telek szerzodesbeli nagysaga vs. valodi meret - Ki szavatol es hogyan telek nagysagrol adasvetelkor

carpinus # 2003.06.30. 11:10

Telket vettem, szerzodesben (telekkonyvi kivonat szerint) megjelolt terulettel. A telek egyik hatara mely foldut, tobbi kerites. Szerz.-ben 'termeszteses hatarok' es termertek szerepel - elado oldala. Adasvet utan tudtam meg az eladotol(!), hogy az ut 6-8 m-el 'erreb megy', mint a helyszinrajz mutatja, igy a telek de facto erdemben kisebb.
Tiszteletteljes es laikus kerdesem:
Van-e (jogi, gyakorlati) alapja teruletaranyos ar-korrekcio felvetesenek  ?

[ervek pro: lattam a telket vetel elott, miert nem mertem fel; pereskedjek azzal, akinek a birtokan kene menjen az ut; erv  contra: elado szavatolja a merteket es errol nyilatkozott szerzodeskor]

elnezest a hosszu szovegert, segitseget elore is koszonom
speter

speter

the big cat # 2003.06.30. 11:33

Alapesetben az eladó szavatol a hibátlan teljesítésért, tehát ha a telek valóban kisebb, ármérséklést kérhetsz.

De sosem biztos, hogy atelek kisebb. lehet, hogy aföldút egyszerűen csak idők folyamán a telekre tolódott, és amásik oldali telekszomszéd meg rávonult a földutra. Elsőzör tehát azt kellene kideríteni, valóban kisebb-e a telek vagy csak a földút és a szomszéd telek terjeszkedett át a tiédre.