Vámszabályok - Milyen értékig lehet vámmentesen behozni valamit?


Béres-Deák Attila # 2003.05.16. 03:58

Az általad behozott, vagy részedre ellenszolgáltatás nélkül beküldött 28.200,- Ft értéket  meg nem haladó vámáru után nem kell a vámterhet megfizetni. (kivéve a jövedéki termékek: sör, bor,pálinka , cigaretta stb.). Ez a kedvezmény csak abban az esetben él, ha nem haladja meg az áru érték a fentebb említettet.( Pl. 28.2001,-Ft esetében már az egész után kell vámot fizetni, nem pedig 1 Ft,- után).
Az internetes vásárlásnak vámjogilag nincs relevanciája, hiszen ez csak a megrendelés eszköze, a külföldről történő beszállítás postai úton történik.A félre értések amiatt szoktak történni, hogy sokan a 28.200,-Ft-os kedvezményt, akkor is alkalmazzák, ha ilyen internetes vásárlást követően küldik be részükre a 28.200,- Ft. alatti árut. Ebben az esetben viszont nem jár a kedvezmény, mert beküldés ( tehát nem az általad történő behozatal) esetén akkor jár a kedvezmény, ha az ellenérték nélkül történik. A posta sem jól alkalmazza ezt a szabályt, mert automatikusan úgy veszi a határ alatti küldeményeket, hogy vámmentes. A posta tévedése viszont nem mentesít senkit a felelősség alól. Adott esetben a vámszervek megindíthatják a szabálysértési eljárást.
45/1996. (III.25) Korm. r.265.§
(3) A természetes személyek által behozott vagy általuk fuvarozásra külföldön feladott nem kereskedelmi jellegű vámáruk után nem kell a vámot megfizetni, ha azok személyenkénti együttes értéke az 1. § (2) bekezdésében meghatározott érték egyezer forintra kerekített 10%-át nem haladja meg. Ezt a kedvezményt az (5) bekezdésben meghatározottakon túl, a vámkedvezményes értékhatárt meghaladó egyedi értékű vámáruk, továbbá a jövedéki termékek vámkezelése során nem lehet alkalmazni. A kedvezményt egy árura összevonni együtt utazó családtagok esetében sem lehet. Ez a kedvezmény a természetes személyt többszöri beutazás esetén is csak naponta egy alkalommal illeti meg.
(4) A természetes személyek részére fuvarozóval vagy posta útján külföldrôl ellenszolgáltatás nélkül beküldött nem kereskedelmi jellegű vámáruk után nem kell a vámot megfizetni, ha azok címzettenkénti együttes értéke az e rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározott érték egyezer forintra kerekített 10%-át nem haladja meg. Ezt a kedvezményt - az (5) bekezdésben meghatározottakon túl - a vámkedvezményes értékhatárt meghaladó egyedi értékű vámáruk, továbbá a jövedéki termékek vámkezelése során nem lehet alkalmazni.
 


attika

GR # 2003.05.15. 20:39

Felmerült bennem a kérdés, pontosan most milyen szabályok is vonatkoznak a behozatalra? Mi is pontosan az a 28 ezres határ? És mi a helyzet az internetes vásárlással?