BKV behajtás

barkaszarka # 2014.12.29. 13:57

A mai napon reggel 6 ora korul megbuntetek a metron. Atszallo jegyet mutatab be aminek nem volt meg a masik resze. En nem tudtam hogy mind ket fele kell az ervenyeseghez (ez lehet az tudatlansagom). de volt rendes vonal jegyem is amit utolag mar nem vett el. Romaniabol erkeztem sok felhasznalatlan jegyem volt megmaradva a nyari szunidobol es ont pekhemre nem jot jukasztatam.
Megbuntetesemkor kertek a szelyigazolvagyomat amit elo is vettem de a holgy rendorrel fenyegetozot es nemis volt hajlando ranezni a roman szemelyimre. Elovettem hat a magya allampolgarsagi eskuletetelemnel kaott igayolvanyt ( lakcim igazolo kartyat) szo nekul el is vette es megirta a buntetest. A buntetesbol feleszmeve jottem ra hogy mi alapjan irta o meg a buntetest... hiszen a kartyan nem szerepel a lakcimem csak a varos ahol szulettem es az orszag. AZ LENNE A KERDESEM HOGY KIFIZESEM E A BUNTETEST VAGY KIKULDNEM EGY FELSZOLITAST ROMANIABA IS? sAJNOS IT TARTOYKODSSOM IDEJE ALATT NEM TUDOM HONNAN ELOTEREMTENI A 16OOOFT. A BKK kikuld buntetest romaniaba is foleg ugy hogy a lakcimemet sem irta bele a jegyzokonyvbe

fody88 # 2014.10.31. 12:27

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy egy BKV büntetés mennyi idő után évül el? Válaszokat köszönöm! :)

Dóra-1986 # 2014.10.01. 10:06

Kedves Crauss!

Én is pont ilyen levelet kaptam, és emiatt néztem fel a fórumra, hátha tud valaki valami konkrétabbat erről a kamu levelezésről. Kezd bennem összeállni egy összeesküvés elmélet erről az egészről, ugyanis én nem lógtam, mindig volt/van bérletem, tehát meg sem büntethettek. Eddig kisgyermekes bérletem volt a hozzá tartozó BKV - s igazolvánnyal. Aztán pár hete már felnőtt bérletet vettem és beadtam az ablakon az irataimat (személyi, lakcím kártya stb.), hogy beírja számot. Ezután az esemény után egy héttel kelt a levél. Szerintem össze lehet rakni a kockákat. Szépen bevezetik a gépbe a szig. számodat, lakcímedet (vagy lekérik valahonnan), és gyakorlatilag csak azt nem tudnak meg rólad, amit nem akarnak... Ennyi... Én nem foglalkozom ezzel a levéllel. Még fel is jelenthetném őket zaklatásért vagy rágalmazásért, vagy adatokkal való visszaélés miatt.

fekete mamba # 2014.09.03. 17:09

Még egy fontos dolog: A közteres egyenruha nem mindig sárga. Mindig egyenruhában vannak, de van hogy fehér, vagy sötét színű. De mindig egyenruhában.

fekete mamba # 2014.09.03. 16:36

Ezeken felül nekem saját profi módszerem is van, de azt nem akarom túl széles körben terjeszteni, mert ha túl sok ember használná, hatástalanná válna.:)

fekete mamba # 2014.09.03. 16:34

Szerintem lógni csak profin, átgondoltan érdemes. Meglátásom szerint kétféle ember fizet a BKV-nak(Legalábbis a minimálisnál többet.) aki brahiskodik ugyan, de ezt felkészületlenül, figyelmetlen, slendrián módon teszi, meg aki komolyan elhiszi, hogy a BKV lógás erkölcsi értelemben lopás. A profik (Nagyképűen magamat ide sorolom.:) ) meg röhögnek az előző kettőn, akik felszállnak ugyan jegy nélkül, de nem szúrja ki a szemüket a neonsárga mellény a megállóból, meg a csóró, de a becsületességet ebben kifejező közalkalmazotton, a tipikus szigorú erkölcsű Babi nénin, aki az óvónői/nővéri/tanítói fizetéséből még képes elkölteni bérletre annyit, amennyit egyébként már rég elvettek tőle az egykulcsos adóval, és inkább nem megy nyaralni,vagy akár hó végén már sz@r kaját eszik, de a bérletre kifizeti a 9500-at, ha beledöglik is.:) (Ennek a alaptípusnak a szélsőséges mutáns vállfaja, aki elromlott lyukasztó esetén is képes keresni egy működő lyukasztót, nem hogy örülne bakker, elmegy a tömöt járművön egy működő lyukasztót keresni.:) )

Na szóval néhány csak néhány legalap dolog:

• Maga a BKV zmobi csak közterület felügyelővel együtt tarthat ott bárkit a helyszínen, ha csak nem történik bűncselekmény. Ilyenkor LESZÁLLSZ, és ha hozzád mer érni,akkor határozott, ellentmondát nem tűrő hangon "Ne érjen hozzám uram!", ha még mindig nem tudja, hol a helye, akkor felmondod neki, hogy hanyadik paragrafus a Btk.-ban a szemályi szabadság megsértése. Nyilván provokálni nem kell,mert akkor agresszívvá válnak, úgy kell csinálni, mintha Te amúgy tisztelnéd őket valamilyen szinten.(Nem kell, hogy tényleg így legyen.)
  • A közteres tényleg hatóság, viszont egyenruhában van, tehát ha látod a megállóban, akkor legyen már elég öt másodperc, hogy eldöntsd, hogy lyukasztasz, vagy leszállsz...
  • Jobb esetben a sima zombi közteres nélkül is kiszúrható,és bár ők nem hatóság, a minimális konfliktus elve alapján ilyenkor is jobb leszállni, vagy lyukasztani, bár általános szabály nincs rá,és nem is mindig 100%, de azért a nyitott szemmel járó pesti az esetek többségében kiszúrhatja.
  • Én általában a jármű elejét preferálom, mert úgy tudom átnézni mindig a megállókat, de hallottam olyat, aki a hátuljára esküszik, mert a zombik inkább elöl, és középen szállnak fel.
  • Igen, ELVILEG a rossz lyukasztó esetén másikat kéne keresni. Gyakorlatilag ilyen szituációban nyugodj meg, és ha zombitámadás van, akkor add elő nyugodtan, hogy mit szórakoznak Veled. (A köztereseket ilyenkor is érdemes azért figyelni, mert közteressel nyilván könnyebben kötekednek.)
  • Rossz lyukasztó egyébként elég sok járművön van. Néha érdemes direkt végignézni.
  • Ha egy mód van rá, akkor azért 8000 forint legyen nálad, kisbolygó becsapódás esetére. Remélhetőleg csak dísznek, de elfér az ember táskájában. Nekem még nem volt rá szükségem.
  • Ha erkölcsi kételyeid vannak, el se kezd. Ahhoz, hogy határozott tudj lenni, és ne mutass félelmet, akkor sem, ha fizikailag túlerőben vannak(Ez is fontos!), valamint pókerarccal, bűntudat nélkül el tudd játszani a stratégiád szerinti szerepet, az kell, hogy tudd, hogy NEM követsz el bűnt. Én templomba járó keresztény ember vagyok, és naponta használom a felszíni járműveket, és kb. ha havi két jegyet elhasználok, lehet sokat mondtam, és eszem ágában sem lenne ezt meggyónni, vagy ilyesmi. Ellopni kézzelfogható dolgokat lehet, a felszíni közlekedés pedig számomra éppen olyan a városhoz hozzá tartozó alapszintű dolog, mint a világítás, vagy az utcaseprés. Ezekért sem fizetsz külön, arra van a személyi jövedelemadó. Amit a jelenlegi kormány pont a csóróknak megemelet, a tehetőseknek meg csökkentette.
crauss # 2014.09.03. 13:33

Üdvözlet!
A mai nap folyamán kezembe került egy levélke, melyben tőketartozásra hívják fel a figyelmemet, ami 2014.08.25-i állapot szerint 24500 Ft. Tudni kell, az első és egyben utolsó büntetésem még iskolás éveim alatt történt, azaz ide s tova 3 éve. Nem tudom, hogy jól értesültem-e, de az elévülési idő ebben az esetben 1 év. A másik dolog amit furcsállottam, hogy nincs feltüntetve a levélen a büntetés dátuma. A levél tárgya egyébként Értesítés nyilvántartott pótdíj tartozásról. Ki kell ezt nekem fizetnem? Avagy egy huszáros mozdulattal dobjam a kukába? Előre is köszönöm a válaszokat. Mindenkinek szép napot!

Kreets # 2014.08.15. 14:11

Üdvözlet!

A következő kérdésem lenne, lehet hogy már volt, végigpörgettem, de egyértelmű választ nem találtam.

20 perce kaptam kézhez egy levelet, melyben a BKK tőketartozás elmaradása miatt 24.500 Ftos tőketartozást említ, melyből 10.000 Ft-ot 08.25 kell befizetnem, a fennmaradó részről pedig nyilatkozhatok, hogyan szeretném kifizetni.

A papírocska hátulján fel van tüntetve a pótdíjazás eseménye:
2009.10.05 - 9es busz

Mivel a 9es busz sosem volt kötött pályás, így ha jól tudom az elévülési idő 1 év, tehát több, mint 3 és fél éve el kellett volna évülnie.

Most akkor ezt a csekket be kell-e fizetni / foglalkozni kell-e vele?

Köszönöm

FenusT # 2014.06.11. 15:56

http://www.femina.hu/…_a_koveteles

Az esetedben a cikk első része tartozhat rád, viszont nagyon durva és végtelenül felháborító azt megtudni, hogy ha valakit egyszer megbüntettek és bekerültek az adatai a Bkk hoz, akkor utána évek múltán is előhozakodhatnak több 10 vagy 100 ezres büntetéssel...

tamasmaci # 2014.04.02. 15:44

Köszönöm a válaszokat...

Amit még fontos megjegyeznem és furcsa is, hogy sima levelet küldtek nem is ajánlottat...

• a levél is annyit írt hogy tartozom, de semmi egyebet...

Az, hogy honnan tudhatták meg az adataimat nem tudom mostanában nem emlékszem hogy megbüntettek volna 2004-ben büntettek meg utoljára, de azt be is fizettem pénztárba még a szelvény is megvan róla ismerve a BKK-t.

De ha abból indulunk ki, hogy olyan embereknél is bepróbálkoztak aki bizonyítottan akkor vidéken vagy akár külföldön is voltak, én nagyon nem csodálkozom semmin...

Én is úgy gondolom, hogy ha jogos lenne a követelésük akkor nem sima levelet küldenek és nem ilyen stílusban...

• azt más fórumokban is megjegyezték, hogy a BKK nem küldött semmilyen levelet, hogy tartoznék azonnal az ügyvédi iroda keresett meg, már ez is elég furcsa, hiszen elsőre egy cég aminek tartozik az ember az keres meg, és ha nem fizetjük ki a tartozást akkor választja a jogi utat.

Tisztelettel, köszönöm mind a kettőtöknek a gyors segítséget, úgy gondolom hogy ezek a válaszok sok embernek nyújtanak segítséget, ahogy olvasgatom a BKK-s fórumokat nem kevés behajtás az jogtalan, csak sokan megijednek és fizetnek inkább...

capisca # 2014.04.02. 14:24

A lehetőségeid attól függnek, hogy a bírság napján azon a járaton tényleg utaztál-e. Megadtatd-e a személyes adataidat.

Amennyiben igen, akkor nincs nagyon értelme "ugrálni"

Írj egy tértivevényes levelet, hogy sorolja fel az Ügyvéd miből is áll össze a követelt összeg. Mondjuk szerintem 16.000 Ft-os pótdíj, késedelmi kamat és az ügyvédi munkadíj. Ezzel a 32.500 Ft. még reális is lehet.

Esetleg kérd az összeg mérséklését vagy részletfizetést.

Bíróságra nincs értelme menni, mert attól, hogy nem írtad alá a büntetési papírt a büntetés jogosságát, törvényességét nem érinti, csak nem ismerted el.
Egy nagy ellenérv szól ellened még pedig, hogy utaztál és a büntetési papír ki lett állítva az adataid alapján. Neked kellene bizonyítani, hogy volt érvényes jegyed bérleted, mert a bíróság vélelmezni fogja, hogy neked nem volt. Különben nem adtad volna meg az adataidat a büntetés során.

Egy bírósági per pedig nagyon kétséges számodra. Amennyiben vesztesz az a 32.500 Ft akár 2-3x akkora összegre is nőhet.

tamasmaci # 2014.04.02. 13:24

Tisztelt capisca!

Köszönöm a gyors válaszát, segítségét.
Kértem, hogy küldjék el, hogy hol mikor történt a dolog és a csekk másolatát…
Elküldték hogy hol mikor történt és küldtek egy adatlapot amin az adataim voltak.
(Én úgy tudtam, hogy a csekket mindig alá is kellene írni ezért gyanús nekem ez a dolog…)

Kértem, hogy részletezzék az összeget, hogy miért 32500ft ezt viszont nem tették meg…

Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek, küldjek egy levelet nekik, hogy nem ismerem el a büntetést, mivel nincs aláírás, vagy a bíróságot pl ez nem érdekli ha oda kerül az ügy,
és a 32500Ft-ból lesz még 100.000Ft is vagy több…
Az a problémám, hogy nem szeretném ha idővel lenne abból a 32500ft-ből 500.000Ft.
Magyarországon elég érdekes működnek a dolgok, sok minden előfordul, ami egy törvényes jogállamban nem…

Esetleg mondjam nekik, hogy a 30-as buszokon van kamera akkor mutassák be a felvételeket, mert ezzel bizonyítani tudják az esetleges igazukat…?

Kérem segítsen mit javasol…

A másik fontos dolog, hogy utána néztem az ügyvédi irodának és a net tele van olyan esetekkel, amikor nem jogos a büntetés, sok esetben talán még csalásról szó szerint vagy bejön vagy nem dologról beszélhetünk…
Az ügyvédi iroda facebook oldalán olyan ember tett panaszt, aki az adott időben még az országban sem volt…

capisca # 2014.04.02. 11:57

16.000Ft-ból hogyan lehet törvényesen kb 6 hónap alatt több mint a 2x, nincs ez szabályozva, nem törvénytelen ez…???

Kérd meg, hogy vezessék le miért lett ennyi a büntetés (azaz a tételek pontos megnevezése, honnan ered, miből jött). Ha nem értesz vele egyett emelj kifogást, bár nem hiszem, hogy meghatja őket.

büntetés és a csekk aláírás nélkül szerintem érvénytelen is nem…???

Nem. Csak, ha alárod akkor elismered, hogy jogos a büntetés. Ha nem írod alá attól még jogos lehet a büntetés, nekik kell bizonyítni, hogy te utaztál ott. Bár, ha van személyi szám vagy okmányazonosító, akkor nehéz lesz már tagadni.

Így akkor bárki bediktálhatja az adataimat és megbüntetnek vagy tartozásom lesz bárhol…???

Igen, de azért önmagában ez kevés lesz, hogy érvényesítsék veled szemben a követelést.

Mennyire törvényesek ezek a behajtások ekkora kamatokkal, költségekkel, ez szerintem igen sok embert érdekel és sajnos igen sok embert érint is, mennyire törvényes, hogy X hónap vagy év alatt 100% vagy több 100%-kal emelkedik a valós vagy nem valós tartozás.

Akár törvényes is lehet, de lehet törvénytelen is. Helyzettől függ. Ezért van a bíróság, amely ezt mérsékelheti, ha úgy ítéli meg.

tamasmaci # 2014.04.02. 09:44

Szép napot!

Nekem is küldött egy felszólítást a Dr. Szabó Gergely Ügyvédi Iroda, ebben szeretném tisztelettel a segítségeteket kérni.
Az egyik észrevételem, hogy nekem egy 32500Ft-os csekket küldtek nem 16.000Ft-ot az állítólagos eset 2013.11.13
16.000Ft-ból hogyan lehet törvényesen kb 6 hónap alatt több mint a 2x, nincs ez szabályozva, nem törvénytelen ez…???
A másik, hogy kértem, hogy küldjék el, hogy hol mikor melyik járművön is történt az eset és küldjék el a csekk másolatát amin az aláírásom szerepel.

Erre Ezt küldték vissza:
„személy igazolványból lettek felvéve, a büntetés nem lett aláírva, de a csekket átvette.”

Én úgy tudom, hogy a csekket mindig alá kell írni + mostanában mindig közterületesekkel vannak.
A büntetés és a csekk aláírás nélkül szerintem érvénytelen is nem…???

Így akkor bárki bediktálhatja az adataimat és megbüntetnek vagy tartozásom lesz bárhol…???

Ezen felül egy pótdíjazás elismerő nyilatkozatot átküldtek az aláírt csekk helyett azon az szerepel, hogy nem írta alá a csekket…
De a csekket mindig aláírják akit megbüntetnek hiszen azzal kezdik és csak utána veszik fel az adatokat…

Tehát röviden és tömörebben a 2 kérdésem, mely sok embert érint:

1. Egy BKV büntetés aláírás nélkül érvényes vagy nem…?
  2. Mennyire törvényesek ezek a behajtások ekkora kamatokkal, költségekkel, ez szerintem igen sok embert érdekel és sajnos igen sok embert érint is, mennyire törvényes, hogy X hónap vagy év alatt 100% vagy több 100%-kal emelkedik a valós vagy nem valós tartozás.

Nincs ez szabályozva valahol, ha valaki tartozik nekem 50.000Ft-tal akkor megkeresek egy jó ügyvédet és csinálok belőle 100.000-500.000Ft-ot vagy akár milliót is…?

pretty # 2014.02.25. 00:13

Üdv.

megbüntettek az ellenőrök ám a jegyzőkönyvet elég hányaveti módon írták meg...
Kérdésem hogy érvényes/érvénytelen egy jegyzőkönyv, ha a személyes adataim áthúzva/kijavítva megjegyzés nélkül vannak ott (nem csupán egy betű, hanem teljes név és cím volt áthúzva). tudtommal a hivatalos iratok javításának megvannak a szabályai nem?

ius latratus # 2014.02.12. 19:24

"Irtam is egy kedves levelet:"

Elolvastam.
Jópofának gondolod magad, de ez szánalmas.

Margherita # 2014.02.12. 18:28

Szerintem nem kell rögtön berezelni mert ügyvéddel iratnak.Nekem sem csatolták a bizonyitékot, max.egyszer büntettek meg de nem irtam alá a csekket, nem is adta oda. Akkor bizonyitsák majd be a biróságon, ha én nem irtam alá.A röhej hogy még én fáradjak be hozzájuk.
Irtam is egy kedves levelet:

"Tisztelt ügyvédi iroda!

Én naponta 3 órát utazom, nagyon fáradt vagyok nem tudok bemenni egyeztetni.Önök követelnek,tehát önöknek kell
bizonyitani a tartozáom és nem nekem kell "védekeznem" és "egyeztetnem". Csatolják a tartozásom
bizonyitékait hitelt érdemlően, ha meg ezt nem tudják jogszerűen bizonyitani hagyjanak békén,
épp elég gondom van igy is."
Amugy milyen ügyvédi iroda aminek "ügyfélszolgálata" van???

gerbera317 # 2014.01.24. 16:30

2000 - 2007-ig? És eddig hol rejtegették ezeket? Mert ha rejtegették, akkor már elévültek.

mucogi # 2014.01.24. 09:37

Páromat is megbüntették a BKV-n 16000 ft-ra.Októberben ki is lett fizetve,most januárban Dr Szabó Gergelytől jött egy felszólító levél és egy csekk 16500 ft-ról,hogy fizessen,mert mai napig nem rendezte..
Lefénymásoltuk a csekket és visszaküldtük neki,azzal a megjegyzéssel,"nevetséges .,hogy a befizetett csekk 3 hónap alatt sem ér célba,követelésnek helye nincs.."
Azóta nem reagáltak.,

Hoorikan # 2014.01.14. 20:20

Szép jó estét mindenkinek!

Következő problémám lett a BKK-val, júliusban a Balaton Soundon vettem részt és elhagytam a személyimet és a városi bérletemet. Következő hétre a becsületes megtaláló el is küldte a címemre, örültem is neki.
Január 2.án kaptam egy levelet 32500 ft-ról, hogy fizessem be mert elkaptak a valamelyik BKK járművön, amíg én jól éreztem magam a Balatonon. A helyszíni jegyzőkönyv megtekintésére felutaztam BP-re, megdöbbenve láttam, hogy nincs is aláírva, érdekes.
Következőt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mennyi esélyem van arra, hogy eltekintenek büntetéstől, vagy mit tegyek? Köszönöm előre is.

capisca # 2014.01.13. 09:18

Kedves davidd!

Hallgatói igazolással nem érsz el semmit. A büntetést nem fogják emiatt csökkenteni. Attól, hogy diák vagy nem feltétlenül kell, hogy legyen diákigazolványod.

Az utazási feltételek egyértelműen fogalmaznak arcképes igazolvány kell az utazáshoz, mely az igénybevett kedvezményenk megfelel (azaz diákigazolvány - diákbérlet, nyugdíjas bérletigazolvány - nyugdíjas bérlet stb...) + a megfelelő érvényes bérletszelvény.

davidd # 2014.01.10. 15:13

Szép napot Mindenkinek!

Pár napja kaptam egy levelet a Dr. Szabó Gergely ügyvédi irodától, melyben tájékoztatnak, hogy tartozásom van a BKK felé és felszólítanak a büntetés 8 napon belüli kifizetésére (65e). Ez az összeg két esetből jött össze, mind a kettőre emlékszem, vártam is a felszólítást, hogy fizessek. Egyik esetben sem bliccelésről volt/van szó, rendelkeztem érvényes bérlettel, egyszerűen nem volt nálam a diákigazolványom. Mivel vidéki vagyok és a Puskásnál a metróból felfelé találtak meg mind a kétszer(utaztam haza), így nem volt lehetőségem 2 munkanapon belül bemutatni a diákomat. (3 munkanap már nem elfogadható...)
Mivel nem éreztem jogosnak a büntetést, így nem is fizettem ki.
Az egyetemről kért papírral tudom igazolni, hogy a büntetés idején volt aktív hallgatói jogviszonyom, tehát diák voltam. A büntetésen is rajta van a büntetés oka.
A kérdésem az, hogy ez járható út-e, hogy én így igazolom nekik?
A válaszokat előre is köszönöm!

wers # 2014.01.08. 08:16

vajjal a fejen ne menjünk napra
személy azonosság igazolása lejárt igazolvánnyal plussz 30.000 (minimum), ha a rendőrség megneszeli

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.08. 05:19

:)
Majdnem. Azt kérdezi, hogy ha lejárt a személyije, akkor mentesül-e a szerződésszegés következményei alól.
Komoly kérdés.

gerbera317 # 2014.01.07. 21:27

Gyakorlatice azt kérdezed, hogy ha lejárt a személyi igazolványod érvényességi ideje, akkor tulajdonképpen büntetlenül, következmények nélkül lophatsz, csalhatsz, de akár még ölhetsz is?