TIGÁZ kötbér


Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.16. 06:13

Márpedig alapos a gyanú, hogy megpiszkálta, hiszen - dokumentáltan - sérültek voltak a vezetéken lévő plombák is. No, többek között ezért nem eleve vesztett ügy ez.

Incitatus # 2007.05.16. 06:55

Csak éppen a Tigáz nem az előző fogyasztót fogja perelni, hanem a jelenlegit. Azt hogy gondolod bizonyítani, hogy 2002-ben berhelt órával vette meg a lakást a jelenlegi tulaj? Az sem segíti a tulaj helyzetét, hogy a 2002-es plombapótlás után idén megint sérült plombát találtak.

Egyjogász # 2007.05.16. 07:02

Az új tulaj állítja, hogy nem ő rongált, az órán viszont szándékos rongálásra utaló nyom van.

Bizonyítani egy módon lehet, ha a régi korrekt, és elismeri, hogy ő rongált.

angelis # 2007.05.16. 08:01

Nem egy korrekt típus.
A férjem felhívta mire azt mondta , hogy nem, az órának nem volt semmi baja.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.16. 08:32

Bizonyítani egy módon lehet, ha a régi korrekt, és elismeri, hogy ő rongált.

Az jó lenne. De azért van más lehetőség is. Egyrészt az, hogy ő - vagy legalábbis valaki az ő fogyasztása idején - buherált, tény, hiszen ismétlem, a csöveken lévő plombák már az átvételkor bizonyítottan sérültek voltak. Jóllehet a mért fogyasztási adatai is utalnak a szabálytalan vételezésre. Ugyanígy angelisék előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy bizonyítsák, a fogyasztási adataik valódiak. Ha ez sikerül, akkor nagyon életszerűtlenné válik, hogy valaki, aki gázt akar lopni, ezt azzal kezdi, hogy még a fogyasztás megkezdése előtt megkéri a szolgáltatót, hogy ugyan cserélné ki a sérült plombákat, ahelyett, hogy kihasználná a dolgot. Nem különben ésszerűtlen az is, hogy valaki gondosan előkészíti a lopást (ügyesen szétválasztja, majd nehezen észrevehetően ismét összeragasztja az előlapi plombát) - aztán mégse lop, hanem inkább spórol a fogyasztáson.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.16. 08:40

(folyt)
Nem vagyok egy kifejezett műszaki szaki. De amennyire el tudom képzelni, a gázlopás - legalábbis az óra körül - alapvetően két módon történhet. Az egyik - amit az előző fogyasztó valószínűleg bevetetett - az, hogy a bejövő és kimenő csövet az óra kiiktatásával összekötik. Ettől a csöveken lévő plombák sérülnek. A másik, hogy magát az órát rongálják meg úgy, hogy ne mérjen vagy a valójában átáramló mennyiségnél kevesebbet mérjen. Ha ez is megtörtént, akkor angelisék, ha bűncselekményért nem is, de a meg nem fizetett gázért valóban felelnek. Viszont, ha igazolt a jóhiszeműségük, akkor kötbért és kamatot nem kell fizetniük.)De egyelőre nincs adatunk arról, hogy hogyan is mér az az óra.

Bízom benne, hogy sikerült megvilágítanom, mire gondolok, amikor elejétől fogva azt hajtogatom, hogy egyáltalán nem biztos, hogy veszett az ügy.

hagyma # 2007.05.16. 08:50

1./ Az ügyben két jegyzőkönyv született az óra állapotáról: az első angelisék birtokbalépésekor, ami azt tartalmazza, hogy az óra és a plombák kifogástalanok voltak./ekkor sem a szerelő sem angelisék nem észlelték a plomba sérült állapotát/.
A második , un ténymegállapitó jegyzőkönyv akkor keletkezett, amikor már angeliség tulajdonában állt az ingatlan évek óta. Ez viszont már azt rögziti, hogy sérült a plomba.
innen viszont már igen nehéz bizonyitani azt, hogy a korábbi jkv rossz adatoket tartalmaz, és a hiba már akkor is fennált, és nem az új tulaj buherálta meg.
2./ A szolgáltató követelése kötbér megfizetésére irányul, ami szerződésen alapul. Szerződése viszont a szolgáltatónak csak angelisékkel van, ezért azt csak tőlük követelheti.
Ha az előző tulaj a manipulálást nem ismeri el, ami nem valószinü, nem hiszem, hogy lenne olyan bizonyitási eszköz, ami őket mentesithetné a fizetési kötelezettség alól.

Incitatus # 2007.05.16. 09:05

A jóhiszeműségnek itt nem sok szerepe van, a kötbér objektív szankció. Ha a szakértői vizsgálatról felvett jegyzőkönyvben az szerepel, hogy a sérülés alkalmas volt a mérő befolyásolására, és ráadásul pechjükre a fogyasztásuk is jelentősen elmaradt a szokásos mértéktől, akkor nem nagyon tudnak mivel védekezni.

Egyjogász # 2007.05.16. 10:03

A Ptk. 246. §-ára figyelemmel mire alapítod a kötbér objektív szankció jellegét?

Incitatus # 2007.05.16. 11:15

Úgy értettem az objektív jelleget, hogy a mérő sérülése esetén (gyakorlatilag) nincs kimentési ok. Persze, abban igazad van, hogy nem maga a kötbér objektív jellegű, hanem a szerződésszegésért való felelősség, de következményeiben a kötbér is erősen objektivizálódik így.

angelis # 2007.05.16. 12:16

KBS!

A szakértői véleményből:
" Az eredeti plomba fejének lefúrása, egy másik kettévágása és házilagos felragasztása azt eredményzte, hogy a plexifedél kis erővel leemelhető az óra fémházáról az 5. sz. ábrán látható módon. Ezután az óraszerkezet kiemelésével megszűnik a gáz mérési lehetősége, ugyanis az óradobokat meghajtó fogaskerék hajtóműve elválik a dobot forgató fogaskeréktől. Ezután a fogyasztott gáz mérés nélkül áramlik át a mérőórán, az elfogyasztott mennyiséget nem lehet regisztrálni. A fogyasztó tetszés szerinti időben visszahelyezheti a mérődobot a fémházba, így a fogyasztás újból mérhető lesz.
A tetszés szerinti fogyasztás ezek után a fogyasztó akaratától függ , és a valóságos fogyasztástól teljesen függetlenül alakítható."

Nyilvánvaló tehát, hogy csak akkor csalhattunk volna vele mi, amit nem tettünk, ha szétszereljüka órát, majd visszaszereljük.
Amit biztosan tudunk, mi 2002, a lakás megvásárlása óta soha nem nyúltunk az órához.

angelis # 2007.05.16. 12:20

Hogyan bizonyíthatnánk, hogy nem mi nyúltunk hozzá?
A ragsztóanyag egyszer megkötött, talán ennek az időpontja megállapítható lenne, bár ilyet még csak krimiben láttam.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.16. 12:24

Amit biztosan tudunk, mi 2002, a lakás megvásárlása óta soha nem nyúltunk az órához.

Én eddig is elhittem. Ez esetben, ha jól vettem ki a szövegből, akkor az óra a valódi fogyasztásotokat mérte. Nos, ezt kell a bíróság előtt bizonyítani. Szvsz nem lehetetlen, de messze nem is biztos a siker. (Ezt meg a kollégáknak hittem el eddig is.)

Nos, végső soron nektek kell dönteni.

Incitatus # 2007.05.16. 13:02

KBS, szerintem a más állásponton lévők sem gondolták azt (én legalábbis nem), hogy angelisék hozzányúltak a mérőhöz, csak a védekezés esélyeit illetően pesszimisták.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.16. 13:16

Tudom. Nem én fedeztem fel bennetek a karvalytőke ügynökét. :)

Space # 2007.05.16. 18:55

:) Ismételten felhívnám a figyelmet "hagyma" hozzászólására!!! Eddig még mindíg ő adott az igazsághoz legközelebb álló választ !
Az órával kapcsolatban annyit, hogy csak akkor tudsz "méretlen gázt vételezni" ha a plexifedél alatti "óraszerkezetet" kiemeled az "óraházból", amit a plomba fog le(a fedelet)! Szóval, ha az vissza van ragasztva, akkor a pontos értéket mutatja! Namost, azt meg nem tudod bizonyítani hogy nem te ragasztottad vissza! (hacsak nincs valami -tényleg krimibe illő- módszer a ragasztó megkötési idelyének megállapítására és az sem tuti hogy 5 évre visszamenőleg pontos és nektek megfelelő válszt ad)
Egy talán használható tipp: azt kellene megnézni hogy mielőtt megvette a lakást a párod, milyen volt a fogyasztás az előző tulajnál ! ! ! (megint negatívum hogy takarékoskodtatok, mert így ha ő csalt is, akkor sem lesz nagy eltérés, arra meg ő is tud hivatkozni hogy takarékoskodott)


SG

Space # 2007.05.16. 18:58

jah, mégvalami! A szakértői vizsgálatnál hitelesített műszerrel megvizsgálták hogy az óra most jelen pillanatban helyesen működik és a pontos értéket mutatja!!!!


SG

Sasfioka # 2007.05.16. 20:35

Csak egy dolgot jegyeznék meg:

A plombáknak egyedi azonosítója van, így azt vissza lehet ellenőrizni, hogy az adott plombát ki és mikor tette fel.
Volt kinn szerelő a lakás átvételét követően, aki kicserélte a csövön lévő záróplombát. Ennek valószínűleg rögzítette is a számát. Ha a többi zárójegyet is kicserélte, akkor annak a számának is rögzítve kell lennie. Viszont ha ő azt nem cserélte ki, akkor a plombaszám és dátum alapján ellenőrizhető, hogy a plombát NEM cserélték ki, így hitelesen arról nyilatkozni, hogy sértetlen, nem lehetett. Hiszen ellenőrzéskor az összes zárójegyet eltávolítják, az órát ellenőrzik, majd új zárójegyeket helyeznek fel. Legalábbis áramszolgáltatónál biztos, hogy így van ellenőrzéskor. (Áramkommandós ellenőrzéskor, és ingatlan adás-vételkor áramkommandó megy ellenőrizni)

SF

Space # 2007.05.16. 21:43
Csak ez nem áram, hanem GÁZ és itt nincs száma csak a csonkon lévő műanyag plombának,de most nem arról van szó, hanem a plexifedelet rögzítőről !!! és az pedig MINDEN GÁZÓRÁN UGYAN OLYAN (baloldalon címer jobboldalon évszám, kivéve ha nem NPL-110 az óra mert annak egy plombája van :D) , jah és a szerelő az ellenőrzésen nem szedi le és nem rak újat, csak ellenőriz, elvileg és a jegyzőkönyv szerint, gyakorlatban csak ráné
  • >ebből van most a probléma!

SG

Peter3374 # 2007.05.17. 05:41

Időnklént a gázon lévő plombákat is cserélik...

angelis # 2007.05.17. 12:07

A szóban forgó plombákat nem cserélik, ugyanis azok a gázóra rászét képezik. Pontosan úgy, ahogyan Space leírta. Csak a gázórát cserélik, egyben.

kisember991 # 2008.05.28. 19:50

Üdv Mindenkinek !

Ha valakinek van jó ötlete kérem ossza meg velem.

Van egy kis garzon lakásom, amit nem használok , de időnként kiadok.
Most épp nem lakik senki ott, de a napokban ugy vettem észre hogy a gázóra kimenőcsonkján lévő sárga műanyagplomba szétnyilt, a de nem a lezárt részen hanem a másik , oldalon
egyszerűen mintha elrepedt volna .
A bemenőcsonki plomba sértetlen.

A számlát bemondás alapján kapom, sajnos azonban elmaradásom van , mert pár hónapig nem adtam le óraállást, és mivel a lakást nem lakják, a becsült fogyasztás jóval meghaladja az óraállást kaptam felszólítást .
Rendezném a TIGÁZ-al az ügyet korrekten, tehát az előző
év alapján mért fogyasztásnak megfelelően fizetném a hátralékom, és be akarom jelenti a plomba sérülését.

Ilyenkor ha csak a kimenőcsonki egyik plomba sérült, és bejelentem + befizetem a hátralékom ami kb. 40000 FT akkor is meghurcol a Szolgáltató?
Hallottam pár véleményt és nem szeretném bevállalni a tortúrát, és indokolatlan birságot sem, de igy sem
hagyhatom a dolgot.
Hogy áll a TIGÁZ a jóindulatú közreműködéshez ?

Ha valakinek van tapasztalata vagy ötlete előre is megköszönném ha megirná.

Barca14 # 2008.06.07. 14:58

Segítséget kérnék szépen!!A lényeg leszerelték a gázórát arra hivatkozva h az egyik plomba nem megfelelő nem tudtam h mire megy ki a játék a végén lett gyanús h rongálást írtak be a jegyzőkönyvbe meg dobozba rakták és szakértői vizsgálatra küdik kérdőre vontam őket hogy is van ez azt mondtak ez az eljárás!Megjött a "szakértői vizsgálat" mely szerint nem eredeti a plombák de a mérőóra rendesen működött!!Amikor leszerelték a gázórát a jegyzőkönyvbe az került h a bal oldali plomba nem eredeti más szinű semmi de csak az egyik a másik nem de a vizsgálat mind a kettőre azt írja!!Mikor felszerelték a mérőt annak a jegyzőkönyvébe benne van a plombák száma és megegyezik azzal amit leszereltek mérő plombáival akkor mi is a gond mert azt feltételezik h nem eredetiek!!KÉREM AKI TUD VALAMIT ILYEN ESETEKBEN AZ ÍRJON mert 240 ezer forintra akarnak fizetésre kényszeríteni!! Előre is köszönöm!

Barca14 # 2008.06.07. 15:07

A legrosszabb h a barátnőm szülei a lakás ráadásul csak idöközönként lakunk,laknak benne! Pont én voltam akkor ott és szépen átbasztak!!A tulaj egyszer se volt jelen ráadásul lépcsőházba van a gázóra ráadásul saját szememmel láttam h semmi baja a plombáknak!!

Zoltanuss # 2008.06.07. 17:51

kisember991 !
A tigáz egész vezetése egy beszari társaság.
Viszont az ügyfelet szeretik megszivatni .
Ódákat lehetne mesélni a ténykedésükről !