BKV behajtás

ziroxkaa # 2014.01.07. 09:45

Nekem pont ugyan ez a történetem. Az egyik büntetésem 2012 augsztusában volt ami asszem jogos is a másik viszont 2013 márciusba és azért büntettek meg mert nem volt diákmatricám mert a suli még nem adott.

A kérdésem hogy 1 év után nem elévül el a 2012-es?

Köszönöm előre is!

dynamo # 2014.01.06. 14:39

Hello!

Engem még augusztusban büntettek meg, most kaptam egy felszólítást a Dr. Szabó Gergely Ügyvédi Irodától, hogy fizessek be 8 napon belül 32500 forintot. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy mégis mit jelent ez a "jelen levelem kézhezvételét követő 8 munkanapon belül fizesse meg tartozását" mondat, mégis honnan tudják, mikor vettem át. Válaszul annyit kaptam, hogy körülbelül tudjuk. Hát ez nagyon komoly. Na mind1, a kérdésem a következő lenne: Mikor megbüntettek, elkérték asszem a személyimet meg a lakcímkártyámat, viszont a személyi igazolványom akkor nem volt érvényes, le volt járva, és annak a számával büntettek meg. Ez jelentheti azt, hogy akkor a büntetés jogtalan vagy érvénytelen?

troty # 2013.12.20. 17:52

Szép napot Mindenkinek!
December 18.i dátummal kaptam egy levelet a BKK-tól, melyben egy 2012.05.01-i "jegy nélkül" utazás miatt 32500 Ft-ot követelnek tőlem, amit 15 napon belül be kell fizetnem.
Nem tagadom tényleg meg büntettek bár ahol felszálltam
a jegy árus már sehol, a gép pedig rossz volt...
és ez alatt az idő alatt nem kaptam semmi féle felszólítást, és az lenne a kérdésem hogy most ennek nincs elévülési ideje?
Előre is köszönöm.

prosellerman # 2013.12.20. 14:21

Szép napot!

Hasonlóan jártam, mint az előző hozzászóló.
Kaptam December 18-as dátummal egy felszólítást hogy a 2012.08.09. napon megbüntettek amit nem fizettem ki, ezért 32.500 Ft-ot 15 napon belül tessék kifizetni.

Engem valóban megbüntettek aznap a 2-es metrón. Csakhogy kifizettem csekken a 16 000 Ft-os büntetésemet, mert helyben nem tudtam a 8 000 Ft-ot.
Ha nem is fizettem volna ki, gondolom kaptam volna értesítőt arról, hogy elmaradott befizetésem van, vagy valami hasonló.

Mivel én ki is fizettem és több mint 1 év elteltével kapok egy ilyen levelet, ezt valahogy nem tudom mire vélni mégis mi ez? Mit tehetek?

Köszönöm!

Aspicientis # 2013.12.20. 08:38

Tiszteletem!

2012.11.14 -ig keletkezett pótdíjkövetelés összege a hatályos Díjszabás szerint került megállapításra. A tartozás fenti időpontig számított teljes összege 32500 ft.

Kéri, hogy 15 napon belül szíveskedjek befizetni.

A levelet 2013.12.18 -án kaptam.

Érvényes még a követelés? Nem évült el 1 év után?

Nem kaptam csekket, átutalással vagy befizetéssel kívánják, hogy törlesszek.

Válaszukat előre is köszönöm!

Sándor

pitypang_a # 2013.12.19. 12:16

Szép napot Mindenkinek!

December 18.i dátummal kaptam egy levelet a BKK-tól, melyben egy 2012.08.02-i "jegy nélkül" utazás miatt 35200 Ft-ot követelnek tőlem, amit 15 napon belül be kell fizetnem.

Nem tartózkodtam ez időben Budapesten, ez biztos. De ha még is rosszul emlékszem,és valóban megbüntettek, akkor igaz az, hogy a büntetés-behajtás elévülési ideje 1 év? Ugyanis ekkor már letelt ez az idő és jogtalan a követelés. Mi a teendőm ilyenkor?

Köszömöm!

Pocahontas87 # 2013.12.09. 21:40

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Múlt héten megbüntettek a buszon. Sajnos olyan munkahelyen dolgozom, hogy legközelebb csak csütörtökön tudnám bemutatni a bérletemet. Azaz a büntetéstől számítva 1 hét múlva. A lakcím kártyámon szereplő címen, már nem tudom ki lakik, mert onnan elköltöztünk több éve, viszont mivel albérletben lakom ide nem jelentenek be. Szóval nem tudom nyomon követni az értesítéseket sem, amiket esetleg a bkv-tól kapnék postán. 16 000ft-om most nem igazán van így karácsony előtt :( Mit kellene tennem? Várjam meg az egy év elévülési időt? De ha kaptam felszólítást arra a címre (csak ugye én nem tudom nyomon követni, mert nem tudom kik laknak már ott)akkor behajthatják rajtam? Illetve ha sikerül olyan albérletbe költöznöm ahol esetleg be is jelentenek, akkor úgy tudom a cím alapján rám találhatnak és ha rendelkezem bármilyen vagyon tárggyal azt ráterhelhetik. Nagyon szeretnék segítséget kérni, mert nagyon nem látom a kiutat, mit kellene ilyenkor tennem! :(

Előre is köszönöm a segítséget!

bdetti02 # 2013.12.03. 19:44

Kedves fórumozók!
Egy olyan problémám van, hogy január 2.-án megbüntettek egy villamoson mert nem tudtam kilyukasztani a jegyemet a lyukasztó meghibásodása miatt..Az ellenőrt ez nagyon nem érdekelte még csak meg sem nézte, követett engem addig amíg ki nem erőszakolta belőlem az igazolványaimat.Ezt követően én írtam a bkk-nak üzenetet a történtekkel kapcsolatban azóta sem válaszoltak...
Erre fel ma csörög a telefonom az édesapám meglepődve közölte velem, hogy egy értesítés van a bkk-tól a postaládában gondolom erről lehet szó, hogy most jutott eszükbe az én januári büntetésem...
Ilyenkor mi lenne a legcélszerűbb megoldás? Ne vegyem át a levelet és 1 hónap múlva elévül vagy mit csináljak?
A válaszokat előre is köszönöm!!

Cerrano # 2013.11.14. 10:40

Üdvözletem!

Kaptam egy levelet Dr. Szabó Gergely ügyvédi irodától, hogy rendezetlen tartozás miatt fizessek be 65E Ft-ot. Természetesen nincs aláírt jegyzőkönyv a bírságról. Mi ilyenkor a teendő? Illetve mennyi az elévülési ideje ennek a bírságnak?

Sandra111 # 2013.11.07. 11:32

Szaisztok!

3 nappal ezelőtt Édesanyám kétségbeesve felhív reggel, hogy Dr. Szabó Gergely ügyvéd úr irodájából kaptam egy levelet, miszerint megszegtem az utazási szabályokat ( blicceltem ) és fizessek 8 napon belül majd 100 ezer forintot....A reggeli félálomból azonnal kijózanodva elkezdtem pörgetni az agyam, hogyan? , mikor? , de gondoltam inkább utána járok, mert a levélhez természetesen semmi féle bizonyíték nem állt, sem melléklet, semmi....hivatkozott valami törvényre, amit megszegtem, de nem taglalta, majd a végére odabiggyesztette, hogy érdeklődjek az ügyfélszolgálaton büntetésem időpontjáról....Tehát "Aki nem hiszi, az járjon bután, na!!" :D Komoly egy ügyvédi iroda lehet, ha még bizonyíték sincsen birtokába :) :)
Mindegy...szedtem a sátorfámat és befáradtam az Akácfa utcába, ahol az ablaknál egy "úri ember" azt válaszolta, töltsek ki egy űrlapot, mert nem nézhetem meg, neki nincsen hozzáférhetési joga....Na tessék... (Mellékesen jegyzem meg, hogy nekem van jogom ahhoz, hogy megtekintsem a rólam szóló dokumentumokat...)
Kitöltöttem az űrlapot...erre, elkezdi nekem sorolni, hogy 3 büntetésem van, 2012.06.11, 2012.06.29., 2013. 02. 15. !! Mondom neki, Ember!!! Az előbb még azt mondta nincs hozzáférési joga....Kitöltöttem az űrlapot, rögtön lett neki mindene...még szája is, mert addig nem beszélt, csak meresztette a szemét, hogy én hogy merem kikérni a jegyzőkönyvet, amin az aláírásom szerepel....Ki ez te??? Gondoltam magamban...Az kerekedett ki belőle, hogy majd küldik postán a jegyzőkönyvet...Azóta eltelt 3 nap, folyton ezen jár az eszem, mert nem emlékszem a büntikre, a februárit elismerem, bevallom, elfelejtettem. Aztán ma utalnom kellett és elővettem a bankkártyámat, amit a kis irattartómba tárolok...Vastag volt, mondom kipakolom...Erre mit találok????? Az érvényes bérletemet, ami 2012. jún. 11-2012. júl. 10-ig érvényes....Hát azt hittem eldobom az agyamat....Akkor hogy a tökömbe büntettek meg...De még ha 11-re szól a bünti, akkor ha aznap veszek egy bérletet, bemutathatom...Akkor miért nem vittem be??? Mert meg sem büntettek....és nem is aznap vettem...

vokanlu # 2013.10.28. 12:47

Teljesen átlagos postaláda.Zárral ,névvel ellátott.Nincs semmi hibája.
Értesitot sem kaptam arról,hogy küldtek volna valaha is ezzel az üggyel kapcsolatos bármilyen dokumentumot.

gerbera317 # 2013.10.27. 20:10

csak a postahivatal hibája miatt nem kaphattad meg, amiért a Magyar Posta Zrt.-nek kell a garanciát vállalnia

Nem feltétlenül a postában kell keresni a hibát, bár tény, hogy akad ott is jónéhány alkalmatlan ember. Jogszabály írja elő, milyennek kell lennie egy levélszekrénynek, hogyan kell azt kihelyezni, hogyan kell biztosítani hozzáférést, mit kell rajta feltüntetni. Köztudott, hogy a főváros ebből a szempontból kiemelten katasztrofális, ahol a meg nem talált címzetteknek egy rossz szavuk sem lehet, hogy a saját mulasztásuk miatt nem kapják kézhez a postai küldeményeket és értesítőket. A kérdező nem avatta be a fórumot, hogy a postaládája megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, így nehéz eldönteni, hogy megnyugtassuk-e, vagy inkább zabszemet dugjunk fel neki.

vokanlu # 2013.10.27. 08:42

De nem vagyok köteles fizetni,mivel már lejárt az egy év és nem hajthatják be

Kenderice # 2013.10.24. 06:17

Attól függetlenül, hogy elévült, még kaphatsz levelet ezügyben.
Ugyanis általában a (jogilag) behajthatatlan követeléseket bagóért eladják pl. ügyvédi irodáknak, faktoring cégeknek, amelyek azután felszólító leveleket küldözgetnek, hátha megijed az adós és ÖNKÉNT fizet.
Persze a leveleikben próbálnak burkoltan fenyegetni, hogyha nem fizet valaki akkor ez meg az lesz.
Az emberek jogtudatlanságára apellálnak az ilyen vállalkozások.

vokanlu # 2013.10.23. 19:09

Akkor már nem kell aggódnom,hogy levelet küldenek,mert mind a kettő büntetés túllépte az egy évet.?

capisca # 2013.10.04. 08:21

Vokanlu 1 év a követelés elévülés.

vokanlu # 2013.10.01. 14:46

Üdv,
Segítséget szeretnék kérni.17 éves diák vagyok. A történet ott kezdődik,hogy 2012 júniusában megbüntettek egy buszon.Az adataimat rögzítették,majd aláírtam a büntetést és nem foglalkoztam vele,nem is jött felszólítás,se semmi.Majd 2012 szeptemberének a végén megint megbüntettek azért mert nem volt nálam a diákom csak személyi. El is kezdtem veszekedni az ellenőrrel de nem tudtam mit tenni.Felvette az adataimat és aláírtam.
Az első óta eltelt kb. másfél év a második óta 1 év és nem küldtek semmit.Én mégis néha izgulok,hogy kiküldik a csekkeket.Lehetséges,hogy elévültek?Van rá esély,hogy még kiküldik vagy fölöslegesen izgulok?Tisztában vagyok vele,hogy hibát követtem el amikor az első büntetésnél nem fizettem be a 2000 forintot és mivel az elsőnél ezt nem tettem meg ezért a másodiknál ez az opció már nem volt lehetséges. A segítséget előre is köszönöm.

empty # 2013.06.07. 17:25

nandy

Szerintem ugyanonnan ahonnan egy szemigsz. alapján kiadják a címeket.
Az illető évekig használta a személyimet, a feljelentés után is. Naivan úgy véltem, ha bejelentem a lopást, annak nyoma is van, nem csak a kerületi kapitányságon. Elvégre nyomoztak is, körözték is, és új személyit sem adnak puszira.
Így van, valóban nem érzem magam kötelesnek bemutatni a bizonylatot. Elvégre nem a postán adtam fel, hanem személyesen fizettem be az ő kis cégükhöz minden szükséges azonosítóval. Nonszensznek tartom hogy ezek után még mutassam is be, mert nem tudják számon tartani, hogy mennyi pénzük van, és az honnan lett.
A dolog mókája az, hogy a Bkk a felszólításban pótdíj tartozásként hivatkozik a perköltségre, kíváncsi leszek vajon a kamatot is megpróbálják majd felszámolni?

nandy # 2013.06.07. 15:52

Szerinted honnan kellene tudnia a BKV-nak, hogy a te igazolványodat ellopták és azzal más él vissza? Hmmm...

Tudod mit, nem vagy köteles bemutatni a befizetési igazolást, legfeljebb kifizetsz majd még egy perköltséget.

empty # 2013.06.07. 15:33

Üdv, Tisztelt fórumozók!

Néhány évvel ezelőtt ellopták a személyimet, amit be is jelentettem. Később kiderült hogy ezzel visszaéltek, /pótdíjak sora/ és a bkv persze megpróbálta rajtam beszedni a büntetést. Per lett belőle, amit megnyertem, legalábbis a pótdíjakat nem kellett kifizetnem. A perköltséget ellenben igen, mert rosszhiszemű eljárásomra hivatkoztak amikor nem közöltem velük hogy az igazolvány amire hivatkoznak lopott, holott szerintem tudniuk kellett volna.
Miután kijött a határozat, a megítélt költséget a Bkv megbízott pénzintézetéhez befizettem.
Majd egy évre rá jött egy levél a Bkk -tól hogy a tartozom nekik. Felhívtam őket, közöltem velük hogy befizettem. Kérték, küldjem el a másolatát, vagy menjek be, mert ők az oda történt befizetéseket nem látják. Még nem tettem meg:-)
Kérdésem a következő: köteles vagyok e nekik elküldeni a bizonylatot, vagy perbe fognak, és úgy járok mint írtam fent?
A másik: hogy lehet az hogy bejelentem a lopást, és a bkv egy LOPOTT személyi alapján küldi ki nekem a bírságot? Miért nem látszik ez sehol?

dia1121 # 2013.06.01. 10:20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A metrón utazva ellenőrzéskor nem volt nálam csak a bérletem, a többi igazolványomat a pénztárcámban hagytam a lakásomban sietségemben. Jelenleg hallgató vagyok az egyik budapesti egyetemen. Mivel a diákigazolvány január végén érkezett meg, és senki sem tájékoztatott arról, hogy hogyan és miként lehet ideigleneset igényelni hallgatói jogviszony igazolással utaztam. A BKV-val való hosszú levelezés után kaptam méltányossági kérelmet, de ezt a rá követő 2. levélben el is vették. Egy rádióbeszélgetésben hangzottak el a következők: a hallgatói jogviszonyigazolást kötelesek elfogadni. Az eset december 2-án történt, nekem pedig egy november elején kikért hallgatójogviszony igazolásom volt, ami nem fogadtak el. Ugyanis ha 8 napon belül felmutatok igazolványt akkor 2000 Ft. a pótdíjam. Kikértem az ideglenes diákot, de az csak 8 napon túl érkezett már meg, és ők nem fogadták el, hiába is kértem! Többször kértem őket, hogy a közleményt amelyben az található, hogy a jogviszonyról szóló igazolást nem fogadják el küldjék el nekem. Egy kormányrendeletet kaptam, ahol a diákigazolványról szólt, de az hogy október 31-e utántól nem fogadják el a hallgatóit az nem. Ezzel kapcsolatban csak annyi volt megemlítve, hogy az előző évi jogviszony október 31-ig érvényes. De nekem már arra a félévre volt jogviszonyom és hozzá igazolásom. Kérem segítsen mit tehetnék az ügyben! Mert igazságtalannak érzem, hogy egy ilyen ügyért 30000 fölötti összegeket kérjenek, főleg egy egyetemistától, aki örül, ha napról napra megél!

arni101 # 2013.04.22. 16:30

A mai napaon egy fizetési felszólítást kaptam BKK.-tól 114 ezer forintról, 4 tételről van szó és a 4-ből csak az eggyik, a legutóbbi nem haladta még meg az egy éves elévülési időt, a többi már több mint egy éves, kérdésem az, hogy jogosan követelik e a 4 tételt?
Egyébként a felszólításon semmilyen pecsét vagy aláírás nincs, ajánlottan jött a levél, csekk nincs mellékelve hozzá átutalással vagy pénztári befizetéssel tudnám teljesíteni.

prukner # 2013.01.24. 15:48

Tisztelt ügyvéd úr, vagy aki tud segíteni.

A minap kaptam egy nem térítvényes levelet( a postaládámba volt bedobva) A Dr. Szabó Gergely ügyvédi irodától, hogy tartozok közel 400ezer forinttal a BKV-nak, és 8 napom van befizetni. Fénymásolt pecsét, fénymásolt aláírás volt rajta. Valamint még egy érdekesség, hogy 2013 januárjában kaptam a levelet, azonban a fizetési felszólításos papíron a 2012 októberi dátum volt megjelölve. A történet érdekessége még, hogy a részletekről, miszerint mikor, hol büntethettek meg nem adtak információt. A nyáron, pontosan júniusban megbüntettek egyszer, de a pótdíjat befizettem az akácfa utcában. Na ugye ha 1 éves az elévülési idő, és tudomásom szerint az utóbbi egy évben nem blicceltem...de tegyük föl, hogy igen, akkor egy év alatt, vajon hogy terebélyesededhetett föl ez az összeg közel 400 ezer forintra?! Mi a teendő? Kezdjek el aggódni? Vegyem föl a kapcsolatot velük? Ha nem fizetek annak milyen következményei lehetnek? Válaszukat előre is köszönöm.

Gál Mihály # 2011.10.19. 17:40

Üdvözlet Mindenkinek!

Sosem gondoltam volna, hogy közel 5 éves BKV-s utasérdekvédelem után nekem lesz szükségem segítségre. Lássuk:

Augusztus végén bérlettel, de bérletigazolvány nélkül utaztam a metrón. Mint kiderült, elveszett az igazolványom, ezzel pedig csak akkor, ott a helyszínen szembesültem, a bliccelés nem volt szándékos. Mivel ismernek már arcról, nem volt mese, személyi, aláírás, minden.

Mivel egy elveszített igazolvány miatt nem tartottam igazságosnak, hogy akkora büntetést akarnak kiszabni, mint egy bliccelőnek (bérletem volt, a szolgáltatás ellenértékét kifizettem), még aznap a BKV-hoz fordultam. Az ügy a mai napig nem lett lezárva, a BKV mégis átadta a követelését egy ügyvédi irodának, aki 24500 forintot akar behajtani rajtam.

Első kérdés: A folyamatban lévő ügy pótdíjának az összege az ügyintézés alatt is emelkedhet? Először 12, majd 24,5 ezer forint lett belőle.

Második kérdés: A folyamatban lévő ügy követelését a BKV kiadhatja ügyvédi irodának az ügy lezárása előtt?

Az ügy érdekessége, hogy az ügyintézés ideje alatt a BKV Ügyfélszolgálata egy BKV dolgozótól szerezte meg a telefonszámomat. Nem tudom, hogy erre milyen jogszabály ad felhatalmazást a cégnek. Ehhez jön hozzá, hogy az előzetes tájékoztatásom és engedélyem nélkül rögzítették a telefonbeszélgetés(eket).

Ez utóbbi bekezdés miatt holnap kerül az ügy az ombudsman elé, tehát az ügy még nagyon nincs lezárva, de a BKV már a 6 ezres büntetést 24,5 ezerre emelte, és már ki is adta ügyvédi irodának.

Ez így teljesen törvényes és szabályos?

A válaszokat előre is köszönöm!

Szilard77 # 2011.10.19. 13:59

Adj isten!

BKV tartozásom van! Elismerem jegy nélkül, utaztam!

Az igazság az, hogy vettem volna bérletet és jegyet csak nem volt rá pénzem!
Amikor felszállok a tacskómmal a BKV járművére lyukasztanom kéne neki, mivel az én felelősségem! Sajnos nem kapok munkát, a segély meg nem elég bérletre! Kinek a felelőssége? Enyhítést kérek a büntetésemmel kapcsolatban kedves magyar bíróság!