végkielés

szaturnusz # 2003.07.21. 18:21

angel írta - 2003.07.21 10:54
Kedves Szaturnusz!

Köszönöm hogy ilyen hamar válaszoltál.Ez a levél nagyon jó ötlet volt toled.Irni is fogok!Mellesleg munkaköröm: Térképek rajzolása, és szerzodésemben szó sincs levelekrol,és kulcsmásolásokról.Egyszeru felmondást nem áll modomban 'leadni',mivel már 7 éve vagyok a cégnél,és azért érdekes lenne ezt a pénzt itthagyni.Mégvalami:Valahol azt olvastam hogy aki több mint öt éve dolgozik egy cégnél,annak nem 30 nap a felmondása,hanem 15-el több.Igaz ez? Válaszodat elöre is köszönöm!!!A fejleményekrol írni fogok neked!
Köszönöm!

Jól tudod. A munkáltatónál munkaviszonyban töltött 5 év után a 30 napos felmondási idő további 15 nappal meghosszabbodik.

angel # 2003.07.21. 08:54

Kedves Szaturnusz!

Köszönöm hogy ilyen hamar válaszoltál.Ez a levél nagyon jó ötlet volt toled.Irni is fogok!Mellesleg munkaköröm: Térképek rajzolása, és szerzodésemben szó sincs levelekrol,és kulcsmásolásokról.Egyszeru felmondást nem áll modomban 'leadni',mivel már 7 éve vagyok a cégnél,és azért érdekes lenne ezt a pénzt itthagyni.Mégvalami:Valahol azt olvastam hogy aki több mint öt éve dolgozik egy cégnél,annak nem 30 nap a felmondása,hanem 15-el több.Igaz ez? Válaszodat elöre is köszönöm!!!A fejleményekrol írni fogok neked!
Köszönöm!

angel

szaturnusz # 2003.07.18. 19:41

angel írta - 2003.07.18 11:23
Főnökom titkárnője átvette az irányítást a cég felett. (Főnököm állandóan külföldön tartózkodik). Munkaidőben: postára kell járnunk, mindenféle céges papírokat kell intéznünk, (ez a titkárnő feladata), emellett 150% -os bedobással kell dolgoznuk a saját munkánkon. Ha nemet mond az illető, akkor ki van rúgva... Mellesleg: a szabadsággal nem mi rendelkezünk, a számítástechnikai munkánkhoz a feltételek nem biztosítottak (pl.: szemüveg, 10 perc óránként, stb.) Milyen módszerrel lehetne engem kirugattatni, hogy a végkielégítésemet megkapjam? Veszekedésünk tárgya: nem megfelelő munkahelyi viszonyok betartása.

Szerintem egyszerű: azokat a feladatokat kell ellátnod, amelyek a munkakörödbe tartoznak. Rendszeresen nem vagy köteles más munkakörbe tartozó feladatokat ellátni (Egyébként mi a munkaköröd? Gondolom, a levelek postára hordása nem tartozik bele...)
Gondolom, ha megtagadod a titkárnő utasításait, előbb-utóbb csak felmondanak...
A másik: szerintem a főnököddel nem kiabálni kellene a nem megfelelő munkakörülmények miatt, hanem objektív hangnemben írásban kellene ezeket jelezni. (Később még jól jöhet egy ilyen levél egy munkaügyi perben, ha esetleg idáig fajul a dolog.) Lehet, hogy egy ilyen kis írásbeli jelzéssel is 'kiharcolod' a rendes felmondást.  

Szóval: fő a nyugalom. Ha felmondanak kérdés lehet, hogy jogszerűen tették-e. A jogellenes felmondásnak ugyanis komoly anyagi következményei vannak (a javadra), amit lehet, hogy csak perben tudsz érvényesíteni, de ha nyersz, akkor a körülményektől függően jó néhány (sok) havi átlagkereseteddel leszel gazdagabb.

Kívnácsi vagyok, mire jutsz. Kérlek, jelezd mi történt.

angel # 2003.07.18. 09:23

Főnökom titkárnője átvette az irányítást a cég felett. (Főnököm állandóan külföldön tartózkodik). Munkaidőben: postára kell járnunk, mindenféle céges papírokat kell intéznünk, (ez a titkárnő feladata), emellett 150% -os bedobással kell dolgoznuk a saját munkánkon. Ha nemet mond az illető, akkor ki van rúgva... Mellesleg: a szabadsággal nem mi rendelkezünk, a számítástechnikai munkánkhoz a feltételek nem biztosítottak (pl.: szemüveg, 10 perc óránként, stb.) Milyen módszerrel lehetne engem kirugattatni, hogy a végkielégítésemet megkapjam? Veszekedésünk tárgya: nem megfelelő munkahelyi viszonyok betartása.

angel

szaturnusz # 2003.07.18. 09:04

angel írta - 2003.07.18 10:36
A fönökömmel való nyilvános hangos veszekedés vonhat-e maga után olyan következményeket,hogy 'kirúgásomkor megvonják-tőlem végkielégitésemet'?Mikor vonhatják meg végkielégítésemet?

Ez attól függ, hogy miről szólt az a veszekedés és mennyire volt durva a hangnem a te részedről. Ha ugyanis a munkavállaló olyan magatartást tanúsít, amely miatt a munkaviszony további fenntartása a munkáltatótól már nem várható el, a munkáltató rendkívüli felmondással élhet. Ebben az esetben nincs felmondási idő, nincs végkielégítés, stb...
(Felmerülhet az is, hogy ha nagyon-nagyon durva volt a főnököd részéről a hangnem, bizonyos esetekben téged is megillethet a rendkívüli felmondás joga, ebben az esetben téged illethetnek meg igen komoly juttatások)  
Annyit azért jó ha tudsz, hogy a rendkívüli felmondás a munkaviszony megszüntetésének kivételes módja, tehát ahhoz, hogy ez bíróság előtt is megálljon, nagyon komoly sérelemnek kell állnia.
Ha van további kérdésed, írj + az ügy részletes leírása után jobban meg lehetne ítélni, hogy mire számíthatsz.

angel # 2003.07.18. 08:36

A fönökömmel való nyilvános hangos veszekedés vonhat-e maga után olyan következményeket,hogy 'kirúgásomkor megvonják-tőlem végkielégitésemet'?Mikor vonhatják meg végkielégítésemet?

angel