Ingatlanvásárlás - ködbér

Lili01 # 2003.06.25. 13:34

Kedves Wow!

Kötbért a fővállalkozó fog behajtani az építéssel, vagy belső szereléssel stb. késlekedő alvállalkozótól, aki miatt a lakás átadása csúszik.

A vevő jogosult a fővállalkozóval szemben azonban olyan többletköltségének, kárának megtérítését követelni, amely késedelmes költözéséből adódik, a fővállalkozó ezen kárát majd továbhárítja az alvállalkozókra. Ismerve a mai kivitelező vállakozókat nehéz lesz a kárigény érvényesíteni, de nem lehetetlen. Kitartás és ügyvéd kérdése.

Üdvözlettel:

Lili

Wow írta - 2003.06.20 7:48
Koszi a valaszt, valami ilyesmire szamitottam, igy semmit sem tudok tenni. Ha barmi otleted lenne h mit lehetne tenni irjatok!

Lili

Leiterjakab # 2003.06.20. 13:29

Egyik évfolyamtársam tavaly a római jogi jegyzetében a kötbért következetesen 'ködbér'-nek írta :)))

Úgy látszik, hogy római jog sem elég ahhoz hogy a jog fogalmaival a jogász megismerkedjen.

(csak a topic címében szereplő bakiról jutott eszembe)

Leiterjakab

Wow # 2003.06.20. 05:48

Koszi a valaszt, valami ilyesmire szamitottam, igy semmit sem tudok tenni. Ha barmi otleted lenne h mit lehetne tenni irjatok!

Két Lotti # 2003.06.19. 17:15

Kedves Wow,

Ha a szerződésben nincs kikötve kötbér, akkor nem lehet érvényesíteni.

Viszont kártérítést (aminek felmerülését, illetve a tényleges igazolt össegét) neked, mint károsultnak kell bizonyítanod.

A kötbér annyiban lett volna jobb, hogy akkor nincs bizonyítás, csak a késedelem tényét kell igazolni.  De ha nem volt benne a szerződésben...

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Wow # 2003.06.19. 14:29

A következő lenne a kérdésem:
Ha én vezsek egy új építésű társasházi lakást, és a szerződésben benne van a lakás átadásának időpontja, viszont azzal kapcsolatban semmi, hogy mi történik késedelmes átadáskor, akkor van-e valamilyen jogszabály arra, hogy nekem jár-e valamilyen anyagi vagy nem anyagi kártérítés? Hiszen a szerződést az egyik fél megszegte.
A válaszokat előre is köszi!