kérték a pótlást.
Nem értem ezt a nyomás alatti dolgot, ugyanis a szerelés során a főelzáró szelep el lett zárva és a rendszer nyomásmentesítése is megtörtént.

adventure # 2011.02.26. 02:51

Az óra megkarcolva, szabálytalan vételezés szakvéleménnyel megállapítva.
De nem is ez a lényeges, hanem a TIGÁZ által követelt kötbér összegszerűsége.
Mi alapján állapít meg a TIGÁZ 300.000.- Ft kötbért egy olyan szabálytalan vételezésre, ahol annak időtartamát nem tudta megállapítani?

Szerint az összeget tuti elbukná a bíróságon, ha az illető fogyasztó havonta kb. 10.000.- Ft-nak megfelelő gázt fogyaszt el..

És az olvasottak láttán, hogy még a TIGÁZ tesz a pushing hatás érdekében büntető feljelentést, ő csalás miatt nem jelenthető fel?!
Aki ugyebár jogtalan haszonszerzés végett mást tévesdében ejt/tart...

Én ezt a jogszabályt találtam az összegszerűségre:

19/2009. (I.30.) Korm.r. 1.sz. mell. 48. §-a lesz az irányadó, amely szerint: „…a szabálytalan vételezés esetén a felhasznált földgáz mennyiségét becsléssel - a beépített gázkészülékek összteljesítménye alapján - kell megállapítani a szabálytalan vételezés időtartamára. Ha a szabálytalan vételezés pontos időtartama hitelt érdemlően nem állapítható meg, havi mérőleolvasásos felhasználó esetén legfeljebb 30 napos, egyéb esetekben 50 napos vélelmezett fogyasztási ellenérték követelhető. A szabálytalan vételezés során, a felhasznált földgáz elszámolási árának megállapítására a kiegyensúlyozó földgáz - az időszakban kialakult - legmagasabb ára, rendszerhasználatra a rendszerhasználati díjakat tartalmazó rendelet pótdíjazásra vonatkozó szabályai alkalmazandók.

adventure # 2011.02.26. 02:52

"...tévedésbe ejt vagy tart..."

Dödölle1 # 2011.02.28. 10:43

Kaptam, megosztom.

A zsemle ára

Ma már semmi szükség nincsen se villanyórára, se gázórára!

Hogy miért?

Mert ezek a mérőórák eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a Fogyasztó és a Szolgáltató egymás közötti korrekten elszámoljon és a Fogyasztó annyi díjat fizessen, amennyi villanyt, vagy gázt a mérőóra szerint elhasznált.

Ennek azonban ma már semmi jelentősége nincsen, mert bármit mutat a mérőóra, a Szolgáltató olyan összegű számlát állít ki, amilyet akar!
Hogy miért?

Mert nincsen ember, aki ellenőrizni tudná, hogy a számlán szereplő összeg megfelel-e a tényleges fogyasztásnak.

Miért?

Mert a számlán szereplő, fizetendő díj és a mérőóra által mutatott elhasznált mennyiség, és annak egy egységnyi díja köszönőviszonyban sincs egymással.

Egy normálisan működő államban, tisztességes gazdasági rendszerben, egyértelműen meg van határozva, hogy egy kilowatt áram, vagy egy m3 gáz mennyibe kerül; a mérőóra által mutatott mennyiséget be lehet szorozni az egységárral, és máris megvan az eredmény, hogy mennyit kell fizetni!

Nálunk nem így van, mert ez nem normális gazdaság, ország, és nem működik tisztességes államrendszer!

Vegyünk egy villanyszámlát, hogy igazunk van-e? Nézzük meg miből áll össze a számla végösszegét jelentő, fizetendő 6.758,- Ft díj:

24h áramdíj tömb I. 110 kWh 20,38 Ft/kWh 2.242,- Ft
24h áramdíj tömb II. 45 kWh 21,68 Ft/kWh 976,- Ft
Összesen tehát: 3.218,- Ft

Idáig rendben is lennénk, hiszen a fentiek szerint a 40 napos időszakra 155 kWh fogyasztás után 20,38 és 21,68 Ft-os egységáron (az már rejtély, hogy miért van a két különböző egységár, de ez még belefér ) 3.218,- Ft áramdíj fizetendő.

Azonban ezzel nincs vége, mert a számla folytatódik, úgy mint:

Szénipari szerkezetátalakítási támogatás 31,- Ft
Kedvezményes árú villamos energiai támogatás 19,- Ft
Összesen: 50,- Ft
Átviteli-rendszerirányítási díj 89,- Ft
Rendszerszintű szolgáltatás díj 66,- Ft
Elosztói forgalmi díj 1 1.341,-Ft
Elosztói veszteség díj 648,-Ft
Menetrend kiegyensúlyozási díj 78,- Ft
Összesen: 2.222 Ft

Még nincs vége, de egy villanyszámlában ez a "menetrend kiegyensúlyozási díj", figyelemreméltó kreativitásra vall, ezért érdemes egy kicsit megpihenni.

Továbbá:
Elosztói alapdíj 150 Ft
Összesen: 2 372 Ft

Na már most, ha az áramdíjhoz (3.218,- Ft) hozzáadjuk ezt a többit (2.372,- Ft), akkor 5.590,- Ft jön ki, amihez még a 20 % ÁFA jön + 50 Ft AHK ( rejtély, hogy ez meg micsoda???? ) és máris megkapjuk a villanyszámla
6.758,- Ft-os végösszegét!

Ha valaki meg tudja mondani, hogy az áramdíjon túl megjelölt őrületek, összesen 2.372,-Ft, miért kerülnek Lajos bácsi és Ilonka néni villanyszámlájába felszámításra, az akkor azt is mondja meg, hogy;

  • ezek az ilyen-olyan díjak miért éppen annyi összegűek;
  • és miért nem alacsonyabbak;
  • vagy magasabbak;
  • továbbá, ki és mikor állapította meg pl.: a "menetrend kiegyensúlyozási díj" 0,5000 HUF/kWh egységárát,
  • és végül: ennek mi a fene köze van az elfogyasztott villanyáramhoz??????????????????.

Ha még egyszer megnézzük a számlát, akkor láthatjuk, hogy a tényleges áramfogyasztás után mindössze;
3.218,- Ft-ot
kellene fizetni, de ezt feltornázták a fogyasztók számára teljességgel ELLENŐRIZHETETLEN plusz költségekkel;
6 758 Ft-ra!

A gázszámlával hasonló a helyzet, de ott az átejtés talán még bonyolultabb.Persze a számla itt sem az elfogyasztott gázmennyiség és az egységár szorzata, hanem korrekciós tényezőt, fűtőértéket (MJ/m3), elszámolt hőmennyiséget is számítanak és a számla összege az egységár és az elszámolt hőmennyiség szorzata, amiben a fűtőérték (MJ/m3) és az elszámolt hőmennyiség (MJ) adja a két ismeretlenes egyenletet, és őrzi meg a számla összegének titkát.

Miért van ez így?

Hol van a fogyasztóvédelem?

Mikor lesz már ennek vége?

A villanyszámla analógiájára elképzeltem, hogyan is festene egy zsemle számlája a Szolgáltató büféjében:

Péksütemény 1 db 8,50 Ft
Búza vetési és aratási összetevő 2,32 Ft
Búza érlelési nap-egyenérték 0,27 Ft
Búza kelési bizonytalansági faktor 1,88 Ft
Búza feldolgozási (háztáji) veszteség 0,66 Ft
Búza sikér-díj 1,30 Ft
Kukorica bánatpénz 0,72 Ft
Vízbázis fejlesztési hozzájárulás 0,20 Ft
Pékség újrafestés, rovarirtás 0,52 Ft
Gömbölyítési jutalék (művészeti felár!!!) 0,78 Ft
Szolárium (régebben színkezelési) pótdíj 1,70 Ft
Sütőlapát korszerűsítési alap 0,88 Ft
Azonosítás 0,34 Ft
Kifli szolidaritási együttható 2,40 Ft
PTU.KAH.ZZ 1,90 Ft
Összesen: 27,00 Ft

Ezekhez a multikhoz egyre inkább igazodik és hasonul a víz- és csatorna szolgáltatások díja. Nem a számlájukkal, hanem a hozzáállásukkal.
Bármilyen probléma, vagy vita keletkezik a szolgáltató és közöttünk első és nyomatékos kijelentésük;

Ha nem fizetsz, kikapcsoljuk a szolgáltatást, vagy leszereljük a mérő órát!

Tehát jogorvoslati lehetőségünk is csak a vitatott számlák kifizetése után lehetséges, ha továbbra is szeretnénk villany mellett olvasni, gázzal főzni és vizet inni, stb.

Jó lenne ténylegesen, ha ezen monopóliumoknak, szolgáltatóknak megpiszkálnák a működését és megtiltanák, hogy a fogyasztókkal szemben azt a fenyegetési lehetőséget, hogy vitatott helyzetekben;
HA NEM FIZETSZ, LESZERELJÜK
végre az
ÁLLAM
erőfölénnyel és joggal való visszaélésnek minősítené!
Nem csak azokról van szó, akik nem fizetik - a fentiek szerint, amúgy teljesen alaptalan, "feturbózott" módon kiállított számlájukat, - hanem azokról az esetekről beszélünk, amikor a multik, vagy a hatalmi pozícióból szolgáltató cégek téves, vagy rossz számlákat állítanak ki.

Történjen ez az általa kezelt mérőeszköz hibájából, vagy számlázási hibából.

Ezekben az esetekben nagyon gyorsan kicserélik a mérőket és másfél, két hónap múlva mikor megjön a számla csak akkor fedezhető fel a "túlszámlázás" már nem tehetünk semmit, mert a leszerelt mérőket ezek a szolgáltatók nagyon gyorsan szétszedik, vagy átszerelik, így a fogyasztót meggátolják annak lehetőségétől, hogy bizonyítsa a mérő hibáját!

Elgondolkodtató:

Mikor egy cégvezetés alap gondolata és mondata a következő:

HA NEM FIZETSZ LESZERELJÜK, KIKAPCSOLJUK!

Meddig engedjük zsarolni magunkat a multiktól, monopóliumoktól??????

websas # 2011.02.28. 12:36

Én úgytudom, hogy a számlákat normális formátumban közérthető módon (úgy, hogy 2 diploma nélkül is megértsék a Zemberek, kell elkészíteni) Lehet hogy visszaküldhető lenne, oszt írják újra.

Bandi1980 # 2011.03.18. 14:02

Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Leszerelték a gázóránkat, azt mondták karcos a külseje és elküldik bevizsgálásra de nem lesz belőle semmi. Elmentem a bevizsgálás idejére, fotózgattak, megnézték a blombát, minden rendben. A karcolásra azt mondták gyanús. Szétszedték az órát valami fekete papírt vagy mit tett az óra házának peremére a számláló és a hátoldalára is és azt mondta meg van mágnesezve, mert lett rajta egy csík, azt se tudom mi a szart tett rá, mi az a papír. Megmérték az órát mennyit mér és valami 6 százados eltérést mutatott, azt mondták mert a mágnes elgyengítette az órába valami szart és azért nem jól mér. Ja és mondtam neki, hogy az óra 10-15 év után biztos, hogy pontos? Azt mondja 50 év után is pontosan mér. Most várom a papírt de már 540.000 Ft minimum büntetéssel fenyegettek. Az órához senki nem nyúlt mióta felszerelték, a gázszámlánk mióta megvan szinte mindig ugyanannyi, akkor mi a faszt akarnak. Mondtam nekik annyit amit büntetést mondott mióta megvan a gáz azóta nem használtunk annyit nem hogy annyi büntetést kifizessek. Azt mondja majd egyezkedjek a szolgáltatóval. Miről arról, hogy nem csináltunk semmit és mégis fizessek? Mit tudok most csinálni? Hogy bizonyítsam, hogy nem csináltunk vele semmit?

Bandi1980 # 2011.03.18. 14:03

Megjött a szakértői vélemény. Várom a reakciótokat rá, mit csináljak.

Leírom mi áll a szakértői véleményben, de érzésem szerint a tiédben is hasonlóan van leírva. Neked mit mond az ügyvéd? Én Nyíregyházán vagyok te merre vagy bodza?

A szakértői véleményben ez áll!

A gázmérőn találhatóak-e olyan sérülések, amelyek a mérő működésének befolyása közben keletkeztek, vagy keletkezhettek?

A gázmérőt tartalmazó, és a fogyasztási helyen a leszereléskor lezárt, hitelesített dobozt a szakértők a jelenlévők előtt felbontották, miután meggyőződtek annak sértetlenségéről.

/Fotó a dobozról/

A gázmérő szakértői vizsgálatra alkalmas állapotban volt, azaz a gázmérőben történt elváltozások, beavatkozások rekonstuálhatóak, illetve azonosíthatóak voltak

/fotó az óráról/

A működésvizsgálat során megállapításra került, hogy a mérőeszköz negatív hibával mér (-6,1% +-3,0% helyett) , működése nem megfelelő.
Tárgyi gázmérő szemrevételezéses vizsgálat során megállapítható volt, hogy a gázmérő szerkezeti burkolatfedelét lezáró jobb oldali plombazár eleje horzsolt, a bal oldali plombazár féloldalasan nyomott, de feliratuk olvasható. A plombákon a lenyomatok az eredetivel megegyezőek. A plombák megfelelően rögzítve tartják a burkolatfedelet. A gázmérő festése elöl sérült, karcolt.

/Kép az óráról/

A gázmérő házfeleinek élein polarizációs fóliával visszamaradó mágnesesség mutatható ki.

/kép a papírról/

A gázmérőház belseje a csővezeték rendszerből származó reve anyaggal szennyezett.

/kép a ház alsó részének belsejéről/

A mérő belső szerkezetének működése a gézmérőházra felhelyezett mágnes útján külső mágnes hatására, mágnesen befolyásolás alatt állt. A mérőkamrák mozgó membrántartó lemeze mágnesezhető

/Kép az óra belső részéről ahol látszik a szakértő által felhelyezett mágnes/

A gázmérőház belsejének szennyezett állapota a mágneses befolyásolás következménye, tekintettel arra, hogy a mágneses hatás a csővezetéki szennyeződéseket a mérő belsejébe vonzotta. A mozgó alkatrészek mágneses fékezésének hatására a mérőkamrák membránjai megnyúlnak, a mérőkamrák térfogata megnőtt, és a mérő pontossági értéke -6,1%-ra módosult.
A mérő belső szerkezetének működése a gázmérőházra felhelyezett mágnes útján külső mágnes hatására , mágneses befolyás alatt állt. Ez által a mérő belső szerkezetének működése befolyásolható (a membrántartó lemezek működésének fékezése útján a mérő pontossági értéke -6,1%-ra történő átállításával), leállítható (az egyik mérőkamra membrántartó lemeze szabad mozgásának gátlásával) volt.

A jelekből ítélve történt-e szabálytalan gázvételezés, a mérő működését befolyásolták-e?
Figyelembe véve a fenti vizsgálati eredményeket rögzíthető, hogy a számláló szerkezetet lezáró plombák lenyomatai eredetiek, a burkolatfedő a helyén van, helyzetéből résnyire sem mozdítható el. A számláló szerkezet rendszeres mozgatására utaló nyom nincs, az megbontásra nem került. A gázmérőház festéke sérült, karcolt, belseje szennyezett. A gázmérő házfeleinek élén visszamaradó mágnesesség mutatható ki. A mérő működése mágneses hatás alatt állt, működése befolyásolható, leállítható volt. A mérő leszerelése jogos volt.

A szakértő tárgyszerű megállapítása a szabálytalan gázvételezésről:

A fenti vizsgálat alapján megállapítható, hogy a mérőeszköz működését befolyásolható külső beavatkozás történt. A gázmérő állapota olyan jellegű, illetve az elváltozás olyan mértékű, melynek következtében joghatással járó mérésre a mérőeszköz a továbbiakban nem alkalmas.

Nekem az egész eljárás több sebből vérzik.

Leírok pár dolgot ami megfogalmazódott bennem és ha tudtok rá valami reakciót azt szívesen veszem.

*-én a szám alatti telephelyén szakértői vizsgálatot folytattak le, melyben az alábbiak szerint foglaltak állást:

A vizsgálatot a * gyártási számú gázmérővel történt, aminek érvényes hitelesítése volt a szakértői vélemény szerint.

A helyszínen jelen lévők nem mutatták meg a gázmérő hitelesítéséről szóló dokumentációt, ami arra enged következtetni, hogy nincs vagy nem megfelelő annak a mérési eredménye.

A szakértői vizsgálat első pontját képezi, hogy a dobozt melyben a gázmérőt becsomagolták a leszereléskor a kollegák sérülés nélküli állapotban van, erről fényképfelvételt is készítettek. Természetesen a doboz felső részéről készült csak felvétel a doboz megfordításra nem került.

Ami úgyszintén nem kétséget kizáró tényező, hogy a doboz minden oldalról sértetlen-e vagy sem.

A kibontás után a mérő szemrevételezése történt meg amiben megállapították, hogy karcos a ház, amiből számukra egyértelműen következik, hogy manipulálva lett az óra.

Kérdezem én az órát 2000.10. *-án szerelték fel azóta eltelt 10 év az óra az akkori előírásoknak megfelelően belső elhelyezéssel került felszerelésre. Az akkori előírásokban és az engedélyes tervben sem volt olyan követelmény, hogy a mérőórát úgy kell elhelyezni, hogy az pl. egy zárt dobozban legyen, mint a kerítésen belül elhelyezett nyomáscsökkentő. Így a 10 év alatt külső sérülések érhették az órát ami miatt a háza megkarcolódott, de ez még nem utal arra, hogy a mérő manipulálva lenne.

A gázmérő mérésének ellenőrzése következett melyben megállapításra került, hogy a mérő 6,1 %-os negatív hibával működése nem megfelelő.

Ez az első tényfelvetésemre utalva, hogy a mérés ellenőrzésére használt mérő hitelesítését igazoló dokumentumot a helyszínen nem mutatták meg, sőt a mérés eredményét sem közölték így a szakértői véleményben leírtak erősen kifogásolhatóak.
Továbbá a mérőóra 2000.10.-án került felszerelésre, de az óra hitelesítési (Gázmérő hitelesítési ideje A háztartási fogyasztóknál általában üzemelő 6 m3/h, vagy ennél kisebb teljesítményű gázmérőknél a hitelesítési cserére 10 évenként kerül sor. A 6 m3/h -nál nagyobb teljesítményű gázmérőknél előírt hitelesítési időszak: 5 év. ) ideje ezt megelőzőleg 2000.08-hó-ba volt a mérőóra hitelesítési ideje jó indulattal is 2010.10.03-án lejárt, a mérőóra leszerelése pedig 2010.11.-én történt. Vagyis 2010.10.-tól 2010.11.-ig a szolgáltató olyan mérőórán keresztül szolgáltatott és számlázott amely érvényes hitelesítéssel nem rendelkezik. Ezáltal a szolgáltató A Tigáz Zrt Egyetemes üzletszabályzatának 93. oldalán megtalálható szerződésszegő magatartási formát tanúsított, amely alapján olyan fogyasztásmérő berendezésen keresztül szolgáltat és számláz, amely érvényes hitelesítéssel nem rendelkezik, kivéve, ha a hitelesítési csere elmaradása bizonyítható módon a felhasználónak felróható vagy a hitelesítés külön megállapodás alapján a felhasználó kötelezettsége
Jogkövetkezménye: minden megkezdett évente az üzletszabályzat 5. sz. mellékletét
képező kötbértábla szerinti mértékű kötbér fizetése a felhasználó részére
Ezen tények megállapítása után a szolgáltatónak a teljes eljárása a mérőóra hitelességének és hibájának megállapítására teljesen jogtalan és kifogásolható.

A mérőóra szétszerelése következett ez után, amit az alábbiak szerint végeztek. A Plombát fűrésszel levágták az óráról, ami néha ki is ugrott onnan, ahol a jelen lévő kollega el akarta vágni. Majd megállapították, hogy a plombazár eleje horzsolt.

Ez a megállapítás mivel szerintem a plombát sokkal nagyobb gondossággal is el lehetett volna távolítani, valószínűnek tartom, hogy a fűrészelés közben a kolléga sértette az meg.

Ezután a gázmérőt tovább bontották, ami az óra alsó részének roncsolással való eltávolításával következett be. Kettéfűrészelték a bilincset, lefeszítették majd a peremet egy téglalap alakú tárggyal dörzsölni kezdte a kolléga, az óra első és hátsó oldalán, ahová később a polarizációs fóliát tette. Szemrevételezésem szerint a kolléga által használt szerszám inkább hasonlított egy téglalap alakú mágnesre mint egy reszelőre. Ezután a kolléga a polarizációs fóliával megállapította, hogy az óra meg volt mágnesezve.

Na már most, ha egy fémet valaki valamikor megmágnesez az egy idő után elveszti a mágnesességét. De mivel az általunk használt mérőóra soha nem volt manipulálva ezért azt gondolom, hogy mivel a kolléga pont oda helyezte a polarizációs fóliát ahol előzőleg az általa használt csiszolóeszközként használt anyaggal dörzsölte meg a mérőóra peremét, ezért ebből egyértelműen következik, hogy az általa használt eszközzel vitte fel a mágnesességet az óra peremére. Továbbá ha az óra mágnesezve lenne akkor nem csak azon az adott két ponton ellenőrizte volna le ahol előtte ő babrálta az órát. Sehol máshol nem történt ellenőrzés az órán. Továbbá az óra egy papír dobozba volt csomagolva ami, szerintem köztudott, hogy nem mágnes álló. Szóval a szakértő és a leszerelő kollégák, vagy bárki másnak aki a gázmérőhöz hozzáfért a leszerelés pillanatától módjában állt a mérőórát külső mágneses hatásnak kitenni a vizsgálat és a leszerelés időpontja között. Ami szintén arra utal, hogy a szegény időskorú fogyasztókon akarja a szolgáltató bevasalni a máshonnan be nem szedett veszteségét.

Ezt követően következett a mérőóra alsó részének szemrevételezése. A szakértő ismét mintha egy filmet forgatna, és előre tudná a következő lépést az óra alsó burkolatában talált reve anyagot talált ami állítása szerint azért van benne mert a mágnes azt bevonzotta a mérőházba. Továbbá rátett egy mágnest az óra belsejére amivel azt akarta illusztrálni, hogy az óra mágnesezhető. Ezután megállapította, hogy mivel mágnesezhető az óra ezért az manipulálva lett és a membrán emiatt nyúlt meg és ezért pontatlan az óra.

Kérdezem én, hogy ha egy csőrendszerben egyirányú nyomás, áramlás van akkor a csőrendszerben található szennyeződések csak az áramlás irányába tudnak mozogni vagyis az óra irányába. Ehhez nem kell semmilyen szakértő ezt egy laikus is meg tudja állapítani. Szóval az, hogy az óra belsejében szennyeződés található az nem bizonyíték semmire. Az, hogy az óra belső eleme mágnesezhető, ami kb. 4-5cm –re van a külső háztól egy fém és egy vastag műanyag burkolaton keresztül ahhoz azért elég erős mágnes kellene, szerintem ha egyáltalán gyakorlatban ez működne is. Mivel a kollega a mágnest úgy helyezte fel, hogy a külső borítás és a műanyag burkolat is el lett távolítva.

Mindezeket összevetve az egész eljárás és a szakértői véleményben foglaltak egy laikus számára is erősen kifogásolható tényeket vet fel, amiből következik:

A mérőóra leszerelésének időpontjában a mérőóra hitelesítéssel nem rendelkezett, vagyis a mérőóra mérési adatai az üzletszabályzat szerint is nem használhatók fel számlázáskor mérvadó adatként, vagyis a szolgáltató szerződésszegést követett el ami alapján a fogyasztó felé kötbérfizetési kötelezettsége van (Üzletszabályzat 93. oldala).

Továbbá az eljárás folyamán megállapított eltérés az óra hibájából ugyan úgy következhetett, mint a szakértő által feltételezett külső behatástól, valamint a vizsgálat alkalmával használt mérőóra mérési pontossága is erősen kifogásolható.

A szakértői vélemény nem tényfeltáró inkább részrehajló, nem az igazság és a valódi okok kiderítése volt a célja, minthogy a fogyasztó részére elmarasztaló véleményt formáljon meg, amivel a szolgáltató a fogyasztót kötbérfizetésre kötelezhesse.

A szakértői vizsgálat alkalmával elkészített fotókat és a jegyzőkönyvet senki nem íratta alá abba betekintést nem nyerhettem, a fotókat sem hitelesíteni nem kellett és a szakértői véleményből sem derül ki, hogy a fényképek valami egyedi azonosítóval lennének ellátva ami szintén arra derít fényt, hogy nincs kétséget kizáró bizonyítéka sem a szolgáltatónak sem a szakértőnek arra, hogy a jegyzőkönyvben leírtak és az elkészített fényképek akkor és arról a mérőóráról készültek amit tőlem leszereltek.

Várom a jelzéseteket és a reakciókat az eset kapcsán

Kovács Adrienne # 2011.03.19. 22:31

Igazad van Dödölle1, bár már kb. 15 éve az EON francia tulajdonban van és hát mint tudjuk nekik is meg kell élni valahonnan, mint pl. a mobilszolgáltatoknak, vagy a bankoknak. Sajnos a külföldi szolgáltatok a Kelet-európai régiós országokban tudják összeszedni a hasznukat, mivel itt lényegsen kevesebb illetve nincsen állami szabályozás, teret nyújtva ezzel a szabad rablásnak. Pl. Strasbourgban avagy Franciaországban közel hasonlóak a rezsidíjak, mint nálunk, olcsóbb a tömegközlekedés fajlagosan, illetve a mobilszolgáltatás is jobb és kötelezve vannak a szolgáltatók az ingyenes korlátozás kikapcsolására hat hónap után...


Kovács Adrienne

Egyjogász # 2011.03.19. 23:13

Te miről beszélsz, mi az hogy nincs állami szabályozás?

A Fidesz egyik első intézkedése volt, hogy befagyasztotta (államilag) a lakosságnak meg a kisfogyasztóknak eladott gáz árát, most olvasni a sajtóban, hogy ugyanez lesz a távhővel is.
Az új kormány visszaállította azt is, hogy a kisfogyasztóknak egyetemes gázszolgáltatásban eladott gáz árát hatóságilag állapítják meg, miniszteri rendeletben. Hogyan lehetne "szabadrablás", ha az állam által meghatározott áron kell adni a gázt mindekinek?
Ebből a szempontból pedig teljesen mindegy, hogy a szolgáltató tulajdonosa francia, angol, vagy hottentotta, a magyar fogyasztóknak egyik sem adhatja többért a gázt, mint ami a miniszteri rendeletben van.

Ez alól egy kivétel van, a szabadpiac, ahol valóban annyiért adhatják a gázt, amennyiért akarják. A kisfogyasztóknak nálunk ilyen formában az EMFESZ árult gázt, de ők sem többért, hanem kevesebbért, mint a hatósági ár. Ki is pukkadt a lufi pár hónapja....

Ursula # 2011.03.20. 11:12

Szia Bandi 1980! Az egyik család hasonló helyzetbe keveredett a TIGÁZ-zal. Nagyszülőket szabálytalan gázvételezéssel vádolják, immár két éve húzódik az ügy. Kiderült, hogy azt a TIGÁZ munkatársat, aki a szabálytalan gázvételezést kitalálta, mára már sokan feljelentették, és rendőrségi eljárás folyik ellene, a TIGÁZ-t is megtévesztette. Ennek ellenére még mindig követelik a kötbér kifizetését, pedig a fogyasztást visszamenőleg tudják a fogyasztók bizonyítani, a számlákat eltették, és kimutatást vezettek már a 80-as évektől. Nem csökkent a fogyasztás mértéke egyik évben sem -max. ha hidegebb tél volt, arányosan több volt a fogyasztás. tehát a vád teljsen alaptalan!

Abban az esetben, ha alaptalan a szabálytalan gázvételezés vádja: a szakértői vizsgálatra már ÜGYVÉDdel kell menni! És nem feladni! Szerintem érdemes felkeresni egy ügyvédet.

Mi már mindent fotózunk, ha vízóra, villanyóra, gázóra ellenőrzésére, leolvasására jönnek ki szakemberek, semmit sem csinálhatnak anélkül, hogy ne készítenénk fotókat: az "előtte" és "utána" fotók készítése hasznos lehet.

exa81 # 2011.03.21. 22:10

Kedves Fórumozók!
Szüleim az elmúlt napokban ugyanolyan levelet és szakértői véleményt kaptak, mint Bandi1980. Röhej, hogy ugyanezeket az észrevételeket tapasztalta a szakértő ugyanazon helyeken az órán. Amennyiben valakinek van valamilyen ötlete, esetleg pozitív tapasztalata az ügy kimeneteléről, kérem írjon. Köszönöm

vicu # 2011.03.22. 14:22

Szia BANDI 1980!

A problémád valóban nem egyedi, konkrét tapasztalatom szerint a TIGÁZ által megrendelt szakvélemények így készülnek, függetlenül attól, hogy a fogyasztó a vizsgálatkor jelen van-e, vagy sem. Az eredmény ugyan nem garantálható, de javaslom, hogy fordulj ügyvédhez, Nyíregyházán is van olyan, aki ilyen ügyekkel is foglalkozik. A Magyar Energia Hivatalhoz panasszal lehet fordulni, volt rá példa, hogy igazat adott a fogyasztónak.

Bandi1980 # 2011.03.22. 21:33

Sziasztok!

Első körre kiküldtek 540.000 Ft kötbért, majd a válasz levelemet követően 390.000 Ft-ra módosították. Szombaton voltam Miskolcon Szabó nevű fickónál, meg van egy másik Juhász és nagyon szemetek. Meg sem hallgatták az érveimet csak hajtotta a magáét meg egy mérőt mutogatott egy bazi erős mágnessel, hogy a miénkkel is ez volt csinálva. Pedig hozzá sem nyúltunk. Amikor közöltük, hogy nem fizetünk egy fillért sem azt mondta, hogy akkor nincs miről beszélnünk és felállt és szinte otthagyott minket. Ez egy normális eljárás?
Mondtam neki lehet vinni bíróságra úgy sem kapnak egy fillért sem.
Most ott tartok, hogy megnézettem egy ügyvéddel, beszereztem a vegyes tüzelésre vonatkozó számlákat visszamenőleg pár évre + a fogyasztási adatokat és most ő fogja megfellebbezni az ügyet. Ha most sem sikerül akkor szerintem megyünk tovább a bíróságra.

A fogyasztóvédelem tud a dolgokról ami a Tigáz-nál folyik de nem tudnak nyilatkozni benne mert azt mondták az Energiahivatalhoz tartozik.
Erről viszont nem hallottam sok jót, mivel állítólag visszadobják a szakértői véleményeket úgy ahogy van és nem csinálnak semmit.

Szomorú!
EZ MAGYARORSZÁG ÉS A MAGYAR TÖRVÉNYEK, ITT MINDENKI AZT CSINÁL AMIT AKAR BÜNTETLENÜL
A szegény ember meg fizessen.

Bandi1980 # 2011.03.22. 21:39

Ja még egy dolog. Az ilyen egyeztetésen mint én is voltam Miskolcon két dolgot szoktak ajánlani mint amit ott kitudtam egy ügyvédtől aki épp megállapodást jött kötni. Vagy 6 havi részletet adnak vagy elengednek 30% a kötbérből. Az ügyvéd még annyit mondott, hogy a peres ügyet el lehet húzni 2 évig is akár és az ilyen perek 98%-át elveszti a Tigáz!
Én azt tanácsolom mindenkinek aki tényleg nem csinált semmit a mérővel, hogy ne fizessen egy fillért sem, akármivel is fenyegetik, mert ezért vannak nyeregben mert a szegény ember bedől nekik.
Össze kell fogni ellenük és közös erővel lehet csak komoly eredményt elérni. Akkor már a sajtó és mindenki komolyan odafigyelne a dologra ha 10-20-30 ember vagy akár több összefogna és úgy lépne fel a "tetü" szolgáltató ellen!

jani53 # 2011.03.23. 17:04

tisztelt fórumozók

engem is 540 ezer kötbér megfizetésére akarnak kötelezni mert a mérőórámon a két db omh zár hátsó lenyomata recés mintázatú sima mintázat helyett a szakértő szerint
pedig nem nyultunk soha az órához és az ismerőseimnél
akinek ilyen tipusú órája van azoknak is recézett a plomba hátoldala
akkor mi alapján mondta ezt a szakértő?
beadtuk az ügyet az energiahivatalhoz még bizakodunk
de ha nem foglalnak állást akkor kihez lehet fordulni?
állitólag nyiregyen van ügyvéd aki ezzel foglalkozik
meg tudnátok adni az elérhetőségét
és ti mit szóltok mindehez?

jani53 # 2011.03.23. 17:13

még annyit szeretnék mondani hogy az omh nál sem tudták megmondani hogy abban az évben milyen volt a hátsó lenyomat de annyit segitettek hogy megmonták napra pontosan hogy hol és mikor végezték a hitelesitést de ott érdeklődésemre nem válaszoltak
sőt e-mail jaim után a vezetőjük megtiltotta hogy kiadjanak bármilyen információt is
a tigáznál csak annyit hajtogatnak hogy a szakértő nem tévedhet
de akkor az ismerősöknél taláható ilyen tipusú évjáratú órák mér egyeznek meg az én volt órámmal?
találtam egy sima lenyomatut is de ez régebbi tipusu volt 2000-es az enyém 2003-as volt

fzolcsi # 2011.03.23. 19:48

Sziasztok!
Úgy látom mindenki hasonló cipőben jár. Jutott már valaki eredményre a gázszolgáltatóval (bár javarészt érdekes módon TIGÁZ-os mindenki)? Én ma voltam a szakértői vizsgálaton. Szerintem ugyan azt fogom kapni mint Bandi1980, legalább is az ott elhangzottak alapján. A mérőóra pontosságának ellenőrzésének eredményét el se mondták volna, ha a végén nem kérdezek rá, de a fórumot olvasva borítékolhattam volna -6,1%. Érdekes, hogy mindenkinek ennyi. A szakértő elmondása alapján +-6% megengedett. Nekem a Gallus mérőn található plexi plombáit nem találta eredetinek, mondván, hogy biztos nem ilyen karaktert használnak (megmutatni természetesen nem tudta, hogy kellene kinéznie, de azt mondta a megküldött véleményében ott lesz a kép mert otthon van neki)-az "etalont" otthonról hordjuk be???? De azt is megnézném aki abba a kb. 3-4mm átmérőjű szegecsbe beütővel számot üt. Arra a kérdésemre, hogy a furat sérült e, ha már valaki kifúrta az eredeti plombákat, azt a választ kaptam, hogy nem, nagyon ügyes munkát végzett valaki, mert nincs nyoma. Elvégezték a mágnesezési mérést, meglepődésemre pozitív eredménnyel (25 gallus-t mértek), ugyanis a gázóra leszerelésekor a szerelő még a dobozolás előtt megmérte és azt mondta, hogy nincs nyoma mágnesezésnek, de mivel karcos becsomagolja. Az órában nálam is revét találtak, ami elmondásuk szerint a mágnes váltja ki az acélcsőben (hegesztőként tudom, hogy revésedés hegesztésnél lép fel az acélcsőben, tehát nagy valószínűséggel még a rendszer kiépítésekor került be, a gázóra felszerelése előtt pedig senki se tisztíttatja ki a rendszert. Természetesen a leszerelt fogyasztásmérő 2000-ben volt hitelesítve és 2011. februárjában cserélték. Természetesen a szétszerelés után a belső szerkezetekben semmilyen sérülést nem találtak, de arról mélyen hallgattak is. A mágnesesség mérés szerintem azért erősen kifogásolható, mert míg az egyik kolléga szerette volna megmutatni, hogy hogyan kell kinézni a plombán lévő karakternek, addig a másik aki addig semmivel nem foglalkozott csak újságot olvasott, hirtelen megmérte és közölte, hogy mágnesezve lett. Azt se értem a független szakértő miért TIGÁZ irodában az ott kapott eszközökkel végzi a vizsgálatot (ha a szolgáltatótól függ anyagilag lehet független?).
Ha valaki tudja, hogyan védheti meg magát a fogyasztó, ebben az elég EGYOLDALÚ vizsgálatban kérem segítsen.

Ginnny # 2011.03.24. 14:59

Sziasztok. Én ma voltam bent a Tigáznál, és egyszerűen nem lehet velük beszélni, mert csak a magukét fújják ! Én is Bandi 1980-hoz hasonlóan kaptam egy levelet, amin 540.000. Ft-ot tartalmazó kötbér elszámolás volt ! 2 lehetőség van : vagy 6 havi bontásban kifizeted az 540.000.Ft-ot (havi 90.000.!!!!! ), vagy elengednek 20% -jó indulattal- 30 %-ot ! Második fogysztó vagyok a fogyasztási helyen, de ez is hidegen hagyta őket, hiába mondtam, hogy ha elmegyek az előző fogyastóhoz, és felteszem a kérdést, hogy valóban mágnesezték-e, úgy sem vallja be! Bizonyítani akrtam a vegyes tüzelést, de már ott tartottunk, hogy nálunk csökkent a fogysztás, és én hiába mondtam, hogy éppen ezért, mert átálltunk gázról fára...(számla van a fáról??? nincs, mert nem gondoltam, hogy ilyen ügybe keveredek, ráadásul ismerőstől volt, baráti alapon,nem vagyok vállalkozó, nem is kértem !). A szerelő meg sem várta, hogy oda menjek, holott szóltam, hogy várjon pár pillanatot, és ott szeretnék lenni, mikor leszereli a készüléket, mire kimentem, leszerelte ! Erre is volt válaszuk ! Mint minden másra! Sajnálatos dolgok mennek, és nem tehetünk semmit ? Felkerestem egy ügyvédet, de őszintén megvallva félek belevágni, mert ha bukta a per (már pedig biztos nem holmi kis szakértőkkel állnak oda, és a mai nap szituációját figyelembe véve... érvelni nagyon tudnak), akkor még plusz költségeket is a nyakamba varrnak, ami nem kis összeg lenne ! Ja!- És az 540.000. Ft úgy jött ki, hogy 30 napot számolnak napi 18.000. Ft-al ! Ez a nem semmi...

Ginnny # 2011.03.26. 12:43

Még csak annyit, hogy egyik nap megkaptam a jegyzőkönyvet, amin az szerepelt, hogy manipuláltuk az órát, valamint a kötbér összegét tartalmazta, másik nap pedig már meg is kaptam az 540.000. Ft-ot tartalmazó csekket, valamint arról is tájékoztattak, hogy ezen felül még kapni fogok egy kb . 40.000. Ft összegű csekket, ami a bevizsgálási díjat, reszerelési díjat, és a rongálási díjat tartalmazza! Leszerelni minden féle képpen leszerelték volna, mivel az óra 10 éves volt! Ez az egyik dolog, a másik pedig az, hogy ilyen nincs, hogy egyik nap megkapom az értesítőt, a másik nap pedig a csekket ! 14 napos fellebbezési idő sinte mindenhol van, teljesen hétköznapi ügyekben is ! Náluk ez sem jellemző ! 8 napn belül kérik az 540.000. befizetését, ami röhejes, mivel egy átlagos csekkre is 10-14 napot szoktak adni ! De teljesen mindegy! Jogtalan a követelésük, így bármi legyen is...egy fillért nem fizetek, főleg nem 8 napon belül...egyébként a levélben fellebezhetőségről szó sem ejtettek, ami megint csak "gyanús"...minden féle képpem a pénzre mennek ! Úgyhogy nem hagyom ennyiben, megkezdem a levelezgetést a szolgáltatóval, és meglátjuk mire jutunk ! Könyörgöm, mit hisznek? Manapság hány ember tud csak úgy kidobni egyik napról másik napra az ablakon ilyen összeget?! Egyik sem ! A másik dolog pedig az, hogy a jegyzőkönyvet a saját javukra írják, ha Bíróságra kerül az ügy, még véletlenül sem legyen megtámadható ! Mikor vizsgálták be az órát, teljesen más dolgok hangzottak el, mint a jegyzőkönyvben le voltak írva! A másik! Jegyzőkönyvet miért nem mind a két érintett fél jelenlétében írják ? Mikor megkaptam, teljesen valótlan dolgok voltak benne leírva! - Na, ez a nagy lehúzás! . És senkit nem érdekel ? Senki nem tesz ellene semmit ?

PraetorLXXVI # 2011.03.29. 14:31

Írjatok a Magyar Energia Hivatalnak!

Főbb szempontok:

  • amikor felszerelték az órát kié volt az ingatlan, akár az előző tulaj is manipulálhatott /10 évente hitelesítik/,
  • amikor észrevették a manipulációt hány szerelő járt el (ha egyedül, akkor ez kicsit támadható - munkautalvánnyal ellenőrizhető),
  • a szerelő bedobozolta-e az órát, amikor elszállította (a dobozt aláírtuk-e, csak a tetején elfogadható, illetve ott, ahol nyitható)- sérült volt-e a doboz, lezárta-e stb.

Bele kell kötni az élő fába is!

Általában - méltányosságból- szokták mérsékelni 300-400,-e Ft-ra, csak udvariasan kell velük beszélni.

Kenderice # 2011.04.08. 07:18

Csak egy érdekesség miatt írok.
Tegnap tudtam meg, hogy a szomszédomnál kint voltak a hét elején a tigáztól, mert tartozása van. Este fél nyolckor jöttek ki, de nem volt otthon a szomszédom, mert éjszakás volt.
Csöngettek, de mivel nem ment ki senki átugrottak a kerítésen, lefényképezték a gázórát és elzárták a golyós szelepet, ami a gázóra előtt volt. Egy munkalapot a kerítés rácsába dugtak, hátha megtalálják, a postaláda nem volt jó.
Szóval így dolgoznak a szakemberek.
Meg sem merem kérdezni, hogy jogos volt-e ahogyan elzárták a gázt...

Zoo84 # 2011.04.20. 05:05

Sziasztok!

10.10.21-én este meghibásodott a Gáz mérőóránk, mert a mérőóra alatti esztergából kivágódott egy munkadarab, amely megütötte a mérőóra számláló részét. Másnap egyből hívtuk az EON-t, hogy a mérőóránk megállt. (persze nem mondtuk, hogy mi történt vele).

10.11.22-én ki is jöttek, leszerelték a rosszat, közben felvették a jegyzőkönyvet, majd felszerelték a jót.

11.04.19-én jött a vizsgálati jegyzőkönyv, mely szerint beavatkozás történt. Elküldték a fényképeket, amelyen rajta volt az ütődés nyoma, és az egyéb belső sérülések. Ezáltal megállapították, hogy beavatkozás történt, és kiszámláztak 55.455 Huf-t.

Ezzel még nem is lenne semmi gond, mert a mi hibánkból történt a gázóra elromlása.

A poén most jön: 10.22-én jelentettük be, ők 11.22-én jöttek ki. Erre a 30 napra kiszámoltak nekünk 30X13000 Huf kötbért, mert a napi kötbér a papír szerint 13000Huf.

Tehát most fizetni kéne 390.000+55455 forintot.

Na most mi tévő legyek?

Napi 13000 forint kötbér? Valamikor egész hónapban nem fizettem annyi gázt.
Meg egy hónapot számolnak? Én tehetek róla, hogy ők nem jöttek elöbb?

Ha tudtok, akkor segítsetek nekem ez ügyben, mert szerintem ez nagyon igazságtalan...

előre is köszönöm

potyilab # 2011.04.21. 12:50

tiszteletem. sajnos mar harom emailt kuldtem a tigaznak es semmi vissza jelzest nem kaptam pedig kertem hogy a szamla miatt hogy reszletre szeretnem kerni.mivel nincs munkam decemberben megszunt igy most varom a szocjalis segelyt amely meg az ehenhalashoz is keves lesz de nem szeretnek tartozni. na mindegy kerem irjanak mitevo legyek ha ossze gyulik a szamlam?? koszonettel: balogh janos

zizi34 # 2011.05.16. 16:26

Sziasztok
Hát nem semmi ez a Tigáz ugyan ebben a cipöben járok 540 ezret vágtak rám kötbért.Én is irtam minden hova tigáz nem fikázot vissza irt fizessek mert ök jogosan kérik a pénzt én manipuláltam az órát egy bazi nagy mágnessel ehhez hozzá füzöm 2 éve kikapcsolták 2008-ban mivel az éves elszámolot nem tudtam kifizetni ami 116 ezer ft ez aztán biroságra került lett belöle 320 ezer de most ez év tavaszán ki fizetésre került ugyanis meg talált a végrehajtó letiltoták a fizetésböl de nem ez a lényeg .Ez év februárban itt voltak ellenörizni az órát jelzem nincs gázom .na én ezt az órát manipulálom ahol gáz se folyik át.mivel sérülést talált rajta ezért leszerelték az órát elvitték bevizsgálásra küldték a levelet mikor lesz és hogy részt vehetek rajta de mivel ugy voltam vele nekem tiszta a lelki ismeretem nem mentem el.és ekkor jött a levél hogy mi mit csináltunk az órával darabjaira szedték sehol nem találtak semmit de valami fólia pozitiv lett ami arra utal mágneseztem.kérdem én mit?a semmit? irtam minden hova most jelenleg az energiahivataltol várok választ de szerintem ezek össze fogtak hogy minél több embert lehuzzanak.csak én tudom hogy mennyi pénzt költöttem téli tűzelöre a két év alatt és hogy a villanyszámlám a triplája lett mivel leszereltük a gáz bojlert és állandó nappali árammal müködik a villany bojler ezt is leirtam nekik szarnak rá fizessek fizessek miböl?egyébként Tiszapalkonyán élek itt a fórumozok közül van valaki a környékröl?Fogjuk össze és mi támadjuk őket ez borzasztó mit meg tehetnek ma itt magyarországon és nincs senki a védelmükbe venne bennünket